Laadpaal Workum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Daarbij komt ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. De oplossing is een privé laadpaal in Workum aan huis. Middels een privé laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Volvo XC40 P8 AWD Recharge of jouw Porsche Taycan Cross Turismo. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en het is ook financieel gezien een goede investering. Op deze pagina ontdek je uitgebreide informatie over verschillende laadstations, een handige keuzehulp en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers uit jouw gemeente.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, en dus een maximale actieradius.
 • Rijden zonder kosten wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is al te bestellen vanaf €980.
 • Een individueel laadstation heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Workum

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Het opladen van de accu van een EV zoals bijv. een BMW i4 gaat steeds eenvoudiger. Een extra goedkope laadpaal Workum kopen is een zeer interessante optie. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je bent altijd verzekerd van een perfect opgeladen accu. Verder is het een stuk voordeliger dan bij een publiek toegankelijk laadstation. De kosten worden gevormd door een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de kosten van jouw eigen stroom (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Het enige wat je nodig hebt is een eigen parkeerplaats. Welk laadstation is geschikt voor mijn voertuig en mijn woning? In het gedeelte hieronder vind je handige tips en adviezen wat betreft laadpaal laten installeren in Workum. Zie ook aanvullende informatie over Actieradius.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Workum kan op 2 manieren worden aangebracht. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of je installeert het op een paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Onderzoek de afstand tot de parkeerplek zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen installatie
Het 1 fase systeem gaat via een standaard 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Elke woning in Nederland heeft sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadpaal is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Het maximale laadvermogen is 11 kW. De 3-fase installatie kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Je kunt tegen geringe kosten jouw meterkast in orde laten maken door een elektricien in Workum. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

Spotgoedkoop opladen en altijd verzekerd van een vrije plek

Losse of vaste kabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse variant. De meerwaarde van de vaste variant is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Een ander voordeel is dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat deze sneller nat wordt (of je moet de auto binnen opladen). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Ook moet je opletten dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het handige van een losse kabel (ofwel een socket) is de vrijheid in het opladen. Het laadproces doe je met de reguliere meegeleverde kabel. Verder ligt / staat de wallbox zo dus nooit in de weg en blijft de kabel langer goed. Waar je op moet letten is dat er een extra stap is als je jouw auto gaat laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Een losse kabel is doorgaans toch praktischer. Koop je een nieuwe elektrische auto? Dan zijn er geen aanpassingen nodig. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Workum.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Er zijn 2 opties: een enkel of een dubbel laadstation. Het verschil heeft te maken met het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een enkelvoudige paal heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, met een dubbel laadstation kun je 2 EV’s tegelijkertijd aansluiten. Heel erg praktisch als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken of juist voor bedrijven.

Slimme toepassingen
Laadstations hebben vaak ingebouwde slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder vind je meer info over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: automatische optimalisering en verdeling van stroom.
 • Peak shaving: met Peak Shaving kunt u voor uw laadstations een maximale capaciteit instellen.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: altijd een goed overzicht van al je oplaadmomenten.

Laadpaal installateur Workum vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De kostprijs van een laadstation voor thuis ligt tussen de €700 tot €3400. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan het totale laadvermogen van de installatie. Hoe krachtiger je systeem, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Ook zien we steeds meer slimme laadpunten met speciale functies als Autostart die een stukje prijziger zijn. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Workum.

Soort laadstationLaadvermogenLaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€510- €630
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€515- €650
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€655- €765
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€830- €1010
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Goede systemen

 1. EVBox:Flexibele laadoplossingen voor kantoor en thuis.
 2. Wallbox (wandlader): Geavanceerd design en maximale flexibiliteit.
 3. NewMotion: profiteer van volledig inzicht in laadkosten via een online portal.
 4. Alfen: SIM-lock vrije laadstations.
 5. Mennekes: Kompact, praktisch en premium.
 6. EVhub: Aantrekkelijk design, stevig en relatief goedkoop.
 7. Webasto: Een aantrekkelijk instapmodel vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Populaire Homebox voor thuisgebruik.
 9. Blue Current: Compacte, betrouwbare en gemakkelijke laadstations.
 10. Chargepoint: Montage aan de wand of op een paal mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Veilig laden dankzij loadbalancing.
 12. Tesla Wall Connector: Perfect voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Slimme laadpaal die je kunt meenemen, tot 22kW.
 14. Ook interessant: ABB, Eaton, Etrel, Delta, Etrel, Hypercharger, Keba, Flexicharge & Tritium, Xcharge, Circontrol, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Workum bedragen tussen de €430 en +/- €1800. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en hoe meer prijzige kabels aangelegd moeten worden.

Abonnementstarieven laadpassen
Hedendaags wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De kosten van abonnementen voor laadpalen zijn circa €3,50 p/maand.

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Eenvoudig laadkosten verrekenen met werkgever.
 • Je kunt gebruik maken van betaald gastgebruik.
 • Helpdesk 24/7 bereikbaar + software updates.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Achterhaal ervaren deskundigen in de regio.

Ben ik goedkoper uit met een elektrische auto?

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Bijgaand bieden wij een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1151 km per maand. Op basis daarvan ramen we wat de verwachte kostenbesparing is. In ons voorbeeld kiezen we voor de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Workum):

 • Benzine rijden 2024: €0,140/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,048/km
TypeKosten p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,140€161,14€1933,68
Elektrisch rijden€0,048€55,25€662,98
Besparing€0,092€105,89€1270,70
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Heb je een EV, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt Op dat moment kan jij zo’n openbaar oplaadpunt in Workum aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • Je kunt nog niet terecht bij een openbaar laadstation in de omgeving.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar de laadzuil neergezet wordt. Hierbij bekijken zij aspecten zoals zichtbaarheid en geschatte drukte. Elke EV-eigenaar mag gebruik maken van het oplaadpunt. Uitgebreide informatie is ook gepubliceerd op www.sudwestfryslan.nl. Daar kom je er ook achter of er eventueel subsidie beschikbaar is. Veel Nederlandse gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Via deze website kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Laadpalen vergelijken.

Lijst met openbare oplaadpunten in de buurt (mei 2024)

Laadstations in Workum zijn goed vertegenwoordigd. Iedereen met een laadpas heeft de mogelijkheid daar te laden. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De onkosten schommelen tussen de €0,270 tot €0,560 p/kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In onze maps kaart doorzoek jij de openbare laadstations in Workum. Op deze site vind je ook laadstations en installatiebedrijven in Bolsward, Greonterp, IJlst, Sibrandabuorren en Dearsum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden workum-8711

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen is een prettige service voor je personeel en relaties. Bekijk je de mogelijkheden voor een kantoor of bedrijf met 10 parkeerplekken of meer? Volgens de laatste regelgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. verschillende subsidieregelingen. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Daarbovenop kunnen bedrijven verdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het gebruik.


Lees de veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. thuis elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Een laadpaal bij de woning incl. de benodigde installatie zit zo tussen de €1000 en €2250. De totale investering wordt berekend aan de hand van het type laadpaal (wel/geen slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van jouw vaste energieleverancier zoals Engie, Budget energie, Essent, Energiedirect, NLE en Oxxio, Pure energie, PowerPeers, Vandebron. Dat is doorgaans zo’n €0,210 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,65 per 100 kilometer. Goed om te weten: een benzine aangedreven auto kost je al snel €9,50 p/100 km. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. De gemiddelde EV heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De vakman legt een aparte stroomgroep aan in jouw meterkast. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Vanuit dit stroompunt wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. In overleg met de expert wordt besloten waar de laadpaal wordt geplaatst om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. Jouw laadpaal installateur in Workum monteert het als wallbox of op een bevestigingspaal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is iedere meterkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Soms moet er wel wat aangepast worden. Achterhaal of de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De vroegere modellen kon men nog opladen op 220V (1-fase). De nieuwste auto’s kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Workum kan jou hierin ontzorgen. De prijzen van deze service zijn zo’n €925. Goed om te weten: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Laadkabels / stekkers heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Amerikaanse en Japanse automerken. Model 2 wordt met name toegepast bij verschillende merken binnen de EU. De populaire elektrische auto’s in Workum kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Elke provincie is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Súdwest-Fryslân verstrekt op dit moment geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Het alternatief is om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt aanvragen of de laadzuil vlakbij jouw huis kan komen te staan. Zie ook www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie