Laadpaal Hindeloopen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Een gevolg is dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Overweeg dan zeker eens een slimme laadpaal in Hindeloopen aan huis. Door middel van een particulier laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw BMW iX3 of Byton M-Byte 95 kWh 4WD. Niet meer wachten op een vrije plek en de kWh prijs is voordeliger. Hier zoek je praktische informatie over geschikte laadpunten, bieden we een aantal handige kooptips en vind je ervaren leveranciers en installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Met behulp van jouw eigen elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Spotgoedkoop rijden als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis schaf je al aan voor €970.
 • Een eigen laadstation aan huis verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Hindeloopen

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Jouw elektrische auto opladen zoals bijv. de Skoda Enyaq iV 80 kan op diverse manieren. Een 100% eigen goedkope laadpaal Hindeloopen kopen is iets wat we steeds meer zien. Het werkt snel en eenvoudig en je hebt dan de zekerheid van een optimale actieradius. Daarbovenop is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een openbaar laadstation in de wijk. De kosten worden gevormd door de aanschaf en installatie van de paal en de kWh prijs voor de stroom (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen parkeerplaats. Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn woning (meterkast) en auto? Verderop bieden wij bruikbare informatie wat betreft laadpaal laten installeren in Hindeloopen. Bekijk ook meer info over Elektriciteitsnet.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Hindeloopen kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of je bevestigt ‘m op een losse paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Achterhaal de afstand tussen de auto en de laadplek (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
Een 1-fase laadpaal kan laden met de normale 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Ieder huis in Nederland heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Het 3-fase systeem maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen. De 3-fase installatie is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Je kunt gemakkelijk jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Hindeloopen. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een oplaadstation aan huis

Voordelig opladen en altijd een vrije plek!

Laadkabel: los of vast
Je hebt de opties voor een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een losse stekker. Het belangrijkste voordeel van de vastzittende kabel is dat de drempel om even snel op te laden lager is. Een bijkomend voordeel is dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, vaak wel 6 – 8 meter. Waar je op moet letten is dat de levensduur van de kabel minder is omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Daarnaast kan het zijn dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Bovendien moet ook opgemerkt worden dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het gemak van een losse kabel (net als een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Hiervoor gebruik je de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Daarbovenop oogt het een stuk georganiseerder en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Het grote nadeel is dat je een stap extra moet uitvoeren als je de accu gaat opladen. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, om alles vervolgens aan te sluiten. Een laadpaal zonder vaste kabel is doorgaans toch praktischer. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? In dat geval hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Advies: probeer ook eens de snelladers in Hindeloopen.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Er zijn 2 keuzes: een enkelvoudig of dubbel laadstation. Het onderscheid zit ‘m in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een enkele paal biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, met een dubbel laadstation kun je 2 EV’s tegelijkertijd aansluiten. Erg handig als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Slimme functies
De nieuwste laadsystemen herbergen intuïtieve slimme laadfuncties. Hierbij bekijk jij extra uitleg over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: laadvermogen is afgestemd op het elektriciteitsverbruik in huis.
 • Peak shaving: met Peak Shaving kunt u voor uw laadstations een maximale capaciteit instellen.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Hindeloopen vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen variëren enorm. De kostprijs van een laadstation voor thuis ligt tussen de €725 tot +/- €3250. De kosten worden tot stand door o.a. het totale laadvermogen van de installatie. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Tevens zien we steeds meer slimme palen met speciale mogelijkheden als Hub/Satellite die duurder zijn. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Hindeloopen.

Type laadpaalLaadcapaciteitLaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€505- €640
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€530- €600
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€685- €770
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€860- €1020
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Populaire merken

 1. EVBox:Flexibele laadoplossingen voor kantoor en thuis.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige App met uitgebreide statistieken.
 3. NewMotion: ook veel opties voor zakelijke gebruikers.
 4. Alfen: Ontworpen om laadsnelheden te maximaliseren en het energiegebruik te optimaliseren.
 5. Mennekes: Overal mobiel op de hoogte.
 6. EVhub: Dashboard voor facturatie, verrekening en stroomverbruik.
 7. Webasto: Degelijk en krachtig, gemaakt in Duitsland.
 8. Ecotap: Met slimme functies als Smart Grid en Load Balancing.
 9. Blue Current: Laden met alle gebruikelijke laadpassen via RFID.
 10. Chargepoint: Koppeling aan eigen duurzame energieopwekking mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Ingebouwde aardlekschakelaar voor wisselstroom tot 30mA.
 12. Tesla Wall Connector: Model X, Model S en Model 3 laden met verschillende stroomsterkten.
 13. NRGkick: Gemakkelijk mee te nemen laadpaal.
 14. Andere leveranciers: ABB, Eaton, Enovates, Delta, Etrel, Hypercharger, Schneider Electric , Flexicharge & Tritium, Xcharge, Circontrol, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Hindeloopen liggen tussen de €400 tot €1875. Dit hangt af van of er iets in de meterkast omgezet moet worden en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe groter het perceel, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Informatie over laadpassen
Steeds vaker wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is geen vereiste, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement bedragen zo’n €5,25 p/maand.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Je kunt gebruik maken van betaald gastgebruik.
 • Je kunt rekenen op 24/7 support en actuele software.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Bekijk ervaren installateurs uit jouw regio.

