Laadpaal Waskemeer

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Dat heeft als gevolg dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. De oplossing is een slimme laadpaal in Waskemeer aan huis. Met behulp van een laadstation op eigen terrein rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw MG ZS EV of bijvoorbeeld de Porsche Taycan 4S. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en het is een stuk voordeliger. Op dit portaal zoek je handige informatie over diverse laadpunten, bieden we een aantal handige kooptips en vind je de beste installateurs uit jouw omgeving.

 • Dankzij een elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Je bent niet afhankelijk van andere weggebruikers.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Gratis rijden door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis koop je al vanaf €930.
 • Een privaat laadstation heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Waskemeer

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Jouw elektrische auto opladen zoals de Audi Q4 Sportback e-tron gaat steeds eenvoudiger. Een extra goedkope laadpaal Waskemeer kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je hebt dan elk moment van de dag een optimale actieradius. Tevens is het veel betaalbaarder dan een publiek toegankelijk laadstation. Je hebt te maken met de volgende kosten: een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de tarieven voor de elektriciteit (met zonnepanelen wordt het helemaal voordelig rijden). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een garage of eigen oprit. Welke laadpaal is nu handig voor mijn EV en mijn woning/meterkast? In onze keuzehulp bieden wij handige tips en adviezen ten aanzien van laadpaal laten installeren in Waskemeer. Zie ook aanvullende informatie over Stekkers.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Waskemeer installeren kan op 2 manieren. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of je installeert het op een paal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Analyseer de afstand van jouw EV en de laadplek om lange dure laadkabels te vermijden.

1- of 3-fasen aansluitingen
Het 1 fase systeem is compatibel met de normale 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. Ieder huis in Nederland heeft zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Het 3-fase systeem is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Je zit dan op maximaal 11 kW laadvermogen. De 3-fase variant kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Tegen een kleine meerprijs kan je deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Waskemeer. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een oplaadstation aan huis

De goedkoopste oplossing en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste kabel
Je hebt de opties voor een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een afneembare kabel. Het gemak van een vastzittende kabel is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Een bijkomend voordeel is dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, vaak wel 6 – 8 meter. Waar je op moet letten is dat je de kabel regelmatig moet schoonmaken door de (soms) slechte weersomstandigheden (of je moet de auto binnen opladen). Daarnaast kan het zijn dat het er niet zo netjes uit ziet. Tenslotte noemen we nog even dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (als mede een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Het opladen gebeurt namelijk met de stekker die je in de auto hebt liggen. Overigens is het een strakker geheel en blijft de kabel langer goed. Een punt van kritiek is dat er een extra stap is als je even snel wilt laden. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Het station met een losse kabel werkt in de praktijk vaak het best. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In dat geval hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Waskemeer.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
We onderscheiden 2 soorten: een enkel of een dubbel laadstation. Het onderscheid zit ‘m in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 stekker aansluiting heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Dit is praktisch als je 2 elektrische auto’s hebt of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Smart functies
De huidige oplossingen hebben meer en meer slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk check je alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: automatische optimalisering en verdeling van stroom.
 • Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
 • Gezichtsherkenning: dit zorgt ervoor dat niemand anders ongevraagd gebruik kan maken van jouw station.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: mogelijkheid om gastgebruik toe te staan.

Laadpaal installateur Waskemeer vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen laten een grote variatie zien. De adviesprijs van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €875 tot en met €3125. De prijs wordt bepaald door de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe krachtiger je systeem, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Ook kan je kiezen voor slimme laadpunten met extra mogelijkheden als Peak Shaving die kostbaarder zijn. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Waskemeer.

Soort laadpaalLaadcapaciteitTijd volle batterijOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW11 – 12 uur€520- €635
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€530- €640
3-fase laadpaal11 kW4 uur€660- €790
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€835- €1035
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Goede producten

 1. EVBox:Gecertificeerde installatie.
 2. Wallbox (wandlader): Slimme Wifi & Bluetooth connectiviteit.
 3. NewMotion: toegang tot 180.000 openbare laadpunten in 35 landen.
 4. Alfen: Montage aan wand of losstaand met optionele montagepaal.
 5. Mennekes: Maker van moderne elektromobiliteit.
 6. EVhub: Leverancier van betaalbare laadstations.
 7. Webasto: Plug & Charge-functie en slimme functies.
 8. Ecotap: Thuisladers met Load Balancing.
 9. Blue Current: Simpel en gemakkelijk bedienen.
 10. Chargepoint: Compact en stijlvol ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Laag tarief sensor om maximale besparingen te doen.
 12. Tesla Wall Connector: Betaalbaar en geschikt voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met slimme geïntegreerde energiemeter.
 14. Alternatieve leveranciers: ABB, Eaton, Etrel, Enovates, Etrel, Keba, Hypercharger, Schneider Electric & Tritium, Circontrol, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Waskemeer schommelen tussen de € 360 en +/- €1875. De prijs wordt bepaald door een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Tegenwoordig wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement liggen rond de €7,25 (maandelijks).

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Tarief instellen voor externe gebruikers.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Vind erkende installatiebedrijven uit jouw omgeving.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. Hieronder bieden wij een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1028 km op maandbasis. Met dit gemiddelde als uitgangspunt becijferen we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. In onze berekening gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Waskemeer):

 • Benzine rijden 2024: €0,130/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,046/km
AandrijvingPrijzen p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,130€133,64€1603,68
Elektrisch rijden€0,046€47,29€567,46
Besparing€0,084€86,35€1036,22
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Ooststellingwerf

Rijd je elektrisch, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Je mag dan zo’n openbaar oplaadpunt in Waskemeer aanvragen bij de gemeente. Houd rekening met verschillende voorwaarden:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een minimale actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente heeft altijd de beslissingsbevoegdheid als het gaat om of en op welke locatie de laadzuil komt te staan. Daarbij bekijkt de gemeente variabelen als toegankelijkheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Iedereen met een elektrische auto mag het gebruiken. Meer informatie is terug te lezen op www.ooststellingwerf.nl. Hier lees je bovendien of de gemeente subsidies verstrekt. Veel Nederlandse gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Via deze website kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Zakelijk elektrische auto leasen.

Overzicht openbare laadpunten (mei 2024)

Laadstations in Waskemeer zijn er voldoende. Iedere EV-bezitter kan hier parkeren en laden. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De kosten variëren tussen de €0,245 tot €0,565 p/kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In het onderstaande kaartje vind jij de openbare laadstations in Waskemeer. Bekijk ook laadplekken en leveranciers in Haulerwijk, Haule, Oosterwolde, Fochteloo en Ravenswoud.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden waskemeer-8434

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal bij je bedrijf biedt veel uitkomst voor bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Betreft het een locatie met minimaal 10 parkeerplaatsen? Volgens de laatste regelgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook nog eens het overwegen waard. Als ondernemer kun je profiteren van de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Verder kunnen bedrijven verdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het opladen.


Lees de veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. thuis elektrisch laden

Een eigen laadstation aan huis, wat kost dat?
Een laadpaal voor thuis aanschaffen inclusief installatie zit qua kostprijs tussen de €875 – €2075. De kosten van het hele pakket wordt berekend aan de hand van het type laadstation (eventuele slimme functies), het totale laadvermogen, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals een extra groep aanleggen.

Wat kost een auto thuis opladen?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je rekent de kilowattuurprijs af bij jouw vaste energieleverancier zoals Engie, NLE, Budget energie, Essent, Eneco en Vattenfall, Vandebron, Pure energie, Oxxio. Dat is om en nabij de €0,245 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden kunnen we dan ramen op ongeveer €3,60 p/100 km. Belangrijk: een normale auto op benzine kost je al snel €10,20 p/100 km. In combinatie met zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. Een EV anno 2024 heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Drenthe.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De expert plaatst een aardlekautomaat en een nieuwe stroomgroep in de stroomkast in de woning. Het lokale stroomnetwerk raakt zo niet overbelast. Van dit stroompunt wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). In overleg met de expert wordt besloten wat de beste manier is om het graafwerk te beperken. De ervaren laadpaal installateur in Waskemeer bevestigt het laadstation aan de muur of op een paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Uiteindelijk is elke meterkast geschikt voor het laden van een elektrische auto. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De eerste elektrische voertuigen kon men nog opladen op 220V (1-fase). Innovatieve EV’s kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Waskemeer kan dit uit handen nemen. De totale onkosten zijn circa €1075. Let op: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabel stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 wordt vooral gebruikt door merken uit Europa. De bekende elektrische auto’s in Waskemeer kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op je oprit. Iedere provincie is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Ooststellingwerf heeft op dit moment geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt specifiek verzoeken of het oplaadpunt nabij jouw woning kan komen te staan. Een verzoek indienen kan op www.ooststellingwerf.nl.

Plaats een reactie