Laadpaal Heeg

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Dat heeft als gevolg dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Het is dan mogelijk om te gaan voor een 100% eigen laadpaal in Heeg aan huis. D.m.v. een particulier laadstation ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw MG ZS EV of jouw Jaguar I-Pace EV320. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en het is erg goedkoop. Op deze pagina zoek je handige informatie over meerdere type laadstations, geven we een duidelijk stappenplan en kom je in contact met leveranciers en installateurs bij jou in de regio.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Spotgoedkoop rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is er al vanaf €930.
 • Een privé laadstation aan huis verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Heeg

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het opladen van de accu van een EV zoals een Hyundai Kona Electric 64 kWh kan op verschillende manieren. Een extra goedkope laadpaal Heeg kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Het werkt snel en eenvoudig en je kunt rekenen op een goed geladen accu. Verder is het veel betaalbaarder dan onderweg laden. De kosten worden gevormd door de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en uiteraard de verbruikte stroom (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Het enige wat je nodig hebt is een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal past bij mijn situatie? Verderop bieden wij aantal belangrijke aandachtspunten omtrent laadpaal laten installeren in Heeg. Zie ook onze informatie over Goedkoopste laadpas.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Heeg kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Je kunt het laten plaatsen als wandbox aan de muur of op een stevige paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Onderzoek de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen apparaat
De 1 fase aansluiting functioneert met de doorsnee 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Elk adres beschikt over sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Het 3-fase systeem is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Het maximale laadvermogen is 11 kW. De 3-fase installatie kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt dan de meterkast geschikt laten maken door een elektricien in Heeg. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een oplaadpaal aan huis?

De voordeligste manier van opladen en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: vast of los
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een verplaatsbare kabel. De meerwaarde van een vaste kabel is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Een ander pluspunt is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij EV-box tot wel 8 meter. Het minpunt is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat er water in de kabel kan komen (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Wat we ook vaak horen is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Als laatste moet je er rekening mee houden dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het gemak van een losse kabel (of een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Daarvoor neem je de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Daarnaast ziet het er wat netter uit en blijft de kabel langer goed. Waar je op moet letten is dat het altijd even iets langer duurt als je jouw auto gaat laden. Je moet de kabel/stekker dan uit je koffer pakken, om alles vervolgens aan te sluiten. De oplossing met een losse kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In zo’n scenario hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Heeg.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Er zijn twee keuzes: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een enkele paal kan voor 1 EV de benodigde stroom leveren, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Ideaal als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Slimme functies
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf bekijk jij extra details over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: controleert het stroomgebruik van de woning.
 • Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: met autostart hoef je enkel een laadkabel in te pluggen om een laadsessie te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: behoud het overzicht van al je wekelijkse laadsessies.

Laadpaal installateur Heeg vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen liggen nogal uiteen. De investering van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €650 t/m €3425. De kosten worden tot stand door o.a. het vermogen van de laadpaal. Hoe meer vermogen, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. Ook zien we steeds meer slimme systemen met extra opties als gebarenherkenning die een stukje prijziger zijn. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Heeg.

Type stationVermogenLaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€550- €620
1-fase laadpaal7,4 kW5,5 uur€510- €605
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€670- €760
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€865- €925
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Populaire merken

 1. EVBox:Veiligste manier van laden voor jouw auto en huis.
 2. Wallbox (wandlader): De beste manier van elektrisch opladen.
 3. NewMotion: duidelijk inzicht door middel van online laadpuntbeheer.
 4. Alfen: Plug & Charge met optioneel slimme functies.
 5. Mennekes: Overal mobiel op de hoogte.
 6. EVhub: Stevige en krachtige laadpalen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Populaire systemen al vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Thuisladers met Load Balancing.
 9. Blue Current: Compacte, betrouwbare en gemakkelijke laadstations.
 10. Chargepoint: Laden en afrekenen via een persoonlijke laadpas.
 11. Myenergi / Zappi: Geschikt voor 1-fase, 2-fase en 3-fase voertuigen.
 12. Tesla Wall Connector: Compatibel met de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met App voor inzicht in stroomverbruik en laadkosten.
 14. Alternatieve marken: ABB, Delta, Eaton, Etrel, Etrel, Flexicharge, Keba, Schneider Electric en Tritium, Efacec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2022
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Heeg bedragen tussen de €420 tot €2050. Dit wordt grotendeels bepaalt door of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Abonnementskosten laadpas
Doorgaans wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Dit is geen vereiste, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal bedragen circa €6,50 op maandbasis.

 • Online inzicht in laadsessies.
 • Automatisch factureren en declareren van de laadkosten.
 • Laat je gasten ook bij je thuis hun auto opladen.
 • 24/7 helpdesk support.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Bekijk populaire vakmannen uit jouw streek.

Ben ik goedkoper uit met een elektrische auto?

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De aanschaf van een elektrische auto en jouw thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. In het onderstaande gedeelte kun je aan de slag met een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1129 km (maandelijks). Met dit aantal kilometers becijferen we hoeveel goedkoper je uiteindelijk uit bent. In onze begroting zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Heeg):

 • Benzine rijden 2022: €0,140/km
 • Elektrisch rijden 2022: €0,048/km
AandrijvingKosten p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,140€158,06€1896,72
Elektrisch rijden€0,048€54,19€650,30
Besparing€0,092€103,87€1246,42
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in augustus 2022.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Heb je een EV, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Heeg aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Als je aan deze voorwaarden voldoet neemt de gemeente jouw aanvraag in behandeling. De gemeente heeft altijd de beslissingsbevoegdheid als het gaat om of en waar precies de laadzuil gemonteerd wordt. Ze checken daarvoor relevante zaken als toegankelijkheid en drukte. Elke EV-eigenaar mag hier parkeren en laden. Alle details kun je terugvinden op www.sudwestfryslan.nl. Daar kom je er ook achter of de gemeente subsidies verstrekt. Steeds meer gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Daar kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Beste laadpaal.

Openbare oplaadpunten in de regio (augustus 2022)

Laadstations in Heeg zien we steeds meer. Elke laadpashouder kan daar gebruik van maken. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De prijzen liggen tussen de €0,300 en €0,590 per kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In de onderstaande kaart bekijk je de openbare laadstations in Heeg. Op deze site vind je ook laadstations en verkooppunten in Oosthem, Abbega, Westhem, Blauwhuis en Sandfirden.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden heeg-8621

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen is heel praktisch voor bijv. je personeel en relaties. Gaat het om een locatie met tenminste 10 parkeerplaatsen? Tegenwoordig moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Daarnaast verdient een zakelijke laadpaal zich terug door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het gebruik van de palen.


Veelgestelde vragen aangaande thuis elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een individueel laadpaal voor huis met daarbij de installatie kost tussen de €950 & €2550. Het tarief wordt berekend aan de hand van het soort systeem (wel of geen slimme functies), de laadcapaciteit, de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van jouw leveranciers van energie zoals Energiedirect, NLE, Essent, Eneco, Engie en Vattenfall, PowerPeers, Oxxio, Pure energie. Dat is om en nabij de €0,225 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €4,40 p/100 km. Ter vergelijking: een benzine aangedreven auto kost circa €10,40 per 100 kilometer. Wanneer je het combineert met zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. Een normale EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De vakman kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in de stroomvoorziening van je woning. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Via de stroomkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen met de monteur bespreek je waar het station moet komen om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De laadpaal installateur in Heeg plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een speciale paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Doorgaans is ieder huis geschikt om elektrische voertuigen te laden. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Let er wel op dat je groepenkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste modellen werden geladen op 1-fase stroom (220V). Moderne elektrische auto’s worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Heeg kan het allemaal juist aansluiten. De kosten daarvoor bedragen circa €1050. Bedenk wel: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 stekkers komen we tegen bij merken uit Europa. De meeste bekende elektrische auto’s in Heeg beschikken over een type 2 aansluiting. Ook de openbare laadpunten in ons land zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Elke regio vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Súdwest-Fryslân verschaft op dit moment geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt wel een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt aanvragen of het openbare laadpunt in de buurt van jouw huis geplaatst mag worden. Zie ook de website van de gemeente www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie