Laadpaal Scharnegoutum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Door deze trend zien we ook dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Overweeg dan zeker eens een handige laadpaal in Scharnegoutum aan huis. Via jouw eigen laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Dacia Spring Electric + Tesla Model Y Long Range Performance. Niet meer wachten op een vrije plek en het is veel voordeliger. Op deze pagina tref je extra informatie over velerlei type laadpunten, bieden we een aantal handige kooptips en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit jouw gemeente.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, en dus een maximale actieradius.
 • Extra goedkoop rijden door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis laat je al plaatsen vanaf €975.
 • Een particulier laadstation heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Scharnegoutum

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals een BMW i4 kan op diverse manieren. Een extra goedkope laadpaal Scharnegoutum kopen is een uitstekend idee. Je kunt eenvoudig laden en je bent altijd verzekerd van een optimale actieradius. Daarnaast is het een stuk voordeliger dan bij een publiek toegankelijk laadstation. De kosten bestaan uit: een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de stroomprijzen (die je zelf kunt opwekken met zonnepanelen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een parkeerplaats/garage of oprit. Welk laadstation is geschikt voor mijn auto en mijn situatie? Op deze pagina kan je aan de slag met aantal belangrijke aandachtspunten met betrekking tot laadpaal laten installeren in Scharnegoutum. Op EVplan.nl lees je ook meer over Zakelijk elektrische auto leasen.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Scharnegoutum installeren kan op 2 manieren. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een stevige paal. Verder zijn er geen verschillen. Bekijk kritisch de afstand tot de parkeerplek zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase of 3-fasen station
De 1 fase aansluiting werkt met een standaard 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. Elk adres beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadpaal maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Het maximale laadvermogen is 11 kW per uur. De 3-fase variant is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Je kunt hierin investeren en de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Scharnegoutum. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

De goedkoopste oplossing en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Vaste of losse laadkabel
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een vaste kabel of een losse stekker. Het gemak van de vastzittende kabel is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Wat hierbij ook handig is is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, bij EV-box tot wel 8 meter. Het grote nadeel is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat deze sneller nat wordt (tenzij je binnen laadt). Wat je ook vaak ziet is dat het wat rommelig oogt. Daarbij moet je opletten dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (dus met alleen een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Daarvoor neem je de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Bovendien oogt het netter en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Waar je op moet letten is dat er een extra stap is als je jouw EV wilt laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. Een losse kabel is toch het meest gebruiksvriendelijk. Ga je een ander elektrische auto rijden? Dan kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Scharnegoutum.

Enkel of dubbel laadstation
Jij kunt gaan voor een enkele of een dubbele laadpaal. Het enige verschil zit hem in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 stekkeringang kan voor 1 EV de benodigde stroom leveren, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Nuttig als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Smart toepassingen
De nieuwste laadsystemen herbergen doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In het gedeelte hieronder bekijk je extra uitleg over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: genoeg stroom in huis en voor je auto zonder dat de meterkast overbelast raakt.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: uitsluitend opladen wanneer jij zelf het systeem hebt ontgrendeld.
 • Gebarenherkenning: Geen pasje of sleutel meer nodig, enkel een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: perfect als jij de enige bent die gebruik maakt van het laadstation.
 • Abonnementen & Laadpas: houd overzicht over jouw laadstation(s) en laadsessies.

Laadpaal installateur Scharnegoutum vergelijken

De prijzen van laadpalen liggen nogal uiteen. De investering van een laadstation voor thuis varieert van €500 – €3200. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van het laadvermogen van het systeem. Hoe meer vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Verder zijn er allerlei slimme stations met leuke snufjes als gezichtsherkenning die een grotere investering vereisen. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Scharnegoutum.

Soort laadstationVermogenLaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€510- €620
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€530- €645
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€665- €785
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€870- €990
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Populaire leveranciers

 1. EVBox:Flexibele laadoplossingen voor kantoor en thuis.
 2. Wallbox (wandlader): Beheer meerdere gebruikers en laders met MyWallbox.
 3. NewMotion: slimme laadservices voor thuis.
 4. Alfen: Slimme functies tegen een aantrekkelijke prijs.
 5. Mennekes: Maker van moderne elektromobiliteit.
 6. EVhub: Optioneel integratie met slimme EVhub laadpas.
 7. Webasto: Hoogwaardig en mooi vormgegeven laadstation.
 8. Ecotap: Voor elke Plugin Hybride en/of volledige elektrische auto.
 9. Blue Current: Slimme laadstations met vaste kabel of als socket.
 10. Chargepoint: Koppeling aan eigen duurzame energieopwekking mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Direct klaar voor gebruik zonder verborgen kosten.
 12. Tesla Wall Connector: Snelste oplaadsnelheid voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Tot 3-fasen opladen, overal waar je wilt.
 14. Alternatieve marken: ABB, Etrel, Delta, Enovates, Etrel, Schneider Electric , Keba, Flexicharge & Tritium, Efacec, Circontrol, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2023
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Scharnegoutum lopen uiteen tussen de €340 en plus minus €1825. Deze prijs komt tot stand door een verwachting van de diverse installatie-uren (arbeid), meterkast aanpassingen en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Des te groter deze afstand is, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Kosten van het laadpas abonnement
Doorgaans wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement zijn circa €6,25 op maandbasis.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • De kosten worden automatisch verrekend met je werkgever.
 • Je kunt gebruik maken van betaald gastgebruik.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Zoek populaire adviseurs uit jouw omgeving.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Op deze pagina kan je een rekenvoorbeeld zien. Een Nederlander rijdt zo’n 1137 kilometer op maandbasis. Hiermee checken we wat de verwachte kostenbesparing is. In onze berekening zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Scharnegoutum):

 • Benzine rijden 2023: €0,125/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,045/km
SoortTarieven p/kmP/maandP/jaar
Benzine rijden€0,125€142,13€1705,50
Elektrisch rijden€0,045€51,17€613,98
Besparing€0,080€90,96€1091,52
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in september 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Heb jij de beschikking over een EV, maar ontbreekt het je aan de ruimte voor een eigen laadplek? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt In die situaties mag je zo’n openbaar oplaadpunt in Scharnegoutum aanvragen bij de gemeente. Er kunnen per gemeente wel additionele voorwaarden gelden:

 • Er kan geen laadpunt op jouw eigen terrein aangesloten worden.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente wijst uit of en in welke straat de laadzuil neergezet wordt. Hierbij bekijken zij invalshoeken zoals zichtbaarheid en of het technisch kan. Iedereen mag het gebruiken. Uitgebreide informatie is beschikbaar op www.sudwestfryslan.nl. Daar lees je ook of de gemeente subsidies verstrekt. Steeds meer gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Daar kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Goedkoopste elektrische auto.

Dichtstbijzijnde openbare oplaadpunten (september 2023)

Laadstations in Scharnegoutum zijn 24/7 actief. Elke weggebruiker kan terecht bij deze punten. De onkosten liggen daar wel hoger. De tarieven bedragen tussen de €0,280 – €0,565 per kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In het Google Maps overzicht check jij de openbare laadstations in Scharnegoutum. Bekijk ook laadstations en verkopers in Goënga, Gauw, Offingawier, Oppenhuizen en Uitwellingerga.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden scharnegoutum-8629

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal bij je werk biedt veel uitkomst voor werknemers en klanten. Bekijk je de mogelijkheden voor een kantoor of bedrijf met 10 parkeervakken of meer? Overeenkomstig de nieuwste wetgeving zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder meerdere subsidieregelingen. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Verder kan je extra geld verdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het opladen.


Informatie over thuis elektrisch laden

Wat kost zo’n eigen laadstation aan huis?
Een laadpaal voor thuis en laten installeren zit zo tussen de €1075 – €2275. De kosten van het hele pakket hangt af van welk merk je kiest (softwarematige slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en laadstation en extra werkzaamheden in de meterkast zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Wat kost een auto thuis opladen?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan je stroomleverancier voor je woning zoals Budget energie, Eneco, NLE, Essent, Energiedirect en Oxxio, Vattenfall, Vandebron, PowerPeers. Rekenen op zo’n €0,210 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €4,15 p/100 km. Vergeet niet: een auto met benzinemotor kost om en nabij de €10,15 p/100 km. Als je kiest voor zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een basis EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Friesland.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De vakman zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in de stroomkast in de woning. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Vanuit dit stroompunt loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. Samen met de monteur bespreek je waar de laadpaal wordt geplaatst om de werkzaamheden binnen de perken te houden. Jouw laadpaal installateur in Scharnegoutum plaatst het als wallbox aan de muur of op een vrijstaande paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Onderaan de streep is iedere meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Hierbij is van belang of de woning een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De eerste elektrische voertuigen konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. Nieuwere modellen kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Scharnegoutum zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De kosten daarvoor bedragen circa €900. Disclaimer: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabels / stekkers kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 zien we met name terug bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. Veel gangbare elektrische auto’s in Scharnegoutum kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Elke provincie heeft een eigen beleid. De gemeente Súdwest-Fryslân biedt op het ogenblik geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Je kunt wel een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt aanvragen of het oplaadpunt dichtbij jouw woning kan komen te staan. Zie ook www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie