Laadpaal Dokkum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Daarbij komt ook dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Overweeg dan zeker eens een slimme laadpaal in Dokkum aan huis. Middels een zelfvoorzienend laadstation hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Volkswagen ID.4 1st + Mercedes EQV 300 Lang. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en het is erg goedkoop. Op EVPlan.nl tref je uitgebreide informatie over velerlei type laadpalen, geven we een duidelijk stappenplan en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers bij jou in de regio.

 • Met een eigen elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Spotgoedkoop rijden als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €915.
 • Een laadstation op eigen grond kan je al terugverdienen in 6 – 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Dokkum

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het opladen van jouw EV als onder andere de Volkswagen ID.4 1st kan op diverse manieren. Een slimme eigen goedkope laadpaal Dokkum kopen is iets wat we steeds meer zien. Hij is altijd beschikbaar en je rijdt elke ochtend weg met een volle accu. Eveneens is het stukken betaalbaarder dan een laadpunt in de wijk. Wel heb je te maken met de aanschaf en installatie van de paal en de kWh prijs voor de stroom (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Het enige wat je verder moet hebben is een eigen oprit of garage. Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn auto en mijn situatie? In onze keuzehulp bieden wij handige tips en adviezen rondom laadpaal laten installeren in Dokkum. Op deze website lees je ook meer over Informatie over elektrisch rijden.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Dokkum kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of op een montagepaal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Check de afstand tussen de auto en de laadplek zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen installatie
Het 1-fase laadstation draait op de reguliere 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Elk adres beschikt over sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadzuil kan maar liefst 3x 230V leveren. Het maximale vermogen is 11 kW. Een 3-fase laadstation kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt tegen geringe kosten de meterkast geschikt laten maken door een elektricien in Dokkum. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadpunt aan huis

Spotgoedkoop opladen en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Vaste of losse laadkabel
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een vaste kabel of een afneembare kabel. Het pluspunt van de vastzittende kabel is dat de drempel om even snel op te laden lager is. Een bijkomend voordeel is dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, tot wel 10 meter. Het grote nadeel is dat de levensduur van de kabel minder is omdat er water in de kabel kan komen (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Wat je ook vaak ziet is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Ten derde is het in de praktijk zo dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Het handige van een losse kabel (alsook voor een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Hiervoor gebruik je de stekker die je in de auto hebt liggen. Ook oogt het minder rommelig en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Belangrijk nadeel is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je wilt laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, daarna sluit je ‘m aan. Een paal met een losse laadkabel is doorgaans toch praktischer. Ga je een ander elektrische auto rijden? Dan hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Dokkum.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Men kan kiezen voor een enkelvoudig of dubbel laadstation. Het enige verschil zit hem in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 stekkeringang heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Erg handig als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Smart functies
Laadstations hebben milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf delen we meer info over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: automatische verdeling van het totaal beschikbare vermogen.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: eenvoudig jouw laadpaal openstellen voor derden.

Laadpaal installateur Dokkum vergelijken

De kosten van laadpalen lopen zeer uiteen. De prijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €950 t/m €3450. Het prijskaartje hangt met name af van het vermogen van de laadpaal. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de batterij van de auto laadt. Daarnaast zijn er slimme systemen met toffe functies als Autostart die een grotere investering vereisen. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Dokkum.

Type laadpaalVermogenTijd volle batterijKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€520- €615
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€550- €635
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€690- €750
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€825- €1025
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare producten

 1. EVBox:Compact en minimalistisch ontwerp.
 2. Wallbox (wandlader): De beste manier van elektrisch opladen.
 3. NewMotion: toegang tot 180.000 openbare laadpunten in 35 landen.
 4. Alfen: SIM-lock vrije laadstations.
 5. Mennekes: Altijd inzicht in je laadgegevens via de App.
 6. EVhub: Voor elke EV met een type 1 of type 2 stekker.
 7. Webasto: Populaire systemen al vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Zeer gebruiksvriendelijk en vandalismebestendig.
 9. Blue Current: Veilig en robuuste laadstations.
 10. Chargepoint: Verkrijgbaar met verschillende laadsnelheden, max 2x22kWh.
 11. Myenergi / Zappi: IP65 gecertificeerd voor gebruik buiten (stofvrij en sproeidicht).
 12. Tesla Wall Connector: Model X, Model S en Model 3 laden met verschillende stroomsterkten.
 13. NRGkick: Tot 3-fasen opladen, overal waar je wilt.
 14. Alternatieven: ABB, Eaton, Enovates, Delta, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Schneider Electric en Tritium, Efacec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Dokkum schommelen tussen de € 420 – €1825. De prijs wordt bepaald door een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Bij steeds meer services wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van abonnementen voor laadpalen liggen rond de €5,25 per maand.

 • Online inzicht in laadsessies.
 • Eenvoudig laadkosten verrekenen met werkgever.
 • instellen van laadkosten voor gastgebruik.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Zoek aangesloten leveranciers uit jouw regio.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Elektrisch rijden kan veel geld besparen. Zo’n elektrische auto en jouw thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. In het onderstaande gedeelte hebben wij een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1150 kilometer (maandelijks). Op basis daarvan checken we wat jouw potentiële besparing is. Hierbij gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Dokkum):

 • Benzine rijden 2024: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,044/km
SoortTarieven p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,120€138,00€1656,00
Elektrisch€0,044€50,60€607,20
Besparing€0,076€87,40€1048,80
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Noardeast-Fryslân

Heb je een EV, echter beschikt je niet over een eigen oprit? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt Je mag dan een openbaar oplaadpunt in Dokkum aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een minimale elektrische actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente zal concluderen of en op welke locatie de laadzuil komt te staan. Ze overwegen daarbij zaken als toegankelijkheid en veiligheid. Elke inwoner kan het gebruiken. Alle details kan je bekijken op www.noardeast-fryslan.nl. Daar lees je ook of er eventueel subsidie beschikbaar is. Meer en meer gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Daar kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Elektrisch of benzine.

Openbare oplaadpunten zoeken (juni 2024)

Laadstations in Dokkum zijn elke dag werkzaam. Iedereen met een abonnement kan terecht bij deze punten. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De kosten variëren tussen de €0,270 tot €0,620 per kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In de onderstaande kaart vind je de openbare laadstations in Dokkum. Bekijk ook laadstations en installatiebedrijven in Wyns, Wytgaard, Wirdum, Swichum en Hempens.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden dokkum-9101

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor is een extra stukje service richting bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Betreft het een bedrijfspand met tenminste 10 parkeerplaatsen? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder meerdere subsidieregelingen. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Ook kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het gebruik.


Lees de veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. thuis elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een eigen laadpaal aan huis inclusief installatiewerk kost tussen de €1025 – €2200. De definitieve prijs wordt berekend aan de hand van het type en model (eventuele slimme functies), het maximale laadvermogen, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en of er nog iets in de meterkast moet gebeuren zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Wat kost een auto thuis opladen?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan je eigen energieleverancier zoals Eneco, Essent, NLE, Budget energie, Engie en Vandebron, Oxxio, Vattenfall, Pure energie. Dat is doorgaans zo’n €0,250 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,75 p/100 km. Ter vergelijking: een benzineauto kost je al snel €10,20 p/100 km. Wanneer je het combineert met zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. De gemiddelde EV eist 10 – 16 zonnepanelen om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De leverancier plaatst een aardlekautomaat en een nieuwe stroomgroep in de meterkast. Dit zorgt voor een optimale stroomverdeling in huis. Vanuit dit stroompunt wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. In overeenstemming met de specialist bereken je waar het station moet komen om het graafwerk te beperken. De laadpaal installateur in Dokkum plaatst het als wallbox aan de muur of op een montagepaal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Over het algemeen is elke stroomkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Soms moet er wel wat aangepast worden. Let er wel op dat je groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De eerste EV’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). De actuele modellen worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. Dit kennen we ook als krachtstroom. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Dokkum kan het allemaal juist aansluiten. De geschatte kosten van zo’n service zijn zo’n €1125. Bedenk wel: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt met name toegepast bij Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 wordt gebruikt door de Europese leveranciers. De beschikbare elektrische auto’s in Dokkum zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Is er een subsidie mogelijk voor een laadpaal bij mij thuis?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Iedere gemeente vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Noardeast-Fryslân verstrekt op het ogenblik geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt verzoeken of deze laadpaal dichtbij jouw huis geplaatst mag worden. Een verzoek indienen kan op www.noardeast-fryslan.nl.

Plaats een reactie