Laadpaal Utrechtse Heuvelrug

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Dit resulteert in het feit dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een eigen laadpaal in Utrechtse Heuvelrug aan huis. Door middel van een privé laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw BMW iX3 of Porsche Taycan 4S Plus. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en je hebt het snel terugverdiend. Op dit portaal lees je extra informatie over verschillende laadstations, een handige keuzehulp en kom je in contact met leveranciers en installateurs uit jouw omgeving.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Altijd een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Rijden zonder kosten door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis bestel je al vanaf €905.
 • Een privé laadstation aan huis heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Utrechtse Heuvelrug

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals de Dacia Spring Electric kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een slimme eigen goedkope laadpaal Utrechtse Heuvelrug kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Het is ontzettend handig in gebruik en je rijdt elke ochtend weg met een perfect opgeladen accu. Evenzeer is het stukken betaalbaarder dan een laadpunt in de wijk. De kosten bestaan uit: de eenmalige aanschafprijs, installatie en de stroomprijzen (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Je moet wel de beschikking hebben over een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn EV en mijn woning/meterkast? Hierbij vind je tips en adviezen wat betreft laadpaal laten installeren in Utrechtse Heuvelrug. Bekijk ook meer info over Elektrisch of benzine.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Utrechtse Heuvelrug kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een speciale paal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Denk goed na over hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen installatie
De 1 fase installatie is compatibel met de standaardaansluiting van 230V. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Je kunt dan uitgaan van 3.7 kW laadvermogen. Ieder huis in Nederland heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadpaal gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Het laadvermogen is dan max. 11 kW. Een 3-fase laadstation kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt eenvoudig deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Utrechtse Heuvelrug. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

Goedkoop laden en nooit meer in de rij bij een laadstation

Laadkabel: los of vast
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een kabel die afneembaar is. Het belangrijkste voordeel van de vaste stekker is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Wat hierbij ook handig is is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 10 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat er door wind en regen water in kan komen (of je moet de auto binnen opladen). Daarnaast kan het zijn dat het er wat rommelig bij hangt. Als laatste is het goed om je te bedenken dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het grote gemak van een losse kabel (net als een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Je gebruikt namelijk de stekker die je in de auto hebt liggen. Tevens is het een strakker geheel en blijft de kabel langer goed. Het grote nadeel is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je jouw EV wilt laden. Je moet de kabel/stekker dan uit je koffer pakken, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. Een laadzuil met losse kabel is toch het meest gebruiksvriendelijk. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In dat geval zijn er geen aanpassingen nodig. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Utrechtse Heuvelrug.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Er zijn 2 opties: een enkele of een dubbele laadpaal. Hetgeen waar ze in verschillen is hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een enkele paal kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Erg handig als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of voor zakelijke doeleinden.

Innovatieve functies
Laadpalen hebben tegenwoordig intuïtieve slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder check jij meer info over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: voorkom stroomuitval als je je auto oplaadt.
 • Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
 • Gezichtsherkenning: uitsluitend opladen wanneer jij zelf het systeem hebt ontgrendeld.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: eenvoudig laadsessies starten door uitsluitend in te pluggen.
 • Abonnementen & Laadpas: jouw laadkosten automatisch verrekenen met je werkgever.

Laadpaal installateur Utrechtse Heuvelrug vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen liggen nogal uiteen. De kosten van een laadstation voor thuis ligt tussen de €500 tot €3450. De kosten worden tot stand door o.a. het totale laadvermogen van de installatie. Des te hoger het vermogen, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. In aanvulling hierop zien we steeds meer slimme systemen met extra snufjes als Autostart die een hogere verkoopprijs hebben. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Utrechtse Heuvelrug.

Laadpaal typeLaadcapaciteitTijd volle batterijInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€545- €645
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€520- €630
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€655- €800
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€850- €1070
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Populaire merken

 1. EVBox:Compact en minimalistisch ontwerp.
 2. Wallbox (wandlader): Altijd inzicht in je laadsessies.
 3. NewMotion: slimme laadservices voor thuis.
 4. Alfen: Montage aan wand of losstaand met optionele montagepaal.
 5. Mennekes: Sterk, duurzaam en efficiënt.
 6. EVhub: De beste prijs/kwaliteit verhouding in de markt.
 7. Webasto: Veilig, gemakkelijk en snel opladen.
 8. Ecotap: Slimme oplaadsystemen met Dynamic Load Balancing.
 9. Blue Current: Compacte, betrouwbare en gemakkelijke laadstations.
 10. Chargepoint: Koppeling aan uw eigen afreken- of toegangssysteem.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt rekening met uw maximale capaciteit (dynamic loadbalancing).
 12. Tesla Wall Connector: Betaalbaar en geschikt voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Compact systeem dat je overal naartoe kunt meenemen.
 14. Andere merken: ABB, Etrel, Delta, Enovates, Etrel, Hypercharger, Keba, Schneider Electric & Tritium, Xcharge, Circontrol, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Utrechtse Heuvelrug lopen uiteen tussen de €410 en €1850. Deze prijs komt tot stand door of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer er gegraven moet worden en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Abonnementskosten laadpas
Soms wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Je kunt natuurlijk zonder, maar dan mis je wel enkele voordelen. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement bedragen ongeveer €4,00 (maandelijks).

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • De kosten worden automatisch verrekend met je werkgever.
 • instellen van laadkosten voor gastgebruik.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Bekijk betrouwbare deskundigen in de regio.

Wat zijn de besparingen bij elektrisch rijden?

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De elektrische auto zelf en het thuislaadpunt heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Bijgaand illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1152 kilometer per maand. Hiermee berekenen we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. Daarbij zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Utrechtse Heuvelrug):

 • Benzine rijden 2024: €0,150/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,041/km
SoortKosten p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,150€172,80€2073,60
Elektrisch€0,041€47,23€566,78
Besparing€0,1090€125,57€1506,82
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Utrechtse Heuvelrug

Heb jij de beschikking over een EV, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt In deze gevallen mag jij zo’n openbaar oplaadpunt in Utrechtse Heuvelrug aanvragen bij de gemeente. De gemeente is hierin wel kritisch en kijkt onder andere naar:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een actieradius boven de minimale aantal kilometers.

Als je aan deze voorwaarden voldoet bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente beslist uiteindelijk of en op welke plek de laadzuil werkzaam zal worden. Daarbij bekijkt de gemeente relevante zaken als bereikbaarheid en of het technisch kan. Elke EV-rijder mag het gebruiken. Meer informatie is terug te lezen op www.heuvelrug.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Veel gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op deze website kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Onderhoud.

Openbare oplaadpunten vergelijken (juni 2024)

Laadstations in Utrechtse Heuvelrug zijn 24/7 actief. Iedereen met een abonnement kan hier parkeren en laden. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De prijzen liggen tussen de €0,295 en €0,565 per kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In het onderstaande kaartje doorzoek je de openbare laadstations in Utrechtse Heuvelrug. Check tevens laadstations en verkooppunten in Woudenberg, Renswoude, Rhenen, Veenendaal en Zeewolde.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden utrechtse-heuvelrug-3959

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij je werk kan worden gebruikt door je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Heb je een locatie met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er meerdere subsidieregelingen. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Ook kan je het laadpunt versneld terugverdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het gebruik van de palen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Een laadpaal voor thuis aanschaffen en laten installeren zit zo tussen de €1075 en €2200. De totaalprijs is afhankelijk van het soort systeem (additionele slimme functies), het minimale laadvermogen, de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en of er iets in jouw meterkast omgezet moet worden zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Wat kost het om mijn auto thuis op te laden?
Je elektrische auto thuis laden is financieel gunstig. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van je stroomleverancier voor je woning zoals Energiedirect, Eneco, NLE, Engie, Essent en PowerPeers, Pure energie, Oxxio, Vandebron. Dat is om en nabij de €0,215 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €4,10 per 100 kilometer. Goed om te weten: een gemiddelde benzineauto kost je al snel €9,80 per 100 kilometer. Met zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een EV anno 2024 heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Utrecht.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De expert treft de nodige voorbereidingen in je stroomkast. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Vanaf de stoomkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). Samen wordt besloten wat een goede plek is zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. Jouw laadpaal installateur in Utrechtse Heuvelrug monteert ‘m in overleg tegen de muur of hij komt op een aparte paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Uiteindelijk is elke stroomkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Let er wel op dat je groepenkast is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De oude modellen EV’s konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). Moderne types kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Utrechtse Heuvelrug kan dit allemaal regelen. De onkosten van deze installatieservice bedragen ongeveer €825. Disclaimer: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Stekkers van laadkabels kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 wordt doorgaans geïmplementeerd bij merken uit de Europese Unie. De beschikbare elektrische auto’s in Utrechtse Heuvelrug zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een eigen thuislaadpunt. Elke gemeente heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Utrechtse Heuvelrug verschaft op dit moment geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt wel een openbaar laadstation aan te vragen. Je kunt hierbij verzoeken of het laadpunt nabij jouw woning geïnstalleerd kan worden. Zie ook de website van de gemeente www.heuvelrug.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie