Laadpaal Idskenhuizen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Dit resulteert in het feit dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Overweeg dan zeker eens een eigen laadpaal in Idskenhuizen aan huis. Middels een zelfvoorzienend laadstation ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw BMW iX3 & Tesla Model Y Long Range Performance. Niet meer wachten op een vrije plek en het is erg goedkoop. Middels onze vergelijker ontdek je extra informatie over geschikte laadstations, geven we een duidelijk stappenplan en kom je in contact met leveranciers en installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Niet meer wachten bij een dure snellader.
 • Altijd een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Rijden zonder kosten wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Deze slimme laadpaal aan huis bestel je al voor €985.
 • Een eigen laadstation aan huis kan je al terugverdienen in 6 – 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Idskenhuizen

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het opladen van jouw EV zoals de Volvo XC40 P8 AWD Recharge is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een eigen goedkope laadpaal Idskenhuizen kopen is een goede investering. Je kunt eenvoudig laden en je hebt dan de zekerheid van een goed geladen accu. Overigens is het een stuk goedkoper dan een publiek laadpunt. Wat betreft kosten heb je te maken met een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en uiteraard de verbruikte stroom (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Alles wat je nodig hebt is een eigen oprit of garage. Welke laadpaal is geschikt voor mijn woning (meterkast) en auto? Hieronder check je een aantal kooptips voor laadpaal laten installeren in Idskenhuizen. Op deze website lees je ook meer over Alle elektrische auto’s.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Idskenhuizen kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een stevige paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Bekijk kritisch de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase of 3-fasen station
Een 1-fase laadzuil werkt met de normale 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Iedere woning heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadzuil maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Je zit dan op maximaal 11 kW laadvermogen. Een 3-fase laadstation is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Je kunt gemakkelijk je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Idskenhuizen. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

De voordeligste manier van opladen en altijd verzekerd van een vrije plek

Vaste of losse laadkabel
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een verplaatsbare kabel. De meerwaarde van een vaste kabel is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Een ander pluspunt is dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel wat sneller vies wordt omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (tenzij je binnen laadt). Een ander minpunt is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Als laatste is het goed om je te bedenken dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het handige van een losse kabel (net als socket) is dat dit geschikt is voor meer verschillende auto’s. Het laadproces doe je met de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Verder is het een strakker geheel en profiteer je van een langere levensduur. Waar je op moet letten is dat je een stap extra moet uitvoeren als jij de EV even snel wil bijladen. Je moet de kabel/stekker dan uit je koffer pakken, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. Een laadpaal zonder vaste kabel is vaak de beste keuze. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In dat geval zijn er geen aanpassingen nodig. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Idskenhuizen.

Enkele vs dubbele laadpaal
Er zijn 2 keuzes: een enkele of een dubbele laadpaal. Het verschil heeft te maken met het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een paal met 1 stekkeringang heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Dit is praktisch voor huishoudens met 2 EV’s maar ook voor bedrijven en kantoren.

Slimme toepassingen
De nieuwste laadsystemen herbergen milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk lees jij meer info over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: stemt energieverbruik af met andere apparaten in huis.
 • Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
 • Gezichtsherkenning: uitsluitend opladen wanneer jij zelf het systeem hebt ontgrendeld.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: het inpluggen van de stekker is voldoende om de laadsessie op te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Idskenhuizen vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De adviesprijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €725 tot +/- €3025. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van de laadcapaciteit van het station. Hoe krachtiger je systeem, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Daarnaast heb je de keuze uit slimme systemen met leuke opties als gebarenherkenning die een stukje prijziger zijn. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Idskenhuizen.

Type laadpaalLaadcapaciteitOplaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW11 – 12 uur€545- €605
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 6 uur€540- €625
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€665- €785
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€855- €1035
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Goede producten

 1. EVBox:Gecertificeerde installatie.
 2. Wallbox (wandlader): Compatibel met alle elektrische auto’s.
 3. NewMotion: altijd met Dynamic Power Management.
 4. Alfen: Robuuste, veilige en betrouwbare laadstations.
 5. Mennekes: Slim kabelbeheer voor vaste kabels.
 6. EVhub: Voor elke EV met een type 1 of type 2 stekker.
 7. Webasto: Volledig op afstand te beheren.
 8. Ecotap: Thuisladers met Load Balancing.
 9. Blue Current: Plug & Charge of met laadpas laden.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudige bediening en degelijk ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Veilig laden dankzij loadbalancing.
 12. Tesla Wall Connector: Razendsnel opladen van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: 10 keer sneller dan standaard stopcontactladers.
 14. Zie ook merken als: ABB, Eaton, Delta, Etrel, Etrel, Flexicharge, Keba, Hypercharger of Tritium, Xcharge, Zaptec, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2023
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Idskenhuizen schommelen tussen de € 420 & €2200. Dit wordt grotendeels bepaalt door of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe groter het perceel, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Bij sommige aanbieders wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Dit is geen vereiste, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement bedragen circa €6,00 (maandelijks).

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Je kunt gebruik maken van betaald gastgebruik.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Check ervaren installateurs uit jouw omgeving.

Kosten elektrisch rijden en besparing t.o.v. benzine

Elektrisch rijden kan veel geld besparen. De elektrische auto en het thuislaadpunt heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Op deze pagina hebben wij een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1086 kilometer per maand. Op basis daarvan calculeren we wat jouw potentiële besparing is. Hierbij gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Idskenhuizen):

 • Benzine rijden 2023: €0,145/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,049/km
TypePrijzen p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,145€157,47€1889,64
Elektrisch rijden€0,049€53,21€638,57
Besparing€0,096€104,26€1251,07
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in december 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente De Fryske Marren

Heb je een EV, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In deze gevallen mag jij zo’n openbaar oplaadpunt in Idskenhuizen aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente heeft altijd de beslissingsbevoegdheid als het gaat om of en waar de laadzuil geplaatst wordt. Ze checken daarvoor factoren als vindbaarheid en doorstroming. Iedereen kan terecht bij dit oplaadpunt. Meer informatie is beschikbaar gesteld op www.defryskemarren.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of er een subsidie mogelijk is. Het merendeel van de gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Daar kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Beste elektrische auto.

Openbare oplaadpunten zoeken (december 2023)

Laadstations in Idskenhuizen zijn elke dag werkzaam. Iedere EV-bezitter mag daar in principe gebruik van maken. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De tarieven lopen uiteen tussen de €0,255 tot wel €0,570 per kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In de afbeelding hieronder zie jij alle openbare laadstations in Idskenhuizen. Op deze site vind je ook laadplekken en installateurs in Tjerkgaast, Sint Nicolaasga, Scharsterbrug, Doniaga en Oldeouwer.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden idskenhuizen-8523

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij uw bedrijf is heel praktisch voor bijv. je personeel en relaties. Heb je een bedrijf met meer dan 10 parkeervakken? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Daarnaast kan je extra geld verdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het gebruik van de palen.


Vaak gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Een eigen laadstation aan huis, wat kost dat?
Een individueel laadpaal voor huis inclusief de installatieservice varieert kostentechnisch tussen de €1025 en €2475. De uiteindelijke kostprijs hangt vooral af van het model laadzuil (additionele slimme functies), het minimale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan je stroomleverancier voor je woning zoals NLE, Essent, Engie, Energiedirect, Eneco en Vattenfall, Oxxio, PowerPeers, Vandebron. Gemiddeld is dat +/- €0,215 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €4,35 per 100 kilometer. Om een indicatie te geven: een normale auto op benzine kost circa €10,15 p/100 km. Als de laadpaal draait op zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. Een normale EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De vakman zal enkele aanpassingen moeten doen in jouw meterkast. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Van de stroomkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). In overeenstemming met de specialist bereken je wat de beste manier is om het graafwerk te beperken. De ervaren laadpaal installateur in Idskenhuizen plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een vrijstaande paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Meestal is elke woning geschikt voor het laden van een elektrische auto. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Achterhaal of de groepenkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De vroegere modellen kon men nog opladen op 220V (1-fase). De nieuwste modellen kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. Dit komt neer op krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Idskenhuizen zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De totale onkosten bedragen circa €1050. Disclaimer: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Stekkers van laadkabels heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 wordt gebruikt door de Europese merken. De bekende elektrische auto’s in Idskenhuizen beschikken over een type 2 aansluiting. Ook openbare laadpunten in Nederland beschikken over type 2 (Mennekes).

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke regio is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente De Fryske Marren verschaft op dit ogenblik geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Het alternatief is om een openbaar laadpunt aan te vragen. Vraag daarbij gerust of de paal in de buurt van jouw woning geplaatst mag worden. Zie ook de website van de gemeente www.defryskemarren.nl.

Plaats een reactie