Laadpaal Eesveen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Een gevolg is dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Overweeg dan zeker eens een eigen laadpaal in Eesveen aan huis. Dankzij een particulier laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw MG ZS EV en/of Renault Twingo Electric. Niet meer wachten op een vrije plek en het is ook financieel gezien een goede investering. Op EVPlan.nl lees je praktische informatie over betrouwbare soorten laadpalen, vertellen we je waar je zoal op moet letten en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, en dus een maximale actieradius.
 • Voordelige autorijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is al te bestellen vanaf €935.
 • Een individueel laadstation verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Eesveen

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Jouw elektrische auto opladen zoals een BMW iX3 gaat steeds eenvoudiger. Een extra goedkope laadpaal Eesveen kopen is steeds meer in trek. Het werkt snel en veilig en je hoeft niet onzeker te zijn over een perfect opgeladen accu. Daarbovenop is het stukken betaalbaarder dan een openbaar laadstation in de wijk. De kosten bestaan uit: de eenmalige aanschafprijs, installatie en de verbruikskosten (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Alles wat je nodig hebt is een eigen parkeerplaats. Welke laadpaal is geschikt voor mijn woning en auto? In onze keuzehulp kan je aan de slag met inhoudelijke informatie en tips rondom laadpaal laten installeren in Eesveen. Zie ook onze informatie over Laadpaal installatie.

Wallbox of vaste laadpaal
Een laadstation Eesveen installeren kan op 2 manieren. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een losse paal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Achterhaal de afstand tussen de auto en de laadplek om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase of 3-fasen installatie
Een 1-fase laadpaal werkt met de standaardaansluiting van 230V. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Iedere woning heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadpaal is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Het laadvermogen is dan max. 11 kW. Het 3-fase systeem kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt eenvoudig de meterkast geschikt laten maken door een elektricien in Eesveen. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

Spotgoedkoop opladen en altijd een vrije plek!

Vaste of losse laadkabel
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een afneembare kabel. Het belangrijkste voordeel van een vastzittende kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Ook is het goed om te weten dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, tot wel 10 meter. Belangrijk nadeel is dat de levensduur van de kabel minder is door de (soms) slechte weersomstandigheden (of je moet de auto binnen opladen). Daarnaast kan het zijn dat het er wat rommelig bij hangt. Ten derde moet ook opgemerkt worden dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het grote voordeel van een losse kabel (als mede een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Je pakt namelijk de kabel die af-fabriek is geleverd. Daarbovenop ziet het er wat netter uit en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Belangrijk nadeel is dat je een stap extra moet uitvoeren als je gaat laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, om daarna het geheel te connecten. Een laadpaal zonder vaste kabel is toch het meest gebruiksvriendelijk. Koop je een nieuwe elektrische auto? Dan hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Eesveen.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Je kan kiezen uit 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het enige verschil zit hem in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 aansluiting heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Heel erg praktisch als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s maar ook voor bedrijven en kantoren.

Slimme functies
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door vaak ingebouwde slimme laadfuncties. Bijgaand lees je meer informatie over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: voorkom stroomuitval als je je auto oplaadt.
 • Peak shaving: met Peak Shaving kunt u voor uw laadstations een maximale capaciteit instellen.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: eenvoudig laadsessies starten door uitsluitend in te pluggen.
 • Abonnementen & Laadpas: jouw laadkosten automatisch verrekenen met je werkgever.

Laadpaal installateur Eesveen vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen zijn nogal verschillend. De investering van een laadstation voor thuis ligt tussen de €750 en €3350. De aanschafkosten hangen vooral af van het laadvermogen van het systeem. Hoe krachtiger je systeem, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Verder heb je de keuze uit slimme laadpunten met innovatieve functies als Peak Shaving die in aanschaf duurder zijn. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Eesveen.

Laadstation typeLaadvermogenOplaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€540- €615
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€530- €640
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€675- €750
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€880- €940
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Betrouwbare merken

 1. EVBox:Compact en minimalistisch ontwerp.
 2. Wallbox (wandlader): Compatibel met alle elektrische auto’s.
 3. NewMotion: toegang tot 180.000 openbare laadpunten in 35 landen.
 4. Alfen: Een solide en hoogwaardig product voldoet aan strenge richtlijnen.
 5. Mennekes: Optioneel te verbinden met zonn-energie-installatie.
 6. EVhub: Stevige en krachtige laadpalen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Hoogwaardig en mooi vormgegeven laadstation.
 8. Ecotap: Gebruiksvriendelijke en uitgebreide Ecotap managementtool.
 9. Blue Current: Slim en flexibel laden voor thuis.
 10. Chargepoint: Geschikt voor Plug & Play, direct laden.
 11. Myenergi / Zappi: 3-10 x sneller dan standaard.
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Flexibel en compact systeem, ideaal voor op reis.
 14. Zie ook merken als: ABB, Etrel, Eaton, Enovates, Etrel, Flexicharge, Keba, Schneider Electric of Tritium, Efacec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2023
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Eesveen lopen uiteen tussen de €320 en +/- €2125. Dit hangt vooral af van een verwachting van de diverse installatie-uren (arbeid), meterkast aanpassingen en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Hoe langer deze afstand, des te meer graafwerk er bij komt kijken en hoe meer kabels benodigd zijn.

