Laadpaal Rinsumageast

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Daarbij komt ook dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Het alternatief is een 100% eigen laadpaal in Rinsumageast aan huis. Met behulp van een particulier laadstation ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Mercedes EQA + Skoda Enyaq iV 80X. Altijd verzekerd van een laadpaal op jouw eigen oprit en de kWh prijs is voordeliger. Middels onze vergelijker bekijk je bruikbare informatie over betrouwbare soorten laadpunten, krijg je inzicht in de mogelijkheden en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs bij jou in de regio.

 • Met een eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Nog goedkoper rijden op je eigen groene stroom met zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is al te bestellen vanaf €930.
 • Een particulier laadstation verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Rinsumageast

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het opladen van de accu van een EV zoals de Aiways U5 is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een 100% eigen goedkope laadpaal Rinsumageast kopen is iets wat we steeds meer zien. Het is gemakkelijk en snel en je hoeft niet onzeker te zijn over een goede actieradius. Ook is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij onderweg laden. De kosten bestaan uit: de installatie, hardware, kabels en de tarieven voor de elektriciteit (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Je moet wel de beschikking hebben over een eigen oprit/parkeerplaats. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn woning en auto? Hieronder delen we tips en adviezen wat betreft laadpaal laten installeren in Rinsumageast. Of klik door voor meer informatie over Zero Emission.

Laadpaal of wallbox
Een laadstation Rinsumageast kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een montagepaal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Achterhaal de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen apparaat
De 1-fase variant draait op de normale 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW per uur. Elk woonadres in ons land heeft zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). De 3-fase installatie gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Het maximale laadvermogen is dan 11 kW. Een 3-fase laadzuil kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt hierin investeren en deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Rinsumageast. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

De goedkoopste oplossing en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste laadkabel
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een kabel die afneembaar is. De meerwaarde van de vastzittende kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Een ander pluspunt is dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Het grote nadeel is dat de kabel wat sneller vies wordt omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Een ander nadeel is dat het er wat rommelig bij hangt. Ook moet je opletten dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (dus met alleen een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Je pakt namelijk de stekker die je in de auto hebt liggen. Bovendien is het een strakker geheel en gaat jouw kabel langer mee. Het belangrijkste nadeel is dat er een extra stap is als je jouw auto gaat laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, om daarna het geheel te connecten. Het station met een losse kabel wordt door de meeste EV-gebruikers aanbevolen. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? Dan hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Rinsumageast.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
We onderscheiden twee soorten: een enkelvoudig of dubbel laadstation. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een enkelvoudige paal heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Heel erg praktisch voor huishoudens met 2 EV’s of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Smart toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. Bijgaand lees je een uiteenzetting over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: past laadvermogen automatisch aan op beschikbare hoeveelheid stroom.
 • Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: je hebt geen pasje, tag of sleutel nodig om een sessie te starten of stoppen.
 • AutoStart / Plug&Charge: het inpluggen van de stekker is voldoende om de laadsessie op te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Rinsumageast vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen laten een grote variatie zien. De investering van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €850 tot €3325. Het prijskaartje hangt met name af van het totale laadvermogen van de installatie. Hoe meer vermogen, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Bovendien zien we steeds meer slimme opladers met mogelijkheden als voice of gezichtsherkenning die in aanschaf duurder zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Rinsumageast.

Type laadpaalLaadvermogenOplaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€520- €645
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€505- €605
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€650- €795
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€825- €1060
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Bekende merken

 1. EVBox:Ingebouwde elektrische beveiligingen.
 2. Wallbox (wandlader): Slimme Wifi & Bluetooth connectiviteit.
 3. NewMotion: gecertificeerde boxen die weerbestendig zijn.
 4. Alfen: Een solide en hoogwaardig product voldoet aan strenge richtlijnen.
 5. Mennekes: Sinds 2014 de standaardstekker voor EV’s in Europa.
 6. EVhub: Laadstations van hoogwaardig slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Populaire systemen al vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Optioneel leverbaar met vaste kabel.
 9. Blue Current: Laden met alle gebruikelijke laadpassen via RFID.
 10. Chargepoint: Slim systeem dat ook Backwards compatible is.
 11. Myenergi / Zappi: Geschikt voor 1-fase, 2-fase en 3-fase voertuigen.
 12. Tesla Wall Connector: Compatibel met de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Slimme mobiele lader die je op afstand kunt bedienen.
 14. Alternatieve leveranciers: ABB, Eaton, Etrel, Enovates, Etrel, Schneider Electric , Keba, Hypercharger & Tritium, Xcharge, Efacec, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Rinsumageast variëren van €450 en +/- €2050. Deze prijs komt tot stand door de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Des te groter deze afstand is, hoe meer er uitgegraven moet worden en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Heb ik een laadpas nodig?
Hedendaags wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Het kan ook prima zonder, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van deze laadpaal abonnementen zijn circa €6,25 (maandelijks).

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Gast Tarief instellen.
 • Altijd actuele updates en 24/7 telefonische helpdesk.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Achterhaal aangesloten vakmannen uit jouw gemeente.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt zelf heb je snel terugverdiend. Hieronder kan je een rekenvoorbeeld zien. De Nederlander rijdt om en nabij de 1152 km (maandelijks). Met dit getal berekenen we wat je kunt besparen. In ons voorbeeld hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Rinsumageast):

 • Benzine rijden 2024: €0,130/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,046/km
TypeTarieven p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,130€149,76€1797,12
Elektrisch€0,046€52,99€635,90
Besparing€0,084€96,77€1161,22
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Dantumadiel

Rijd je elektrisch, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Rinsumageast aanvragen bij de gemeente. De gemeente is hierin wel kritisch en kijkt onder andere naar:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een actieradius boven de minimale aantal kilometers.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente beslist uiteindelijk of en op welke plek de laadzuil neergezet wordt. Ze overwegen daarbij zaken als vindbaarheid en drukte. Iedereen mag het gebruiken. Updates en informatie is terug te lezen op www.dantumadiel.frl. Hier kun je ook terecht voor vragen of er een subsidie mogelijk is. Het merendeel van de gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Op deze website kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Elektriciteitsnet.

Lijst met openbare oplaadpunten in de buurt (april 2024)

Laadstations in Rinsumageast zijn aanwezig. Iedereen kan terecht bij deze punten. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De prijzen variëren tussen de €0,280 en €0,610 per kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In de afbeelding hieronder onderzoek jij de openbare laadstations in Rinsumageast. Bekijk ook oplaadplekken en verkooppunten in Damwâld, Dokkum, Wyns, Wytgaard en Wirdum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden rinsumageast-9105

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor is een extra stukje service richting bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Heb je een parkeerterrein met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Overeenkomstig de nieuwste wetgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder een aantal subsidiemogelijkheden. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Bovendien kunnen bedrijven verdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het laden.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een laadpaal bij de woning inclusief installatiewerk varieert kostentechnisch tussen de €875 en €2325. Het hele prijskaartje is afhankelijk van het soort systeem (softwarematige slimme functies), het minimale laadvermogen, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan je eigen energieleverancier zoals Essent, Engie, Eneco, NLE, Budget energie en Vandebron, PowerPeers, Pure energie, Vattenfall. Gemiddeld is dat +/- €0,230 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €3,80 per 100 kilometer. Om een indicatie te geven: een auto met benzinemotor kost circa €9,50 p/100 km. Als je kiest voor zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. Een basis EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Friesland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De specialist kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in het centrale stroompunt in je huis. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Van dit stroompunt legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. In overleg met de expert wordt besloten waar de laadpaal wordt geplaatst om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De laadpaal installateur in Rinsumageast monteert het als wallbox of op een montagepaal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is iedere meterkast geschikt voor het laden van een elektrische auto. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De eerste elektrische voertuigen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. Moderne elektrische wagens kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Rinsumageast kan dit uit handen nemen. De prijzen van deze service bedragen circa €1050. Let op: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel + stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 wordt met name toegepast bij de Europese leveranciers. Een groot deel van de favoriete elektrische auto’s in Rinsumageast beschikken over een type 2 aansluiting. Ook openbare laadpalen in Nederland hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Iedere gemeente kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Dantumadiel verschaft momenteel geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Het alternatief is om een openbaar laadpunt aan te vragen. Vraag daarbij gerust of deze laadpaal vlakbij jouw huis kan komen. Voor extra info verwijzen we je naar www.dantumadiel.frl.

Plaats een reactie