Laadpaal Scheemda

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Dat heeft als gevolg dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. Je kunt dan beter kiezen voor een handige laadpaal in Scheemda aan huis. Met behulp van een laadstation van jezelf weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Dacia Spring Electric + Audi e-tron S 55 quattro. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en de kWh prijs is voordeliger. Hier lees je waardevolle informatie over diverse soorten laadpunten, krijg je inzicht in de mogelijkheden en vind je de beste installateurs uit jouw omgeving.

 • Dankzij een elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Je bent niet afhankelijk van andere weggebruikers.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Goedkope kilometer-tarieven in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is er al voor €985.
 • Een privé laadstation aan huis heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Scheemda

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals bijv. een Hyundai Kona Electric 64 kWh gaat steeds eenvoudiger. Een 100% eigen goedkope laadpaal Scheemda kopen is een zeer interessante optie. Het is gemakkelijk en snel en je hoeft niet onzeker te zijn over een lange actieradius. Tevens is het een stuk goedkoper dan laden bij openbare stations. Wel heb je te maken met de initiële aanschaf + installatie en de kWh prijs voor de stroom (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Het enige wat je nodig hebt is een eigen oprit/parkeerplaats. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn auto en mijn situatie? Hieronder kan je aan de slag met een aantal kooptips rondom laadpaal laten installeren in Scheemda. Zie ook onze informatie over Elektriciteitsnet.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Scheemda kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of op een vrijstaande paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Bekijk altijd goed de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1- of 3-fasen aansluitingen
Een 1-fase laadzuil werkt met de normale 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW per uur. Elke meterkast beschikt over ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). Een 3-fase laadzuil maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het maximale vermogen is 11 kW. Een 3-fase laadpaal kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Tegen een kleine meerprijs kan je deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Scheemda. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

Goedkoop en snel laden en nooit meer wachten op een vrije plek

Laadkabel: los of vast
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een vaste kabel of een losse stekker. Het pluspunt van een vastzittende kabel is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Een ander pluspunt is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Het grote nadeel is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Wat je ook vaak ziet is dat het een rommelig geheel wordt. Ook is het in de praktijk zo dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het gemak van een losse kabel (alsook voor een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Het opladen gebeurt namelijk met de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Verder ziet het er niet zo chaotisch uit en blijft de kabel langer goed. Een punt van kritiek is dat de drempel wat hoger wordt als jij de EV even snel wil bijladen. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, om daarna het geheel te connecten. De oplossing met een losse kabel is toch het meest gebruiksvriendelijk. Koop je een nieuwe elektrische auto? In dit geval ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Scheemda.

Enkele of dubbele laadpaal
We onderscheiden 2 soorten: een enkel of een dubbel laadstation. Hetgeen waar ze in verschillen is het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 aansluiting kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, met een dubbel laadstation kun je 2 EV’s tegelijkertijd aansluiten. Ideaal als je 2 elektrische auto’s hebt of juist voor bedrijven.

Slimme functies
De huidige oplossingen hebben intuïtieve slimme laadfuncties. Hierbij tref jij extra uitleg over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: past laadvermogen automatisch aan op beschikbare hoeveelheid stroom.
 • Peak shaving: Voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: Laadzuil bedienen met eenvoudige gebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: jouw laadkosten automatisch verrekenen met je werkgever.

Laadpaal installateur Scheemda vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De kosten van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €825 tot €3100. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van het vermogen van de laadpaal. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Bovendien heb je de keuze uit slimme palen met extra features als gezichts- en gebarenherkenning die duurder zijn. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Scheemda.

Soort laadstationVermogenLaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€515- €600
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€505- €640
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€670- €770
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€835- €1065
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Goede systemen

 1. EVBox:Weer- en schokbestendig.
 2. Wallbox (wandlader): De beste manier van elektrisch opladen.
 3. NewMotion: toegang tot 180.000 openbare laadpunten in 35 landen.
 4. Alfen: Dynamisch loadbalancen mogelijk dankzij slimme meter.
 5. Mennekes: Altijd inzicht in je laadgegevens via de App.
 6. EVhub: Optioneel integratie met slimme EVhub laadpas.
 7. Webasto: Degelijk en krachtig, gemaakt in Duitsland.
 8. Ecotap: Thuisladers met Load Balancing.
 9. Blue Current: Plug & Charge of met laadpas laden.
 10. Chargepoint: Verkrijgbaar met verschillende laadsnelheden, max 2x22kWh.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd connected met de speciale HUB.
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Compact systeem dat je overal naartoe kunt meenemen.
 14. Andere leveranciers: ABB, Etrel, Enovates, Eaton, Etrel, Keba, Flexicharge, Schneider Electric en Tritium, Xcharge, Circontrol, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Scheemda lopen uiteen tussen de €430 en plus minus €1900. Deze prijs komt tot stand door of er iets in de meterkast omgezet moet worden en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer er gegraven moet worden en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Abonnementskosten laadpas
Vaak wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement zijn circa €7,00 per maand.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Eenvoudig laadkosten verrekenen met werkgever.
 • Eenvoudig je oplaadpunt openstellen voor gastgebruik.
 • Automatische firmware-updates.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Vergelijk ervaren verkooppunten in de regio.

Kosten elektrisch rijden en besparing t.o.v. benzine

Elektrisch rijden kan flink besparen op je autokosten. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. Onderstaand hebben wij een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1115 kilometer per 4 weken. Met dit getal ramen we wat de mogelijke besparing zal zijn. In ons voorbeeld gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Scheemda):

 • Benzine rijden 2024: €0,135/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,047/km
SoortPrijzen p/kmP/maandPer jaar
Benzine€0,135€150,53€1806,30
Elektrisch€0,047€52,41€628,86
Besparing€0,088€98,12€1177,44
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Oldambt

Rijd je elektrisch, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? In dat geval kan je een openbaar oplaadpunt in Scheemda aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een minimale actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar de laadzuil neergezet wordt. Ze overwegen daarbij factoren als vindbaarheid en of het technisch kan. Iedereen met een elektrische auto kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Updates en informatie is te vinden op www.gemeente-oldambt.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of je in aanmerking komt voor een subsidie. Veel Nederlandse gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Daar kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Laadpaal plaatsen.

Lijst met openbare oplaadpunten in de buurt (april 2024)

Laadstations in Scheemda zijn er veel. Elke laadpashouder kan terecht bij deze punten. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De prijzen wisselen tussen de €0,235 – €0,565 p/kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In het Google Maps overzicht treft jij de openbare laadstations in Scheemda. Vind ook laadzuilen en verkooppunten in Westerlee, Heiligerlee, Winschoten, Oude Pekela en Nieuwe Pekela.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden scheemda-9679

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal bij je bedrijf kan worden gebruikt door personeel of bezoekers. Heb je een kantoor of bedrijf met meer dan 10 parkeervakken? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder verschillende subsidieregelingen. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Verder kan je iets bijverdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het opladen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Jouw eigen laadpaal voor huis en laten installeren varieert kostentechnisch tussen de €975 – €2250. De kosten van het hele pakket wordt grotendeels bepaalt door af het soort systeem (wel/geen slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en extra werkzaamheden in de meterkast zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij de stroomaanbieder van je huis zoals Energiedirect, NLE, Essent, Engie, Eneco en Vattenfall, PowerPeers, Pure energie, Oxxio. Gemiddeld is dat +/- €0,235 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €4,25 per 100 kilometer. Om een indicatie te geven: een benzine aangedreven auto kost ongeveer €9,60 per 100 kilometer. Als je kiest voor zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. Een basis EV eist 10 – 16 zonnepanelen om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Groningen.

Hoe werkt de installatie?
De installateur legt een nieuwe stroomgroep incl. aardlekautomaat aan in de stroomkast in de woning. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Via de stroomkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. In overeenstemming met de specialist bereken je wat de meest efficiënte route is zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. De laadpaal installateur in Scheemda zet het laadstation vast tegen de muur of op een vrijstaande paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Over het algemeen is elke woning geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Bekijk vooraf wel of je meterkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste modellen werden geladen op 220V (1-fase). De actuele elektrische wagens vereisen een 3-fasen aansluiting. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Scheemda kan dit allemaal regelen. De kosten daarvoor zijn circa €1050. Bedenk wel: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabels / stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 is vooral te zien bij de Europese merken. Veel gangbare elektrische auto’s in Scheemda kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook openbare laadpunten in Nederland zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt op je oprit. Iedere provincie heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Oldambt verstrekt op het ogenblik geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt hierbij verzoeken of de laadzuil in de buurt van jouw woning geïnstalleerd kan worden. Voor extra info verwijzen we je naar www.gemeente-oldambt.nl.

Plaats een reactie