Laadpaal Goënga

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Door deze trend zien we ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een slimme laadpaal in Goënga aan huis. Door middel van een privé laadstation ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw BMW iX3 of bijvoorbeeld de Porsche Taycan Cross Turismo. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en je hebt het snel terugverdiend. Middels onze vergelijker bekijk je praktische informatie over populaire soorten laadstations, krijg je inzicht in de mogelijkheden en vind je ervaren leveranciers en installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Met een eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Altijd een volle accu, altijd een optimale actieradius.
 • Nog voordeliger rijden wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is er al voor €960.
 • Een eigen laadstation aan huis heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Goënga

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Het opladen van jouw EV zoals bijv. de Tesla Model 3 Long Range Dual Motor gaat steeds eenvoudiger. Een eigen goedkope laadpaal Goënga kopen is steeds meer in trek. Het is gemakkelijk en snel en je rijdt elke ochtend weg met een 100% actieradius. Ook is het stukken betaalbaarder dan laden bij openbare stations. Wel heb je te maken met de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de stroom / verbruikskosten (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Alles wat je nodig hebt is een eigen parkeerplaats. Welke laadpaal is nu handig voor mijn voertuig en mijn woning? In het gedeelte hieronder bespreken we bruikbare informatie omtrent laadpaal laten installeren in Goënga. Bekijk ook meer info over Private lease elektrische auto.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Goënga kan op 2 manieren worden aangebracht. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of je installeert het op een paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Bekijk kritisch de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen station
Het 1-fase laadstation functioneert met de doorsnee 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Ieder huis in Nederland heeft ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). Een 3-fase laadzuil maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het maximale vermogen is 11 kW. Een 3-fase laadzuil kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt dan de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Goënga. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

Spotgoedkoop opladen en altijd een vrije plek!

Losse of vaste laadkabel
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een verplaatsbare kabel. Het pluspunt van een vaste kabel is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Een bijkomend voordeel is dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, tot wel 10 meter. Het grote nadeel is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er door wind en regen water in kan komen (tenzij je binnen laadt). Daarnaast kan het zijn dat het er niet zo netjes uit ziet. Daarbij moet je er rekening mee houden dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het grote voordeel van een losse kabel (of een socket) is de mogelijkheid om elk type auto op te laden. Het opladen gebeurt namelijk met de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Daarnaast oogt het netter en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Het minpunt is dat er een extra handeling vereist is als je jouw auto gaat laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, om daarna het geheel te connecten. Een laadzuil met losse kabel werkt in de praktijk vaak het best. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? Dan hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Goënga.

Enkele vs dubbele laadpaal
Er zijn 2 opties: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een enkelvoudige paal is geschikt om 1 voertuig op te laden, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Heel erg praktisch als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken of voor zakelijke doeleinden.

Innovatieve toepassingen
Laadstations hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. Hieronder tref jij extra details over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: handige functie die overbelasting voorkomt.
 • Peak shaving: voorkom kosten die uw netbeheerder in rekening kan brengen bij het overschrijden van het piekvermogen.
 • Gezichtsherkenning: zo kan je hands-free jouw laadpaal ontgrendelen.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden wanneer de kabel wordt aangesloten.
 • Abonnementen & Laadpas: altijd een goed overzicht van al je oplaadmomenten.

Laadpaal installateur Goënga vergelijken

De kosten van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De kosten van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €825 – €3025. De prijs wordt bepaald door het vermogen van de laadpaal. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller de batterij van de auto laadt. Bovendien onderscheiden we slimme laadpunten met speciale mogelijkheden als Hub/Satellite die duurder zijn. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Goënga.

Soort laadpaalVermogenTijd volle batterijPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW11 – 12 uur€520- €620
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€520- €640
3-fase laadpaal11 kW4 uur€695- €785
3-fase laadpaal22 kW2 uur€860- €1035
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Top producten

 1. EVBox:Weer- en schokbestendig.
 2. Wallbox (wandlader): Beheer meerdere gebruikers en laders met MyWallbox.
 3. NewMotion: gecertificeerde boxen die weerbestendig zijn.
 4. Alfen: Een solide en hoogwaardig product voldoet aan strenge richtlijnen.
 5. Mennekes: Kompact, praktisch en premium.
 6. EVhub: Dashboard voor facturatie, verrekening en stroomverbruik.
 7. Webasto: Slimme Dynamic Load Balancing optie.
 8. Ecotap: Voor elke Plugin Hybride en/of volledige elektrische auto.
 9. Blue Current: Veilig en robuuste laadstations.
 10. Chargepoint: Personalisering van laadstation mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt rekening met uw maximale capaciteit (dynamic loadbalancing).
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: De perfecte oplossing om te laden op de camping.
 14. Ook interessant: ABB, Etrel, Delta, Enovates, Etrel, Keba, Flexicharge, Hypercharger of Tritium, Circontrol, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2022
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Goënga komen uit tussen de €430 en +/- €1975. Dit is afhankelijk van de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Des te groter deze afstand is, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en hoe meer prijzige kabels aangelegd moeten worden.

