Laadpaal Blokzijl

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Hierdoor zien we ook dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Je kunt dan beter kiezen voor een 100% eigen laadpaal in Blokzijl aan huis. Middels een laadstation op eigen terrein weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Skoda Enyaq iV 80 of jouw Jaguar I-Pace EV320. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en je hebt het snel terugverdiend. Op dit portaal vind je handige informatie over diverse laadstations, vertellen we je waar je zoal op moet letten en vind je ervaren leveranciers en installateurs werkzaam in jouw regio.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Voordelige autorijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Een slimme laadpaal aan huis schaf je al aan vanaf €990.
 • Een privé laadstation aan huis kan je al terugverdienen in 6 – 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Blokzijl

Elektrisch rijden is de toekomst. Het opladen van jouw EV als o.a. een Tesla Model 3 Long Range Dual Motor kan op verschillende manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Blokzijl kopen is een zeer interessante optie. Nooit meer in de rij bij een laadstation en je kunt rekenen op een volle accu. Bovendien is het een stuk voordeliger dan bij een openbaar laadstation in de wijk. De kosten bestaan uit: de initiële aanschaf + installatie en de verbruikskosten (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Het enige wat je verder moet hebben is een eigen oprit/parkeerplaats. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn situatie? Op deze pagina delen we tips en adviezen met betrekking tot laadpaal laten installeren in Blokzijl. Op deze website lees je ook meer over Beste laadpaal.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Blokzijl kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een stevige paal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Analyseer hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen apparaat
Het 1-fase laadstation is compatibel met een standaard 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Elk woonadres in ons land heeft ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). De 3-fase installatie maakt gebruik van 3x230V en heeft een vermogen van 16A of 32A. Je zit dan op maximaal 11 kW laadvermogen. De 3-fase variant kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Je kunt tegen geringe kosten dit laten aanleggen door een elektricien in Blokzijl. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

Goedkoop en snel laden en nooit meer in de rij bij een laadstation

Vaste of losse laadkabel
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse variant. Het belangrijkste voordeel van een vaste kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Een ander pluspunt is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, vaak wel 6 – 8 meter. Het grote nadeel is dat de levensduur van de kabel minder is door de (soms) slechte weersomstandigheden (tenzij je binnen laadt). Een ander minpunt is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Tenslotte is het goed om je te bedenken dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het grote voordeel van een losse kabel (dus met alleen een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Hiervoor gebruik je de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Tevens oogt het een stuk georganiseerder en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Waar je op moet letten is dat er een extra handeling vereist is als je de accu gaat opladen. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Een laadpaal zonder vaste kabel werkt in de praktijk vaak het best. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? In zo’n scenario hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Blokzijl.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Er zijn 2 opties: één aansluiting of twee aansluitingen. Het verschil zit hem in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 aansluiting heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Dit is praktisch voor huishoudens met 2 EV’s en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Innovatieve toepassingen
Laadstations hebben meer en meer slimme laadfuncties. Hieronder check jij meer info over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat er teveel stroom wordt gebruikt op 1 moment.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: dit zorgt ervoor dat niemand anders ongevraagd gebruik kan maken van jouw station.
 • Gebarenherkenning: je hebt geen pasje, tag of sleutel nodig om een sessie te starten of stoppen.
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Blokzijl vergelijken

De tarieven van laadpalen variëren enorm. De kostprijs van een laadstation voor thuis varieert van €825 en €3225. Het prijskaartje hangt met name af van de laadcapaciteit van het station. Hoe krachtiger je systeem, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Verder zien we steeds meer slimme stations met speciale extra’s als Dynamic Load Balancing die een grotere investering vereisen. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Blokzijl.

Type laadstationCapaciteitOplaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€515- €625
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€520- €625
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€650- €770
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€860- €1040
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Betrouwbare producten

 1. EVBox:Gecertificeerde installatie.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige mobiele en Smartwatch-app.
 3. NewMotion: slimme laadservices voor thuis.
 4. Alfen: Compatibel met alle elektrische auto’s.
 5. Mennekes: Kompact, praktisch en premium.
 6. EVhub: Dashboard voor facturatie, verrekening en stroomverbruik.
 7. Webasto: Flexibele laadoplossing voor thuis, bedrijf en VVE’s.
 8. Ecotap: Montage op paal of aan de wand, degelijk design.
 9. Blue Current: Gemakkelijk te bedienen laadpunten.
 10. Chargepoint: Robuuste omhulling, vandalismebestendig.
 11. Myenergi / Zappi: Direct klaar voor gebruik zonder verborgen kosten.
 12. Tesla Wall Connector: Ons advies voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met App voor inzicht in stroomverbruik en laadkosten.
 14. Ook interessant: ABB, Eaton, Delta, Enovates, Etrel, Keba, Hypercharger, Schneider Electric en Tritium, Zaptec, Efacec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2023
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Blokzijl lopen uiteen tussen de €420 tot €2000. Deze prijs komt tot stand door of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer kabels benodigd zijn.

Abonnementskosten laadpas
Eventueel wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is niet verplicht, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van deze laadpaal abonnementen liggen rond de €5,75 (maandelijks).

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Check betrouwbare deskundigen uit jouw gemeente.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. In de tabel hieronder hebben wij een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1129 km (maandelijks). Op basis van dit gemiddelde verwachten we wat de verwachte kostenbesparing is. In ons geval gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Blokzijl):

 • Benzine rijden 2023: €0,100/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,040/km
TypeKosten p/kmP/maandP/jaar
Benzine rijden€0,100€112,90€1354,80
Elektrisch rijden€0,040€45,16€541,92
Besparing€0,060€67,74€812,88
Kosten elektrisch vs benzine rijden in december 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente Steenwijkerland

Lease of koop jij een elektrische auto, maar is er geen ruimte voor een laadpaal? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? In dat geval kan je zo’n openbaar oplaadpunt in Blokzijl aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Als je aan deze voorwaarden voldoet neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente beslist uiteindelijk of en op welke plek de laadzuil geactiveerd wordt. Daarbij bekijkt de gemeente variabelen als toegankelijkheid en veiligheid. Elke inwoner mag gebruik maken van het oplaadpunt. Updates en informatie kun je terugvinden op www.steenwijkerland.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of de gemeente subsidies verstrekt. Meer en meer gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Op die site kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Hybride auto’s.

Lijst met openbare laadpunten (december 2023)

Laadstations in Blokzijl zijn veel beschikbaar. Iedereen met een abonnement heeft de mogelijkheid daar te laden. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De kosten bedragen tussen de €0,240 en €0,590 p/kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In het volgende schema bekijk je de openbare laadstations in Blokzijl. Vergelijk ook oplaadpunten en verkopers in Giethoorn, Wapserveen, Eesveen, De Bult en Kallenkote.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden blokzijl-8356

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal bij je werk kan worden gebruikt door bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Beschik je over een bedrijf met meer dan 10 parkeervakken? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Daarnaast kan je iets bijverdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het opladen.


FAQ – Veelgestelde vragen m.b.t. thuis elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een laadpaal voor thuis inclusief installatie kost tussen de €750 en €2550. De totale investering wordt gecalculeerd a.d.h.v. het model laadzuil (additionele slimme functies), het totale laadvermogen, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van jouw vaste energieleverancier zoals NLE, Energiedirect, Engie, Essent, Eneco en Pure energie, Vattenfall, PowerPeers, Oxxio. Gemiddeld is dat +/- €0,215 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €4,10 per 100 kilometer. Om een indicatie te geven: een normale auto op benzine kost ongeveer €9,65 per 100 kilometer. Met zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. Een reguliere EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Overijssel.

Hoe werkt de installatie?
De specialist treft de nodige voorbereidingen in de stroomkast in de woning. Dit zorgt voor een optimale stroomverdeling in huis. Vanuit de meterkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). In samenspraak met de vakman bepaal je wat een goede plek is om de werkzaamheden binnen de perken te houden. De laadpaal installateur in Blokzijl zet het als wallbox tegen de muur of op een paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Onderaan de streep is elke meterkast geschikt voor het laden van een elektrische auto. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Achterhaal of de groepenkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De eerste elektrische voertuigen konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). Moderne elektrische voertuigen vereisen een 3-fasen aansluiting. We spreken ook wel over krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Blokzijl zal al dit werk voor je oplossen. De totale onkosten bedragen ongeveer €925. Goed om te weten: het vastrecht van je energieleverancier kan hierdoor omhoog gaan.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Stekkers heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 zien we met name terug bij verschillende merken binnen de EU. De beschikbare elektrische auto’s in Blokzijl dien je op te laden met een type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land beschikken over type 2 (Mennekes).

Kan ik aanspraak maken op subsidie voor een laadzuil thuis?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een eigen thuislaadpunt. Elke provincie kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Steenwijkerland verschaft op dit ogenblik geen financiële tegemoetkoming voor een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt aanvragen of het laadpunt niet al te ver van jouw woning kan komen te staan. Bekijk ook www.steenwijkerland.nl.

Plaats een reactie