Laadpaal Nieuwolda

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Daarbij komt ook dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een slimme laadpaal in Nieuwolda aan huis. Middels jouw eigen laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Mini Electric + Fiat 500e Berlina 42 kWh. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en de kWh prijs is voordeliger. Op deze pagina lees je uitgebreide informatie over geschikte type laadpunten, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs bij jou in de regio.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Altijd een volle accu, altijd een optimale actieradius.
 • Extra goedkoop rijden door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis is al te bestellen vanaf €975.
 • Een eigen laadstation aan huis kan je al terugverdienen in 6 – 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Nieuwolda

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Het opladen van de accu van een EV zoals een Volkswagen ID.3 Pro S gaat steeds eenvoudiger. Een extra goedkope laadpaal Nieuwolda kopen biedt veel voordelen. Nooit meer in de rij bij een laadstation en je hoeft niet onzeker te zijn over een goede actieradius. Tevens is het een stuk voordeliger dan bij een publiek laadpunt. De kosten worden gevormd door de aanschaf en installatie van de paal en de tarieven voor de elektriciteit (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen oprit of garage. Welke laadpaal is de beste keuze voor mij EV en woning? Op deze pagina kan je aan de slag met bruikbare informatie met betrekking tot laadpaal laten installeren in Nieuwolda. Bekijk ook meer info over Alle elektrische auto’s.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Nieuwolda kun je op twee wijzen aanbrengen. Je kunt het laten plaatsen als wandbox aan de muur of op een vrijstaande paal. De werking is verder helemaal identiek. Achterhaal de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV (dan heb je minder kabels nodig).

1- of 3-fasen aansluitingen
Het 1 fase systeem werkt met de standaardaansluiting van 230V. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. Elk woonadres in ons land heeft minstens (1x30a of 1x40a). De 3-fase installatie gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Het maximale vermogen is 11 kW. De 3-fase variant heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Tegen een kleine meerprijs kan je de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Nieuwolda. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een eigen oplaadpunt aan huis

Voordelig opladen en nooit meer wachten op een vrije plek

Laadkabel: vast of los
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een losse variant. De meerwaarde van de vaste stekker is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Een bijkomend voordeel is dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, tot wel 8 meter. Belangrijk nadeel is dat je de kabel regelmatig moet schoonmaken omdat er water in de kabel kan komen (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Wat je ook vaak ziet is dat het wat rommelig oogt. Bovendien kan het zijn dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het handige van een losse kabel (alsook voor een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Opladen kan altijd en overal met de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Eveneens oogt het netter en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Het minpunt is dat het altijd even iets langer duurt als je wilt laden. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, om daarna het geheel te connecten. Een laadzuil met losse kabel wordt meestal aanbevolen. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? Dan kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Nieuwolda.

Enkele of dubbele laadpaal
We onderscheiden 2 soorten: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil heeft te maken met het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 aansluiting heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Erg handig als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken of juist voor bedrijven.

Slimme toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk check je meer informatie over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: uitsluitend opladen wanneer jij zelf het systeem hebt ontgrendeld.
 • Gebarenherkenning: bedien het systeem met eenvoudige handgebaren (soms ook met voice).
 • AutoStart / Plug&Charge: eenvoudig laadsessies starten door uitsluitend in te pluggen.
 • Abonnementen & Laadpas: eenvoudig jouw laadpaal openstellen voor derden.

Laadpaal installateur Nieuwolda vergelijken

De kosten van laadpalen zijn nogal verschillend. De prijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €825 tot en met €3075. De kosten worden tot stand door o.a. het laadvermogen van het systeem. Des te hoger het vermogen, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Tevens zijn er allerlei slimme opladers met innovatieve extra’s als gezichts- en gebarenherkenning die een stukje prijziger zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Nieuwolda.

Type laadstationLaadvermogenTijd volle batterijOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€515- €645
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€505- €625
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€655- €785
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€865- €1025
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Betrouwbare systemen

 1. EVBox:Verbonden met Wi-Fi, 3G en Bluetooth.
 2. Wallbox (wandlader): Beheer meerdere gebruikers en laders met MyWallbox.
 3. NewMotion: duidelijk inzicht door middel van online laadpuntbeheer.
 4. Alfen: Inzicht in gebruik en load balancing.
 5. Mennekes: Slimme Plug & Charge functionaliteit.
 6. EVhub: Betaalbare no-nonsense laadstations voor de particulier.
 7. Webasto: Betaalbare en eenvoudige laadsystemen.
 8. Ecotap: Met slimme functies als Smart Grid en Load Balancing.
 9. Blue Current: Slim en fraai design met veel vermogen.
 10. Chargepoint: Een fraaie laadpaal in 11 kW of 22 kW uitvoering.
 11. Myenergi / Zappi: Laag tarief sensor om maximale besparingen te doen.
 12. Tesla Wall Connector: Betaalbaar en geschikt voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met slimme geïntegreerde energiemeter.
 14. Andere mogelijkheden: ABB, Delta, Enovates, Eaton, Etrel, Keba, Schneider Electric , Hypercharger & Tritium, Efacec, Zaptec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Nieuwolda komen uit tussen de €380 & €2100. Dit is afhankelijk van de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en hoe meer kabels benodigd zijn.

Abonnementsprijzen laadpassen
Steeds vaker wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Het kan ook prima zonder, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal zijn zo’n €6,75 op maandbasis.

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Eenvoudig je oplaadpunt openstellen voor gastgebruik.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Vind aangesloten installatiebedrijven uit jouw streek.

Gemiddelde besparing elektrisch rijden

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Op deze pagina bieden wij een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1054 km per 4 weken. Met dit aantal kilometers ramen we wat de verwachte kostenbesparing is. In ons geval gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Nieuwolda):

 • Benzine rijden 2024: €0,145/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,049/km
SoortTarieven p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,145€152,83€1833,96
Elektrisch rijden€0,049€51,65€619,75
Besparing€0,096€101,18€1214,21
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Oldambt

Rijd je een elektrische auto, maar heb je geen ruimte voor een laadpaal? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? Je kunt dan zo’n openbaar oplaadpunt in Nieuwolda aanvragen bij de gemeente. De gemeente is hierin wel kritisch en kijkt onder andere naar:

 • Er kan geen laadpunt op jouw eigen terrein aangesloten worden.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een noemenswaardige actieradius.

Mits je voldoet aan de eisen wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar precies de laadzuil komt te staan. Hierbij bekijken zij zaken als toegankelijkheid en parkeerdruk. Elke EV-eigenaar mag hier parkeren en laden. Alle info kun je terugvinden op www.gemeente-oldambt.nl. Daar kom je er ook achter of je een subsidie kunt krijgen. Het merendeel van de gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Via deze website kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Beste elektrische auto.

Overzicht openbare laadpunten (juli 2024)

Laadstations in Nieuwolda zijn er veel. Elke laadpashouder kan hier laden. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De prijzen lopen uiteen tussen de €0,300 – €0,605 p/kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In het volgende schema treft je de openbare laadstations in Nieuwolda. Check tevens oplaadplekken en verkooppunten in Nieuw Scheemda, t Waar, Tjuchem, Meedhuizen en Farmsum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden nieuwolda-9944

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal naast kantoor kan worden gebruikt door je personeel en relaties. Bekijk je de mogelijkheden voor een kantoor of bedrijf met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij meerdere subsidieregelingen. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Bovendien kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het laden.


Informatie over thuis elektrisch laden

Welke prijzen horen er bij een laadstation aan huis installeren?
Een particulier laadpaal voor huis incl. de benodigde installatie zit qua kostprijs tussen de €750 en €2550. Het hele prijskaartje hangt vooral af van het model laadzuil (wel of geen slimme functies), het minimale laadvermogen, het aantal benodigde kabelmeters en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals een extra groep aanleggen.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van de stroomaanbieder van je huis zoals Budget energie, NLE, Essent, Eneco, Energiedirect en Vattenfall, Vandebron, Oxxio, PowerPeers. Over het algemeen niet meer dan €0,225 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,85 p/100 km. Even om te vergelijken: een auto met benzinemotor kost om en nabij de €9,90 p/100 km. Als je laadt met eigen zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. De huidige EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Groningen.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De monteur integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in de stroomkast in de woning. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Vanaf de meterkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). In overeenstemming met de specialist bereken je wat een goede plek is om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. Jouw laadpaal installateur in Nieuwolda bevestigt het laadstation aan de muur of hij komt op een aparte paal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Uiteindelijk is ieder huis aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De vroegere modellen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De nieuwste elektrische voertuigen worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Nieuwolda zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De totale onkosten bedragen zo’n €975. Disclaimer: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Stekkers van laadkabels heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 wordt gebruikt door de Europese leveranciers. De meeste beschikbare elektrische auto’s in Nieuwolda dien je op te laden met een type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een eigen thuislaadpunt. Iedere provincie heeft een eigen beleid. De gemeente Oldambt verschaft op dit moment geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een openbaar laadpunt aan te vragen. Vraag daarbij gerust of het openbare laadpunt in de buurt van jouw woning kan komen. Zie ook www.gemeente-oldambt.nl.

Plaats een reactie