Laadpaal Leutingewolde

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Dat heeft als gevolg dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. Je kunt dan beter kiezen voor een handige laadpaal in Leutingewolde aan huis. D.m.v. een laadstation op eigen terrein weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Audi e-tron GT + Renault Twingo Electric. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Hier check je praktische informatie over diverse type laadpunten, een handige keuzehulp en kom je in contact met leveranciers en installateurs uit jouw omgeving.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Je bent niet afhankelijk van het openbaar netwerk.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Autorijden zonder onkosten op je eigen groene stroom met zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €980.
 • Een individueel laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Leutingewolde

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Jouw elektrische auto opladen zoals de Hyundai Kona Electric 64 kWh kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een slimme eigen goedkope laadpaal Leutingewolde kopen is iets wat we steeds meer zien. Je kunt eenvoudig laden en je kunt rekenen op een lange actieradius. Ook is het een stuk voordeliger dan bij een laadstation in de omgeving. Wel heb je te maken met de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de verbruikskosten (die je zelf kunt opwekken met zonnepanelen). Je moet wel de beschikking hebben over een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welke laadpaal is geschikt voor mijn voertuig en mijn woning? In onze keuzehulp check je tips en adviezen rondom laadpaal laten installeren in Leutingewolde. Op deze website lees je ook meer over Zero Emission.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Leutingewolde kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of op een losse paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Check de afstand tot de parkeerplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen apparaat
De 1 fase aansluiting werkt met de doorsnee 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Je zit dan op maximaal 3.7 kW laadvermogen. Elke woning in Nederland heeft zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Het 3-fase systeem kan maar liefst 3x 230V leveren. Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen. Een 3-fase laadstation kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Je kunt gemakkelijk de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Leutingewolde. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

Goedkoop en snel laden en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Vaste of losse laadkabel
Je hebt de opties voor een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een kabel die afneembaar is. Het grootste gemak van een vaste kabel is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Wat hierbij ook handig is is dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, vaak wel 6 – 8 meter. Het grote nadeel is dat je de kabel regelmatig moet schoonmaken omdat deze sneller nat wordt (tenzij je binnen laadt). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Tenslotte kan het zijn dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (net als een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Je pakt namelijk de kabel die af-fabriek is geleverd. Bovendien oogt het netter en gaat jouw kabel langer mee. Het minpunt is dat het altijd even iets langer duurt als je wilt laden. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Een losse kabel is doorgaans toch praktischer. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? In dat geval zijn er geen aanpassingen nodig. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Leutingewolde.

Enkele of dubbele laadpaal
Er bestaan twee types: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het enige verschil zit hem in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 aansluiting kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Dit biedt uitkomst wanneer je 2 auto’s in bezit hebt of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Slimme functies
De nieuwste laadsystemen herbergen doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk delen we meer info over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: laadvermogen is afgestemd op het elektriciteitsverbruik in huis.
 • Peak shaving: voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: je hebt geen pasje, tag of sleutel nodig om een sessie te starten of stoppen.
 • AutoStart / Plug&Charge: met autostart hoef je enkel een laadkabel in te pluggen om een laadsessie te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: mogelijkheid om gastgebruik toe te staan.

Laadpaal installateur Leutingewolde vergelijken

De tarieven van laadpalen liggen nogal uiteen. De adviesprijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €800 tot €3450. De prijzen worden voor een groot deel bepaald door het vermogen van de laadpaal. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Bovendien onderscheiden we slimme systemen met extra features als Dynamic Load Balancing die een hogere verkoopprijs hebben. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Leutingewolde.

Type stationCapaciteitTijd volle batterijKosten
1-fase laadpaal3,7 kW11 – 12 uur€540- €645
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€505- €630
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€690- €795
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€825- €920
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare merken

 1. EVBox:Veiligste manier van laden voor jouw auto en huis.
 2. Wallbox (wandlader): Beheer meerdere gebruikers en laders met MyWallbox.
 3. NewMotion: onderdeel van de shell group (veel expertise).
 4. Alfen: Montage aan wand of losstaand met optionele montagepaal.
 5. Mennekes: Sterk, duurzaam en efficiënt.
 6. EVhub: De beste prijs/kwaliteit verhouding in de markt.
 7. Webasto: Populaire Pure en Live modellen scherp geprijsd.
 8. Ecotap: Zeer gebruiksvriendelijk en vandalismebestendig.
 9. Blue Current: Geschikt voor alle elektrische voertuigen.
 10. Chargepoint: Een fraaie laadpaal in 11 kW of 22 kW uitvoering.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt rekening met uw maximale capaciteit (dynamic loadbalancing).
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Gemakkelijk mee te nemen laadpaal.
 14. Alternatieven: ABB, Etrel, Eaton, Enovates, Etrel, Keba, Flexicharge, Hypercharger & Tritium, Xcharge, Zaptec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Leutingewolde liggen tussen de €360 en ongeveer €2050. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Abonnementstarieven laadpassen
Bij sommige aanbieders wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Het kan ook prima zonder, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van een laadpaal abonnement zijn circa €7,00 p/maand.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Je kunt gebruik maken van betaald gastgebruik.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Vind ervaren leveranciers in de regio.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. Onderstaand kan je een rekenvoorbeeld zien. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1105 km per 4 weken. Op basis daarvan calculeren we welke besparing er mogelijk is. In onze begroting gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Leutingewolde):

 • Benzine rijden 2024: €0,100/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,040/km
SoortKosten p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,100€110,50€1326,00
Elektrisch€0,040€44,20€530,40
Besparing€0,060€66,30€795,60
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in maart 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Noordenveld

Heb je een EV, maar is er geen ruimte voor een laadpaal? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In deze gevallen mag jij een openbaar oplaadpunt in Leutingewolde aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een minimale actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente neemt een besluit over of en op welke locatie de laadzuil gemonteerd wordt. Daarbij bekijkt de gemeente invalshoeken zoals zichtbaarheid en of het technisch kan. Iedereen kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Alle details is terug te lezen op www.noordenveld.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of er een subsidie mogelijk is. Veel Nederlandse gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op die site kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Elektriciteitsnet.

Overzicht met openbare oplaadpunten (maart 2024)

Laadstations in Leutingewolde zijn veel beschikbaar. Iedereen met een laadpas heeft de mogelijkheid daar te laden. Het is relatief wel duur. De prijzen liggen tussen de €0,260 – €0,580 p/kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In het Google Maps overzicht treft je de openbare laadstations in Leutingewolde. Doorzoek daarnaast oplaadplekken en verkopers in Nieuw-Roden, Alteveer, Roderesch, Lieveren en Roden.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden leutingewolde-9313

Mogelijkheden voor zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij je werk is een extra stukje service richting je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Betreft het een kantoor of bedrijf met meer dan 10 parkeervakken? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 36% aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Daarbovenop kan je extra geld verdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het gebruik.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Hoe duur is een eigen laadstation aan huis laten plaatsen?
Een particulier laadpaal voor huis incl. de benodigde installatie varieert kostentechnisch tussen de €975 en €2500. De prijsindicatie wordt grotendeels bepaalt door af het type laadpaal (wel/geen slimme functies), de laadcapaciteit, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je rekent de kilowattuurprijs af bij je stroomleverancier voor je woning zoals Budget energie, Essent, NLE, Engie, Eneco en Vandebron, Vattenfall, Pure energie, Oxxio. Dat is om en nabij de €0,215 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €3,50 per 100 kilometer. Ter vergelijking: een doorsnee benzinewagen komt uit op zo’n €10,05 p/100 km. Als je het integreert met zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een normale EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Drenthe.

Hoe werkt de installatie?
De leverancier kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in het centrale stroompunt in je huis. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Van dit stroompunt loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. In overleg met de expert wordt besloten waar het station moet komen om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. De gecertificeerde laadpaal installateur in Leutingewolde monteert het als wallbox of op een montagepaal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Over het algemeen is iedere meterkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Bekijk vooraf wel of je meterkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De oude modellen EV’s konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). Innovatieve elektrische voertuigen hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Leutingewolde zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De prijzen van deze service liggen rond de €1075. Let op: stroomkosten voor vastrecht stijgen dan wel.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabel + stekkers kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 is vooral te zien bij verschillende merken binnen de EU. Veruit de meest populaire elektrische auto’s in Leutingewolde zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Is er een subsidie mogelijk voor een laadpaal bij mij thuis?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een eigen thuislaadpunt. Elke provincie heeft een eigen beleid. De gemeente Noordenveld verstrekt op het ogenblik geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt vragen of de laadzuil nabij jouw woning geplaatst mag worden. Zie ook www.noordenveld.nl.

Plaats een reactie