Laadpaal Bolsward

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Dat betekent ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een slimme laadpaal in Bolsward aan huis. Middels jouw eigen laadstation ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw BMW i4 + Tesla Model 3 Long Range Performance. Altijd verzekerd van een laadpaal op jouw eigen oprit en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op deze pagina vind je extra informatie over populaire type laadpunten, krijg je inzicht in de mogelijkheden en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs uit jouw omgeving.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Je bent niet afhankelijk van het openbaar netwerk.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Autorijden zonder onkosten in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Deze slimme laadpaal aan huis laat je al plaatsen voor €925.
 • Een particulier laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Bolsward

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het elektrisch laden van een EV zoals de Volvo XC40 P8 AWD Recharge kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een eigen goedkope laadpaal Bolsward kopen is iets wat we steeds meer zien. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je hebt dan de zekerheid van een lange actieradius. Bovendien is het veel betaalbaarder dan een publiek laadpunt. Wel heb je te maken met de laadpaal zelf, de installatiekosten en de kosten van jouw eigen stroom (die je zelf kunt opwekken met zonnepanelen). Alles wat je nodig hebt is een eigen oprit/parkeerplaats. Welke laadpaal is nu handig voor mijn woning (meterkast) en auto? Hieronder vind je een aantal kooptips omtrent laadpaal laten installeren in Bolsward. Op EVplan.nl lees je ook meer over Elektrisch of benzine.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Bolsward kan op 2 manieren worden geplaatst. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Analyseer hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase of 3-fasen systeem
De 1-fase variant gaat via een standaard 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Je zit dan op maximaal 3.7 kW laadvermogen. Iedere woning heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadstation maakt gebruik van 3x230V en heeft een vermogen van 16A of 32A. Het maximale laadvermogen is 11 kW per uur. Een 3-fase laadpaal is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Je kunt gemakkelijk dit laten aanleggen door een elektricien in Bolsward. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

De voordeligste manier van opladen en nooit meer in de rij bij een laadstation

Vaste of losse laadkabel
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een verplaatsbare kabel. Het grote voordeel van een vaste kabel is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Wat hierbij ook handig is is dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, vaak wel 6 – 8 meter. Het grote nadeel is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage door de (soms) slechte weersomstandigheden (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Een ander nadeel is dat het er niet zo netjes uit ziet. Bovendien is het in de praktijk zo dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (of een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Het opladen gebeurt namelijk met de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Verder is het een strakker geheel en gaat jouw kabel langer mee. Waar je op moet letten is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je jouw auto gaat laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, daarna sluit je ‘m aan. Een paal met een losse laadkabel is toch het meest gebruiksvriendelijk. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? Dan zijn er geen aanpassingen nodig. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Bolsward.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Jij kunt gaan voor 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil heeft te maken met hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 aansluiting kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, met een dubbel laadstation kun je 2 EV’s tegelijkertijd aansluiten. Nuttig als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s maar ook voor bedrijven en kantoren.

Innovatieve toepassingen
De huidige oplossingen hebben milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk lees je extra details over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: stemt energieverbruik af met andere apparaten in huis.
 • Peak shaving: Voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: dit zorgt ervoor dat niemand anders ongevraagd gebruik kan maken van jouw station.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden wanneer de kabel wordt aangesloten.
 • Abonnementen & Laadpas: jouw laadkosten automatisch verrekenen met je werkgever.

Laadpaal installateur Bolsward vergelijken

De kosten van laadpalen liggen nogal uiteen. De kosten van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €700 en €3150. De aanschafkosten hangen vooral af van de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. Ook zijn er allerlei slimme opladers met extra features als gezichts- en gebarenherkenning die een grotere investering vereisen. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Bolsward.

Type laadstationLaadcapaciteitOplaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€505- €645
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€515- €600
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€700- €780
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€880- €1055
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Goede merken

 1. EVBox:Makkelijk te installeren, gebruiken en onderhouden.
 2. Wallbox (wandlader): Programmeer het opladen in de daluren.
 3. NewMotion: altijd met Dynamic Power Management.
 4. Alfen: DEKRA (voorheen KEMA), CE en Z.E. Ready gecertificeerd.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en groen.
 6. EVhub: Betaalbare no-nonsense laadstations voor de particulier.
 7. Webasto: Live-model met slimme Dynamic Load Balancing.
 8. Ecotap: Montage op paal of aan de wand, degelijk design.
 9. Blue Current: Gecertificeerd laadpunt en voldoet aan alle Nederlandse veiligheidsnormen.
 10. Chargepoint: Geschikt voor alle typen elektrische auto’s.
 11. Myenergi / Zappi: Direct klaar voor gebruik zonder verborgen kosten.
 12. Tesla Wall Connector: De beste oplossing voor jouw Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Gemakkelijk mee te nemen laadpaal.
 14. Ook interessant: ABB, Etrel, Eaton, Enovates, Etrel, Hypercharger, Keba, Flexicharge of Tritium, Circontrol, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Bolsward wisselen tussen de €350 tot €2025. Dit wordt grotendeels bepaalt door of jouw meterkast al geschikt is voor een (3-fase) laadstation en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en hoe meer prijzige kabels aangelegd moeten worden.

Abonnementstarieven laadpassen
Bij steeds meer services wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Het kan ook prima zonder, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement zijn zo’n €4,50 op maandbasis.

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Eenvoudig laadkosten verrekenen met werkgever.
 • Laat je gasten ook bij je thuis hun auto opladen.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Check betrouwbare installateurs uit jouw regio.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. De elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie hebben een korte terugverdientijd. In de tabel hieronder maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1150 km op maandbasis. Met dit aantal kilometers begroten we wat de verwachte kostenbesparing is. Hierbij gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Bolsward):

 • Benzine rijden 2024: €0,135/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,047/km
SoortKosten p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,135€155,25€1863,00
Elektrisch rijden€0,047€54,05€648,60
Besparing€0,088€101,20€1214,40
Kosten elektrisch vs benzine rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Heb je een EV, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In dat geval kan je zo’n openbaar oplaadpunt in Bolsward aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Op het moment dat jij hieraan voldoet bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente geeft aan of en op welke locatie de laadzuil komt te staan. Ze analyseren hiervoor factoren als zichtbaarheid en parkeerdruk. Elke EV-eigenaar mag het gebruiken. Alle details kan je bekijken op www.sudwestfryslan.nl. Hier kan je ook lezen welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Het merendeel van de gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Op die site kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Voordelige laadpas.

Overzicht met openbare oplaadpunten (april 2024)

Laadstations in Bolsward nemen in rap tempo toe. Iedereen met een abonnement mag daar in principe gebruik van maken. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De onkosten lopen uiteen tussen de €0,250 en €0,580 per kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In het Google Maps overzicht treft jij de openbare laadstations in Bolsward. Bekijk ook oplaadplekken en leveranciers in Greonterp, IJlst, Sibrandabuorren, Dearsum en Lytsewierrum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden bolsward-8701

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen is een prettige service voor personeel of bezoekers. Gaat het om een locatie met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. een aantal subsidiemogelijkheden. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 36% aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Bovendien kan je iets bijverdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het gebruik van de palen.


Lees de veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. thuis elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een laadpaal aan huis kopen incl. de benodigde installatie kost tussen de €800 en €2225. De kosten van het hele pakket komt tot stand door het type laadstation (met of juist zonder slimme functies), het maximale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en laadstation en extra werkzaamheden in de meterkast zoals een extra groep aanleggen.

Wat kost een auto thuis opladen?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. Je rekent de kilowattuurprijs af bij jouw huidige energieleverancier zoals Eneco, Engie, Budget energie, NLE, Essent en Pure energie, PowerPeers, Vattenfall, Vandebron. Dat is doorgaans zo’n €0,225 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €4,40 per 100 kilometer. Goed om te weten: een gemiddelde benzineauto kost om en nabij de €10,15 per 100 kilometer. Als de laadpaal draait op zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. De gemiddelde EV eist 10 – 16 zonnepanelen om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De expert legt een aparte stroomgroep aan in de meterkast. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Vanuit de stroomkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). Samen met de installateur overleg je waar de laadpaal wordt geplaatst om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. De laadpaal installateur in Bolsward plaatst het oplaadpunt tegen de muur of installeert het op een paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Onderaan de streep is elke woning geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Bekijk vooraf wel of je meterkast is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De vroegere modellen konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. De hedendaagse types kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Bolsward kan dit uit handen nemen. De prijzen van deze service bedragen zo’n €1125. Let op: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Stekkers van laadkabels kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt met name toegepast bij Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 is vooral te zien bij verschillende merken binnen de EU. Veel van de beschikbare elektrische auto’s in Bolsward beschikken over een type 2 aansluiting. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op je oprit. Iedere provincie heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Súdwest-Fryslân biedt op dit moment geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Je kunt wel een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt aanvragen of het laadpunt vlakbij jouw huis kan komen. Zie ook de website van de gemeente www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie