Laadpaal Koufurderrige

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Dat betekent ook dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een slimme laadpaal in Koufurderrige aan huis. D.m.v. een privé laadstation ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Mini Electric + Tesla Model 3 Long Range Performance. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Hier ontdek je waardevolle informatie over verschillende laadstations, krijg je inzicht in de mogelijkheden en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit de buurt.

 • Met een eigen elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Je bent niet afhankelijk van het openbaar netwerk.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, altijd 100% actieradius.
 • Goedkoop rijden wanneer je er extra zonnepanelen bij neemt.
 • Een slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €895.
 • Een laadstation op eigen grond verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Koufurderrige

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het laden van een elektrisch voertuig zoals een Aiways U5 gaat steeds eenvoudiger. Een slimme eigen goedkope laadpaal Koufurderrige kopen is een zeer interessante optie. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je hebt dan elk moment van de dag een volle accu. Evenzeer is het veel betaalbaarder dan een laadstation in de omgeving. De kosten bestaan uit: de eenmalige aanschafprijs, installatie en de kWh prijs voor de stroom (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal past bij mijn auto en mijn situatie? Verderop delen we een aantal kooptips omtrent laadpaal laten installeren in Koufurderrige. Op deze website lees je ook meer over Elektrische auto verzekering.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Koufurderrige kan op 2 manieren worden aangebracht. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of op een montagepaal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Achterhaal de afstand tussen de auto en de laadplek (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase of 3-fasen apparaat
De 1 fase installatie werkt met een standaard 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Je kunt dan uitgaan van 3.7 kW laadvermogen. Elke woning in Nederland heeft minstens (1x30a of 1x40a). De 3-fase variant maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het laadvermogen is dan max. 11 kW. De 3-fase variant kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Je kunt dan jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Koufurderrige. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een oplaadpaal aan huis?

De voordeligste manier van opladen en nooit meer wachten op een vrije plek

Laadkabel: los of vast
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse kabel. De meerwaarde van een vaste kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Een ander voordeel is dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Een negatief aspect is dat je de kabel regelmatig moet schoonmaken omdat er door wind en regen water in kan komen (of je moet de auto binnen opladen). Wat je ook vaak ziet is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Ook noemen we nog even dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (of een socket) is de vrijheid in het opladen. Het opladen gebeurt namelijk met de stekker die je in de auto hebt liggen. Ook oogt het minder rommelig en profiteer je van een langere levensduur. Het belangrijkste nadeel is dat er een extra handeling vereist is als je even snel wilt laden. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, daarna sluit je ‘m aan. Een losse kabel is vaak de beste keuze. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? In zo’n geval hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Koufurderrige.

Enkele vs dubbele laadpaal
We onderscheiden twee soorten: een enkele of een dubbele laadpaal. Het onderscheid zit ‘m in het aantal auto’s dat je kunt aansluiten. Een enkelvoudige paal is geschikt om 1 voertuig op te laden, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Nuttig als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Innovatieve toepassingen
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben vaak ingebouwde slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk bekijk je extra details over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: automatische verdeling van het totaal beschikbare vermogen.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: je hebt geen pasje, tag of sleutel nodig om een sessie te starten of stoppen.
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: Ontvang automatisch een vergoeding voor laadtransacties op jouw eigen adres.

Laadpaal installateur Koufurderrige vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen zijn nogal verschillend. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis varieert van €850 tot €3400. De uiteindelijke prijs wordt voor het grootste gedeelte gevormd door de laadcapaciteit van het station. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. Tevens kan je kiezen voor slimme stations met speciale functies als voice of gezichtsherkenning die duurder zijn. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Koufurderrige.

Type laadpaalLaadvermogenOplaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€540- €605
1-fase laadpaal7,4 kW5,5 uur€510- €650
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€680- €755
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€860- €970
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare systemen

 1. EVBox:Mogelijk om laadvermogen te upgraden.
 2. Wallbox (wandlader): Programmeer het opladen in de daluren.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: Dynamisch loadbalancen mogelijk dankzij slimme meter.
 5. Mennekes: Altijd optimaal op de hoogte met de Charge App.
 6. EVhub: Gemakkelijke installatie (ook voor doe-het-zelver).
 7. Webasto: Slimme Dynamic Load Balancing optie.
 8. Ecotap: Voor elke Plugin Hybride en/of volledige elektrische auto.
 9. Blue Current: Plug & Charge of met laadpas laden.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudige bediening en degelijk ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: IP65 gecertificeerd voor gebruik buiten (stofvrij en sproeidicht).
 12. Tesla Wall Connector: Speciaal voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Flexibel en compact systeem, ideaal voor op reis.
 14. Andere mogelijkheden: ABB, Delta, Enovates, Eaton, Etrel, Hypercharger, Schneider Electric , Keba of Tritium, Xcharge, Circontrol, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2022
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Koufurderrige schommelen tussen de € 370 – €2025. Dit wordt berekend aan de hand van een verwachting van de diverse installatie-uren (arbeid), meterkast aanpassingen en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer kabels benodigd zijn.