Ben ik goedkoper uit met een elektrische auto?

Elektrisch rijden kan veel geld besparen. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. Onderstaand kan je een rekenvoorbeeld zien. Een Nederlander rijdt zo’n 1152 km per 4 weken. Op basis van dit gemiddelde checken we wat je kunt besparen. In onze calculatie gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Hindeloopen):

 • Benzine rijden 2024: €0,145/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,049/km
AandrijvingTarieven p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,145€167,04€2004,48
Elektrisch€0,049€56,45€677,38
Besparing€0,096€110,59€1327,10
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Een elektrische auto gekocht, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In die situaties mag je zo’n openbaar oplaadpunt in Hindeloopen aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een actieradius boven de minimale aantal kilometers.

Zodra je voldoet aan deze criteria wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente beslist uiteindelijk of en op welke locatie de laadzuil neergezet wordt. Ze analyseren hiervoor facetten als bereikbaarheid en doorstroming. Elke inwoner kan hier gebruik van maken. Alle info is terug te lezen op www.sudwestfryslan.nl. Daar kom je er ook achter welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Het merendeel van de gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Laadpaal plaatsen.

Dichtstbijzijnde openbare oplaadpunten (april 2024)

Laadstations in Hindeloopen zijn er voldoende. Iedereen met een abonnement kan daar gebruik van maken. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De onkosten bedragen tussen de €0,265 tot wel €0,590 p/kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In het volgende schema check je de openbare laadstations in Hindeloopen. Op deze site vind je ook oplaadplekken en installateurs in Workum, Bolsward, Greonterp, IJlst en Sibrandabuorren.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden hindeloopen-8713

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor is heel praktisch voor bijv. bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Zoek je naar opties voor een pand met minimaal 10 parkeerplaatsen? Overeenkomstig de nieuwste wetgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder een aantal subsidiemogelijkheden. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Daarnaast kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het gebruik van de palen.


Veelgestelde vragen (FAQ) over thuis elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Jouw eigen laadpaal voor huis inclusief plaatsing varieert qua prijs tussen de €975 en €2375. De totaalprijs wordt gecalculeerd a.d.h.v. het type laadpaal (wel of geen slimme functies), het totale laadvermogen, het aantal benodigde kabelmeters en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Wat kost het om mijn auto thuis op te laden?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan je eigen energieleverancier zoals Engie, Eneco, NLE, Essent, Budget energie en PowerPeers, Vandebron, Pure energie, Vattenfall. Rekenen op zo’n €0,240 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €4,25 p/100 km. Ter illustratie: een benzineauto kost om en nabij de €9,90 per 100 kilometer. Met zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. De standaard EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De specialist integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in het centrale stroompunt in je huis. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Vanaf dit stroompunt loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. In samenspraak met de vakman bepaal je waar het laadpunt het beste kan komen om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. Jouw laadpaal installateur in Hindeloopen monteert ‘m in overleg tegen de muur of op een bevestigingspaal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is iedere meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Soms moet er wel wat aangepast worden. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De eerste EV’s konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. De hedendaagse auto’s vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). Dit noemen we ook wel krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Hindeloopen kan dit allemaal regelen. De geschatte kosten van zo’n service zijn circa €850. Let op: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 stekkers komen we tegen bij merken uit de Europese Unie. Veel gangbare elektrische auto’s in Hindeloopen zijn compatibel met een type 2 stekker. Ook openbare laadpunten in Nederland hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Kan ik subsidie aanvragen als ik thuis een laadpaal plaats?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Elke provincie heeft een eigen beleid. De gemeente Súdwest-Fryslân verschaft op dit moment geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Eventueel kun je wel proberen om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of de laadzuil in de buurt van jouw woning kan komen te staan. Zie ook www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie