Laadpaal Wommels

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Hierdoor zien we ook dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. De oplossing is een slimme laadpaal in Wommels aan huis. Dankzij een particulier laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw BMW i4 & Ford Mustang Mach-E GT. Altijd verzekerd van een laadpaal op jouw eigen oprit en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Middels onze vergelijker check je waardevolle informatie over diverse laadpalen, krijg je inzicht in de mogelijkheden en kom je in contact met leveranciers en installateurs werkzaam in jouw regio.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • Altijd een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Goedkoop rijden door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is al te bestellen vanaf €920.
 • Een privé laadstation aan huis verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Wommels

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Het laden van een elektrisch voertuig zoals bijv. de Tesla Model 3 Standard Range Plus kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een eigen goedkope laadpaal Wommels kopen is iets wat we steeds meer zien. Het werkt snel en eenvoudig en je bent altijd verzekerd van een volle accu. Tevens is het veel betaalbaarder dan onderweg laden. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de verbruikskosten (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Het enige wat je verder moet hebben is een eigen parkeerplaats. Welke laadpaal is nu handig voor mijn auto en mijn situatie? Hierbij bespreken we belangrijke aspecten om over na te denken omtrent laadpaal laten installeren in Wommels. Bekijk ook meer info over Laadpaal plaatsen.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Wommels installeren kan op 2 manieren. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of op een losse paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Houd rekening met de afstand van jouw EV en de laadplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen systeem
Het 1-fase laadstation functioneert met de normale 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Elke meterkast heeft de beschikking over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Het 3-fase systeem gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Je kunt dan uitgaan van 11 kW laadvermogen. De 3-fase variant kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Je kunt tegen geringe kosten jouw meterkast in orde laten maken door een elektricien in Wommels. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

Goedkoop en snel laden en altijd verzekerd van een vrije plek

Vaste of losse laadkabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een verplaatsbare kabel. Het gemak van de vaste stekker is dat de drempel om even snel op te laden lager is. Een ander voordeel is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Het grote nadeel is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het wat rommelig oogt. Als laatste kan het zijn dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (dus met alleen een socket) is de vrijheid in het opladen. Het laadproces doe je met de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Daarbij oogt het een stuk georganiseerder en gaat jouw kabel langer mee. Het grote nadeel is dat de drempel wat hoger wordt als je jouw auto gaat laden. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, om daarna het geheel te connecten. Een laadzuil met losse kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In zo’n geval zijn er geen aanpassingen nodig. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Wommels.

Enkel of dubbel laadstation
We onderscheiden twee soorten: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil heeft te maken met hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een enkele paal kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Heel erg praktisch als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of voor zakelijke doeleinden.

Innovatieve functies
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf tref jij een uiteenzetting over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: voorkomt overcapaciteit kosten bij het elektrisch laden.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: met autostart hoef je enkel een laadkabel in te pluggen om een laadsessie te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: houd overzicht over jouw laadstation(s) en laadsessies.

Laadpaal installateur Wommels vergelijken

De kosten van laadpalen lopen zeer uiteen. De investering van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €850 tot €3100. De uiteindelijke prijs wordt voor het grootste gedeelte gevormd door de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe krachtiger het vermogen, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Verder zijn er slimme wallboxen en palen met snufjes als gezichts- en gebarenherkenning die een hogere verkoopprijs hebben. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Wommels.

Type laadpaalCapaciteitLaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€515- €625
1-fase laadpaal7,4 kW5,5 uur€540- €640
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€685- €770
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€880- €920
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Populaire producten

 1. EVBox:Compact en minimalistisch ontwerp.
 2. Wallbox (wandlader): Geavanceerd design en maximale flexibiliteit.
 3. NewMotion: eenvoudige en toegankelijke systemen.
 4. Alfen: Standaard energiemeter voor het verrekenen van stroom.
 5. Mennekes: Maker van moderne elektromobiliteit.
 6. EVhub: Smart laden met de EVhub laadpas.
 7. Webasto: Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
 8. Ecotap: Stevige laadpalen met 2 mm staal ter versteviging.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 tot 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudig te bedienen laadstation.
 11. Myenergi / Zappi: Direct klaar voor gebruik zonder verborgen kosten.
 12. Tesla Wall Connector: Zelf instellen met welke max. stroom je auto geladen moet worden.
 13. NRGkick: Met App voor inzicht in stroomverbruik en laadkosten.
 14. Andere mogelijkheden: ABB, Delta, Enovates, Etrel, Etrel, Keba, Schneider Electric , Flexicharge of Tritium, Efacec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Wommels bedragen tussen de €440 & €1850. Dit hangt af van de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe groter het perceel, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en hoe meer prijzige kabels aangelegd moeten worden.

Abonnementstarieven laadpassen
Eventueel wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is geen vereiste, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van een laadpaal abonnement liggen rond de €4,50 op maandbasis.

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Gastgebruik toestaan.
 • Automatische firmware-updates.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Vergelijk erkende specialisten in de regio.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. De elektrische auto zelf en jouw thuislaadpunt heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Onderstaand illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1157 kilometer per 4 weken. Met dit gemiddelde als uitgangspunt ramen we met welke kosten je rekening moet houden. Hierbij gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Wommels):

 • Benzine rijden 2024: €0,115/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,043/km
AandrijvingKosten p/kmPer maandP/jaar
Benzine rijden€0,115€133,06€1596,66
Elektrisch€0,043€49,75€597,01
Besparing€0,072€83,30€999,65
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Rijd je elektrisch, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? Op dat moment kan jij een openbaar oplaadpunt in Wommels aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar de laadzuil neergezet wordt. Daarbij bekijkt de gemeente zaken als zichtbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Elke inwoner kan het gebruiken. Alle details is terug te lezen op www.sudwestfryslan.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Meer en meer gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Op deze website kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Elektrische auto prive rijden.

Lijst met openbare oplaadpunten in de buurt (april 2024)

Laadstations in Wommels zijn er veel. Iedereen met een abonnement mag daar in principe gebruik van maken. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De kosten liggen tussen de €0,265 – €0,585 per kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In onze maps kaart vind jij de openbare laadstations in Wommels. Doorzoek daarnaast laadstations en leveranciers in It Heidenskip, Molkwerum, Warns, Stavoren en Hindeloopen.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden wommels-8731

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal bij uw bedrijf is relevant voor personeel of bezoekers. Bezit je een bedrijf met minimaal 10 parkeerplaatsen? Naar de nieuwste wetgeving zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder een aantal subsidiemogelijkheden. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 36% aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Tevens kunnen bedrijven verdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het laden.


Lees de veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. thuis elektrisch laden

Een eigen laadstation aan huis, wat kost dat?
Een eigen laadpaal voor huis inclusief installatie zit zo tussen de €850 & €2525. De prijsindicatie hangt vooral af van het soort laadsysteem (additionele slimme functies), de laadcapaciteit, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je rekent de kilowattuurprijs af bij jouw leveranciers van energie zoals NLE, Engie, Eneco, Energiedirect, Essent en Vandebron, Pure energie, Oxxio, PowerPeers. Dat is om en nabij de €0,250 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €4,25 p/100 km. Ter vergelijking: een normale auto op benzine kost ongeveer €10,05 per 100 kilometer. In combinatie met zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. De gemiddelde EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De installateur integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in jouw meterkast. Zo voorkom je dat de boel overbelast raakt. Van de meterkast wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. In overeenstemming met de specialist bereken je waar het laadpunt het beste kan komen zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. De laadpaal installateur in Wommels plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Over het algemeen is elke meterkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Soms moet er wel wat aangepast worden. Let er wel op dat je groepenkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De eerste EV’s konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). Nieuwere types kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Wommels zal al dit werk voor je oplossen. De tarieven hiervan bedragen circa €800. Disclaimer: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Laadkabel + stekkers heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 stekkers komen we tegen bij de Europese merken. De meeste favoriete elektrische auto’s in Wommels zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Elke regio heeft een eigen beleid. De gemeente Súdwest-Fryslân verstrekt op dit moment geen financiële tegemoetkoming voor een particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt daarbij het verzoek indienen of de laadzuil niet al te ver van jouw huis geïnstalleerd kan worden. Zie ook de website van de gemeente www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie