Laadpaal Langelille

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Dat betekent ook dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een eigen laadpaal in Langelille aan huis. Middels een laadstation op eigen terrein weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw BMW iX3 of Ford Mustang Mach-E GT. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op EVPlan.nl lees je praktische informatie over meerdere laadpunten, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit de buurt.

 • Met een eigen elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Altijd een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Goedkoper autorijden als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis is al te koop vanaf €965.
 • Een privé laadstation aan huis heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Langelille

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het elektrisch laden van een EV zoals bijv. een Volkswagen ID.3 Pure kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een eigen goedkope laadpaal Langelille kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Nooit meer in de rij bij een laadstation en je hoeft niet onzeker te zijn over een 100% actieradius. Daarbovenop is het een stuk voordeliger dan bij een openbaar laadstation in de wijk. Wel heb je te maken met de initiële aanschaf + installatie en de kosten van jouw eigen stroom (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Het enige wat je verder moet hebben is een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal is nu handig voor mijn woning (meterkast) en auto? Op deze pagina bieden wij belangrijke aspecten om over na te denken ten aanzien van laadpaal laten installeren in Langelille. Op EVplan.nl lees je ook meer over Onderhoud EV’s.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Langelille kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of hij komt op een aparte paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Bekijk altijd goed de afstand tot de parkeerplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
De 1-fase variant gaat via de normale 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Elke meterkast beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadstation is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Het laadvermogen is dan max. 11 kW. De 3-fase installatie heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Je kunt eenvoudig jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Langelille. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een oplaadstation aan huis

Goedkoop laden en altijd verzekerd van een vrije plek

Losse of vaste laadkabel
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een kabel die afneembaar is. Het grootste gemak van de vaste variant is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Wat hierbij ook handig is is dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, tot wel 8 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(of je moet de auto binnen opladen). Een ander minpunt is dat het er niet zo netjes uit ziet. Ten derde is het zo dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Het handige van een losse kabel (net als socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Daarvoor neem je de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Ook oogt het een stuk georganiseerder en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Een negatief aspect is dat je een stap extra moet uitvoeren als je jouw auto gaat laden. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Een laadzuil met losse kabel is toch het meest gebruiksvriendelijk. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? Dan hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Langelille.

Enkel of dubbel laadstation
We onderscheiden 2 soorten: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het onderscheid zit ‘m in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 aansluiting kan voor 1 EV de benodigde stroom leveren, een dubbel station heeft 2 ingangen voor 2 auto’s. Ideaal wanneer je 2 auto’s in bezit hebt en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Innovatieve toepassingen
De huidige oplossingen hebben milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk vind je alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: handige functie die overbelasting voorkomt.
 • Peak shaving: Voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: De laadpaal kan alleen door geautoriseerde personen gebruikt worden.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Langelille vergelijken

De kosten van laadpalen liggen nogal uiteen. De kostprijs van een laadstation voor thuis ligt tussen de €775 – €3250. Het prijskaartje hangt met name af van de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller de batterij van de auto laadt. Ook heb je de keuze uit slimme wallboxen en palen met innovatieve opties als Peak Shaving die kostbaarder zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Langelille.

Soort laadpaalLaadvermogenOplaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW11 – 12 uur€505- €605
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€550- €625
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€700- €790
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€845- €935
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top leveranciers

 1. EVBox:Makkelijk te installeren, gebruiken en onderhouden.
 2. Wallbox (wandlader): Geavanceerd design en maximale flexibiliteit.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: Dynamisch loadbalancen mogelijk dankzij slimme meter.
 5. Mennekes: Sterk, duurzaam en efficiënt.
 6. EVhub: Aantrekkelijk design, stevig en relatief goedkoop.
 7. Webasto: Populaire Pure en Live modellen scherp geprijsd.
 8. Ecotap: Slimme stroomverdeling tussen de geschakelde laadstations met Smart Grid.
 9. Blue Current: Veelzijdig laadpunt met minimale afmetingen.
 10. Chargepoint: Geschikt voor Plug & Play, direct laden.
 11. Myenergi / Zappi: Direct klaar voor gebruik zonder verborgen kosten.
 12. Tesla Wall Connector: Compatibel met de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Meest compacte en gemakkelijke systeem.
 14. Alternatieve marken: ABB, Etrel, Eaton, Enovates, Etrel, Schneider Electric , Keba, Flexicharge en Tritium, Xcharge, Efacec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2023
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Langelille liggen tussen de €350 en ongeveer €1950. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Hoe langer deze afstand, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Heb ik een laadpas nodig?
Steeds vaker wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Dit is geen vereiste, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De kosten van een laadpaal abonnement bedragen ongeveer €6,75 (maandelijks).

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Laat je gasten ook bij je thuis hun auto opladen.
 • Altijd goede support zoals software-updates en 24/7 helpdesk.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Achterhaal populaire installatiebedrijven uit jouw regio.

Kosten elektrisch rijden en besparing t.o.v. benzine

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De elektrische auto en het thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. Onderstaand illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1062 km per 4 weken. Hiermee checken we hoeveel goedkoper je uiteindelijk uit bent. In onze begroting hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Langelille):

 • Benzine rijden 2023: €0,135/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,047/km
SoortKosten p/kmP/maandPer jaar
Benzine€0,135€143,37€1720,44
Elektrisch rijden€0,047€49,91€598,97
Besparing€0,088€93,46€1121,47
Kosten elektrisch vs benzine rijden in december 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente Weststellingwerf

Rijd je een elektrische auto, maar heb je geen ruimte voor een laadpaal? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? In die situaties mag je zo’n openbaar oplaadpunt in Langelille aanvragen bij de gemeente. De gemeente is hierin wel kritisch en kijkt onder andere naar:

 • Op jouw eigen oprit is er geen ruimte voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Zodra je voldoet aan deze criteria bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente bepaalt of en op welke plek de laadzuil geactiveerd wordt. Hierbij bekijken zij aspecten zoals bereikbaarheid en parkeerdruk. Elke EV-rijder mag hier parkeren en laden. Meer informatie is ook te lezen op www.weststellingwerf.nl. Daar kom je er ook achter of er een subsidie mogelijk is. Meer en meer gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Blog over elektrisch rijden.

Kaart met openbare oplaadpunten (december 2023)

Laadstations in Langelille zijn er voldoende. Iedereen met een abonnement kan daar gebruik van maken. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De tarieven schommelen tussen de €0,270 tot wel €0,580 p/kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In het volgende schema vind jij de openbare laadstations in Langelille. Op deze site vind je ook laadplekken en verkopers in Scherpenzeel, Spanga, Nijetrijne, Oldetrijne en Sonnega.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden langelille-8484

Mogelijkheden voor zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij je bedrijf kan worden gebruikt door personeel of bezoekers. Heb je een bedrijf met meer dan 10 parkeervakken? Tegenwoordig moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er meerdere subsidieregelingen. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Ook kunnen bedrijven verdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het laden.


Informatie over thuis elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Een laadpaal aan huis kopen inclusief de installatieservice varieert kostentechnisch tussen de €1075 en €2325. Het hele prijskaartje wordt gecalculeerd a.d.h.v. het soort laadsysteem (met of juist zonder slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), het aantal benodigde kabelmeters en of er iets in jouw meterkast omgezet moet worden zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Wat betaal ik voor een volle accu?
Je elektrische auto thuis laden is financieel gunstig. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan jouw vaste energieleverancier zoals Engie, Eneco, Energiedirect, NLE, Essent en PowerPeers, Oxxio, Vandebron, Pure energie. Over het algemeen niet meer dan €0,225 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €4,10 per 100 kilometer. Belangrijk: een benzine aangedreven auto kost je al snel €9,60 p/100 km. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. De standaard EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Friesland.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De leverancier legt een aparte stroomgroep aan in het centrale stroompunt in je huis. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Vanuit de meterkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). In overeenstemming met de specialist bereken je wat een goede plek is om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. De laadpaal installateur in Langelille monteert ‘m in overleg tegen de muur of hij komt op een aparte paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Over het algemeen is elke stroomkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Hierbij is van belang of de woning is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De allereerste elektrische auto’s werden geladen op 1-fase stroom (220V). Moderne auto’s worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. Dit komt neer op krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Langelille kan het allemaal juist aansluiten. De tarieven hiervan bedragen ongeveer €1075. Let op: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabel + stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 zien we met name terug bij Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 zien we met name terug bij verschillende merken binnen de EU. Een groot deel van de populaire elektrische auto’s in Langelille hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook de openbare laadpunten in ons land hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Kan ik aanspraak maken op subsidie voor een laadzuil thuis?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een eigen thuislaadpunt. Iedere gemeente kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Weststellingwerf verstrekt momenteel geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt aanvragen of het laadpunt in de buurt van jouw huis kan komen. Voor meer informatie zie www.weststellingwerf.nl.

Plaats een reactie