Laadpaal Donkerbroek

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Een gevolg is dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een privé laadpaal in Donkerbroek aan huis. Middels een particulier laadstation ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Hyundai Kona Electric 64 kWh & Audi e-tron Sportback 50 quattro. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en je hebt het snel terugverdiend. Op deze website vind je extra informatie over velerlei type laadstations, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit jouw omgeving.

 • Dankzij een elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Goedkoop rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is er al voor €955.
 • Een privaat laadstation verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Donkerbroek

Elektrisch rijden is de toekomst. Het laden van een elektrisch voertuig zoals bijvoorbeeld de Mini Electric is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Donkerbroek kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Het is gemakkelijk en snel en je rijdt elke ochtend weg met een optimale actieradius. Daarbij is het stukken betaalbaarder dan een publiek laadpunt. Je hebt te maken met de volgende kosten: de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de kWh prijs voor de stroom (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Het enige wat je verder moet hebben is een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn situatie? Hierbij delen we een aantal kooptips rondom laadpaal laten installeren in Donkerbroek. Zie ook aanvullende informatie over Goedkoopste laadpaal.

Laadpaal of wallbox
Een laadstation Donkerbroek kan op 2 manieren worden aangebracht. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of hij komt op een aparte paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Denk goed na over de afstand van jouw EV en de laadplek om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase of 3-fasen apparaat
De 1 fase aansluiting maakt gebruik van de reguliere 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Het maximale laadvermogen is 3.7 kW per uur. Elke meterkast beschikt over zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadpaal maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Het maximale laadvermogen is 11 kW per uur. Een 3-fase laadstation heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Je kunt dan jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Donkerbroek. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

Goedkoop en snel laden en nooit meer wachten op een vrije plek

Laadkabel: los of vast
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een losse kabel. Het belangrijkste voordeel van de vaste variant is dat de drempel om even snel op te laden lager is. Een ander voordeel is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Daarnaast kan het zijn dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Ten derde noemen we nog even dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Het grote gemak van een losse kabel (dus met alleen een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Hiervoor gebruik je de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Ook heb je geen rommelige hangende kabels en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Het belangrijkste nadeel is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als jij de EV even snel wil bijladen. Je moet de kabel/stekker dan uit je koffer pakken, om alles vervolgens aan te sluiten. Een laadzuil met losse kabel is vaak de beste keuze. Koop je een nieuwe elektrische auto? Dan hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Advies: probeer ook eens de snelladers in Donkerbroek.

Enkele of dubbele laadpaal
We onderscheiden 2 soorten: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil zit hem in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een enkele paal heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, met een dubbel laadstation kun je 2 EV’s tegelijkertijd aansluiten. Dit is praktisch als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s of voor zakelijke doeleinden.

Slimme functies
De huidige oplossingen hebben intuïtieve slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf vind jij alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: automatische verdeling van het totaal beschikbare vermogen.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: bedien het systeem met eenvoudige handgebaren (soms ook met voice).
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: jouw laadkosten automatisch verrekenen met je werkgever.

Laadpaal installateur Donkerbroek vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €750 tot en met €3000. Het prijskaartje hangt met name af van de laadcapaciteit van het station. Hoe hoger het vermogen, hoe optimaler het laadproces van de batterij. In aanvulling hierop zien we steeds meer slimme laadpunten met speciale extra’s als Peak Shaving die een stukje prijziger zijn. In de bijgaande tabel tref je de kosten laadpaal Donkerbroek.

Type laadpaalVermogenOplaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€545- €620
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€535- €630
3-fase laadpaal11 kW4 uur€680- €760
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€855- €945
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Goede merken

 1. EVBox:Weer- en schokbestendig.
 2. Wallbox (wandlader): Krachtige oplader met verbluffend design.
 3. NewMotion: laad probleemloos overal op in het grootste publieke laadnetwerk van Europa.
 4. Alfen: Standaard energiemeter voor het verrekenen van de laadkosten.
 5. Mennekes: Optioneel te verbinden met zonn-energie-installatie.
 6. EVhub: Stevige en krachtige laadpalen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Eenvoudig in gebruik, supersnel laden.
 8. Ecotap: DC-snellaadpunten voor plug-in hybrides en EV’s.
 9. Blue Current: Simpel en gemakkelijk bedienen.
 10. Chargepoint: Slim systeem dat ook Backwards compatible is.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd connected met de speciale HUB.
 12. Tesla Wall Connector: Speciaal voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Maximaal inzicht dankzij slimme Smartphone App.
 14. Overweeg ook: ABB, Etrel, Eaton, Delta, Etrel, Keba, Schneider Electric , Hypercharger & Tritium, Zaptec, Efacec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Donkerbroek bedragen tussen de €360 – €2175. Dit is afhankelijk van of er iets in de meterkast omgezet moet worden en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe groter het terrein, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en hoe meer kabels benodigd zijn.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Tegenwoordig wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal bedragen zo’n €5,00 p/maand.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Laat vrienden of buren ook bij jouw laadstation laden middels gastgebruik.
 • Automatische firmware-updates.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Vergelijk betrouwbare installateurs uit jouw regio.

Kan ik veel geld besparen met elektrisch rijden?

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. Zo’n elektrische auto en jouw thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. In het onderstaande gedeelte illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1029 kilometer per maand. Met dit gemiddelde als uitgangspunt berekenen we wat de verwachte kostenbesparing is. Hierbij nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Donkerbroek):

 • Benzine rijden 2024: €0,135/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,047/km
TypeTarieven p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,135€138,92€1666,98
Elektrisch€0,047€48,36€580,36
Besparing€0,088€90,55€1086,62
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Ooststellingwerf

Heb jij de beschikking over een EV, maar ontbreekt het je aan de ruimte voor een eigen laadplek? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Je kunt dan zo’n openbaar oplaadpunt in Donkerbroek aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Als je aan deze voorwaarden voldoet bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente geeft aan of en waar de laadzuil komt te staan. Ze overwegen daarbij zaken als toegankelijkheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Elke inwoner kan terecht bij dit oplaadpunt. Uitgebreide informatie is ook te lezen op www.ooststellingwerf.nl. Daar lees je ook of er eventueel subsidie beschikbaar is. Veel gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Op die site kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Alle elektrische auto’s.

Openbare oplaadpunten in de regio (mei 2024)

Laadstations in Donkerbroek nemen in rap tempo toe. Iedereen met een abonnement kan hier parkeren en laden. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De onkosten variëren tussen de €0,260 – €0,560 per kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In onze maps kaart check jij de openbare laadstations in Donkerbroek. Check tevens oplaadplekken en installatiebedrijven in Waskemeer, Haulerwijk, Haule, Oosterwolde en Fochteloo.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden donkerbroek-8435

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal naast kantoor is relevant voor je personeel en relaties. Bezit je een gebouw met meer dan 10 parkeervakken? Overeenkomstig de nieuwste wetgeving moet je rekening houden dat 10% van de plekken geschikt is voor EV’s. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Verder kan je iets bijverdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het gebruik.


Veelgestelde vragen aangaande thuis elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Een eigen laadpaal aan huis inclusief plaatsing kost +/- tussen de €900 – €2050. Het hele prijskaartje is afhankelijk van het soort laadsysteem (met of juist zonder slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en extra werkzaamheden in de meterkast zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Wat kost een auto thuis opladen?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan je stroomleverancier voor je woning zoals Energiedirect, NLE, Eneco, Essent, Budget energie en Vattenfall, Vandebron, Pure energie, Oxxio. Over het algemeen niet meer dan €0,230 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €4,05 per 100 kilometer. Even om te vergelijken: een normale auto op benzine kost ongeveer €10,25 per 100 kilometer. Wanneer je het combineert met zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. Een reguliere EV eist 10 – 16 zonnepanelen om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Drenthe.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De specialist integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in het centrale stroompunt in je huis. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Vanuit dit stroompunt vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen met de installateur overleg je wat een goede plek is zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. De laadpaal installateur in Donkerbroek plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een losse paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Onderaan de streep is elke stroomkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Let er wel op dat je groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De eerste EV’s werden geladen op 220V (1-fase). Moderne types kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. Dit komt neer op krachtstroom. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Donkerbroek kan het allemaal juist aansluiten. De totale onkosten zijn circa €800. Bedenk wel: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 zien we met name terug bij Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 is vooral te zien bij verschillende merken binnen de EU. Een groot deel van de bekende elektrische auto’s in Donkerbroek hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook de openbare laadpunten in ons land beschikken over type 2 (Mennekes).

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Iedere gemeente heeft een eigen beleid. De gemeente Ooststellingwerf biedt momenteel geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt vragen of het openbare laadpunt dichtbij jouw huis kan komen. Zie ook www.ooststellingwerf.nl.

Plaats een reactie