Laadpaal Uitwellingerga

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Dit resulteert in het feit dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Het is dan mogelijk om te gaan voor een eigen laadpaal in Uitwellingerga aan huis. Met behulp van jouw eigen laadstation ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Volkswagen ID.4 1st & Hyundai Kona Electric 39 kWh. Niet meer wachten op een vrije plek en het is ook financieel gezien een goede investering. Op EVPlan.nl bekijk je uitgebreide informatie over geschikte type laadpalen, bieden we een aantal handige kooptips en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Autorijden zonder onkosten op je eigen groene stroom met zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is er al voor €970.
 • Een laadstation op eigen grond heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Uitwellingerga

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Het laden van een elektrisch voertuig als onder andere de Tesla Model 3 Standard Range Plus kan op diverse manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Uitwellingerga kopen is iets wat we steeds meer zien. Hij is altijd beschikbaar en je hoeft niet onzeker te zijn over een optimale actieradius. Ook is het een stuk goedkoper dan onderweg laden. De kosten bestaan uit: de laadpaal zelf, de installatiekosten en de tarieven voor de elektriciteit (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal is geschikt voor mijn woning en auto? In onze keuzehulp vind je tips en adviezen omtrent laadpaal laten installeren in Uitwellingerga. Op EVplan.nl lees je ook meer over Stekkers.

Laadpaal of wallbox
Een laadstation Uitwellingerga installeren kan op 2 manieren. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een paal. De werking is verder helemaal identiek. Analyseer de afstand tot de parkeerplek (zo kun je besparen op de kabellengte).

1- of 3-fasen aansluitingen
Een 1-fase laadzuil werkt met een standaard 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is dan 3.7 kW. Iedere woning heeft sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase variant maakt gebruik van krachtstroom (400V). Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen. Het 3-fase systeem is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Je kunt dan jouw meterkast in orde laten maken door een elektricien in Uitwellingerga. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

Goedkoop en snel laden en altijd een vrije plek!

Losse of vaste kabel
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een afneembare/losse kabel. Het grootste gemak van een vastzittende kabel is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Verder is het zo dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, tot wel 10 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel een minder lange levensduur heeft door de (soms) slechte weersomstandigheden (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Een ander nadeel is dat het er niet zo netjes uit ziet. Bovendien moet je er rekening mee houden dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het gemak van een losse kabel (net als socket) is dat elke soort EV kan opladen. Je pakt namelijk de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Daarbij oogt het minder rommelig en gaat jouw kabel langer mee. Het minpunt is dat er een extra handeling vereist is als je gaat laden. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, om daarna het geheel te connecten. Het station met een losse kabel wordt door de meeste EV-gebruikers aanbevolen. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In zo’n scenario zijn er geen aanpassingen nodig. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Uitwellingerga.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Er zijn twee keuzes: een enkel of een dubbel laadstation. Het onderscheid zit ‘m in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 stekkeringang heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Dit biedt uitkomst als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Smart functies
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben intuïtieve slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk check je alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: automatische optimalisering en verdeling van stroom.
 • Peak shaving: helpt overmatig verbruik tijdens piekuren voorkomen.
 • Gezichtsherkenning: laadpalen kunnen worden ontgrendeld wanneer een geautoriseerde persoon voor de laadpaal staat.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden wanneer de kabel wordt aangesloten.
 • Abonnementen & Laadpas: eenvoudig jouw laadpaal openstellen voor derden.

Laadpaal installateur Uitwellingerga vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen zijn nogal verschillend. De kostprijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €675 tot +/- €3250. De prijs wordt bepaald door de capaciteit en functies van het laadstation. Des te hoger het vermogen, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Daarnaast zijn er slimme systemen met features als Autostart die in aanschaf duurder zijn. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Uitwellingerga.

Soort laadpaalVermogenOplaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€510- €605
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€535- €625
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€675- €790
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€870- €1050
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Top merken

 1. EVBox:Flexibele laadoplossingen voor kantoor en thuis.
 2. Wallbox (wandlader): Altijd inzicht in je laadsessies.
 3. NewMotion: profiteer van volledig inzicht in laadkosten via een online portal.
 4. Alfen: Standaard energiemeter voor het verrekenen van stroom.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en veilig je elektrische auto opladen.
 6. EVhub: Een van de voordeligste aanbieders in de markt.
 7. Webasto: Slimme technologie in een slank design laadstation.
 8. Ecotap: Stevige, gebruiksvriendelijke en zelfvoorzienende palen.
 9. Blue Current: Slim en fraai design met veel vermogen.
 10. Chargepoint: Opladen en terugleveren van energie via smartgridkoppeling.
 11. Myenergi / Zappi: Veilig laden dankzij loadbalancing.
 12. Tesla Wall Connector: Compatibel met de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met slimme geïntegreerde energiemeter.
 14. Andere leveranciers: ABB, Delta, Eaton, Enovates, Etrel, Flexicharge, Hypercharger, Keba en Tritium, Efacec, Xcharge, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2023
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Uitwellingerga variëren van €300 en +/- €1975. De prijs wordt bepaald door een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Kosten van het laadpas abonnement
Hedendaags wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Dit is geen vereiste, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement bedragen ongeveer €4,75 op maandbasis.

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Eenvoudig laadkosten verrekenen met werkgever.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • Je kunt rekenen op 24/7 support en actuele software.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Zoek de beste specialisten uit jouw streek.

Kan ik veel geld besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden kan veel geld besparen. De elektrische auto en het thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. Onderstaand bieden wij een rekenvoorbeeld. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1132 kilometer op maandbasis. Hiermee calculeren we wat je kunt besparen. In het rekenvoorbeeld nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Uitwellingerga):

 • Benzine rijden 2023: €0,100/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,040/km
TypePrijzen p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,100€113,20€1358,40
Elektrisch rijden€0,040€45,28€543,36
Besparing€0,060€67,92€815,04
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in december 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Heb jij de beschikking over een EV, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In deze gevallen mag jij een openbaar oplaadpunt in Uitwellingerga aanvragen bij de gemeente. De gemeente is hierin wel kritisch en kijkt onder andere naar:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een actieradius boven de minimale aantal kilometers.

Zodra je voldoet aan deze criteria neemt de gemeente jouw aanvraag in behandeling. De gemeente bepaalt of en op welke plek de laadzuil geplaatst wordt. Ze analyseren hiervoor zaken als zichtbaarheid en drukte. Elke bewoner kan terecht bij dit oplaadpunt. Extra achtergrondinfo is beschikbaar op www.sudwestfryslan.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Het merendeel van de gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op die site kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Zakelijk elektrische auto leasen.

Openbare laadpunten bekijken (december 2023)

Laadstations in Uitwellingerga zijn dagelijks beschikbaar. Elke laadpashouder mag daar in principe gebruik van maken. Let op: het is wel vrij prijzig. De kosten schommelen tussen de €0,295 tot wel €0,620 p/kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In de onderstaande kaart doorzoek je de openbare laadstations in Uitwellingerga. Bekijk ook oplaadpunten en aanbieders in Jutrijp, Hommerts, Heeg, Oosthem en Abbega.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden uitwellingerga-8624

Mogelijkheden voor zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij je werk biedt veel uitkomst voor je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Heb je een bedrijfspand met meer dan 10 parkeervakken? Op basis van de huidige wetgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder een aantal subsidiemogelijkheden. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Daarnaast verdient een zakelijke laadpaal zich terug door externe gebruikers te laten betalen voor het laden.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Een eigen laadstation aan huis, wat kost dat?
Een particulier laadpaal voor huis en laten installeren varieert kostentechnisch tussen de €800 en €2150. Het hele prijskaartje wordt gecalculeerd a.d.h.v. het model laadzuil (wel of geen slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en extra werkzaamheden in de meterkast zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Het thuis opladen van een elektrische auto is erg aantrekkelijk. Je rekent de kilowattuurprijs af bij jouw vaste energieleverancier zoals Engie, Eneco, Essent, Budget energie, Energiedirect en PowerPeers, Pure energie, Vattenfall, Oxxio. Rekenen op zo’n €0,215 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden kunnen we dan ramen op ongeveer €3,60 per 100 kilometer. Ter illustratie: een benzine aangedreven auto kost al gauw €10,30 per 100 kilometer. Als je het integreert met zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. De huidige EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De leverancier legt een nieuwe stroomgroep incl. aardlekautomaat aan in de meterkast. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Via dit stroompunt vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. In overeenstemming met de specialist bereken je waar de laadpaal wordt geplaatst om het graafwerk te beperken. Jouw laadpaal installateur in Uitwellingerga zet het als wallbox tegen de muur of op een stevige paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Al met al is iedere meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Soms moet er wel wat aangepast worden. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste elektrische voertuigen kon men nog opladen op 220V (1-fase). De hedendaagse modellen hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Uitwellingerga kan dit allemaal regelen. De tarieven hiervan zijn circa €800. Disclaimer: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Stekkers van laadkabels heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 zien we met name terug bij Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 zien we vooral terug bij verschillende merken binnen de EU. Veel gangbare elektrische auto’s in Uitwellingerga hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook openbare laadpunten in Nederland kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Kan ik subsidie aanvragen als ik thuis een laadpaal plaats?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Elke regio heeft een eigen beleid. De gemeente Súdwest-Fryslân verstrekt momenteel geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt hierbij verzoeken of deze laadpaal in de buurt van jouw woning geplaatst mag worden. Bekijk ook www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie