Laadpaal De Groeve

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Een gevolg is dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Overweeg dan zeker eens een 100% eigen laadpaal in De Groeve aan huis. Op basis van een particulier laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw CUPRA el-Born en/of Byton M-Byte 95 kWh 4WD. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op deze website vind je handige informatie over diverse soorten laadpalen, een handige keuzehulp en vind je ervaren leveranciers en installateurs werkzaam in jouw regio.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Goedkoper autorijden door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis is al te koop voor €945.
 • Een eigen laadstation aan huis heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen De Groeve

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Het elektrisch laden van een EV zoals bijvoorbeeld de Mercedes EQA kan op diverse manieren. Een slimme eigen goedkope laadpaal De Groeve kopen is een zeer interessante optie. Het is gemakkelijk en snel en je kunt rekenen op een volgeladen accu. Eveneens is het vele malen goedkoper dan laden bij openbare stations. De kosten worden gevormd door de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de stroomprijzen (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welke laadpaal past bij mijn woning en auto? Hierbij bespreken we aantal belangrijke aandachtspunten voor laadpaal laten installeren in De Groeve. Op deze website lees je ook meer over Onderhoud EV’s.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation De Groeve kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of op een losse paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Analyseer hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase of 3-fasen apparaat
Een 1-fase laadzuil functioneert met de normale 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Elke meterkast beschikt over ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). De 3-fase variant maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het maximale laadvermogen van deze aansluiting is 11 kW. De 3-fase installatie kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt tegen geringe kosten deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in De Groeve. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een oplaadstation aan huis

Goedkoop en snel laden en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: los of vast
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een afneembare/losse kabel. Het belangrijkste voordeel van een vaste kabel is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Een ander pluspunt is dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, tot wel 10 meter. Een punt van kritiek is dat de levensduur van de kabel minder is omdat er water in de kabel kan komen (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Wat je ook vaak ziet is dat het wat rommelig oogt. Ten derde moet ook opgemerkt worden dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Het gemak van een losse kabel (alsook voor een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Opladen kan altijd en overal met de reguliere meegeleverde kabel. Tevens ligt de kabel niet zo in het zicht en gaat jouw kabel langer mee. Het belangrijkste nadeel is dat je een stap extra moet uitvoeren als je even snel wilt laden. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Een paal met een losse laadkabel wordt door de meeste EV-gebruikers aanbevolen. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? Dan kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in De Groeve.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
We onderscheiden 2 soorten: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 stekkeringang kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Ideaal als je 2 elektrische auto’s hebt of voor zakelijke doeleinden.

Slimme toepassingen
De huidige oplossingen hebben vaak ingebouwde slimme laadfuncties. Hieronder bekijk jij extra details over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: het inpluggen van de stekker is voldoende om de laadsessie op te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur De Groeve vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen liggen nogal uiteen. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €750 tot +/- €3150. De uiteindelijke prijs wordt voor het grootste gedeelte gevormd door de laadcapaciteit van het station. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. Daarnaast zijn er slimme palen met toffe functies als Peak Shaving die in aanschaf duurder zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal De Groeve.

Laadstation typeCapaciteitTijd volle batterijInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€515- €630
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€505- €620
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€665- €795
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€825- €955
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Bekende merken

 1. EVBox:De beste laadpaal voor thuis.
 2. Wallbox (wandlader): Krachtige oplader met verbluffend design.
 3. NewMotion: onderdeel van de shell group (veel expertise).
 4. Alfen: Robuuste, veilige en betrouwbare laadstations.
 5. Mennekes: Altijd optimaal op de hoogte met de Charge App.
 6. EVhub: No-nonsense laadoplossingen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Populaire systemen al vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Slimme oplaadsystemen met Dynamic Load Balancing.
 9. Blue Current: Slimme laadstations met vaste kabel of als socket.
 10. Chargepoint: Robuuste omhulling, vandalismebestendig.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt al jouw laadsessies bij.
 12. Tesla Wall Connector: Ons advies voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met automatische maximale laadstroomdetectie.
 14. Alternatieve marken: ABB, Delta, Enovates, Eaton, Etrel, Flexicharge, Hypercharger, Schneider Electric en Tritium, Xcharge, Efacec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in De Groeve variëren van €380 en plus minus €2050. Dit wordt grotendeels bepaalt door de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe groter het terrein, des te meer graafwerk er bij komt kijken en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Informatie over laadpassen
Eventueel wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Men hoeft dat niet af te nemen, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement zijn zo’n €6,50 p/maand.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Eenvoudig laadkosten verrekenen met werkgever.
 • Laat vrienden of buren ook bij jouw laadstation laden middels gastgebruik.
 • Je kunt rekenen op 24/7 support en actuele software.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Zoek de beste verkooppunten uit jouw streek.

Hoeveel kan ik besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. Bijgaand illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1025 km op maandbasis. Op basis van dit gemiddelde becijferen we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. In ons voorbeeld kiezen we voor de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in De Groeve):

 • Benzine rijden 2024: €0,125/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,045/km
SoortPrijzen p/kmPer maandP/jaar
Benzine rijden€0,125€128,13€1537,50
Elektrisch rijden€0,045€46,13€553,50
Besparing€0,080€82,00€984,00
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Tynaarlo

Een elektrische auto gekocht, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? Je mag dan een openbaar oplaadpunt in De Groeve aanvragen bij de gemeente. Er zijn verschillende eisen en criteria van toepassing:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een minimale actieradius.

Mits je voldoet aan de eisen wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente zal concluderen of en op welke plek de laadzuil neergezet wordt. Ze onderzoeken zaken als vindbaarheid en doorstroming. Elk huishouden kan terecht bij dit oplaadpunt. Meer informatie is ook gepubliceerd op www.tynaarlo.nl. Daar kom je er ook achter welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Steeds meer gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op die site kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Blog over elektrisch rijden.

Openbare oplaadpunten zoeken (april 2024)

Laadstations in De Groeve vind je op steeds meer plekken. Elke weggebruiker kan hier parkeren en laden. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De tarieven schommelen tussen de €0,270 – €0,620 p/kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In onze maps kaart bekijk je de openbare laadstations in De Groeve. Doorzoek daarnaast oplaadplekken en installatiebedrijven in Zuidlaren, Schipborg, Annen, Anloo en Gasteren.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden de-groeve-9473

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor biedt veel uitkomst voor je personeel en relaties. Zoek je naar opties voor een kantoor of bedrijf met meer dan 10 parkeervakken? Tegenwoordig moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Daarnaast verdient een zakelijke laadpaal zich terug door andere gebruikers te laten betalen voor het laden.


Alles wat je moet weten over thuis elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Een particulier laadpaal voor huis en laten installeren varieert kostentechnisch tussen de €1075 & €2100. De uiteindelijke kostprijs wordt grotendeels bepaalt door af welk merk je kiest (eventuele slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van de stroomaanbieder van je huis zoals Energiedirect, Engie, NLE, Eneco, Essent en Pure energie, PowerPeers, Oxxio, Vandebron. Rekenen op zo’n €0,225 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €3,70 per 100 kilometer. Goed om te weten: een auto met benzinemotor kost je al snel €9,75 p/100 km. Als je kiest voor zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. Een normale EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Drenthe.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De monteur integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in de stroomkast in de woning. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Via dit stroompunt legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. In overleg met de expert wordt besloten wat een goede plek is om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. Jouw laadpaal installateur in De Groeve zet het laadstation vast tegen de muur of op een losse paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Uiteindelijk is elke woning geschikt voor het laden van een elektrische auto. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Let er wel op dat je groepenkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste modellen werden geladen op 1-fase stroom (220V). De huidige EV’s kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. Dit komt neer op krachtstroom. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in De Groeve kan het allemaal juist aansluiten. De kosten daarvoor bedragen circa €1100. Let op: stroomkosten voor vastrecht stijgen dan wel.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt met name toegepast bij Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 wordt gebruikt door merken uit de Europese Unie. De meeste populaire elektrische auto’s in De Groeve kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Kan ik aanspraak maken op subsidie voor een laadzuil thuis?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt. Iedere provincie kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Tynaarlo heeft op dit moment geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Het alternatief is om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of het oplaadpunt dichtbij jouw woning geplaatst mag worden. Een verzoek indienen kan op www.tynaarlo.nl.

Plaats een reactie