Laadpaal Winschoten

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Dat betekent ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Overweeg dan zeker eens een eigen laadpaal in Winschoten aan huis. Middels een zelfvoorzienend laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Volkswagen ID.4 1st & Renault Zoe ZE50 R135. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en het is veel voordeliger. Op EVPlan.nl check je bruikbare informatie over velerlei laadstations, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en vind je ervaren leveranciers en installateurs bij jou in de regio.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Je bent niet afhankelijk van andere weggebruikers.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Goedkope kilometer-tarieven door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is al te koop voor €970.
 • Een thuis-laadstation verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Winschoten

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het elektrisch laden van een EV zoals de Dacia Spring Electric kan op verschillende manieren. Een eigen goedkope laadpaal Winschoten kopen is een zeer interessante optie. Het is gemakkelijk en snel en je hebt dan elk moment van de dag een volgeladen accu. Bovendien is het stukken betaalbaarder dan een publiek laadpunt. Wat betreft kosten heb je te maken met de initiële aanschaf + installatie en de kWh prijs voor de stroom (die je zelf kunt opwekken met zonnepanelen). Het enige wat je nodig hebt is een eigen parkeerplaats. Welk laadstation is geschikt voor mijn woning en auto? Hierbij bieden wij tips en adviezen rondom laadpaal laten installeren in Winschoten. Bekijk ook meer info over Duurzame mobiliteit.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Winschoten kan op 2 manieren worden aangebracht. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of op een montagepaal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Analyseer de afstand van jouw EV en de laadplek zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase of 3-fasen apparaat
De 1 fase aansluiting functioneert met de reguliere 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Dit geeft een laadvermogen van +/- 3.7 kW. Ieder huis in Nederland heeft ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). Een 3-fase laadstation kan maar liefst 3x 230V leveren. Dit geeft een laadvermogen van +/- 11 kW. De 3-fase variant kan dus veel sneller een auto opladen. Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Je kunt hierin investeren en dit laten aanleggen door een elektricien in Winschoten. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Een oplaadstation aan huis

Goedkoop laden en nooit meer wachten op een vrije plek

Laadkabel: los of vast
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een afneembare kabel. De meerwaarde van de vaste stekker is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Een ander voordeel is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij EV-box tot wel 8 meter. Het grote nadeel is dat de kabel vaker gereinigd moet worden door de (soms) slechte weersomstandigheden (of je moet de auto binnen opladen). Een ander minpunt is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Daarbij moet je opletten dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het gemak van een losse kabel (net als een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Opladen kan altijd en overal met de kabel die af-fabriek is geleverd. Daarbij ziet het er niet zo chaotisch uit en profiteer je van een langere levensduur. Een negatief aspect is dat het altijd even iets langer duurt als je even snel wilt laden. Je moet de kabel/stekker dan uit je koffer pakken, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. De oplossing met een losse kabel wordt aangeraden door de meeste EV-rijders. Koop je een nieuwe elektrische auto? In dit geval hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Advies: probeer ook eens de snelladers in Winschoten.

Enkele of dubbele laadpaal
Je kan kiezen uit een enkelvoudig of dubbel laadstation. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 aansluiting kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Nuttig als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s of voor zakelijke doeleinden.

Smart toepassingen
De nieuwste laadsystemen herbergen milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. Hieronder vind jij extra uitleg over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: met Peak Shaving kunt u voor uw laadstations een maximale capaciteit instellen.
 • Gezichtsherkenning: uitsluitend opladen wanneer jij zelf het systeem hebt ontgrendeld.
 • Gebarenherkenning: bedien het systeem met eenvoudige handgebaren (soms ook met voice).
 • AutoStart / Plug&Charge: met autostart hoef je enkel een laadkabel in te pluggen om een laadsessie te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: elke laadsessie wordt geregistreerd voor de administratie.

Laadpaal installateur Winschoten vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen zijn nogal verschillend. De prijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €900 en €3400. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan het vermogen van de laadpaal. Hoe meer vermogen, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Daarnaast onderscheiden we slimme wallboxen en palen met speciale snufjes als voice of gezichtsherkenning die een grotere investering vereisen. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Winschoten.

Laadpaal typeLaadcapaciteitLaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€510- €645
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€510- €650
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€670- €785
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€860- €1020
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Bekende systemen

 1. EVBox:Weer- en schokbestendig.
 2. Wallbox (wandlader): Hightech vermogen met een compacte omvang.
 3. NewMotion: laad probleemloos overal op in het grootste publieke laadnetwerk van Europa.
 4. Alfen: Ontworpen om laadsnelheden te maximaliseren en het energiegebruik te optimaliseren.
 5. Mennekes: Sinds 2014 de standaardstekker voor EV’s in Europa.
 6. EVhub: Gemakkelijke installatie (ook voor doe-het-zelver).
 7. Webasto: Slimme technologie in een slank design laadstation.
 8. Ecotap: Eenvoudige bediening met start/stop knop.
 9. Blue Current: Gemakkelijk te bedienen laadpunten.
 10. Chargepoint: Geschikt voor alle typen elektrische auto’s.
 11. Myenergi / Zappi: Geschikt voor 1-fase, 2-fase en 3-fase voertuigen.
 12. Tesla Wall Connector: Model X, Model S en Model 3 laden met verschillende stroomsterkten.
 13. NRGkick: Slimme laadpaal die je kunt meenemen, tot 22kW.
 14. Alternatieven: ABB, Eaton, Etrel, Enovates, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Keba of Tritium, Zaptec, Xcharge, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Winschoten bedragen tussen de €390 en +/- €2125. Dit hangt af van of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Informatie over laadpassen
Soms wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement liggen rond de €7,25 op maandbasis.

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Je kunt gebruik maken van betaald gastgebruik.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Laadpaal voor thuis kopen?

Achterhaal ervaren specialisten die werken in je omgeving.

Hoeveel kan ik besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. De investering in een elektrische auto en jouw thuislaadpunt heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Onderstaand kan je een rekenvoorbeeld zien. Een Nederlander rijdt zo’n 1112 km op maandbasis. Met dit gemiddelde als uitgangspunt becijferen we wat jouw potentiële besparing is. Daarbij zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Winschoten):

 • Benzine rijden 2024: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,044/km
TypePrijzen p/kmP/maandP/jaar
Benzine rijden€0,120€133,44€1601,28
Elektrisch rijden€0,044€48,93€587,14
Besparing€0,076€84,51€1014,14
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Oldambt

Heb jij de beschikking over een EV, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? In dat geval kan je zo’n openbaar oplaadpunt in Winschoten aanvragen bij de gemeente. De gemeente is hierin wel kritisch en kijkt onder andere naar:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een aanzienlijke actieradius.

Als je aan deze voorwaarden voldoet neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente wijst uit of en op welke locatie de laadzuil geactiveerd wordt. Ze analyseren hiervoor zaken als toegankelijkheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Elke inwoner mag gebruik maken van het oplaadpunt. Alle details is ook gepubliceerd op www.gemeente-oldambt.nl. Hier kan je ook lezen of je in aanmerking komt voor een subsidie. Veel gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Daar kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Betrouwbare laadpassen.

Vind openbare oplaadpunten in de buurt (mei 2024)

Laadstations in Winschoten zien we steeds meer. Iedereen met een EV kan terecht bij deze punten. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De kosten bedragen tussen de €0,295 – €0,565 per kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In onze maps kaart doorzoek je de openbare laadstations in Winschoten. Vind ook oplaadpunten en verkopers in Oude Pekela, Nieuwe Pekela, Eexterveenschekanaal, Eexterveen en Nieuw Annerveen.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden winschoten-9672

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal naast kantoor is relevant voor je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Betreft het een bedrijfspand met tenminste 10 parkeerplaatsen? Volgens de nieuwe regels vanuit het Europees Parlement is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder verschillende subsidieregelingen. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Ook kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het gebruik.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Een eigen laadstation aan huis, wat kost dat?
Een laadpaal voor thuis inclusief installatiewerk varieert kostentechnisch tussen de €775 – €2100. De prijsindicatie wordt grotendeels bepaalt door af het type en model (met of juist zonder slimme functies), het totale laadvermogen, de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals een extra groep aanleggen.

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan jouw leveranciers van energie zoals NLE, Energiedirect, Budget energie, Essent, Eneco en Pure energie, PowerPeers, Vandebron, Vattenfall. Gemiddeld is dat +/- €0,215 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €4,40 per 100 kilometer. Ter illustratie: een benzine aangedreven auto kost je zo’n €10,20 p/100 km. Als je laadt met eigen zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. De huidige EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Groningen.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De expert legt een aparte stroomgroep aan in de meterkast. Dit zorgt voor een optimale stroomverdeling in huis. Via de stroomkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). In samenspraak met de vakman bepaal je wat een goede plek is om graafwerk en benodigde kabels te beperken. Jouw laadpaal installateur in Winschoten plaatst het als wallbox aan de muur of op een stevige paal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Al met al is elke meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Bekijk vooraf wel of je meterkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste modellen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. Moderne elektrische wagens kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Winschoten kan dit uit handen nemen. De totale onkosten zijn circa €1075. Belangrijk: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabels / stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 is vooral te zien bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. Veel bekende elektrische auto’s in Winschoten dien je op te laden met een type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Kan ik aanspraak maken op subsidie voor een laadzuil thuis?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Elke provincie kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Oldambt biedt momenteel geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt aanvragen of de paal vlakbij jouw huis kan komen te staan. Bekijk ook www.gemeente-oldambt.nl.

Plaats een reactie