Laadpaal Eelde

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Door deze trend zien we ook dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een 100% eigen laadpaal in Eelde aan huis. Door middel van jouw eigen laadstation ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Volkswagen ID.4 1st of jouw Porsche Taycan 4S. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en de kWh prijs is voordeliger. Op deze pagina check je extra informatie over meerdere soorten laadstations, een handige keuzehulp en vind je ervaren leveranciers en installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Altijd een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Autorijden voor gunstige tarieven op je eigen groene stroom met zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis koop je al vanaf €980.
 • Een individueel laadstation verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Eelde

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Jouw elektrische auto opladen zoals bijv. de Audi e-tron GT kan op verschillende manieren. Een 100% eigen goedkope laadpaal Eelde kopen is een goede investering. Het werkt snel en eenvoudig en je hoeft niet onzeker te zijn over een lange actieradius. Bovendien is het stukken betaalbaarder dan laden bij openbare stations. De kosten bestaan uit: de initiële aanschaf + installatie en de verbruikskosten (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een garage of eigen oprit. Welk laadstation is geschikt voor mijn voertuig en mijn woning? In het gedeelte hieronder bieden wij inhoudelijke informatie en tips ten aanzien van laadpaal laten installeren in Eelde. Bekijk ook meer info over Blog over elektrisch rijden.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Eelde kan op 2 manieren worden aangebracht. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een stevige paal. Verder zijn er geen verschillen. Analyseer de afstand tot de parkeerplek zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen station
De 1-fase variant maakt gebruik van een standaard 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. Iedere woning heeft sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Het 3-fase systeem maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het laadvermogen is dan max. 11 kW. Een 3-fase laadstation kan dus veel sneller een auto opladen. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Je kunt hierin investeren en jouw meterkast in orde laten maken door een elektricien in Eelde. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

De goedkoopste oplossing en altijd een vrije plek!

Laadkabel: vast of los
Je hebt de opties voor een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een afneembare/losse kabel. Het grootste gemak van de vastzittende kabel is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Een ander voordeel is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 8 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het er wat rommelig bij hangt. Ten derde noemen we nog even dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (of socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Het laadproces doe je met de stekker die je in de auto hebt liggen. Eveneens ligt de kabel niet zo in het zicht en blijft de kabel langer goed. Het belangrijkste nadeel is dat er een extra handeling vereist is als je de accu gaat opladen. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. De oplossing met een losse kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Ga je een ander elektrische auto rijden? In dat geval hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Advies: probeer ook eens de snelladers in Eelde.

Enkele of dubbele laadpaal
Er zijn twee opties: één aansluiting of twee aansluitingen. Het onderscheid zit ‘m in het aantal auto’s dat je kunt aansluiten. Een enkelvoudige paal kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Dit is praktisch als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Innovatieve functies
Laadstations hebben milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder lees jij meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat er teveel stroom wordt gebruikt op 1 moment.
 • Peak shaving: voorkom kosten die uw netbeheerder in rekening kan brengen bij het overschrijden van het piekvermogen.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: gebruik handgebaren om een laadsessie te openen (zonder pasjes).
 • AutoStart / Plug&Charge: eenvoudig laadsessies starten door uitsluitend in te pluggen.
 • Abonnementen & Laadpas: houd overzicht over jouw laadstation(s) en laadsessies.

Laadpaal installateur Eelde vergelijken

De kosten van laadpalen lopen zeer uiteen. De investering van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €700 – €3100. De aanschafkosten hangen vooral af van het laadvermogen van het systeem. Hoe meer vermogen, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Tevens zien we steeds meer slimme systemen met speciale functies als voice of gezichtsherkenning die een stukje prijziger zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Eelde.

Type stationLaadvermogenOplaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€500- €630
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€505- €605
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€680- €780
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€860- €995
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Bekende producten

 1. EVBox:Compact en minimalistisch ontwerp.
 2. Wallbox (wandlader): De beste manier van elektrisch opladen.
 3. NewMotion: altijd met Dynamic Power Management.
 4. Alfen: SIM-lock vrij: vrije keuze voor de aanbieder van laaddiensten.
 5. Mennekes: Kompact, praktisch en premium.
 6. EVhub: Dashboard voor facturatie, verrekening en stroomverbruik.
 7. Webasto: Betaalbare en eenvoudige laadsystemen.
 8. Ecotap: Gebruiksvriendelijke en uitgebreide Ecotap managementtool.
 9. Blue Current: Veilig en robuuste laadstations.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudige bediening en degelijk ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Variabel laden tussen 6A en 32A.
 12. Tesla Wall Connector: Ons advies voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met slimme NRGkick plug-adapters altijd de juiste connector.
 14. Andere merken: ABB, Delta, Etrel, Enovates, Etrel, Keba, Schneider Electric , Hypercharger of Tritium, Zaptec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Eelde liggen tussen de €360 en plus minus €1875. De totale kosten hangen af van het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe langer deze afstand, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Laadpas
Bij sommige aanbieders wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Het kan ook prima zonder, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van een laadpaal abonnement bedragen circa €4,50 p/maand.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Gast Tarief instellen.
 • Je kunt rekenen op 24/7 support en actuele software.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Vergelijk aangesloten specialisten uit jouw regio.

Wat zijn de besparingen bij elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. De elektrische auto zelf en het thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. Op deze pagina bieden wij een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1134 kilometer per 4 weken. Met dit gemiddelde als uitgangspunt calculeren we met welke kosten je rekening moet houden. In ons geval hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Eelde):

 • Benzine rijden 2024: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,044/km
TypeTarieven p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,120€136,08€1632,96
Elektrisch€0,044€49,90€598,75
Besparing€0,076€86,18€1034,21
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Tynaarlo

Heb je een EV, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Eelde aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente beslist uiteindelijk of en in welke straat de laadzuil neergezet wordt. Ze onderzoeken invalshoeken zoals zichtbaarheid en geschatte drukte. Iedere woningbezitter mag gebruik maken van het oplaadpunt. Meer details kun je terugvinden op www.tynaarlo.nl. Hier lees je bovendien of er een subsidie mogelijk is. Veel Nederlandse gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Elektrisch v.s. benzine.

Overzicht openbare laadpunten (juli 2024)

Laadstations in Eelde zijn 24/7 actief. Iedere EV-bezitter kan daar gebruik van maken. De onkosten liggen daar wel hoger. De tarieven variëren tussen de €0,290 – €0,570 per kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In het Google Maps overzicht bekijk jij de openbare laadstations in Eelde. Doorzoek daarnaast laadplekken en installateurs in Glimmen, Onnen, Haren, Matsloot en Vriescheloo.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden eelde-9761

Mogelijkheden voor zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij je werk is relevant voor je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Beschik je over een kantoor of bedrijf met 10 parkeerplekken of meer? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. een aantal subsidiemogelijkheden. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 36% aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Daarnaast kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het laden.


Veelgestelde vragen aangaande thuis elektrisch laden

Wat kost zo’n eigen laadstation aan huis?
Een laadpaal aan huis kopen inclusief de installatieservice kost +/- tussen de €750 & €2525. De totale investering wordt berekend aan de hand van het soort systeem (wel/geen slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals een extra groep aanleggen.

Wat betaal ik voor een volle accu?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van jouw leveranciers van energie zoals Engie, Essent, Eneco, Budget energie, Energiedirect en Vandebron, Oxxio, Vattenfall, PowerPeers. Gemiddeld is dat +/- €0,210 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €4,40 p/100 km. Belangrijk: een auto met benzinemotor kost je al snel €9,65 p/100 km. Als je laadt met eigen zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een EV anno 2024 heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Drenthe.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De vakman zal enkele aanpassingen moeten doen in jouw meterkast. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Vanuit de stroomkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. In overeenstemming met de specialist bereken je waar de laadpaal wordt geplaatst om het graafwerk te beperken. Jouw laadpaal installateur in Eelde plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een speciale paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Onderaan de streep is elke meterkast geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Bekijk vooraf wel of je meterkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De vroegere modellen werden geladen op 220V (1-fase). Moderne elektrische voertuigen kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. We spreken ook wel over krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Eelde kan dit uit handen nemen. De totale onkosten bedragen circa €1050. Goed om te weten: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Stekkers (van laadkabels) heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 zien we met name terug bij Europese leveranciers en fabrikanten. Een groot deel van de favoriete elektrische auto’s in Eelde hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook de openbare laadpunten in ons land hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt op je oprit. Iedere regio kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Tynaarlo verschaft momenteel geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of het openbare laadpunt in de buurt van jouw woning kan komen. Een verzoek indienen kan op www.tynaarlo.nl.

Plaats een reactie