Laadpaal Lelystad

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Dat heeft als gevolg dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Het alternatief is een slimme laadpaal in Lelystad aan huis. Middels jouw eigen laadstation ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw CUPRA el-Born of bijvoorbeeld de Byton M-Byte 95 kWh 4WD. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en het is een stuk voordeliger. Middels onze vergelijker vind je handige informatie over velerlei soorten laadpunten, geven we een duidelijk stappenplan en vind je de beste installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Met een eigen elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, en dus een maximale actieradius.
 • Rijden zonder kosten wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Een slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €905.
 • Een privé laadstation aan huis verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Lelystad

Elektrisch rijden is de toekomst. Jouw elektrische auto opladen als onder andere de MG ZS EV kan op verschillende manieren. Een slimme eigen goedkope laadpaal Lelystad kopen is een zeer interessante optie. Het is ontzettend handig in gebruik en je hoeft niet onzeker te zijn over een optimale actieradius. Ook is het een stuk goedkoper dan een publiek toegankelijk laadstation. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de eenmalige aanschafprijs, installatie en de stroom / verbruikskosten (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Alles wat je nodig hebt is een eigen oprit of garage. Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn woning en auto? Verderop kan je aan de slag met inhoudelijke informatie en tips ten aanzien van laadpaal laten installeren in Lelystad. Bekijk ook meer info over Energieleverancier.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Lelystad kan op 2 manieren worden geplaatst. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of op een vrijstaande paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Bekijk kritisch de afstand tussen de auto en de laadplek (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen installatie
Een 1-fase laadpaal werkt met de reguliere 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Elk woonadres in ons land heeft minstens (1x30a of 1x40a). Het 3-fase systeem kan maar liefst 3x 230V leveren. Het maximale laadvermogen van deze aansluiting is 11 kW. Het 3-fase systeem kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Je kunt dan de meterkast geschikt laten maken door een elektricien in Lelystad. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

De voordeligste manier van opladen en altijd verzekerd van een vrije plek

Vaste of losse kabel
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een afneembare/losse kabel. De meerwaarde van een vaste kabel is dat de drempel om even snel op te laden lager is. Verder is het zo dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, tot wel 8 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat deze sneller nat wordt (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het een rommelig geheel wordt. Ook moet je er rekening mee houden dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het grote gemak van een losse kabel (dus met alleen een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Het opladen gebeurt namelijk met de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Tevens heb je geen rommelige hangende kabels en profiteer je van een langere levensduur. Belangrijk nadeel is dat je een stap extra moet uitvoeren als je even snel wilt laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Het station met een losse kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In zo’n scenario kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Advies: probeer ook eens de snelladers in Lelystad.

Enkel of dubbel laadstation
Er zijn twee mogelijkheden: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het enige verschil zit hem in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 stekker aansluiting kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel station heeft 2 ingangen voor 2 auto’s. Dit is praktisch als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s of juist voor bedrijven.

Smart toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder bekijk je extra details over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: automatische optimalisering en verdeling van stroom.
 • Peak shaving: Voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: laadpalen kunnen worden ontgrendeld wanneer een geautoriseerde persoon voor de laadpaal staat.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: eenvoudig laadsessies starten door uitsluitend in te pluggen.
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Lelystad vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De investering van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €850 – €3375. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe meer vermogen, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. Tevens zijn er allerlei slimme wallboxen en palen met toffe extra’s als Peak Shaving die kostbaarder zijn. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Lelystad.

Laadstation typeLaadcapaciteitOplaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€500- €620
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€500- €630
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€665- €750
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€865- €1015
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Goede merken

 1. EVBox:Flexibele laadoplossingen voor kantoor en thuis.
 2. Wallbox (wandlader): Programmeer het opladen in de daluren.
 3. NewMotion: ook veel opties voor zakelijke gebruikers.
 4. Alfen: Slimme functies tegen een aantrekkelijke prijs.
 5. Mennekes: Altijd inzicht in je laadgegevens via de App.
 6. EVhub: No-nonsense laadoplossingen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Betaalbare en eenvoudige laadsystemen.
 8. Ecotap: Minimalistisch design met krachtige performance.
 9. Blue Current: Gemakkelijk te bedienen laadpunten.
 10. Chargepoint: Verkrijgbaar met verschillende laadsnelheden, max 2x22kWh.
 11. Myenergi / Zappi: Direct klaar voor gebruik zonder verborgen kosten.
 12. Tesla Wall Connector: Snelste oplaadsnelheid voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met App voor inzicht in stroomverbruik en laadkosten.
 14. Overweeg ook: ABB, Etrel, Enovates, Eaton, Etrel, Keba, Flexicharge, Hypercharger & Tritium, Circontrol, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Lelystad variëren van €340 en €2125. Dit hangt vooral af van de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Des te groter deze afstand is, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer kabels benodigd zijn.

Kosten van het laadpas abonnement
Doorgaans wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Het kan ook prima zonder, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement liggen rond de €7,00 p/maand.

 • Online inzicht in laadsessies.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Tarief instellen voor externe gebruikers.
 • Je kunt rekenen op 24/7 support en actuele software.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Vergelijk populaire vakmannen uit jouw regio.

Rekenvoorbeeld besparing elektrisch rijden

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. Bijgaand kan je een rekenvoorbeeld zien. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1034 kilometer per 4 weken. Hiermee verwachten we wat de verwachte kostenbesparing is. In ons voorbeeld hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Lelystad):

 • Benzine rijden 2024: €0,135/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,049/km
TypeTarieven p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,135€139,59€1675,08
Elektrisch rijden€0,049€50,67€607,99
Besparing€0,0860€88,92€1067,09
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Lelystad

Lease of koop jij een elektrische auto, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? In die situaties mag je een openbaar oplaadpunt in Lelystad aanvragen bij de gemeente. De gemeente is hierin wel kritisch en kijkt onder andere naar:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • Er is nog geen openbaar laadstation (gepland) dichtbij jouw woon- of werkadres.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een actieradius boven de minimale aantal kilometers.

Zodra je voldoet aan deze criteria bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente bepaalt of en in welke omgeving de laadzuil gemonteerd wordt. Ze analyseren hiervoor zaken als bereikbaarheid en veiligheid. Elk huishouden mag hier parkeren en laden. Meer informatie is terug te lezen op www.lelystad.nl. Hier kan je ook lezen of er eventueel subsidie beschikbaar is. Veel Nederlandse gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op die site kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Voordeligste elektrische auto.

Openbare oplaadpunten zoeken (juli 2024)

Laadstations in Lelystad zijn goed vertegenwoordigd. Elke laadpashouder kan hier parkeren en laden. De onkosten liggen daar wel hoger. De kosten wisselen tussen de €0,285 tot €0,595 per kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In de afbeelding hieronder onderzoek je de openbare laadstations in Lelystad. Bekijk ook oplaadplekken en verkooppunten in Heerde, Epe, Olst-Wijhe, Raalte en Oldebroek.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden lelystad-8225

Mogelijkheden voor zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij uw bedrijf is een prettige service voor personeel of bezoekers. Bezit je een pand met minimaal 10 parkeerplaatsen? Volgens de laatste regelgeving moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er verschillende subsidieregelingen. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Verder kan je het laadpunt versneld terugverdienen door derden te laten betalen voor het laden.


FAQ – Veelgestelde vragen m.b.t. thuis elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Een laadpaal voor thuis aanschaffen incl. de benodigde installatie varieert qua prijs tussen de €925 – €2050. Het hele prijskaartje wordt gecalculeerd a.d.h.v. het soort systeem (additionele slimme functies), het maximale laadvermogen, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Wat kost het om mijn auto thuis op te laden?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van jouw huidige energieleverancier zoals Engie, Eneco, NLE, Essent, Budget energie en PowerPeers, Vandebron, Pure energie, Vattenfall. Dit is nu ongeveer €0,210 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €3,95 per 100 kilometer. Vergeet niet: een doorsnee benzinewagen kost al gauw €10,25 per 100 kilometer. Als je laadt met eigen zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een basis EV eist 10 – 16 zonnepanelen om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Flevoland.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De specialist legt een aparte stroomgroep aan in de stroomkast in de woning. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Via de meterkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. Samen met de monteur bespreek je wat de meest efficiënte route is om graafwerk en benodigde kabels te beperken. De gecertificeerde laadpaal installateur in Lelystad zet het laadstation vast tegen de muur of hij komt op een aparte paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Doorgaans is elke woning geschikt om elektrische voertuigen te laden. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Bekijk vooraf wel of je meterkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De eerste EV’s konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. Nieuwere modellen hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). We spreken ook wel over krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Lelystad zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De prijzen van deze service bedragen ongeveer €1125. Bedenk wel: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 stekkers worden met name gebruikt door Europese leveranciers en fabrikanten. Een groot deel van de beschikbare elektrische auto’s in Lelystad kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Iedere provincie is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Lelystad verstrekt op het ogenblik geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Vraag daarbij gerust of de laadzuil in de buurt van jouw woning geplaatst mag worden. Bekijk ook www.lelystad.nl.

Plaats een reactie