Laadpaal Lent

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Dit resulteert in het feit dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een privé laadpaal in Lent aan huis. Door gebruik te maken van jouw eigen laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Hyundai Kona Electric 64 kWh of jouw Porsche Taycan 4S Plus. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en het is een stuk voordeliger. Op deze website lees je praktische informatie over verschillende type laadpunten, vertellen we je waar je zoal op moet letten en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers die werken in jouw gemeente.

 • Dankzij een elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • Altijd een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Autorijden voor gunstige tarieven wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is er al voor €915.
 • Een privaat laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Lent

Elektrisch rijden is de toekomst. Het opladen van jouw EV zoals bijvoorbeeld de Polestar 2 gaat steeds eenvoudiger. Een eigen goedkope laadpaal Lent kopen is een goede investering. Het is gemakkelijk en snel en je hebt dan elk moment van de dag een goed geladen accu. Overigens is het stukken betaalbaarder dan een laadstation in de omgeving. Wel heb je te maken met de installatie, hardware, kabels en de stroom / verbruikskosten (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal is geschikt voor mijn situatie? Verderop check je een aantal zaken waar je rekening mee moet houden rondom laadpaal laten installeren in Lent. Of klik door voor meer informatie over Beste elektrische auto.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Lent installeren kan op 2 manieren. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of op een vrijstaande paal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Denk vooraf na over de afstand van jouw EV en de laadplek zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
Een 1-fase laadzuil werkt met de standaardaansluiting van 230V. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Dit geeft een laadvermogen van +/- 3.7 kW. Elke meterkast beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase installatie gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Het maximale laadvermogen is 11 kW. Een 3-fase laadpaal kan dus veel sneller een auto opladen. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt hierin investeren en dit laten aanleggen door een elektricien in Lent. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

De goedkoopste oplossing en nooit meer wachten op een vrije plek

Laadkabel: los of vast
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een losse stekker. Het grote voordeel van de vaste variant is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Een ander pluspunt is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Een ander nadeel is dat het wat rommelig oogt. Als laatste moet ook opgemerkt worden dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Het grote voordeel van een losse kabel (net als een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Het laadproces doe je met de stekker die je in de auto hebt liggen. Evenzeer ziet het er wat netter uit en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Waar je op moet letten is dat de drempel wat hoger wordt als je even snel wilt laden. Je moet de kabel/stekker dan uit je koffer pakken, pas daarna kan je ‘m aansluiten. De oplossing met een losse kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? Dan kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Lent.

Enkel of dubbel laadstation
Er zijn twee keuzes: een enkelvoudig of dubbel laadstation. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 ingang kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Heel erg praktisch als je 2 elektrische auto’s hebt of juist voor bedrijven.

Smart functies
De huidige oplossingen hebben vaak ingebouwde slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk bekijk je meer info over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: zo kan je hands-free jouw laadpaal ontgrendelen.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: laadkosten automatisch te verrekenen met je baas.

Laadpaal installateur Lent vergelijken

De tarieven van laadpalen laten een grote variatie zien. De investering van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €800 t/m €3000. De prijs hangt vooral af van het laadvermogen van het systeem. Hoe krachtiger je systeem, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. Daarnaast zijn er slimme stations met speciale functies als voice of gezichtsherkenning die kostbaarder zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Lent.

Laadstation typeVermogenLaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€525- €645
1-fase laadpaal7,4 kW5,5 uur€520- €600
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€665- €800
3-fase laadpaal22 kW2 uur€845- €985
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare leveranciers

 1. EVBox:Vakkundige en gecertificeerde.
 2. Wallbox (wandlader): Meest betrouwbare en veilige optie voor het opladen van je auto.
 3. NewMotion: onderdeel van de shell group (veel expertise).
 4. Alfen: Robuuste, veilige en betrouwbare laadstations.
 5. Mennekes: Ruim aanbod laadzuilen, wandladers en kabels.
 6. EVhub: Gemakkelijke installatie (ook voor doe-het-zelver).
 7. Webasto: Populaire Pure en Live modellen scherp geprijsd.
 8. Ecotap: Met slimme functies als Smart Grid en Load Balancing.
 9. Blue Current: Simpel en gemakkelijk bedienen.
 10. Chargepoint: Montage aan de wand of op een paal mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Direct klaar voor gebruik zonder verborgen kosten.
 12. Tesla Wall Connector: De beste keuze voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Flexibel en eenvoudig de laadstroom aanpassen.
 14. Alternatieve marken: ABB, Delta, Etrel, Eaton, Etrel, Flexicharge, Hypercharger, Keba of Tritium, Xcharge, Zaptec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2023
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Lent liggen tussen de €360 en +/- €1950. Dit hangt vooral af van de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, des te meer graafwerk er bij komt kijken en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Abonnementsprijzen laadpassen
Steeds vaker wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal bedragen circa €6,75 op maandbasis.

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Je kunt gebruik maken van betaald gastgebruik.
 • 24/7 helpdesk support.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Achterhaal goede vakmannen uit jouw omgeving.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt zelf hebben een korte terugverdientijd. In het onderstaande gedeelte tonen we een rekenvoorbeeld. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1175 km per maand. Met dit getal checken we met welke kosten je rekening moet houden. In onze calculatie gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Lent):

 • Benzine rijden 2023: €0,100/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,040/km
SoortKosten p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,100€117,50€1410,00
Elektrisch€0,040€47,00€564,00
Besparing€0,060€70,50€846,00
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in juni 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente Nijmegen

Een elektrische auto gekocht, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In dat geval kan je een openbaar oplaadpunt in Lent aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente bepaalt of en op welke plek de laadzuil werkzaam zal worden. Ze overwegen daarbij zaken als zichtbaarheid en drukte. Iedereen kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Alle info is terug te lezen op www.nijmegen.nl. Daar lees je ook of je een subsidie kunt krijgen. Steeds meer gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Milieu.

Lijst met openbare oplaadpunten in de buurt (juni 2023)

Laadstations in Lent zijn er voldoende. Iedereen heeft de mogelijkheid daar te laden. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De onkosten wisselen tussen de €0,240 tot €0,605 p/kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In het Google Maps overzicht bekijk jij de openbare laadstations in Lent. Op deze site vind je ook laadplekken en installateurs in Elst, Wamel, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen en Puiflijk.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden lent-6663

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal bij je werk is een prettige service voor personeel of bezoekers. Gaat het om een bedrijf met 10 parkeervakken of meer? Volgens de laatste regelgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Verder kan je extra geld verdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het gebruik.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Een eigen laadpaal voor huis inclusief installatie zit zo tussen de €1000 en €2575. De definitieve prijs wordt gecalculeerd a.d.h.v. het type laadstation (softwarematige slimme functies), het minimale laadvermogen, het aantal benodigde kabelmeters en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan jouw huidige energieleverancier zoals Eneco, Energiedirect, Budget energie, NLE, Essent en PowerPeers, Pure energie, Vattenfall, Vandebron. Over het algemeen niet meer dan €0,210 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €4,25 per 100 kilometer. Belangrijk: een gemiddelde benzineauto kost ongeveer €9,70 p/100 km. In combinatie met zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. Een normale EV eist 10 – 16 zonnepanelen om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Gelderland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De leverancier zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in de stroomvoorziening van je woning. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Vanuit dit stroompunt wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. Samen met de installateur overleg je wat de beste manier is om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De ervaren laadpaal installateur in Lent monteert het als wallbox of op een montagepaal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Onderaan de streep is elke stroomkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De allereerste elektrische auto’s konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. Innovatieve EV’s vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. Dit kennen we ook als krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Lent kan het allemaal juist aansluiten. De geschatte kosten van zo’n service bedragen ongeveer €800. Let op: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers van laadkabels verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 zien we vooral terug bij de Europese leveranciers. Veel van de beschikbare elektrische auto’s in Lent hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook openbare laadpunten in Nederland zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Elke regio kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Nijmegen biedt op het ogenblik geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Het alternatief is om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Vraag daarbij gerust of het openbare laadpunt niet al te ver van jouw huis kan komen. Bekijk ook www.nijmegen.nl.

Plaats een reactie