Laadpaal Finsterwolde

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Dat heeft als gevolg dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Je kunt dan beter kiezen voor een eigen laadpaal in Finsterwolde aan huis. Middels een particulier laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Hyundai Kona Electric 64 kWh + Renault Twingo Electric. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en je hebt het snel terugverdiend. Hier lees je praktische informatie over diverse type laadpunten, een handige keuzehulp en kom je in contact met leveranciers en installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Met behulp van jouw eigen elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Nog voordeliger rijden wanneer je er extra zonnepanelen bij neemt.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is al te bestellen vanaf €970.
 • Een thuis-laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Finsterwolde

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het opladen van jouw EV zoals bijv. de Hyundai Kona Electric 64 kWh is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een extra goedkope laadpaal Finsterwolde kopen is een uitstekend idee. Nooit meer in de rij bij een laadstation en je bent altijd verzekerd van een lange actieradius. Verder is het veel betaalbaarder dan een openbaar laadpunt. Wel heb je te maken met de aanschaf en installatie van de paal en de stroomprijzen (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Het enige wat je nodig hebt is een eigen parkeerplaats. Welke laadpaal past bij mijn voertuig en mijn woning? Verderop vind je een aantal zaken waar je rekening mee moet houden omtrent laadpaal laten installeren in Finsterwolde. Bekijk ook meer info over Voordelige laadpas.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Finsterwolde kun je op twee wijzen aanbrengen. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een losse paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Check de afstand van jouw EV en de laadplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1- of 3-fasen aansluitingen
De 1 fase aansluiting functioneert met de standaardaansluiting van 230V. Daarmee behaal je standaard 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Elk adres beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadzuil kan maar liefst 3x 230V leveren. Dit geeft een laadvermogen van +/- 11 kW. De 3-fase installatie kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt hierin investeren en jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Finsterwolde. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Een oplaadpaal aan huis?

De voordeligste manier van opladen en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: vast of los
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een vaste kabel of een losse kabel. De meerwaarde van de vaste variant is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Verder is het zo dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Het grote nadeel is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Een ander minpunt is dat het wat rommelig oogt. Bovendien moet ook opgemerkt worden dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het grote gemak van een losse kabel (of een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Daarvoor neem je de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Ook oogt het minder rommelig en profiteer je van een langere levensduur. Een punt van kritiek is dat je een stap extra moet uitvoeren als je jouw auto gaat laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een laadzuil met losse kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Koop je een nieuwe elektrische auto? In dat geval zijn er geen aanpassingen nodig. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Finsterwolde.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Er zijn twee mogelijkheden: een enkel of een dubbel laadstation. Het verschil heeft te maken met het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 stekkeringang biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Heel erg praktisch als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s of juist voor bedrijven.

Slimme functies
Laadpalen hebben tegenwoordig doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In het gedeelte hieronder check je meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat de stroom uitvalt.
 • Peak shaving: voorkom kosten die uw netbeheerder in rekening kan brengen bij het overschrijden van het piekvermogen.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: het inpluggen van de stekker is voldoende om de laadsessie op te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: Ontvang automatisch een vergoeding voor laadtransacties op jouw eigen adres.

Laadpaal installateur Finsterwolde vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De kosten van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €725 – €3250. De prijs wordt bepaald door het laadvermogen van het systeem. Des te hoger het vermogen, hoe sneller de batterij van de auto laadt. Ook heb je de keuze uit slimme wallboxen en palen met leuke mogelijkheden als Hub/Satellite die een grotere investering vereisen. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Finsterwolde.

Type stationLaadcapaciteitLaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€515- €625
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€515- €635
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€650- €785
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€880- €1000
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Goede merken

 1. EVBox:Weer- en schokbestendig.
 2. Wallbox (wandlader): Slimme Wifi & Bluetooth connectiviteit.
 3. NewMotion: duidelijk inzicht door middel van online laadpuntbeheer.
 4. Alfen: Standaard energiemeter voor het verrekenen van stroom.
 5. Mennekes: Overal mobiel op de hoogte.
 6. EVhub: De beste prijs/kwaliteit verhouding in de markt.
 7. Webasto: Plug & Charge (aansluiten en direct laden).
 8. Ecotap: Optioneel leverbaar met vaste kabel.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 – 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Personalisering van laadstation mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: 3-10 x sneller dan standaard.
 12. Tesla Wall Connector: Razendsnel opladen van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Laadsessies op afstand starten en stoppen met slimme App.
 14. Ook interessant: ABB, Eaton, Etrel, Delta, Etrel, Keba, Schneider Electric , Flexicharge of Tritium, Xcharge, Efacec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Finsterwolde schommelen tussen de € 380 tot €1925. Dit hangt af van of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Hoe groter het terrein, des te meer graafwerk er bij komt kijken en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Abonnementsprijzen laadpassen
Optioneel wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Men hoeft dat niet af te nemen, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement liggen rond de €3,75 per maand.

 • Online inzicht in laadsessies.
 • Eenvoudig laadkosten verrekenen met werkgever.
 • Zelf een kWh-prijs instellen voor gastgebruik.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Bekijk ervaren installateurs uit jouw regio.

Gemiddelde besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. De elektrische auto en het thuislaadpunt heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. Bijgaand bieden wij een rekenvoorbeeld. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1118 kilometer per 4 weken. Op basis daarvan ramen we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. In het rekenvoorbeeld gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Finsterwolde):

 • Benzine rijden 2024: €0,150/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,050/km
AandrijvingTarieven p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,150€167,70€2012,40
Elektrisch€0,050€55,90€670,80
Besparing€0,100€111,80€1341,60
Kosten elektrisch vs benzine rijden in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Oldambt

Lease of koop jij een elektrische auto, maar ontbreekt het je aan de ruimte voor een eigen laadplek? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In deze gevallen mag jij zo’n openbaar oplaadpunt in Finsterwolde aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation (gepland) dichtbij jouw woon- of werkadres.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een actieradius boven de minimale aantal kilometers.

Mits je voldoet aan de eisen neemt de gemeente jouw aanvraag in behandeling. De gemeente beslist uiteindelijk of en op welke plek de laadzuil werkzaam zal worden. Ze onderzoeken aspecten zoals vindbaarheid en technische haalbaarheid. Elke inwoner kan hier gebruik van maken. Alle details is te vinden op www.gemeente-oldambt.nl. Hier lees je bovendien welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Het merendeel van de gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op deze website kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Betrouwbare laadpaal.

Openbare oplaadpunten zoeken (juli 2024)

Laadstations in Finsterwolde nemen in rap tempo toe. Elke laadpashouder kan hier laden. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De onkosten lopen uiteen tussen de €0,235 – €0,620 p/kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In onze maps kaart doorzoek jij de openbare laadstations in Finsterwolde. Vind ook laadmogelijkheden en verkopers in Oostwold, Midwolda, Scheemda, Westerlee en Heiligerlee.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden finsterwolde-9684

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij uw bedrijf is heel praktisch voor bijv. werknemers en klanten. Zoek je naar opties voor een pand met tenminste 10 parkeerplaatsen? Op basis van de huidige wetgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij verschillende subsidieregelingen. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Tevens kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het laden.


Lees de veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. thuis elektrisch laden

Een eigen laadstation aan huis, wat kost dat?
Een particulier laadpaal voor huis en laten installeren zit qua kostprijs tussen de €800 – €2225. Het hele prijskaartje wordt gecalculeerd a.d.h.v. het type laadstation (wel of geen slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en of er iets in jouw meterkast omgezet moet worden zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Wat kost een auto thuis opladen?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. Je rekent de kilowattuurprijs af bij je eigen energieleverancier zoals Eneco, NLE, Energiedirect, Engie, Essent en Vattenfall, Pure energie, PowerPeers, Vandebron. Dat is om en nabij de €0,235 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €3,90 p/100 km. Vergeet niet: een gemiddelde benzineauto kost je al snel €9,80 p/100 km. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. De standaard EV eist 10 – 16 zonnepanelen om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Groningen.

Hoe werkt de installatie?
De expert plaatst een aardlekautomaat en een nieuwe stroomgroep in het centrale stroompunt in je huis. Het lokale stroomnetwerk raakt zo niet overbelast. Vanaf de meterkast loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. In overleg met de expert wordt besloten wat de beste manier is zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. Jouw laadpaal installateur in Finsterwolde plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een losse paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Doorgaans is ieder huis geschikt voor het laden van een elektrische auto. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Bekijk vooraf wel of je meterkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De vroegere modellen werden geladen op 220V (1-fase). Moderne elektrische wagens kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Finsterwolde kan het allemaal juist aansluiten. De kosten daarvoor bedragen ongeveer €975. Bedenk wel: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Stekkers (van laadkabels) zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt met name toegepast bij Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 wordt vooral gebruikt door merken uit de Europese Unie. De meeste beschikbare elektrische auto’s in Finsterwolde kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook openbare laadpunten in Nederland hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op je oprit. Elke provincie vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Oldambt verstrekt op dit moment geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Het alternatief is om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt vragen of het laadpunt vlakbij jouw huis geplaatst mag worden. Zie ook de website van de gemeente www.gemeente-oldambt.nl.

Plaats een reactie