Laadpaal Oosterwolde

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Dit resulteert in het feit dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. De oplossing is een slimme laadpaal in Oosterwolde aan huis. Middels een laadstation op eigen terrein ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Tesla Model 3 Long Range Dual Motor & Ford Mustang Mach-E GT. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Op deze pagina bekijk je uitgebreide informatie over meerdere type laadpunten, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en kom je in contact met leveranciers en installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Met een eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Extra goedkoop rijden wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis bestel je al voor €980.
 • Een privé laadstation aan huis heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Oosterwolde

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het opladen van een elektrisch voertuig als o.a. een Volvo XC40 P8 AWD Recharge kan op steeds meer plekken. Een extra goedkope laadpaal Oosterwolde kopen is steeds meer in trek. Het werkt snel en veilig en je hebt dan elk moment van de dag een volgeladen accu. Ook is het vele malen goedkoper dan een openbaar laadpunt. Je hebt te maken met de volgende kosten: de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de stroom / verbruikskosten (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen oprit/parkeerplaats. Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn woning (meterkast) en auto? Op deze pagina kan je aan de slag met een aantal zaken waar je rekening mee moet houden m.b.t. laadpaal laten installeren in Oosterwolde. Bekijk ook meer info over Goedkoopste laadpas.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Oosterwolde kan op 2 manieren worden geplaatst. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of op een paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Onderzoek de afstand van jouw EV en de laadplek om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase of 3-fasen station
Een 1-fase laadzuil werkt met de standaardaansluiting van 230V. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. Elke meterkast heeft de beschikking over zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadzuil kan maar liefst 3x 230V leveren. Het maximale laadvermogen is 11 kW. De 3-fase variant kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Tegen een kleine meerprijs kan je de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Oosterwolde. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

Goedkoop en snel laden en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: vast of los
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een afneembare kabel. De meerwaarde van een vastzittende kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Een ander voordeel is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 8 meter. Een negatief aspect is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Wat je ook vaak ziet is dat het er niet zo netjes uit ziet. Tenslotte moet ook opgemerkt worden dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het handige van een losse kabel (of socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Opladen kan altijd en overal met de reguliere meegeleverde kabel. Eveneens oogt het een stuk georganiseerder en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Het minpunt is dat het altijd even iets langer duurt als je wilt laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, daarna sluit je ‘m aan. Een losse kabel wordt meestal aanbevolen. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? Dan ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Oosterwolde.

Enkele vs dubbele laadpaal
Er zijn 2 opties: één aansluiting of twee aansluitingen. Het verschil zit hem in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een enkelvoudige paal heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Dit is praktisch als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Innovatieve functies
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf tref je meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: automatische verdeling van het totaal beschikbare vermogen.
 • Peak shaving: helpt overmatig verbruik tijdens piekuren voorkomen.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: eenvoudig laadsessies starten door uitsluitend in te pluggen.
 • Abonnementen & Laadpas: houd overzicht over jouw laadstation(s) en laadsessies.

Laadpaal installateur Oosterwolde vergelijken

De tarieven van laadpalen variëren enorm. De prijs van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €925 tot €3225. De uiteindelijke prijs wordt voor het grootste gedeelte gevormd door het laadvermogen van het systeem. Hoe krachtiger je systeem, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Verder kan je kiezen voor slimme systemen met toffe mogelijkheden als Hub/Satellite die duurder zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Oosterwolde.

Laadstation typeVermogenOplaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€505- €620
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 6 uur€515- €635
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€675- €775
3-fase laadpaal22 kW2 uur€835- €940
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Bekende merken

 1. EVBox:Geschikt voor elke elektrische auto.
 2. Wallbox (wandlader): Hightech vermogen met een compacte omvang.
 3. NewMotion: ook veel opties voor zakelijke gebruikers.
 4. Alfen: Ontworpen om laadsnelheden te maximaliseren en het energiegebruik te optimaliseren.
 5. Mennekes: Wereldwijde specialist voor industriële stekkervoorzieningen.
 6. EVhub: Gemakkelijke installatie (ook voor doe-het-zelver).
 7. Webasto: Eenvoudig in gebruik, supersnel laden.
 8. Ecotap: Eenvoudige bediening met start/stop knop.
 9. Blue Current: Gecertificeerd laadpunt en voldoet aan alle Nederlandse veiligheidsnormen.
 10. Chargepoint: Personalisering van laadstation mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: IP65 gecertificeerd voor gebruik buiten (stofvrij en sproeidicht).
 12. Tesla Wall Connector: Zelf instellen met welke max. stroom je auto geladen moet worden.
 13. NRGkick: Slimme mobiele lader die je op afstand kunt bedienen.
 14. Overweeg ook: ABB, Eaton, Etrel, Delta, Etrel, Flexicharge, Hypercharger, Keba en Tritium, Efacec, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Oosterwolde schommelen tussen de € 370 en ongeveer €1800. Dit hangt vooral af van of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Des te groter deze afstand is, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en hoe meer prijzige kabels aangelegd moeten worden.

Laadpas
Bij sommige aanbieders wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement bedragen zo’n €5,75 (maandelijks).

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Eventueel kun je andere EV-bezitter bij jou laten laden.
 • 24/7 helpdesk support.

Laadpaal voor thuis kopen?

Bekijk aangesloten vakmannen die werken in je omgeving.

Rekenvoorbeeld besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. De elektrische auto zelf en jouw thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. Op deze pagina tonen we een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1025 kilometer per 4 weken. Op basis van dit gemiddelde berekenen we wat je kunt besparen. Daarbij gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Oosterwolde):

 • Benzine rijden 2024: €0,115/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,043/km
TypePrijzen p/kmP/maandPer jaar
Benzine€0,115€117,88€1414,50
Elektrisch€0,043€44,08€528,90
Besparing€0,072€73,80€885,60
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Ooststellingwerf

Lease of koop jij een elektrische auto, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? Op dat moment kan jij een openbaar oplaadpunt in Oosterwolde aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een noemenswaardige actieradius.

Als je aan deze voorwaarden voldoet neemt de gemeente jouw aanvraag in behandeling. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar precies de laadzuil aangesloten wordt. Ze onderzoeken invalshoeken zoals toegankelijkheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Elke EV-rijder kan het gebruiken. Updates en informatie is terug te lezen op www.ooststellingwerf.nl. Hier lees je bovendien of er eventueel subsidie beschikbaar is. Veel gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Via deze website kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Beste laadpaal.

Overzicht met alle openbare oplaadpunten (juni 2024)

Laadstations in Oosterwolde nemen in rap tempo toe. Iedereen met een laadpas mag daar in principe gebruik van maken. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De kosten wisselen tussen de €0,285 en €0,550 per kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In het volgende schema zie je alle openbare laadstations in Oosterwolde. Doorzoek daarnaast laadzuilen en leveranciers in Fochteloo, Ravenswoud, Langedijke, Elsloo en Makkinga.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden oosterwolde-8431

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal naast kantoor kan worden gebruikt door je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Heb je een kantoorpand met 10 parkeerplekken of meer? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 36% aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Tevens kan je extra geld verdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het opladen.


Lees de veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. thuis elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Een privé laadpaal aan huis inclusief installatie zit zo tussen de €925 en €2475. De prijsindicatie hangt af van welk merk je kiest (eventuele slimme functies), het minimale laadvermogen, het aantal benodigde kabelmeters en of er nog iets in de meterkast moet gebeuren zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan je eigen energieleverancier zoals Engie, Eneco, Energiedirect, Budget energie, Essent en PowerPeers, Oxxio, Vattenfall, Pure energie. Dat is doorgaans zo’n €0,240 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €3,80 per 100 kilometer. Goed om te weten: een doorsnee benzinewagen kost je al snel €10,10 per 100 kilometer. Als je laadt met eigen zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. Een EV anno 2024 behoeft 12 – 16 zonnepanelen om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Drenthe.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De specialist integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in de meterkast. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Via de stroomkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. In overeenstemming met de specialist bereken je wat de meest efficiënte route is om de werkzaamheden binnen de perken te houden. De gecertificeerde laadpaal installateur in Oosterwolde monteert ‘m in overleg tegen de muur of bevestigt ‘m op een losse paal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Over het algemeen is elke meterkast geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Soms moet er wel wat aangepast worden. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De oude modellen EV’s werden geladen op 220V (1-fase). De nieuwste modellen worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. We spreken ook wel over krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Oosterwolde zal al dit werk voor je oplossen. De geschatte kosten van zo’n service zijn circa €1000. Bedenk wel: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 wordt doorgaans geïmplementeerd bij verschillende merken binnen de EU. Veruit de meest bekende elektrische auto’s in Oosterwolde hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook de openbare laadpunten in ons land kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Iedere regio heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Ooststellingwerf biedt op dit moment geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt hierbij verzoeken of het openbare laadpunt nabij jouw huis kan komen te staan. Bekijk ook www.ooststellingwerf.nl.

Plaats een reactie