Laadpaal Tjerkgaast

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Dat betekent ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. De oplossing is een privé laadpaal in Tjerkgaast aan huis. D.m.v. een laadstation van jezelf ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Aiways U5 of bijvoorbeeld de Ford Mustang Mach-E GT. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en het is een stuk voordeliger. Op deze pagina lees je uitgebreide informatie over velerlei type laadpalen, geven we een duidelijk stappenplan en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk die werken in jouw gemeente.

 • Met een eigen elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Niet meer wachten bij een dure snellader.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Goedkope kilometer-tarieven op je eigen groene stroom met zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis koop je al voor €940.
 • Een eigen laadstation aan huis heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Tjerkgaast

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het laden van een elektrisch voertuig als onder andere de Aiways U5 is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Tjerkgaast kopen is steeds meer in trek. Het werkt snel en eenvoudig en je hebt dan de zekerheid van een volgeladen accu. Daarbovenop is het vele malen goedkoper dan een openbaar laadpunt. De kosten bestaan uit: de eenmalige aanschafprijs, installatie en de verbruikskosten (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen oprit of garage. Welke laadpaal past bij mijn woning (meterkast) en auto? In onze keuzehulp delen we een aantal kooptips rondom laadpaal laten installeren in Tjerkgaast. Op EVplan.nl lees je ook meer over Zakelijk elektrische auto leasen.

Laadpaal of wallbox
Een laadstation Tjerkgaast kan op 2 manieren worden geplaatst. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Onderzoek de afstand tussen de auto en de laadplek (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen apparaat
De 1 fase installatie maakt gebruik van de reguliere 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Ieder huis in Nederland heeft sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadpaal gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Het maximale laadvermogen van deze aansluiting is 11 kW. De 3-fase installatie kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je geen 3-fase aansluiting? Voor een paar honderd euro kun jij jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Tjerkgaast. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

Spotgoedkoop opladen en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: los of vast
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een verplaatsbare kabel. Het gemak van een vastzittende kabel is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Wat hierbij ook handig is is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Het grote nadeel is dat de kabel wat sneller vies wordt door de (soms) slechte weersomstandigheden (of je moet de auto binnen opladen). Wat je ook vaak ziet is dat het wat rommelig oogt. Bovendien moet je er rekening mee houden dat je niet alle EV’s kunt laden met een vaste kabel.

Het grote voordeel van een losse kabel (ofwel een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Je gebruikt namelijk de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Daarbovenop is het een strakker geheel en profiteer je van een langere levensduur. Belangrijk nadeel is dat het altijd even iets langer duurt als je even snel wilt laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een laadpaal zonder vaste kabel werkt in de praktijk vaak het best. Ga je een ander elektrische auto rijden? In zo’n scenario ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Advies: probeer ook eens de snelladers in Tjerkgaast.

Enkele of dubbele laadpaal
Er bestaan 2 types: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil zit hem in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een paal met 1 aansluiting kan voor 1 EV de benodigde stroom leveren, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Nuttig als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Innovatieve toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder check je meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: automatische verdeling van het totaal beschikbare vermogen.
 • Peak shaving: Voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: De laadpaal kan alleen door geautoriseerde personen gebruikt worden.
 • Gebarenherkenning: Geen pasje of sleutel meer nodig, enkel een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Tjerkgaast vergelijken

De prijzen van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De kosten van een laadstation voor thuis ligt tussen de €725 – €3450. De prijs hangt vooral af van het vermogen van de laadpaal. Des te hoger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Bovendien zijn er slimme stations met toffe snufjes als gezichts- en gebarenherkenning die in aanschaf duurder zijn. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Tjerkgaast.

Laadstation typeLaadvermogenLaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€515- €630
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€540- €605
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€655- €750
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€850- €985
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Populaire merken

 1. EVBox:Flexibele laadoplossingen voor kantoor en thuis.
 2. Wallbox (wandlader): Krachtige oplader met verbluffend design.
 3. NewMotion: eenvoudige en toegankelijke systemen.
 4. Alfen: Ontworpen om laadsnelheden te maximaliseren en het energiegebruik te optimaliseren.
 5. Mennekes: Altijd inzicht in je laadgegevens via de App.
 6. EVhub: Hoogwaardig en slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Flexibele laadoplossing voor thuis, bedrijf en VVE’s.
 8. Ecotap: Gebruiksvriendelijke en uitgebreide Ecotap managementtool.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 tot 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Geschikt voor alle typen elektrische auto’s.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt rekening met uw maximale capaciteit (dynamic loadbalancing).
 12. Tesla Wall Connector: De beste keuze voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met slimme geïntegreerde energiemeter.
 14. Overweeg ook: ABB, Eaton, Enovates, Etrel, Etrel, Schneider Electric , Keba, Hypercharger en Tritium, Circontrol, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2022
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Tjerkgaast variëren van €410 – €1925. Dit wordt grotendeels bepaalt door de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe groter het terrein, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Laadpas
Steeds vaker wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal zijn circa €4,50 per maand.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Laat vrienden of buren ook bij jouw laadstation laden middels gastgebruik.
 • Altijd actuele updates en 24/7 telefonische helpdesk.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Achterhaal erkende deskundigen uit jouw omgeving.

Gemiddelde besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt zelf heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. Bijgaand maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1085 km per 4 weken. Met dit aantal kilometers verwachten we wat jouw potentiële besparing is. In onze begroting nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Tjerkgaast):

 • Benzine rijden 2022: €0,140/km
 • Elektrisch rijden 2022: €0,048/km
SoortTarieven p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,140€151,90€1822,80
Elektrisch€0,048€52,08€624,96
Besparing€0,092€99,82€1197,84
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in augustus 2022.

Laadpaal aanvragen gemeente De Fryske Marren

Heb je een EV, maar is er geen ruimte voor een laadpaal? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In dat geval kan je zo’n openbaar oplaadpunt in Tjerkgaast aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een aanzienlijke actieradius.

Als je aan deze voorwaarden voldoet zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente beslist uiteindelijk of en in welke straat de laadzuil geplaatst wordt. Hierbij bekijken zij zaken als vindbaarheid en doorstroming. Elk huishouden mag hier parkeren en laden. Updates en informatie is ook gepubliceerd op www.defryskemarren.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of er een subsidie mogelijk is. Meer en meer gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Daar kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Goedkoopste elektrische auto.

Openbare oplaadpunten zoeken (augustus 2022)

Laadstations in Tjerkgaast zijn elke dag werkzaam. Iedereen kan hier parkeren en laden. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De onkosten wisselen tussen de €0,280 – €0,555 per kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In het onderstaande kaartje onderzoek je de openbare laadstations in Tjerkgaast. Op deze site vind je ook laadmogelijkheden en aanbieders in Sint Nicolaasga, Scharsterbrug, Doniaga, Oldeouwer en Ouwster-Nijega.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden tjerkgaast-8522

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal bij het bedrijfspand kan worden gebruikt door werknemers en klanten. Bezit je een gebouw met tenminste 10 parkeerplaatsen? Naar de nieuwste wetgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij een aantal subsidieregelingen. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Ook kan je extra geld verdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het opladen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Hoe duur is een eigen laadstation aan huis laten plaatsen?
Een laadpaal voor thuis aanschaffen inclusief installatie kost tussen de €975 en €2500. De uiteindelijke kostprijs wordt berekend aan de hand van het soort systeem (eventuele slimme functies), het minimale laadvermogen, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je rekent de kilowattuurprijs af bij je eigen energieleverancier zoals Energiedirect, Essent, Eneco, NLE, Budget energie en Vandebron, Vattenfall, Pure energie, Oxxio. Rekenen op zo’n €0,250 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €3,80 p/100 km. Om een indicatie te geven: een benzine aangedreven auto komt uit op zo’n €10,15 per 100 kilometer. In combinatie met zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. De gemiddelde EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Friesland.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De expert legt een nieuwe stroomgroep aan in de stroomkast in de woning. Het lokale stroomnetwerk raakt zo niet overbelast. Vanuit de stroomkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen met de monteur bespreek je waar het station moet komen om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De gecertificeerde laadpaal installateur in Tjerkgaast monteert ‘m in overleg tegen de muur of bevestigt ‘m op een losse paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Over het algemeen is iedere meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Hierbij is van belang of de woning beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De vroegere modellen werden geladen op 220V (1-fase). De nieuwste elektrische wagens vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Tjerkgaast kan jou hierin ontzorgen. De tarieven hiervan zijn zo’n €950. Bedenk wel: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 zien we met name terug bij Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 zien we met name terug bij Europese leveranciers en fabrikanten. Veruit de meest bekende elektrische auto’s in Tjerkgaast kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Elke gemeente heeft een eigen beleid. De gemeente De Fryske Marren heeft op dit ogenblik geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Eventueel kun je wel proberen om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt vragen of het openbare laadpunt nabij jouw huis geplaatst mag worden. Voor extra info verwijzen we je naar www.defryskemarren.nl.

Plaats een reactie