Laadpaal Eelderwolde

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Dat betekent ook dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Je kunt dan beter kiezen voor een eigen laadpaal in Eelderwolde aan huis. Door middel van een zelfvoorzienend laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw MG ZS EV of jouw DS 3 Crossback E-Tense. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en het is veel voordeliger. Op dit portaal lees je waardevolle informatie over meerdere soorten laadpunten, een handige keuzehulp en vind je ervaren leveranciers en installateurs uit jouw omgeving.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, altijd 100% actieradius.
 • Nog voordeliger rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Een slimme laadpaal aan huis laat je al plaatsen voor €990.
 • Een privé laadstation aan huis heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Eelderwolde

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Jouw elektrische auto opladen zoals de BMW i4 kan op verschillende manieren. Een extra goedkope laadpaal Eelderwolde kopen biedt veel voordelen. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je rijdt elke ochtend weg met een goed geladen accu. Verder is het veel betaalbaarder dan een publiek laadpunt. De kosten worden gevormd door een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de tarieven voor de elektriciteit (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Het enige wat je nodig hebt is een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welke laadpaal is geschikt voor mij EV en woning? Op deze pagina bespreken we tips en adviezen met betrekking tot laadpaal laten installeren in Eelderwolde. Of klik door voor meer informatie over Zero Emission.

Laadpaal of wallbox
Een laadstation Eelderwolde kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of je installeert het op een paal. De werking is verder helemaal identiek. Achterhaal de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase of 3-fasen systeem
De 1 fase installatie draait op de normale 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Iedere woning heeft minstens (1x30a of 1x40a). De 3-fase installatie is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Het laadvermogen is dan max. 11 kW. Het 3-fase systeem kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Voor een paar honderd euro kun jij dit laten aanleggen door een elektricien in Eelderwolde. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een oplaadstation aan huis

De voordeligste manier van opladen en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste kabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse kabel. Het grote voordeel van een vaste kabel is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Wat hierbij ook handig is is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 10 meter. Belangrijk nadeel is dat je de kabel regelmatig moet schoonmaken omdat deze sneller nat wordt (tenzij je binnen laadt). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Daarbij moet je opletten dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het gemak van een losse kabel (of een socket) is dat dit geschikt is voor meer verschillende auto’s. Je gebruikt namelijk de stekker die je in de auto hebt liggen. Tevens oogt het een stuk georganiseerder en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Belangrijk nadeel is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je jouw auto gaat laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een losse kabel wordt door de meeste EV-gebruikers aanbevolen. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? Dan hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Eelderwolde.

Enkele vs dubbele laadpaal
Er bestaan 2 types: een enkelvoudig of dubbel laadstation. Het verschil heeft te maken met het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 stekker aansluiting kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Erg handig als je 2 elektrische auto’s hebt of juist voor bedrijven.

Smart functies
Laadstations hebben milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. Hierbij tref je meer informatie over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: automatische optimalisering en verdeling van stroom.
 • Peak shaving: voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: laadpalen kunnen worden ontgrendeld wanneer een geautoriseerde persoon voor de laadpaal staat.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: jouw laadkosten automatisch verrekenen met je werkgever.

Laadpaal installateur Eelderwolde vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De kostprijs van een laadstation voor thuis varieert van €625 tot +/- €3375. Het prijskaartje hangt met name af van de laadcapaciteit van het station. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Tevens kan je kiezen voor slimme laadpunten met innovatieve snufjes als gezichts- en gebarenherkenning die een grotere investering vereisen. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Eelderwolde.

Laadstation typeCapaciteitLaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€535- €645
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€500- €645
3-fase laadpaal11 kW4 uur€670- €760
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€835- €1065
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Populaire merken

 1. EVBox:Weer- en schokbestendig.
 2. Wallbox (wandlader): Compatibel met alle elektrische auto’s.
 3. NewMotion: profiteer van volledig inzicht in laadkosten via een online portal.
 4. Alfen: Standaard energiemeter voor het verrekenen van stroom.
 5. Mennekes: Slimme Plug & Charge functionaliteit.
 6. EVhub: Aantrekkelijk design, stevig en relatief goedkoop.
 7. Webasto: Volledig op afstand te beheren.
 8. Ecotap: Populaire Homebox voor thuisgebruik.
 9. Blue Current: Veelzijdig laadpunt met minimale afmetingen.
 10. Chargepoint: Laden en afrekenen via een persoonlijke laadpas.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd en overal inzicht via de mobiele App.
 12. Tesla Wall Connector: Model X, Model S en Model 3 laden met verschillende stroomsterkten.
 13. NRGkick: Flexibel en compact systeem, ideaal voor op reis.
 14. Alternatieven: ABB, Eaton, Enovates, Delta, Etrel, Keba, Hypercharger, Schneider Electric of Tritium, Zaptec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Eelderwolde komen uit tussen de €380 en plus minus €2050. De totale kosten hangen af van of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe groter de te overbruggen afstand, des te meer graafwerk er bij komt kijken en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Heb ik een laadpas nodig?
Optioneel wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is geen vereiste, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal zijn zo’n €4,50 per maand.

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Tarief instellen voor externe gebruikers.
 • Helpdesk 24/7 bereikbaar + software updates.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Vergelijk erkende installateurs uit jouw gemeente.

Hoeveel kan ik besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden kan flink besparen op je autokosten. De elektrische auto zelf en jouw thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. Hieronder kun je aan de slag met een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1136 km op maandbasis. Op basis daarvan calculeren we hoeveel goedkoper je uiteindelijk uit bent. In het rekenvoorbeeld nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Eelderwolde):

 • Benzine rijden 2024: €0,130/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,046/km
TypeTarieven p/kmPer maandP/jaar
Benzine rijden€0,130€147,68€1772,16
Elektrisch rijden€0,046€52,26€627,07
Besparing€0,084€95,42€1145,09
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Tynaarlo

Rijd je een elektrische auto, maar heb je geen ruimte voor een laadpaal? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? Op dat moment kan jij een openbaar oplaadpunt in Eelderwolde aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • Je kunt nog niet terecht bij een openbaar laadstation in de omgeving.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een minimale actieradius.

Mits je voldoet aan de eisen wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente neemt een besluit over of en in welke straat de laadzuil neergezet wordt. Ze onderzoeken zaken als zichtbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Iedereen met een elektrische auto kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Alle info kan je bekijken op www.tynaarlo.nl. Daar kom je er ook achter of je een subsidie kunt krijgen. Het merendeel van de gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Daar kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Energieleverancier.

Overzicht met openbare oplaadpunten (mei 2024)

Laadstations in Eelderwolde zijn elke dag werkzaam. Iedereen met een laadpas mag daar in principe gebruik van maken. De onkosten liggen daar wel hoger. De tarieven schommelen tussen de €0,230 tot €0,590 per kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In het Google Maps overzicht check je de openbare laadstations in Eelderwolde. Bekijk ook laadzuilen en installateurs in Paterswolde, Eelde, Glimmen, Onnen en Haren.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden eelderwolde-9766

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor is een prettige service voor bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Betreft het een bedrijf met minimaal 10 parkeerplaatsen? Naar de nieuwste wetgeving zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Verder kunnen bedrijven verdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het gebruik van de palen.


Informatie over thuis elektrisch laden

Een eigen laadstation aan huis, wat kost dat?
Een eigen laadpaal aan huis incl. de benodigde installatie varieert qua prijs tussen de €1025 & €2250. Het tarief wordt gecalculeerd a.d.h.v. het type en model (met of juist zonder slimme functies), het totale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Wat betaal ik voor een volle accu?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van jouw leveranciers van energie zoals Eneco, NLE, Essent, Engie, Budget energie en Vattenfall, Oxxio, Pure energie, Vandebron. Gemiddeld is dat +/- €0,225 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,75 p/100 km. Even om te vergelijken: een normale auto op benzine kost circa €10,10 per 100 kilometer. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. Een reguliere EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Drenthe.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De monteur treft de nodige voorbereidingen in de meterkast. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Via de meterkast wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. Samen wordt besloten wat de meest efficiënte route is om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. De laadpaal installateur in Eelderwolde zet het als wallbox tegen de muur of op een speciale paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Onderaan de streep is elke woning geschikt voor het laden van een elektrische auto. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Let er wel op dat je groepenkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De vroegere modellen kon men nog opladen op 220V (1-fase). De hedendaagse auto’s kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Eelderwolde zal al dit werk voor je oplossen. De totale onkosten bedragen circa €1125. Goed om te weten: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel stekkers kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 wordt vooral gebruikt door de Europese leveranciers. Een groot deel van de populaire elektrische auto’s in Eelderwolde zijn compatibel met een type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Kan ik aanspraak maken op subsidie voor een laadzuil thuis?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt. Iedere gemeente kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Tynaarlo verschaft op dit moment geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt vragen of het laadpunt niet al te ver van jouw woning kan komen te staan. Bekijk ook www.tynaarlo.nl.

Plaats een reactie