Laadpaal Donderen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Dat heeft als gevolg dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Het alternatief is een privé laadpaal in Donderen aan huis. Middels een laadstation op eigen terrein ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Mercedes EQA en/of Fiat 500e Berlina 42 kWh. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Hier lees je uitgebreide informatie over geschikte type laadpalen, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers uit jouw omgeving.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Extra goedkoop rijden wanneer je er extra zonnepanelen bij neemt.
 • Deze slimme laadpaal aan huis schaf je al aan vanaf €925.
 • Jouw eigen laadstation heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Donderen

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het elektrisch laden van een EV als o.a. een Hyundai Kona Electric 64 kWh kan op diverse manieren. Een eigen goedkope laadpaal Donderen kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Nooit meer in de rij bij een laadstation en je bent altijd verzekerd van een perfect opgeladen accu. Overigens is het een stuk voordeliger dan bij onderweg laden. Wel heb je te maken met de laadpaal zelf, de installatiekosten en de kWh prijs voor de stroom (met zonnepanelen wordt het helemaal voordelig rijden). Het enige wat je nodig hebt is een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal is geschikt voor mij EV en woning? Op deze pagina delen we bruikbare informatie voor laadpaal laten installeren in Donderen. Of klik door voor meer informatie over Laadpaal installatie.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Donderen kan op 2 manieren worden aangebracht. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een vrijstaande paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Denk goed na over de afstand van jouw EV en de laadplek (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase of 3-fasen station
Het 1-fase laadstation werkt met de normale 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Elke woning in Nederland heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase variant maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het maximale vermogen is 11 kW. De 3-fase variant heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt hierin investeren en de meterkast geschikt laten maken door een elektricien in Donderen. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

De goedkoopste oplossing en nooit meer wachten op een vrije plek

Laadkabel: los of vast
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse stekker. Het pluspunt van een vaste kabel is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Ook is het goed om te weten dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, bij EV-box tot wel 8 meter. Het minpunt is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Wat we ook vaak horen is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Bovendien noemen we nog even dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het grote voordeel van een losse kabel (of socket) is de vrijheid in het opladen. Het laadproces doe je met de stekker die je in de auto hebt liggen. Ook heb je geen rommelige hangende kabels en blijft de kabel langer goed. Een punt van kritiek is dat er een extra stap is als je jouw EV wilt laden. Je moet de kabel/stekker dan uit je koffer pakken, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Een laadpaal zonder vaste kabel werkt in de praktijk vaak het best. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? Dan hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Donderen.

Enkele vs dubbele laadpaal
We onderscheiden twee soorten: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil zit hem in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 ingang heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Dit is praktisch als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Smart functies
Laadpalen hebben tegenwoordig vaak ingebouwde slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf lees je meer informatie over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: handige functie die overbelasting voorkomt.
 • Peak shaving: voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: je hebt geen pasje, tag of sleutel nodig om een sessie te starten of stoppen.
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: mogelijkheid om gastgebruik toe te staan.

Laadpaal installateur Donderen vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De kostprijs van een laadstation voor thuis varieert van €725 tot +/- €3000. De kosten worden tot stand door o.a. het vermogen van de laadpaal. Des te hoger het vermogen, hoe optimaler het laadproces van de batterij. Tevens heb je de keuze uit slimme laadpunten met speciale functies als gezichtsherkenning die een stukje prijziger zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Donderen.

Soort laadstationLaadvermogenTijd volle batterijKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€540- €630
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€500- €605
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€700- €780
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€880- €935
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Populaire merken

 1. EVBox:Veiligste manier van laden voor jouw auto en huis.
 2. Wallbox (wandlader): De beste manier van elektrisch opladen.
 3. NewMotion: laad probleemloos overal op in het grootste publieke laadnetwerk van Europa.
 4. Alfen: Voor iedere elektrische auto.
 5. Mennekes: Kompact, praktisch en premium.
 6. EVhub: Hoogwaardig en slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Degelijk en krachtig, gemaakt in Duitsland.
 8. Ecotap: Gebruiksvriendelijke en uitgebreide Ecotap managementtool.
 9. Blue Current: Veelzijdig laadpunt met minimale afmetingen.
 10. Chargepoint: Montage aan de wand of op een paal mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Een volledig vrij programmeerbaar laadpaal.
 12. Tesla Wall Connector: Dé laadpaal voor jouw Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Meest compacte en gemakkelijke systeem.
 14. Andere opties: ABB, Eaton, Etrel, Enovates, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Schneider Electric & Tritium, Zaptec, Xcharge, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Donderen wisselen tussen de €300 en ongeveer €2150. De prijs wordt bepaald door een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe groter het terrein, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Steeds vaker wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van deze laadpaal abonnementen zijn zo’n €6,50 p/maand.

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Gast Tarief instellen.
 • Altijd actuele updates en 24/7 telefonische helpdesk.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Zoek de beste leveranciers uit jouw streek.

Hoeveel kan ik besparen met elektrisch rijden?

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. Zo’n elektrische auto en jouw thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. Bijgaand maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1042 km op maandbasis. Op basis daarvan begroten we wat jouw potentiële besparing is. Hierbij gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Donderen):

 • Benzine rijden 2024: €0,100/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,040/km
SoortKosten p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,100€104,20€1250,40
Elektrisch€0,040€41,68€500,16
Besparing€0,060€62,52€750,24
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Tynaarlo

Rijd je elektrisch, maar ontbreekt het je aan de ruimte voor een eigen laadplek? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt In die situaties mag je zo’n openbaar oplaadpunt in Donderen aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Er kan geen laadpunt op jouw eigen terrein aangesloten worden.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een minimale elektrische actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente wijst uit of en in welke straat de laadzuil neergezet wordt. Daarbij bekijkt de gemeente variabelen als bereikbaarheid en of het technisch kan. Iedere woningbezitter kan hier gebruik van maken. Meer details is beschikbaar op www.tynaarlo.nl. Hier kan je ook lezen of er een subsidie mogelijk is. Steeds meer gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Via deze website kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Private lease elektrische auto.

Openbare oplaadpunten (juli 2024)

Laadstations in Donderen zijn er voldoende. Iedere EV-bezitter kan hier laden. Het is relatief wel duur. De onkosten lopen uiteen tussen de €0,240 tot €0,600 p/kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In het volgende schema doorzoek je de openbare laadstations in Donderen. Check tevens oplaadplekken en installatiebedrijven in Bunne, Winde, Yde, De Punt en Ubbena.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden donderen-9497

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij het bedrijfspand kan worden gebruikt door werknemers en klanten. Heb je een locatie met meer dan 10 parkeervakken? Op basis van de huidige wetgeving zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder een aantal subsidiemogelijkheden. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Daarnaast kan je iets bijverdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het laden.


Lees de veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. thuis elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een individueel laadpaal voor huis inclusief plaatsing varieert qua prijs tussen de €775 – €2100. De definitieve prijs wordt grotendeels bepaalt door af het soort laadsysteem (softwarematige slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en laadstation en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Wat betaal ik voor een volle accu?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij je stroomleverancier voor je woning zoals Energiedirect, Essent, NLE, Budget energie, Engie en Vandebron, PowerPeers, Vattenfall, Pure energie. Dit is nu ongeveer €0,215 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €4,10 per 100 kilometer. Om een indicatie te geven: een gemiddelde benzineauto kost circa €10,15 per 100 kilometer. Met zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. Een reguliere EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Drenthe.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De specialist legt een nieuwe stroomgroep aan in de stroomvoorziening van je woning. Het lokale stroomnetwerk raakt zo niet overbelast. Vanaf de meterkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen met de installateur overleg je waar het station moet komen om de werkzaamheden binnen de perken te houden. Jouw laadpaal installateur in Donderen monteert jouw laadpunt tegen de muur (wallbox) of installeert het op een paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Uiteindelijk is iedere meterkast geschikt voor het laden van een elektrische auto. Soms moet er wel wat aangepast worden. Hierbij is van belang of de woning is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De oude modellen EV’s konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). De huidige types worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Donderen zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De kosten daarvoor bedragen circa €925. Let op: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 stekkers komen we tegen bij verschillende merken binnen de EU. Veel favoriete elektrische auto’s in Donderen kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op je oprit. Iedere regio vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Tynaarlo verstrekt momenteel geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Het alternatief is om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of het laadpunt niet al te ver van jouw woning kan komen te staan. Voor extra info verwijzen we je naar www.tynaarlo.nl.

Plaats een reactie