Heb ik een laadpas nodig?
Vaak wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van deze laadpaal abonnementen bedragen zo’n €7,50 (maandelijks).

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Tarief instellen voor externe gebruikers.
 • Helpdesk 24/7 bereikbaar + software updates.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Vind betrouwbare deskundigen uit jouw regio.

Kosten elektrisch rijden en besparing t.o.v. benzine

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt zelf kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. In het onderstaande gedeelte hebben wij een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1126 km per 4 weken. Met dit aantal kilometers calculeren we hoeveel goedkoper je uiteindelijk uit bent. In onze berekening zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Eesveen):

 • Benzine rijden 2023: €0,140/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,048/km
TypeTarieven p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,140€157,64€1891,68
Elektrisch€0,048€54,05€648,58
Besparing€0,092€103,59€1243,10
Kosten elektrisch vs benzine rijden in december 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente Steenwijkerland

Rijd je een elektrische auto, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? In dat geval kan je zo’n openbaar oplaadpunt in Eesveen aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een minimale actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar precies de laadzuil geactiveerd wordt. Ze onderzoeken zaken als zichtbaarheid en veiligheid. Elke bewoner mag gebruik maken van het oplaadpunt. Extra achtergrondinfo is ook te lezen op www.steenwijkerland.nl. Daar lees je ook of je een subsidie kunt krijgen. Veel gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Private lease elektrische auto.

Kaart met openbare oplaadpunten (december 2023)

Laadstations in Eesveen kan je op meer en meer plekken vinden. Iedereen mag daar in principe gebruik van maken. De onkosten liggen daar wel hoger. De kosten lopen uiteen tussen de €0,260 tot wel €0,605 p/kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In de afbeelding hieronder zie je alle openbare laadstations in Eesveen. Vergelijk ook laadmogelijkheden en verkooppunten in De Bult, Kallenkote, Onna, Zuidveen en Basse.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden eesveen-8347

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij je werk biedt veel uitkomst voor je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Bezit je een bedrijf met meer dan 10 parkeervakken? Volgens de laatste regelgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Daarbovenop kan je iets bijverdienen door derden te laten betalen voor het gebruik.


Vaak gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Een individueel laadpaal voor huis inclusief installatie kost +/- tussen de €775 en €2225. De prijsindicatie is afhankelijk van het type laadstation (wel of geen slimme functies), de laadcapaciteit, het aantal benodigde kabelmeters en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan de stroomaanbieder van je huis zoals Essent, Eneco, Energiedirect, Engie, Budget energie en PowerPeers, Pure energie, Oxxio, Vattenfall. Rekenen op zo’n €0,220 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €3,55 p/100 km. Ter illustratie: een benzine aangedreven auto kost al gauw €9,80 per 100 kilometer. Als de laadpaal draait op zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. Een EV anno 2023 heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Overijssel.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De expert plaatst een aardlekautomaat en een nieuwe stroomgroep in het centrale stroompunt in je huis. Het lokale stroomnetwerk raakt zo niet overbelast. Vanuit de meterkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). In overleg met de expert wordt besloten waar de laadpaal wordt geplaatst om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. Jouw laadpaal installateur in Eesveen monteert het als wallbox of bevestigt ‘m op een losse paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Al met al is elke meterkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Let er wel op dat je groepenkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De oude modellen EV’s konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). De huidige modellen kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. We spreken ook wel over krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Eesveen zal al dit werk voor je oplossen. De tarieven hiervan zijn zo’n €1125. Let op: het vastrecht van je energieleverancier kan hierdoor omhoog gaan.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Stekkers van laadkabels heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 wordt met name toegepast bij verschillende merken binnen de EU. Veruit de meest favoriete elektrische auto’s in Eesveen kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Iedere gemeente kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Steenwijkerland heeft momenteel geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt hierbij verzoeken of het laadpunt niet al te ver van jouw woning geplaatst mag worden. Voor extra info verwijzen we je naar www.steenwijkerland.nl.

Plaats een reactie