Laadpaal Houwerzijl

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Een gevolg is dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Je kunt dan beter kiezen voor een 100% eigen laadpaal in Houwerzijl aan huis. Op basis van jouw eigen laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Mercedes EQA & Renault Zoe ZE50 R135. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Op deze website vind je handige informatie over velerlei laadpunten, krijg je inzicht in de mogelijkheden en vind je ervaren leveranciers en installateurs bij jou in de regio.

 • Dankzij een elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Een exclusieve paal voor je eigen wagen.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Extra goedkoop rijden als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis bestel je al voor €970.
 • Een thuis-laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Houwerzijl

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het opladen van een elektrisch voertuig als onder andere de Aiways U5 kan op steeds meer plekken. Een 100% eigen goedkope laadpaal Houwerzijl kopen is iets wat we steeds meer zien. Het werkt snel en veilig en je hoeft niet onzeker te zijn over een volle accu. Overigens is het een stuk voordeliger dan bij een publiek toegankelijk laadstation. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de aanschaf en installatie van de paal en de verbruikskosten (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Alles wat je nodig hebt is een eigen oprit of garage. Welke laadpaal is nu handig voor mijn woning (meterkast) en auto? Op deze pagina check je inhoudelijke informatie en tips omtrent laadpaal laten installeren in Houwerzijl. Op EVplan.nl lees je ook meer over Betrouwbare laadpaal.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Houwerzijl kan op 2 manieren worden geplaatst. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of op een losse paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Denk goed na over hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase of 3-fasen apparaat
Een 1-fase laadpaal werkt met de reguliere 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. In principe heeft elke woning minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase variant biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Het maximale vermogen is 11 kW. Het 3-fase systeem kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Je kunt deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Houwerzijl. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een eigen oplaadpunt aan huis

Voordelig opladen en altijd verzekerd van een vrije plek

Vaste of losse kabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een losse variant. Het grote voordeel van een vastzittende kabel is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Ook is het goed om te weten dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, bij EV-box tot wel 8 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Ook is het zo dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het grote gemak van een losse kabel (ofwel een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Het laadproces doe je met de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Overigens heb je geen rommelige hangende kabels en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Een punt van kritiek is dat het altijd even iets langer duurt als je even snel wilt laden. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, om alles vervolgens aan te sluiten. Een paal met een losse laadkabel wordt meestal aanbevolen. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? Dan kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Houwerzijl.

Enkel of dubbel laadstation
We onderscheiden 2 soorten: één aansluiting of twee aansluitingen. Het enige verschil zit hem in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 stekker aansluiting heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel station heeft 2 ingangen voor 2 auto’s. Nuttig als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Innovatieve functies
Laadstations hebben milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. Hieronder check jij extra details over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: controleert het stroomgebruik van de woning.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: altijd een goed overzicht van al je oplaadmomenten.

Laadpaal installateur Houwerzijl vergelijken

De tarieven van laadpalen lopen zeer uiteen. De adviesprijs van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €925 tot +/- €3050. De prijs wordt bepaald door de laadcapaciteit van het station. Hoe krachtiger je systeem, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Tevens kan je kiezen voor slimme opladers met speciale features als gebarenherkenning die in aanschaf duurder zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Houwerzijl.

Laadstation typeVermogenOplaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€520- €620
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 6 uur€525- €650
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€680- €765
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€845- €1075
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Goede leveranciers

 1. EVBox:Verbonden met Wi-Fi, 3G en Bluetooth.
 2. Wallbox (wandlader): Tot 8 keer sneller opladen.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: Een solide en hoogwaardig product voldoet aan strenge richtlijnen.
 5. Mennekes: Slim kabelbeheer voor vaste kabels.
 6. EVhub: Stevige en krachtige laadpalen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Betaalbare en eenvoudige laadsystemen.
 8. Ecotap: Met slimme functies als Smart Grid en Load Balancing.
 9. Blue Current: Veilig en robuuste laadstations.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudig te bedienen laadstation.
 11. Myenergi / Zappi: Slimme daltarief instellingen mogelijk.
 12. Tesla Wall Connector: Snelste oplaadsnelheid voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met automatische maximale laadstroomdetectie.
 14. Andere merken: ABB, Etrel, Enovates, Eaton, Etrel, Keba, Flexicharge, Hypercharger of Tritium, Efacec, Zaptec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Houwerzijl wisselen tussen de €310 en plus minus €2025. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Abonnementskosten laadpas
Bij sommige aanbieders wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De kosten van een laadpaal abonnement liggen rond de €5,00 per maand.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • Altijd actuele updates en 24/7 telefonische helpdesk.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Check goede installateurs uit jouw gemeente.

Kosten elektrisch rijden en besparing t.o.v. benzine

Elektrisch rijden kan veel geld besparen. De elektrische auto zelf en het thuislaadpunt zelf heb je snel terugverdiend. Hieronder illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1076 km op maandbasis. Met dit gemiddelde als uitgangspunt ramen we wat jouw potentiële besparing is. In ons geval gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Houwerzijl):

 • Benzine rijden 2024: €0,145/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,049/km
AandrijvingTarieven p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,145€156,02€1872,24
Elektrisch rijden€0,049€52,72€632,69
Besparing€0,096€103,30€1239,55
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Het Hogeland

Lease of koop jij een elektrische auto, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? In dat geval kan je een openbaar oplaadpunt in Houwerzijl aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Er kan geen laadpunt op jouw eigen terrein aangesloten worden.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een aanzienlijke actieradius.

Zodra je voldoet aan deze criteria zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente beslist uiteindelijk of en in welke straat de laadzuil werkzaam zal worden. Ze overwegen daarbij facetten als bereikbaarheid en doorstroming. Elke inwoner mag gebruik maken van het oplaadpunt. Meer informatie is te vinden op www.hethogeland.nl. Daar kom je er ook achter of de gemeente subsidies verstrekt. Het merendeel van de gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Hybride voertuigen.

Overzicht met alle openbare oplaadpunten (juli 2024)

Laadstations in Houwerzijl zijn elke dag werkzaam. Iedereen met een abonnement kan hier laden. Let op: het is wel vrij prijzig. De tarieven variëren tussen de €0,280 tot €0,595 p/kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In het volgende schema vind jij de openbare laadstations in Houwerzijl. Check tevens laadmogelijkheden en verkopers in Ulrum, Westernieland, Pieterburen, Eenrum en Warfhuizen.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden houwerzijl-9973

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor is relevant voor personeel of bezoekers. Beschik je over een kantoorpand met tenminste 10 parkeerplaatsen? Naar de nieuwste wetgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 36% aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Verder kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het laden.


FAQ – Veelgestelde vragen m.b.t. thuis elektrisch laden

Hoe duur is een eigen laadstation aan huis laten plaatsen?
Een laadpaal aan huis kopen inclusief installatie zit qua kostprijs tussen de €975 – €2100. De kosten van het hele pakket is afhankelijk van het model laadzuil (additionele slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van je stroomleverancier voor je woning zoals Essent, NLE, Engie, Budget energie, Energiedirect en Vattenfall, Vandebron, Pure energie, PowerPeers. Dat is doorgaans zo’n €0,210 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €4,15 p/100 km. Vergeet niet: een doorsnee benzinewagen kost om en nabij de €10,00 p/100 km. Als je kiest voor zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. Een EV anno 2024 heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Groningen.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De expert zal enkele aanpassingen moeten doen in de meterkast. Zo voorkom je dat de boel overbelast raakt. Van de meterkast wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. Samen met de monteur bespreek je waar het laadpunt het beste kan komen om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. De laadpaal installateur in Houwerzijl plaatst het als wallbox aan de muur of op een paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is elke meterkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Bekijk vooraf wel of je meterkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De eerste elektrische voertuigen werden geladen op 1-fase stroom (220V). De huidige EV’s hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). Dit noemen we ook wel krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Houwerzijl zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De onkosten van deze installatieservice liggen rond de €1100. Let op: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 stekkers worden met name gebruikt door de Europese leveranciers. Veel van de populaire elektrische auto’s in Houwerzijl zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Iedere gemeente kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Het Hogeland verstrekt op dit moment geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een openbaar laadstation aan te vragen. Je kunt specifiek verzoeken of de paal niet al te ver van jouw woning kan komen. Zie ook de website van de gemeente www.hethogeland.nl.

Plaats een reactie