Informatie over laadpassen
Hedendaags wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Het is absoluut niet verplicht, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal liggen rond de €4,25 op maandbasis.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • De kosten worden automatisch verrekend met je werkgever.
 • Laat vrienden of buren ook bij jouw laadstation laden middels gastgebruik.
 • Je kunt rekenen op 24/7 support en actuele software.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Vergelijk ervaren specialisten uit jouw streek.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. In de tabel hieronder hebben wij een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1136 km (maandelijks). Op basis van dit gemiddelde ramen we met welke kosten je rekening moet houden. In het rekenvoorbeeld zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Goënga):

 • Benzine rijden 2022: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2022: €0,044/km
SoortKosten p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,120€136,32€1635,84
Elektrisch€0,044€49,98€599,81
Besparing€0,076€86,34€1036,03
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in augustus 2022.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Lease of koop jij een elektrische auto, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Op dat moment kan jij zo’n openbaar oplaadpunt in Goënga aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • Je kunt nog niet terecht bij een openbaar laadstation in de omgeving.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Op het moment dat jij hieraan voldoet neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar de laadzuil neergezet wordt. Hierbij bekijken zij variabelen als zichtbaarheid en drukte. Elke bewoner mag hier parkeren en laden. Uitgebreide informatie is terug te lezen op www.sudwestfryslan.nl. Daar lees je ook of de gemeente subsidies verstrekt. Het merendeel van de gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Bijtelling.

Openbare oplaadpunten in de buurt (augustus 2022)

Laadstations in Goënga zijn elke dag werkzaam. Elke weggebruiker heeft de mogelijkheid daar te laden. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De tarieven liggen tussen de €0,290 en €0,555 p/kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In het Google Maps overzicht vind jij de openbare laadstations in Goënga. Check tevens oplaadplekken en installatiebedrijven in Gauw, Offingawier, Oppenhuizen, Uitwellingerga en Jutrijp.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden goenga-8628

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen is relevant voor bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Betreft het een bedrijfspand met tenminste 10 parkeerplaatsen? Tegenwoordig moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder een aantal subsidiemogelijkheden. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Daarbovenop kan je extra geld verdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het opladen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Een individueel laadpaal voor huis met daarbij de installatie varieert qua prijs tussen de €775 & €2350. De kosten van het hele pakket wordt gecalculeerd a.d.h.v. het type laadstation (softwarematige slimme functies), het minimale laadvermogen, de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en extra werkzaamheden in de meterkast zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. Je rekent de kilowattuurprijs af bij jouw vaste energieleverancier zoals Eneco, Energiedirect, NLE, Budget energie, Essent en PowerPeers, Oxxio, Vattenfall, Vandebron. Over het algemeen niet meer dan €0,225 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €4,00 p/100 km. Belangrijk: een normale auto op benzine kost om en nabij de €9,60 p/100 km. Als de laadpaal draait op zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. Een reguliere EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De installateur legt een aparte stroomgroep aan in de stroomkast in de woning. Dit zorgt voor een optimale stroomverdeling in huis. Vanuit de meterkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. Samen wordt besloten wat een goede plek is om het graafwerk te beperken. Jouw laadpaal installateur in Goënga plaatst het als wallbox aan de muur of bevestigt ‘m op een losse paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Uiteindelijk is ieder huis geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Achterhaal of de groepenkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De eerste modellen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De nieuwste elektrische auto’s vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). Dit komt neer op krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Goënga zal al dit werk voor je oplossen. De prijzen van deze service bedragen zo’n €825. Bedenk wel: het vastrecht van je energieleverancier kan hierdoor omhoog gaan.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Stekkers van laadkabels heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 wordt doorgaans geïmplementeerd bij de Europese merken. Veel bekende elektrische auto’s in Goënga hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook de openbare laadpunten in ons land zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Elke provincie kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Súdwest-Fryslân biedt op dit moment geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Vraag daarbij gerust of deze laadpaal niet al te ver van jouw woning kan komen. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie