Laadpaal Legemeer

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Een gevolg is dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Het is dan mogelijk om te gaan voor een 100% eigen laadpaal in Legemeer aan huis. Middels een laadstation op eigen terrein rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Audi Q4 Sportback e-tron & Porsche Taycan Cross Turismo. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en de kWh prijs is voordeliger. Op EVPlan.nl ontdek je waardevolle informatie over velerlei type laadpunten, een handige keuzehulp en vind je de beste installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Spotgoedkoop rijden wanneer je er extra zonnepanelen bij neemt.
 • Een slimme laadpaal aan huis laat je al plaatsen voor €985.
 • Een individueel laadstation heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Legemeer

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Het elektrisch laden van een EV als onder andere de Tesla Model 3 Standard Range Plus kan op diverse manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Legemeer kopen is een goede investering. Het is gemakkelijk en snel en je hebt dan elk moment van de dag een volgeladen accu. Ook is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een laadpunt in de wijk. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de initiële aanschaf + installatie en de kosten van jouw eigen stroom (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Het enige wat je nodig hebt is een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn auto en mijn situatie? Op deze pagina bieden wij aantal belangrijke aandachtspunten ten aanzien van laadpaal laten installeren in Legemeer. Zie ook aanvullende informatie over Goedkoopste elektrische auto.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Legemeer kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of je installeert het op een paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Bekijk kritisch de afstand tussen de auto en de laadplek (dan heb je minder kabels nodig).

1- of 3-fasen aansluitingen
Het 1-fase laadstation maakt gebruik van de reguliere 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. Elk woonadres in ons land heeft sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase variant onderscheidt zich doordat deze gebruik maakt van krachtstroom (400 v). Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen. Een 3-fase laadpaal kan dus veel sneller een auto opladen. Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Je kunt tegen geringe kosten jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Legemeer. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

De goedkoopste oplossing en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste laadkabel
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse kabel. Het pluspunt van de vaste stekker is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Een bijkomend voordeel is dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, vaak wel 6 – 8 meter. Een negatief aspect is dat de kabel vaker gereinigd moet worden door de (soms) slechte weersomstandigheden (of je moet de auto binnen opladen). Een ander minpunt is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Als laatste moet je opletten dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (net als een socket) is dat dit geschikt is voor meer verschillende auto’s. Het opladen gebeurt namelijk met de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Evenzeer ligt / staat de wallbox zo dus nooit in de weg en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Een punt van kritiek is dat er een extra stap is als je wilt laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, daarna sluit je ‘m aan. Het station met een losse kabel wordt meestal aanbevolen. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? In dit geval hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Advies: probeer ook eens de snelladers in Legemeer.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Je hebt de keuze uit een enkel of een dubbel laadstation. Het onderscheid zit ‘m in het aantal auto’s dat je kunt aansluiten. Een enkele paal is geschikt om 1 voertuig op te laden, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Ideaal als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Innovatieve functies
Laadpalen hebben tegenwoordig intuïtieve slimme laadfuncties. In het gedeelte hieronder check je alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: handige functie die overbelasting voorkomt.
 • Peak shaving: helpt overmatig verbruik tijdens piekuren voorkomen.
 • Gezichtsherkenning: zo kan je hands-free jouw laadpaal ontgrendelen.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden wanneer de kabel wordt aangesloten.
 • Abonnementen & Laadpas: elke laadsessie wordt geregistreerd voor de administratie.

Laadpaal installateur Legemeer vergelijken

De kosten van laadpalen lopen zeer uiteen. De adviesprijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €850 tot +/- €3075. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Verder zijn er slimme opladers met leuke snufjes als Autostart die een stukje prijziger zijn. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Legemeer.

Type laadpaalVermogenLaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW11 – 12 uur€535- €615
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€545- €630
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€685- €790
3-fase laadpaal22 kW2 uur€850- €1050
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Top producten

 1. EVBox:Geschikt voor elke elektrische auto.
 2. Wallbox (wandlader): Mooi design en krachtige performance.
 3. NewMotion: toegang tot netwerk met meer dan 180.000 laadpalen.
 4. Alfen: Betrouwbare laadpalen van Nederlandse bodem.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en veilig je elektrische auto opladen.
 6. EVhub: Optioneel integratie met slimme EVhub laadpas.
 7. Webasto: Flexibele laadoplossing voor thuis, bedrijf en VVE’s.
 8. Ecotap: Slimme oplaadsystemen met Dynamic Load Balancing.
 9. Blue Current: Compacte, betrouwbare en gemakkelijke laadstations.
 10. Chargepoint: Compact en stijlvol ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Direct klaar voor gebruik zonder verborgen kosten.
 12. Tesla Wall Connector: Speciaal voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Flexibel en compact systeem, ideaal voor op reis.
 14. Alternatieven: ABB, Eaton, Delta, Enovates, Etrel, Schneider Electric , Keba, Hypercharger of Tritium, Circontrol, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2022
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Legemeer liggen tussen de €320 en +/- €1950. Deze prijs komt tot stand door de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Laadpas
Eventueel wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement bedragen circa €3,50 p/maand.

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Laat je gasten ook bij je thuis hun auto opladen.
 • Altijd goede support zoals software-updates en 24/7 helpdesk.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Check populaire leveranciers uit jouw omgeving.

Kostenoverzicht elektrisch rijden

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. Op deze pagina tonen we een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1090 km op maandbasis. Met dit gemiddelde als uitgangspunt verwachten we wat de verwachte kostenbesparing is. In het rekenvoorbeeld zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Legemeer):

 • Benzine rijden 2022: €0,110/km
 • Elektrisch rijden 2022: €0,042/km
TypeKosten p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,110€119,90€1438,80
Elektrisch€0,042€45,78€549,36
Besparing€0,068€74,12€889,44
Kosten elektrisch vs benzine rijden in augustus 2022.

Laadpaal aanvragen gemeente De Fryske Marren

Een elektrische auto gekocht, maar is er geen ruimte voor een laadpaal? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt In deze gevallen mag jij een openbaar oplaadpunt in Legemeer aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een aanzienlijke actieradius.

Zodra je voldoet aan deze criteria neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente beslist uiteindelijk of en in welke straat de laadzuil geplaatst wordt. Ze checken daarvoor factoren als bereikbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Iedereen met een elektrische auto mag hier parkeren en laden. Meer informatie is beschikbaar op www.defryskemarren.nl. Hier kan je ook lezen of je een subsidie kunt krijgen. Meer en meer gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Op deze website kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Zero Emission.

Overzicht met openbare oplaadpunten (augustus 2022)

Laadstations in Legemeer zijn 24/7 actief. Iedereen met een abonnement kan hier parkeren en laden. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De kosten wisselen tussen de €0,245 en €0,570 per kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In het volgende schema bekijk jij de openbare laadstations in Legemeer. Check tevens oplaadplekken en installatiebedrijven in Boornzwaag, Langweer, Teroele, Idskenhuizen en Tjerkgaast.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden legemeer-8527

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal naast kantoor is relevant voor je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Gaat het om een bedrijfspand met minimaal 10 parkeerplaatsen? Volgens de laatste regelgeving zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Verder kunnen bedrijven verdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het opladen.


Vaak gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Wat kost zo’n eigen laadstation aan huis?
Een eigen laadpaal aan huis inclusief installatie zit zo tussen de €875 – €2200. Het tarief wordt gecalculeerd a.d.h.v. welk merk je kiest (additionele slimme functies), het minimale laadvermogen, het aantal benodigde kabelmeters en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals een extra groep aanleggen.

Wat kost het om mijn auto thuis op te laden?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan je stroomleverancier voor je woning zoals Essent, Eneco, Energiedirect, Engie, Budget energie en PowerPeers, Pure energie, Oxxio, Vattenfall. Dat is doorgaans zo’n €0,220 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €3,70 p/100 km. Vergeet niet: een gemiddelde benzineauto komt uit op zo’n €9,70 p/100 km. Als je kiest voor zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een reguliere EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Friesland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De expert treft de nodige voorbereidingen in de stroomvoorziening van je woning. Zo voorkom je dat de boel overbelast raakt. Van de meterkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). Samen met de monteur bespreek je waar het station moet komen om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. Jouw laadpaal installateur in Legemeer bevestigt het laadstation aan de muur of op een losse paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Uiteindelijk is iedere meterkast geschikt voor het laden van een elektrische auto. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Let er wel op dat je groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De eerste modellen werden geladen op 220V (1-fase). Innovatieve elektrische auto’s kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Legemeer kan dit allemaal regelen. De totale onkosten zijn circa €1100. Bedenk wel: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel + stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 wordt vooral gebruikt door verschillende merken binnen de EU. Een groot deel van de bekende elektrische auto’s in Legemeer dien je op te laden met een type 2 stekker. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) beschikken over type 2 (Mennekes).

Kan ik subsidie aanvragen als ik thuis een laadpaal plaats?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een eigen thuislaadpunt. Iedere provincie kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente De Fryske Marren verstrekt op het ogenblik geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Eventueel kun je wel proberen om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt daarbij het verzoek indienen of het laadpunt nabij jouw woning kan komen. Voor extra info verwijzen we je naar www.defryskemarren.nl.

Plaats een reactie