Laadpaal Winde

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Een gevolg is dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een privé laadpaal in Winde aan huis. Middels jouw eigen laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Polestar 2 & Skoda Enyaq iV 80X. Altijd verzekerd van een laadpaal op jouw eigen oprit en het is veel voordeliger. Hier lees je praktische informatie over geschikte soorten laadstations, geven we een duidelijk stappenplan en vind je ervaren leveranciers en installateurs werkzaam in jouw regio.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Voordelige autorijden door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis bestel je al voor €990.
 • Een privaat laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Winde

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het opladen van jouw EV zoals bijv. een Mini Electric kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een slimme eigen goedkope laadpaal Winde kopen is iets wat we steeds meer zien. Het werkt snel en veilig en je hoeft niet onzeker te zijn over een volgeladen accu. Eveneens is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een publiek laadpunt. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de installatie, hardware, kabels en uiteraard de verbruikte stroom (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Het enige wat je nodig hebt is een garage of eigen oprit. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn woning en auto? Verderop delen we een aantal zaken waar je rekening mee moet houden ten aanzien van laadpaal laten installeren in Winde. Op EVplan.nl lees je ook meer over Goedkoopste laadpas.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Winde kan op 2 manieren worden geplaatst. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of op een speciale paal. Verder zijn er geen verschillen. Achterhaal de afstand tot de parkeerplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
De 1-fase variant kan laden met een standaard 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Het maximale laadvermogen is dan 3.7 kW. In principe heeft elke woning minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Het 3-fase systeem maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen per uur. De 3-fase variant kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Je kunt gemakkelijk deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Winde. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

De voordeligste manier van opladen en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste laadkabel
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een kabel die afneembaar is. Het gemak van de vaste variant is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Een ander voordeel is dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Het minpunt is dat de levensduur van de kabel minder is omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Een ander nadeel is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Ten derde kan het zijn dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het grote voordeel van een losse kabel (als mede een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Hiervoor gebruik je de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Ook ligt / staat de wallbox zo dus nooit in de weg en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Het grote nadeel is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als jij de EV even snel wil bijladen. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, daarna sluit je ‘m aan. Het station met een losse kabel is vaak de beste keuze. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In dit geval hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Winde.

Enkele of dubbele laadpaal
Je kan kiezen uit een enkele of een dubbele laadpaal. Hetgeen waar ze in verschillen is het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 stekker aansluiting kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Heel erg praktisch als je 2 elektrische auto’s hebt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Innovatieve toepassingen
Laadstations hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. Bijgaand vind jij meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: handige functie die overbelasting voorkomt.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: uitsluitend opladen wanneer jij zelf het systeem hebt ontgrendeld.
 • Gebarenherkenning: je hebt geen pasje, tag of sleutel nodig om een sessie te starten of stoppen.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: jouw laadkosten automatisch verrekenen met je werkgever.

Laadpaal installateur Winde vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen liggen nogal uiteen. De kosten van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €650 tot €3225. De aanschafkosten hangen vooral af van het laadvermogen van het systeem. Hoe meer vermogen, hoe optimaler het laadproces van de batterij. Ook kan je kiezen voor slimme palen met innovatieve snufjes als Autostart die een stukje prijziger zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Winde.

Type stationLaadcapaciteitOplaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€525- €600
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€515- €610
3-fase laadpaal11 kW4 uur€700- €795
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€880- €925
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare systemen

 1. EVBox:Veiligste manier van laden voor jouw auto en huis.
 2. Wallbox (wandlader): Realtime oplaadcontrole.
 3. NewMotion: profiteer van volledig inzicht in laadkosten via een online portal.
 4. Alfen: Ontworpen om laadsnelheden te maximaliseren en het energiegebruik te optimaliseren.
 5. Mennekes: Overal mobiel op de hoogte.
 6. EVhub: Smart laden met de EVhub laadpas.
 7. Webasto: Plug & Charge (aansluiten en direct laden).
 8. Ecotap: Stevige laadpalen met 2 mm staal ter versteviging.
 9. Blue Current: Geschikt voor alle elektrische voertuigen.
 10. Chargepoint: Robuuste omhulling, vandalismebestendig.
 11. Myenergi / Zappi: Slimme aanpasbare maximale stroom limiet.
 12. Tesla Wall Connector: Het krachtige laadstation voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met slimme NRGkick plug-adapters altijd de juiste connector.
 14. Alternatieve marken: ABB, Delta, Eaton, Enovates, Etrel, Flexicharge, Schneider Electric , Keba & Tritium, Zaptec, Efacec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Winde variëren van €450 & €1950. Dit is afhankelijk van de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Des te groter deze afstand is, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer prijzige kabels aangelegd moeten worden.

Abonnementstarieven laadpassen
Tegenwoordig wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Je hoeft dit niet te nemen, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement bedragen zo’n €3,00 per maand.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Tarief instellen voor externe gebruikers.
 • Automatische firmware-updates.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Bekijk ervaren deskundigen die werken in je omgeving.

Ben ik goedkoper uit met een elektrische auto?

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De aanschaf van een elektrische auto en jouw thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. Hieronder maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1040 kilometer per maand. Met dit gemiddelde als uitgangspunt becijferen we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. In het rekenvoorbeeld zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Winde):

 • Benzine rijden 2024: €0,145/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,049/km
TypeTarieven p/kmPer maandP/jaar
Benzine rijden€0,145€150,80€1809,60
Elektrisch€0,049€50,96€611,52
Besparing€0,096€99,84€1198,08
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Tynaarlo

Rijd je een elektrische auto, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? Je kunt dan zo’n openbaar oplaadpunt in Winde aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Zodra je voldoet aan deze criteria bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente wijst uit of en waar de laadzuil komt te staan. Ze analyseren hiervoor facetten als vindbaarheid en geschatte drukte. Elk huishouden kan het gebruiken. Extra achtergrondinfo vind je op www.tynaarlo.nl. Daar kom je er ook achter of je een subsidie kunt krijgen. Meer en meer gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Op deze website kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Beste laadpaal.

Vind openbare oplaadpunten in de buurt (juli 2024)

Laadstations in Winde zijn er voldoende. Elke laadpashouder kan hier parkeren en laden. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De onkosten variëren tussen de €0,295 en €0,550 p/kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In onze maps kaart vind jij de openbare laadstations in Winde. Doorzoek daarnaast laadplekken en installatiebedrijven in Yde, De Punt, Ubbena, Zeijen en Zeijerveld.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden winde-9495

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor kan worden gebruikt door klanten, bezoekers en personeel. Heb je een kantoorpand met 10 parkeervakken of meer? Volgens de laatste regelgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij verschillende subsidieregelingen. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Ook kan je extra geld verdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het laden.


FAQ met veelgestelde vragen over elektrisch laden

Welke prijzen horen er bij een laadstation aan huis installeren?
Een particulier laadpaal voor huis incl. de benodigde installatie zit zo tussen de €1025 en €2250. Het tarief wordt berekend aan de hand van het soort systeem (wel of geen slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Wat kost een auto thuis opladen?
Het thuis opladen van een elektrische auto is erg aantrekkelijk. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan jouw vaste energieleverancier zoals Essent, NLE, Energiedirect, Engie, Eneco en Vattenfall, Pure energie, PowerPeers, Oxxio. Over het algemeen niet meer dan €0,230 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €4,40 p/100 km. Even om te vergelijken: een doorsnee benzinewagen kost circa €10,25 per 100 kilometer. Als je kiest voor zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. Een EV anno 2024 vergt 10 – 16 zonnepanelen om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Drenthe.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De expert zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in jouw meterkast. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Vanaf de meterkast wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. In overleg met de expert wordt besloten waar het laadpunt het beste kan komen om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. De ervaren laadpaal installateur in Winde plaatst het als wallbox aan de muur of op een vrijstaande paal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Over het algemeen is ieder huis geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Let er wel op dat je groepenkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De eerste elektrische voertuigen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. Nieuwere modellen vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Winde zal al dit werk voor je oplossen. De prijzen van deze service bedragen ongeveer €825. Let op: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt met name toegepast bij Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 wordt gebruikt door merken uit de Europese Unie. Veel favoriete elektrische auto’s in Winde kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op je oprit. Iedere gemeente heeft een eigen beleid. De gemeente Tynaarlo heeft op dit ogenblik geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt hierbij verzoeken of de paal dichtbij jouw woning geïnstalleerd kan worden. Zie ook de website van de gemeente www.tynaarlo.nl.

Plaats een reactie