Laadpaal Abbega

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Dat heeft als gevolg dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. De oplossing is een eigen laadpaal in Abbega aan huis. Middels een laadstation van jezelf rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Audi e-tron GT & Tesla Model X Long Range Plus. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en het is een stuk voordeliger. Op deze website zoek je waardevolle informatie over geschikte type laadpalen, krijg je inzicht in de mogelijkheden en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs uit jouw omgeving.

 • Met een particuliere elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Niet meer wachten bij een dure snellader.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Autorijden voor gunstige tarieven wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is al te koop voor €955.
 • Jouw eigen laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Abbega

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het elektrisch laden van een EV als onder andere de Audi e-tron GT kan op verschillende manieren. Een extra goedkope laadpaal Abbega kopen is steeds meer in trek. Het is gemakkelijk en snel en je hoeft niet onzeker te zijn over een goed geladen accu. Ook is het stukken betaalbaarder dan onderweg laden. Je hebt te maken met de volgende kosten: de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de verbruikskosten (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen parkeerplaats. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn situatie? Verderop vind je bruikbare informatie omtrent laadpaal laten installeren in Abbega. Zie ook aanvullende informatie over Laadpassen vergelijken.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Abbega kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of op een speciale paal. De werking is verder helemaal identiek. Denk goed na over de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV om lange dure laadkabels te vermijden.

1- of 3-fasen aansluitingen
De 1-fase variant gaat via de normale 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Het maximale laadvermogen is dan 3.7 kW. Elke meterkast heeft de beschikking over minstens (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadpaal onderscheidt zich doordat deze gebruik maakt van krachtstroom (400 v). Dit geeft een laadvermogen van +/- 11 kW. Een 3-fase laadpaal kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Voor een paar honderd euro kun jij je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Abbega. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

Goedkoop en snel laden en nooit meer wachten op een vrije plek

Laadkabel: los of vast
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een verplaatsbare kabel. Het gemak van de vaste stekker is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Verder is het zo dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, bij EV-box tot wel 8 meter. Het minpunt is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat er water in de kabel kan komen (of je moet de auto binnen opladen). Daarnaast kan het zijn dat het er niet zo netjes uit ziet. Tenslotte moet ook opgemerkt worden dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (of socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Het laadproces doe je met de stekker die je in de auto hebt liggen. Ook oogt het netter en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Een negatief aspect is dat het altijd even iets langer duurt als je gaat laden. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. Het station met een losse kabel blijkt uit onderzoek het beste te werken. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? In dat geval zijn er geen aanpassingen nodig. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Abbega.

Enkele of dubbele laadpaal
Je kan kiezen uit een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een enkele paal is geschikt om 1 voertuig op te laden, een dubbel station heeft 2 ingangen voor 2 auto’s. Heel erg praktisch voor huishoudens met 2 EV’s of juist voor bedrijven.

Slimme functies
Laadpalen hebben tegenwoordig meer en meer slimme laadfuncties. Hierbij tref je meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: genoeg stroom in huis en voor je auto zonder dat de meterkast overbelast raakt.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: het inpluggen van de stekker is voldoende om de laadsessie op te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: houd overzicht over jouw laadstation(s) en laadsessies.

Laadpaal installateur Abbega vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen zijn nogal verschillend. De kostprijs van een laadstation voor thuis varieert van €575 tot +/- €3250. Het prijskaartje hangt met name af van het totale laadvermogen van de installatie. Hoe meer vermogen het station heeft, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Tevens zien we steeds meer slimme systemen met toffe opties als voice of gezichtsherkenning die een grotere investering vereisen. In de bijgaande tabel tref je de kosten laadpaal Abbega.

Type stationLaadcapaciteitLaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€535- €640
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€515- €630
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€700- €770
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€825- €1015
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Populaire systemen

 1. EVBox:Altijd automatische software-updates.
 2. Wallbox (wandlader): De beste manier van elektrisch opladen.
 3. NewMotion: eenvoudige en toegankelijke systemen.
 4. Alfen: Voor iedere elektrische auto.
 5. Mennekes: Kompact, praktisch en premium.
 6. EVhub: Een van de voordeligste aanbieders in de markt.
 7. Webasto: Populaire Pure en Live modellen scherp geprijsd.
 8. Ecotap: Thuisladers met Load Balancing.
 9. Blue Current: Zeer gebruiksvriendelijke laadstations.
 10. Chargepoint: Koppeling aan eigen duurzame energieopwekking mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt al jouw laadsessies bij.
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Slimme mobiele lader die je op afstand kunt bedienen.
 14. Alternatieve leveranciers: ABB, Eaton, Etrel, Enovates, Etrel, Flexicharge, Keba, Hypercharger of Tritium, Xcharge, Zaptec, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Abbega bedragen tussen de €430 en +/- €2100. Dit hangt af van of jouw meterkast al geschikt is voor een (3-fase) laadstation en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe groter het perceel, hoe meer er uitgegraven moet worden en hoe meer kabels benodigd zijn.

Abonnementstarieven laadpassen
Soms wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Het kan ook prima zonder, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal bedragen ongeveer €7,50 op maandbasis.

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Eenvoudig je oplaadpunt openstellen voor gastgebruik.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Vergelijk populaire leveranciers in de regio.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie verdien je vrij vlot terug. In de tabel hieronder vind je een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1127 kilometer per maand. Op basis daarvan calculeren we met welke kosten je rekening moet houden. In het rekenvoorbeeld gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Abbega):

 • Benzine rijden 2024: €0,130/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,046/km
TypePrijzen p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,130€146,51€1758,12
Elektrisch€0,046€51,84€622,10
Besparing€0,084€94,67€1136,02
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Lease of koop jij een elektrische auto, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? In die situaties mag je een openbaar oplaadpunt in Abbega aanvragen bij de gemeente. Houd rekening met verschillende voorwaarden:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Mits je voldoet aan de eisen wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente geeft aan of en in welke omgeving de laadzuil neergezet wordt. Ze analyseren hiervoor facetten als bereikbaarheid en of het technisch kan. Elke bewoner kan terecht bij dit oplaadpunt. Uitgebreide informatie is ook te lezen op www.sudwestfryslan.nl. Hier lees je bovendien welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Veel gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op die site kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Stekkers.

Overzicht met alle openbare oplaadpunten (juli 2024)

Laadstations in Abbega zijn dagelijks beschikbaar. Iedere EV-bezitter heeft de mogelijkheid daar te laden. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De kosten bedragen tussen de €0,285 – €0,575 p/kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In de afbeelding hieronder zie je alle openbare laadstations in Abbega. Doorzoek daarnaast laadmogelijkheden en installatiebedrijven in Westhem, Blauwhuis, Sandfirden, Idzega en Gaastmeer.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden abbega-8618

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor is relevant voor werknemers en klanten. Gaat het om een kantoorpand met minimaal 10 parkeerplaatsen? Volgens de nieuwe regels vanuit het Europees Parlement moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Daarbovenop verdient een zakelijke laadpaal zich terug door derden te laten betalen voor het opladen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Een eigen laadpaal voor huis en laten installeren zit zo tussen de €775 en €2050. De prijsindicatie hangt vooral af van het soort systeem (wel of geen slimme functies), het maximale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Wat betaal ik voor een volle accu?
Het thuis opladen van een elektrische auto is erg aantrekkelijk. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan jouw huidige energieleverancier zoals Eneco, Essent, Budget energie, Engie, NLE en Vandebron, PowerPeers, Pure energie, Vattenfall. Dat is om en nabij de €0,245 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,85 per 100 kilometer. Ter illustratie: een doorsnee benzinewagen kost je al snel €9,95 p/100 km. Met zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. Een basis EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De specialist plaatst een aardlekautomaat en een nieuwe stroomgroep in het centrale stroompunt in je huis. Het lokale stroomnetwerk raakt zo niet overbelast. Vanuit de meterkast loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. In overeenstemming met de specialist bereken je wat de meest efficiënte route is om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. Jouw laadpaal installateur in Abbega zet het als wallbox tegen de muur of op een losse paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Over het algemeen is elke woning geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Hierbij is van belang of de woning met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De vroegere modellen konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). De nieuwste elektrische wagens worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Abbega zal al dit werk voor je oplossen. De geschatte kosten van zo’n service zijn circa €825. Let op: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabel stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 stekkers worden met name gebruikt door de merken die binnen de EU worden gemaakt. De meeste favoriete elektrische auto’s in Abbega kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Iedere provincie heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Súdwest-Fryslân verstrekt op het ogenblik geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Je kunt wel een openbaar laadstation aan te vragen. Je kunt hierbij verzoeken of het laadpunt dichtbij jouw woning geïnstalleerd kan worden. Voor extra info verwijzen we je naar www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie