Laadpaal Hoevelaken

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Dat heeft als gevolg dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. Het is dan mogelijk om te gaan voor een handige laadpaal in Hoevelaken aan huis. Door gebruik te maken van jouw eigen laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Citroën e-SpaceTourer XL 50 kWh of jouw Audi e-tron S 55 quattro. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en het is erg goedkoop. Hier tref je praktische informatie over geschikte soorten laadstations, bieden we een aantal handige kooptips en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk bij jou in de regio.

 • Met behulp van jouw eigen elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Je bent niet afhankelijk van andere weggebruikers.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, altijd een optimale actieradius.
 • Spotgoedkoop rijden als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis schaf je al aan vanaf €900.
 • Een laadstation op eigen grond heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Hoevelaken

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het elektrisch laden van een EV als o.a. een BMW iX3 kan op verschillende manieren. Een eigen goedkope laadpaal Hoevelaken kopen is een uitstekend idee. Het werkt snel en veilig en je hebt dan de zekerheid van een goede actieradius. Evenzeer is het stukken betaalbaarder dan een publiek toegankelijk laadstation. De kosten worden gevormd door de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de stroom / verbruikskosten (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Alles wat je nodig hebt is een eigen parkeerplaats. Welk laadstation is geschikt voor mij EV en woning? In onze keuzehulp kan je aan de slag met inhoudelijke informatie en tips ten aanzien van laadpaal laten installeren in Hoevelaken. Op EVplan.nl lees je ook meer over Hybride voertuigen.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Hoevelaken kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of je bevestigt ‘m op een losse paal. De werking is verder helemaal identiek. Onderzoek de afstand tot de parkeerplek (zo kun je besparen op de kabellengte).

1- of 3-fasen aansluitingen
Het 1 fase systeem maakt gebruik van de reguliere 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Elke meterkast beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase installatie biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Dit geeft een laadvermogen van +/- 11 kW. Een 3-fase laadpaal kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt gemakkelijk je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Hoevelaken. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

Voordelig opladen en nooit meer wachten op een vrije plek

Laadkabel: los of vast
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een afneembare/losse kabel. Het pluspunt van de vaste stekker is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Een ander pluspunt is dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Waar je op moet letten is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Een ander minpunt is dat het er niet zo netjes uit ziet. Als laatste is het zo dat je niet alle EV’s kunt laden met een vaste kabel.

Het gemak van een losse kabel (dus met alleen een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Het opladen gebeurt namelijk met de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Bovendien oogt het een stuk georganiseerder en gaat jouw kabel langer mee. Belangrijk nadeel is dat je een stap extra moet uitvoeren als jij de EV even snel wil bijladen. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, om alles vervolgens aan te sluiten. Een laadzuil met losse kabel wordt door de meeste EV-gebruikers aanbevolen. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In dat geval hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Hoevelaken.

Enkel of dubbel laadstation
Er zijn twee opties: een enkele of een dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 ingang kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Ideaal voor huishoudens met 2 EV’s maar ook voor bedrijven en kantoren.

Smart toepassingen
De nieuwste laadsystemen herbergen intuïtieve slimme laadfuncties. Hierbij tref jij meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: genoeg stroom in huis en voor je auto zonder dat de meterkast overbelast raakt.
 • Peak shaving: Voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: dit zorgt ervoor dat niemand anders ongevraagd gebruik kan maken van jouw station.
 • Gebarenherkenning: Laadzuil bedienen met eenvoudige gebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: mogelijkheid om gastgebruik toe te staan.

Laadpaal installateur Hoevelaken vergelijken

De prijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De kosten van een laadstation voor thuis ligt tussen de €600 – €3250. De aanschafkosten hangen vooral af van de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe krachtiger je systeem, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Tevens onderscheiden we slimme opladers met toffe extra’s als voice of gezichtsherkenning die een hogere verkoopprijs hebben. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Hoevelaken.

Laadstation typeLaadcapaciteitLaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW11 – 12 uur€505- €600
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 6 uur€530- €600
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€655- €775
3-fase laadpaal22 kW2 uur€865- €1035
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Goede merken

 1. EVBox:Mogelijk om laadvermogen te upgraden.
 2. Wallbox (wandlader): Geavanceerd design en maximale flexibiliteit.
 3. NewMotion: duidelijk inzicht door middel van online laadpuntbeheer.
 4. Alfen: DEKRA (voorheen KEMA), CE en Z.E. Ready gecertificeerd.
 5. Mennekes: Kompact, praktisch en premium.
 6. EVhub: Laadstations van hoogwaardig slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Plug & Charge-functie en slimme functies.
 8. Ecotap: Montage op paal of aan de wand, degelijk design.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 tot 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudig te bedienen laadstation.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt al jouw laadsessies bij.
 12. Tesla Wall Connector: Aanpasbare vermogensniveaus, compatibel met elke netaansluiting.
 13. NRGkick: Maximaal inzicht dankzij slimme Smartphone App.
 14. Andere opties: ABB, Etrel, Enovates, Eaton, Etrel, Hypercharger, Schneider Electric , Keba en Tritium, Efacec, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Hoevelaken liggen tussen de €320 tot €1950. Deze prijs komt tot stand door of jouw meterkast al geschikt is voor een (3-fase) laadstation en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Des te groter deze afstand is, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Informatie over laadpassen
Steeds vaker wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Dit is geen vereiste, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van deze laadpaal abonnementen bedragen ongeveer €6,75 op maandbasis.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Automatisch factureren en declareren van de laadkosten.
 • Zelf een kWh-prijs instellen voor gastgebruik.
 • Helpdesk 24/7 bereikbaar + software updates.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Vind erkende leveranciers uit jouw regio.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. De elektrische auto en het thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. Onderstaand tonen we een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1125 kilometer (maandelijks). Hiermee ramen we hoeveel goedkoper je uiteindelijk uit bent. In ons voorbeeld nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Hoevelaken):

 • Benzine rijden 2024: €0,130/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,046/km
AandrijvingKosten p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,130€146,25€1755,00
Elektrisch€0,046€51,75€621,00
Besparing€0,084€94,50€1134,00
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Nijkerk

Rijd je een elektrische auto, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? In die situaties mag je zo’n openbaar oplaadpunt in Hoevelaken aanvragen bij de gemeente. Er kunnen per gemeente wel additionele voorwaarden gelden:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Mits je voldoet aan de eisen neemt de gemeente jouw aanvraag in behandeling. De gemeente beslist uiteindelijk of en op welke locatie de laadzuil neergezet wordt. Ze analyseren hiervoor relevante zaken als bereikbaarheid en drukte. Iedere woningbezitter mag hier parkeren en laden. Extra achtergrondinfo is beschikbaar op www.nijkerk.eu. Daar lees je ook of de gemeente subsidies verstrekt. Steeds meer gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Elektrische autoverzekering.

Openbare oplaadpunten vergelijken (mei 2024)

Laadstations in Hoevelaken zijn dagelijks beschikbaar. Iedereen mag daar in principe gebruik van maken. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De tarieven liggen tussen de €0,240 en €0,615 p/kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In het volgende schema check jij de openbare laadstations in Hoevelaken. Bekijk ook laadstations en verkooppunten in Nijkerkerveen, Hierden, Stoutenburg Noord, Stoutenburg en Hooglanderveen.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden hoevelaken-3871

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor biedt veel uitkomst voor je personeel en relaties. Gaat het om een kantoor of bedrijf met meer dan 10 parkeervakken? Tegenwoordig moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er meerdere subsidieregelingen. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 36% aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Verder kan je extra geld verdienen door derden te laten betalen voor het opladen.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een laadpaal aan huis kopen inclusief installatiewerk kost tussen de €975 & €2075. De definitieve prijs is afhankelijk van het type laadpaal (wel of geen slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan je stroomleverancier voor je woning zoals Engie, Energiedirect, Eneco, NLE, Budget energie en Pure energie, Oxxio, Vandebron, Vattenfall. Over het algemeen niet meer dan €0,245 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €4,05 per 100 kilometer. Even om te vergelijken: een benzineauto kost je zo’n €10,10 p/100 km. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. De huidige EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Gelderland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De vakman zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in het centrale stroompunt in je huis. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Vanuit de stroomkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. In overeenstemming met de specialist bereken je waar het station moet komen zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. De gecertificeerde laadpaal installateur in Hoevelaken monteert ‘m in overleg tegen de muur of op een montagepaal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Uiteindelijk is elke meterkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Bekijk vooraf wel of je meterkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De allereerste elektrische auto’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). De hedendaagse elektrische auto’s hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). Dit noemen we ook wel krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Hoevelaken kan dit uit handen nemen. De totale onkosten bedragen ongeveer €925. Belangrijk: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel + stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 zien we met name terug bij Amerikaanse en Japanse automerken. Model 2 wordt met name toegepast bij merken uit de Europese Unie. De gangbare elektrische auto’s in Hoevelaken zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een eigen thuislaadpunt. Elke gemeente is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Nijkerk verstrekt op het ogenblik geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt wel een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt hierbij verzoeken of de laadzuil dichtbij jouw huis kan komen te staan. Bekijk ook www.nijkerk.eu.

Plaats een reactie