Laadpaal Witmarsum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Daarbij komt ook dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Je kunt dan beter kiezen voor een eigen laadpaal in Witmarsum aan huis. Middels een laadstation op eigen terrein hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Tesla Model 3 Long Range Dual Motor + DS 3 Crossback E-Tense. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en je hebt het snel terugverdiend. Op EVPlan.nl zoek je extra informatie over betrouwbare laadpalen, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en vind je de beste installateurs werkzaam in jouw regio.

 • Met behulp van jouw eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, altijd een optimale actieradius.
 • Voordelige autorijden wanneer je er extra zonnepanelen bij neemt.
 • Een slimme laadpaal aan huis is al te bestellen vanaf €965.
 • Een particulier laadstation kan je al terugverdienen in 6 – 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Witmarsum

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het opladen van de accu van een EV zoals bijv. de Skoda Enyaq iV 80 kan op diverse manieren. Een eigen goedkope laadpaal Witmarsum kopen is iets wat we steeds meer zien. Het werkt snel en eenvoudig en je kunt rekenen op een lange actieradius. Ook is het een stuk voordeliger dan bij een laadpunt in de wijk. De kosten bestaan uit: de installatie, hardware, kabels en de stroomprijzen (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Het enige wat je nodig hebt is een garage of eigen oprit. Welke laadpaal is nu handig voor mijn situatie? Verderop check je tips en adviezen ten aanzien van laadpaal laten installeren in Witmarsum. Of klik door voor meer informatie over Blog over elektrisch rijden.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Witmarsum kan op 2 manieren worden aangebracht. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of op een stevige paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Denk goed na over de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
Het 1 fase systeem maakt gebruik van de reguliere 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Je kunt dan uitgaan van 3.7 kW laadvermogen. In principe heeft elke woning minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadstation gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Het laadvermogen is dan max. 11 kW. De 3-fase variant kan dus veel sneller een auto opladen. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Tegen een kleine meerprijs kan je jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Witmarsum. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een oplaadstation aan huis

Goedkoop laden en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste kabel
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een verplaatsbare kabel. De meerwaarde van de vaste variant is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Verder is het zo dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, bij EV-box tot wel 8 meter. Een punt van kritiek is dat je de kabel regelmatig moet schoonmaken omdat deze sneller nat wordt (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Ook moet je opletten dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Het gemak van een losse kabel (als mede een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Hiervoor gebruik je de kabel die af-fabriek is geleverd. Ook heb je geen rommelige hangende kabels en gaat jouw kabel langer mee. Een negatief aspect is dat het altijd even iets langer duurt als je gaat laden. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een losse kabel blijkt uit onderzoek het beste te werken. Ga je een ander elektrische auto rijden? In zo’n geval zijn er geen aanpassingen nodig. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Witmarsum.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Er zijn twee mogelijkheden: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 stekker aansluiting kan voor 1 EV de benodigde stroom leveren, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Ideaal als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Slimme functies
De nieuwste laadsystemen herbergen steeds vaker slimme laadfuncties. In het gedeelte hieronder check je alles wat je moet weten over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: stemt energieverbruik af met andere apparaten in huis.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: je hebt geen pasje, tag of sleutel nodig om een sessie te starten of stoppen.
 • AutoStart / Plug&Charge: perfect als jij de enige bent die gebruik maakt van het laadstation.
 • Abonnementen & Laadpas: jouw laadkosten automatisch verrekenen met je werkgever.

Laadpaal installateur Witmarsum vergelijken

De prijzen van laadpalen liggen nogal uiteen. De investering van een laadstation voor thuis ligt tussen de €750 tot €3050. De aanschafkosten hangen vooral af van de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. In aanvulling hierop zijn er allerlei slimme wallboxen en palen met innovatieve snufjes als gezichtsherkenning die duurder zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Witmarsum.

Type laadstationLaadvermogenTijd volle batterijOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€500- €650
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€545- €650
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€670- €780
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€850- €1075
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare leveranciers

 1. EVBox:Verbonden met Wi-Fi, 3G en Bluetooth.
 2. Wallbox (wandlader): Programmeer het opladen in de daluren.
 3. NewMotion: eenvoudige en toegankelijke systemen.
 4. Alfen: Voor iedere elektrische auto.
 5. Mennekes: Maker van moderne elektromobiliteit.
 6. EVhub: No-nonsense laadoplossingen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
 8. Ecotap: Slimme stroomverdeling tussen de geschakelde laadstations met Smart Grid.
 9. Blue Current: Plug & Charge of met laadpas laden.
 10. Chargepoint: Koppeling aan eigen duurzame energieopwekking mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd en overal inzicht via de mobiele App.
 12. Tesla Wall Connector: De beste oplossing voor jouw Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met slimme NRGkick plug-adapters altijd de juiste connector.
 14. Overweeg ook: ABB, Delta, Eaton, Etrel, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Schneider Electric & Tritium, Efacec, Zaptec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Witmarsum schommelen tussen de € 380 en +/- €1875. Dit hangt af van of er iets in de meterkast omgezet moet worden en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe langer deze afstand, des te meer graafwerk er bij komt kijken en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Eventueel wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement zijn zo’n €5,00 p/maand.

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • 24/7 helpdesk support.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Achterhaal erkende vakmannen in de regio.

Gemiddelde besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. In de tabel hieronder bieden wij een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1171 km (maandelijks). Op basis daarvan ramen we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. In onze calculatie hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Witmarsum):

 • Benzine rijden 2024: €0,130/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,046/km
AandrijvingTarieven p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,130€152,23€1826,76
Elektrisch rijden€0,046€53,87€646,39
Besparing€0,084€98,36€1180,37
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in maart 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Heb je een EV, echter beschikt je niet over een eigen oprit? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? Op dat moment kan jij zo’n openbaar oplaadpunt in Witmarsum aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation (gepland) dichtbij jouw woon- of werkadres.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een minimale elektrische actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden neemt de gemeente jouw aanvraag in behandeling. De gemeente beslist uiteindelijk of en op welke plek de laadzuil komt te staan. Ze onderzoeken variabelen als bereikbaarheid en geschatte drukte. Elke EV-eigenaar mag hier parkeren en laden. Extra achtergrondinfo is te vinden op www.sudwestfryslan.nl. Daar kom je er ook achter of je in aanmerking komt voor een subsidie. Meer en meer gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Daar kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Elektrisch v.s. benzine.

Dichtstbijzijnde openbare oplaadpunten (maart 2024)

Laadstations in Witmarsum zijn 24/7 actief. Elke weggebruiker kan hier laden. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De kosten bedragen tussen de €0,300 en €0,585 per kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In onze maps kaart onderzoek je de openbare laadstations in Witmarsum. Vind ook oplaadplekken en installatiebedrijven in Wons, Schraard, Longerhouw, Schettens en Hichtum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden witmarsum-8748

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij uw bedrijf biedt veel uitkomst voor bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Bezit je een kantoorpand met 10 parkeerplekken of meer? Tegenwoordig moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder verschillende subsidieregelingen. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Daarnaast kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het opladen.


FAQ – Veelgestelde vragen m.b.t. thuis elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Een privé laadpaal aan huis inclusief plaatsing varieert kostentechnisch tussen de €1075 & €2125. De definitieve prijs hangt af van het type laadstation (additionele slimme functies), de laadcapaciteit, de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Wat kost een auto thuis opladen?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan je eigen energieleverancier zoals Eneco, Budget energie, Engie, Essent, NLE en Oxxio, Vandebron, Pure energie, Vattenfall. Over het algemeen niet meer dan €0,220 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €3,60 per 100 kilometer. Om een indicatie te geven: een auto met benzinemotor kost ongeveer €9,90 per 100 kilometer. Als de laadpaal draait op zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. De huidige EV heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe werkt de installatie?
De leverancier zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in de stroomvoorziening van je woning. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Via dit stroompunt loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. In overleg met de expert wordt besloten wat een goede plek is om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. Jouw laadpaal installateur in Witmarsum monteert jouw laadpunt tegen de muur (wallbox) of op een losse paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Uiteindelijk is iedere meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Hierbij is van belang of de woning met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De eerste modellen kon men nog opladen op 220V (1-fase). De actuele types hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). Dit komt neer op krachtstroom. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Witmarsum zal al dit werk voor je oplossen. De onkosten van deze installatieservice bedragen circa €875. Disclaimer: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Amerikaanse en Japanse automerken. Model 2 zien we met name terug bij Europese leveranciers en fabrikanten. De meeste populaire elektrische auto’s in Witmarsum kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten beschikken over type 2 (Mennekes).

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Iedere gemeente heeft een eigen beleid. De gemeente Súdwest-Fryslân verschaft momenteel geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt wel een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt aanvragen of deze laadpaal dichtbij jouw woning kan komen. Een verzoek indienen kan op www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie