Laadpaal Termunten

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Een gevolg is dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een eigen laadpaal in Termunten aan huis. Dankzij jouw eigen laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Mini Electric en/of Renault Twingo Electric. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en je hebt het snel terugverdiend. Hier bekijk je bruikbare informatie over velerlei soorten laadstations, geven we een duidelijk stappenplan en vind je de beste installateurs uit de buurt.

 • Met een eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Altijd een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Nog voordeliger rijden als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis bestel je al voor €910.
 • Een laadstation bij de woning heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Termunten

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Het laden van een elektrisch voertuig zoals bijv. een Mercedes EQA gaat steeds eenvoudiger. Een slimme eigen goedkope laadpaal Termunten kopen biedt veel voordelen. Je kunt eenvoudig laden en je hebt dan de zekerheid van een volle accu. Evenzeer is het stukken betaalbaarder dan een openbaar laadstation in de wijk. De kosten bestaan uit: de laadpaal zelf, de installatiekosten en de stroomprijzen (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Het enige wat je verder moet hebben is een garage of eigen oprit. Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn voertuig en mijn woning? Op deze pagina delen we een aantal kooptips m.b.t. laadpaal laten installeren in Termunten. Op EVplan.nl lees je ook meer over Bijtelling.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Termunten kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of je bevestigt ‘m op een losse paal. De werking is verder helemaal identiek. Onderzoek de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1- of 3-fasen aansluitingen
De 1 fase aansluiting maakt gebruik van de doorsnee 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Elk woonadres in ons land heeft sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadpaal maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het maximale laadvermogen van deze aansluiting is 11 kW. Het 3-fase systeem heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt eenvoudig de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Termunten. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

Goedkoop en snel laden en altijd een vrije plek!

Losse of vaste laadkabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een afneembare/losse kabel. Het grote voordeel van een vaste kabel is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Ook is het goed om te weten dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, tot wel 10 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat deze sneller nat wordt (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Een ander minpunt is dat het wat rommelig oogt. Als laatste noemen we nog even dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Het grote gemak van een losse kabel (net als socket) is de mogelijkheid om elk type auto op te laden. Je gebruikt namelijk de stekker die je in de auto hebt liggen. Eveneens ligt / staat de wallbox zo dus nooit in de weg en blijft de kabel langer goed. Het minpunt is dat er een extra handeling vereist is als jij de EV even snel wil bijladen. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. De oplossing met een losse kabel is toch het meest gebruiksvriendelijk. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? Dan zijn er geen aanpassingen nodig. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Termunten.

Enkele of dubbele laadpaal
Je kan kiezen uit een enkelvoudig of dubbel laadstation. Het verschil heeft te maken met hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een enkelvoudige paal kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Dit is praktisch als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken of voor zakelijke doeleinden.

Slimme functies
Laadstations hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. Hierbij lees jij meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: voorkom stroomuitval als je je auto oplaadt.
 • Peak shaving: voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: gebruik handgebaren om een laadsessie te openen (zonder pasjes).
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: behoud het overzicht van al je wekelijkse laadsessies.

Laadpaal installateur Termunten vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De kostprijs van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €925 tot €3025. De prijs hangt vooral af van de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Verder onderscheiden we slimme stations met extra’s als Dynamic Load Balancing die kostbaarder zijn. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Termunten.

Laadstation typeLaadcapaciteitLaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€510- €650
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€510- €630
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€680- €795
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€830- €920
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top leveranciers

 1. EVBox:Ingebouwde elektrische beveiligingen.
 2. Wallbox (wandlader): Hightech vermogen met een compacte omvang.
 3. NewMotion: altijd met zorgvuldige en deskundige installatie.
 4. Alfen: Dynamisch loadbalancen mogelijk dankzij slimme meter.
 5. Mennekes: Sterk, duurzaam en efficiënt.
 6. EVhub: Smart laden met de EVhub laadpas.
 7. Webasto: Volledig op afstand te beheren.
 8. Ecotap: Optioneel leverbaar met vaste kabel.
 9. Blue Current: Veilig en robuuste laadstations.
 10. Chargepoint: Geschikt voor Plug & Play, direct laden.
 11. Myenergi / Zappi: Middels de HUB constant up-to-date.
 12. Tesla Wall Connector: Het krachtige laadstation voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Slimme mobiele lader die je op afstand kunt bedienen.
 14. Overweeg ook: ABB, Delta, Eaton, Enovates, Etrel, Hypercharger, Keba, Flexicharge of Tritium, Zaptec, Efacec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Termunten schommelen tussen de € 360 – €2025. Dit wordt grotendeels bepaalt door of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer kabels benodigd zijn.

Abonnementsprijzen laadpassen
Steeds vaker wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is geen vereiste, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van abonnementen voor laadpalen bedragen circa €3,50 op maandbasis.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • instellen van laadkosten voor gastgebruik.
 • 24/7 helpdesk support.

Laadpaal voor thuis kopen?

Achterhaal populaire leveranciers in de regio.

Wat zijn de besparingen bij elektrisch rijden?

Elektrisch rijden kan flink besparen op je autokosten. De elektrische auto en het thuislaadpunt heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. In de tabel hieronder kun je aan de slag met een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1057 km per maand. Hiermee becijferen we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. In ons geval gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Termunten):

 • Benzine rijden 2024: €0,105/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,041/km
SoortKosten p/kmPer maandP/jaar
Benzine rijden€0,105€110,99€1331,82
Elektrisch rijden€0,041€43,34€520,04
Besparing€0,064€67,65€811,78
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Delfzijl

Een elektrische auto gekocht, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? In dat geval kan je zo’n openbaar oplaadpunt in Termunten aanvragen bij de gemeente. Houd rekening met verschillende voorwaarden:

 • Op jouw eigen oprit is er geen ruimte voor een laadpunt.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

Mits je voldoet aan de eisen bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente geeft aan of en in welke straat de laadzuil neergezet wordt. Ze onderzoeken facetten als toegankelijkheid en technische haalbaarheid. Iedere woningbezitter kan terecht bij dit oplaadpunt. Updates en informatie kan je lezen op www.delfzijl.nl. Hier lees je bovendien of de gemeente subsidies verstrekt. Steeds meer gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Op deze website kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Smart Charging.

Vind openbare oplaadpunten in de buurt (juni 2024)

Laadstations in Termunten zijn op steeds meer plekken te vinden. Iedere EV-bezitter heeft de mogelijkheid daar te laden. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De onkosten schommelen tussen de €0,290 tot wel €0,600 per kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In de onderstaande kaart treft je de openbare laadstations in Termunten. Vind ook laadzuilen en leveranciers in Woldendorp, Wagenborgen, Nieuwolda, Nieuw Scheemda en t Waar.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden termunten-9947

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij je bedrijf is heel praktisch voor bijv. klanten, bezoekers en personeel. Betreft het een bedrijfspand met 10 parkeerplekken of meer? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder verschillende subsidieregelingen. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Verder kan je iets bijverdienen door derden te laten betalen voor het gebruik van de palen.


Vaak gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een laadpaal bij de woning incl. de benodigde installatie varieert kostentechnisch tussen de €925 & €2325. Het tarief hangt vooral af van het soort systeem (additionele slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en extra werkzaamheden in de meterkast zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Thuis een elektrische auto opladen is het goedkoopst. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan jouw vaste energieleverancier zoals Essent, NLE, Energiedirect, Budget energie, Engie en Vattenfall, Pure energie, Vandebron, PowerPeers. Rekenen op zo’n €0,250 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €4,40 per 100 kilometer. Belangrijk: een benzine aangedreven auto kost je al snel €9,85 p/100 km. In combinatie met zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. De standaard EV eist 10 – 16 zonnepanelen om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Groningen.

Hoe werkt de installatie?
De vakman plaatst een aardlekautomaat en een nieuwe stroomgroep in de stroomkast in de woning. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Van dit stroompunt loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. In samenspraak met de vakman bepaal je wat een goede plek is om het graafwerk te beperken. Jouw laadpaal installateur in Termunten plaatst het als wallbox aan de muur of op een losse paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Onderaan de streep is elke stroomkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Soms moet er wel wat aangepast worden. Bekijk vooraf wel of je meterkast is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De oude modellen EV’s konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. De huidige types vereisen een 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Termunten zal al dit werk voor je oplossen. De totale onkosten liggen rond de €825. Let op: stroomkosten voor vastrecht stijgen dan wel.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabel stekkers heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 zien we vooral terug bij Europese leveranciers en fabrikanten. Veel populaire elektrische auto’s in Termunten hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook de openbare laadpunten in ons land zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Iedere regio heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Delfzijl biedt op het ogenblik geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Eventueel kun je wel proberen om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt vragen of de laadzuil in de buurt van jouw woning geïnstalleerd kan worden. Voor meer informatie zie www.delfzijl.nl.

Plaats een reactie