Abonnementskosten laadpas
Vaak wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Dit is geen vereiste, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van zo’n laadpaal abonnement bedragen circa €3,25 per maand.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • instellen van laadkosten voor gastgebruik.
 • Je kunt rekenen op 24/7 support en actuele software.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Achterhaal populaire installatiebedrijven uit jouw regio.

Rekenvoorbeeld besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden kan veel geld besparen. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. Bijgaand kun je aan de slag met een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1092 kilometer per maand. Hiermee begroten we wat de mogelijke besparing zal zijn. In onze berekening kiezen we voor de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Koufurderrige):

 • Benzine rijden 2022: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2022: €0,044/km
SoortKosten p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,120€131,04€1572,48
Elektrisch€0,044€48,05€576,58
Besparing€0,076€82,99€995,90
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in augustus 2022.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Een elektrische auto gekocht, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Je kunt dan zo’n openbaar oplaadpunt in Koufurderrige aanvragen bij de gemeente. Houd rekening met verschillende voorwaarden:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een actieradius boven de minimale aantal kilometers.

Zodra je voldoet aan deze criteria wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente heeft altijd de beslissingsbevoegdheid als het gaat om of en op welke locatie de laadzuil werkzaam zal worden. Daarbij bekijkt de gemeente relevante zaken als vindbaarheid en of het technisch kan. Iedere woningbezitter kan terecht bij dit oplaadpunt. Meer details is beschikbaar op www.sudwestfryslan.nl. Hier lees je bovendien of er een subsidie mogelijk is. Veel gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op die site kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Duurzame mobiliteit.

Kaart met openbare oplaadpunten (augustus 2022)

Laadstations in Koufurderrige zijn goed vertegenwoordigd. Elke weggebruiker mag daar in principe gebruik van maken. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De prijzen liggen tussen de €0,265 – €0,595 per kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In de afbeelding hieronder doorzoek jij de openbare laadstations in Koufurderrige. Doorzoek daarnaast laadmogelijkheden en aanbieders in Dijken, Legemeer, Boornzwaag, Langweer en Teroele.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden koufurderrige-8529

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen is een extra stukje service richting je personeel en relaties. Bekijk je de mogelijkheden voor een pand met 10 parkeervakken of meer? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Daarbovenop kan je het laadpunt versneld terugverdienen door derden te laten betalen voor het laden.


Veelgestelde vragen aangaande thuis elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een eigen laadpaal voor huis en laten installeren zit qua kostprijs tussen de €800 – €2125. De totaalprijs hangt af van het soort systeem (additionele slimme functies), de laadcapaciteit, het aantal benodigde kabelmeters en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Wat kost een auto thuis opladen?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. Je rekent de kilowattuurprijs af bij jouw huidige energieleverancier zoals Eneco, Budget energie, Engie, Energiedirect, Essent en Oxxio, Vandebron, PowerPeers, Pure energie. Gemiddeld is dat +/- €0,220 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden kunnen we dan ramen op ongeveer €4,40 p/100 km. Belangrijk: een doorsnee benzinewagen kost om en nabij de €9,65 per 100 kilometer. Wanneer je het combineert met zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. Een normale EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De specialist integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in jouw meterkast. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Via de meterkast loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. Samen wordt besloten wat een goede plek is om de werkzaamheden binnen de perken te houden. De ervaren laadpaal installateur in Koufurderrige bevestigt het laadstation aan de muur of op een losse paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Uiteindelijk is elke meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Let er wel op dat je groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De eerste modellen werden geladen op 1-fase stroom (220V). De hedendaagse auto’s kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Koufurderrige zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De prijzen van deze service bedragen circa €825. Let op: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 zien we met name terug bij Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 stekkers worden met name gebruikt door de Europese leveranciers. De beschikbare elektrische auto’s in Koufurderrige zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Kan ik aanspraak maken op subsidie voor een laadzuil thuis?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke regio vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Súdwest-Fryslân verschaft op dit moment geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt specifiek verzoeken of het openbare laadpunt niet al te ver van jouw woning geïnstalleerd kan worden. Voor meer info en aanvragen zie www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie