Laadpaal Alteveer

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Dat heeft als gevolg dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Overweeg dan zeker eens een slimme laadpaal in Alteveer aan huis. Middels een zelfvoorzienend laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw BMW i4 of Kia e-Soul 64 kWh. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en de kWh prijs is voordeliger. Op dit portaal vind je bruikbare informatie over betrouwbare type laadpunten, een handige keuzehulp en vind je de beste installateurs uit de buurt.

 • Met een particuliere elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Een exclusieve paal voor je eigen wagen.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Goedkoper autorijden door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis is al te koop voor €895.
 • Een laadstation op eigen grond verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Alteveer

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Het opladen van jouw EV zoals de CUPRA el-Born kan op steeds meer plekken. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Alteveer kopen is een goede investering. Het werkt snel en eenvoudig en je bent altijd verzekerd van een lange actieradius. Daarnaast is het veel betaalbaarder dan een openbaar laadstation in de wijk. De kosten worden gevormd door de aanschaf en installatie van de paal en de stroomprijzen (die je zelf kunt opwekken met zonnepanelen). Je moet wel de beschikking hebben over een eigen oprit/parkeerplaats. Welke laadpaal is nu handig voor mijn situatie? Op deze pagina bieden wij een aantal zaken waar je rekening mee moet houden m.b.t. laadpaal laten installeren in Alteveer. Op deze website lees je ook meer over Informatie over elektrisch rijden.

Wallbox of vaste laadpaal
Een laadstation Alteveer installeren kan op 2 manieren. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of op een speciale paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Denk goed na over de afstand tussen de auto en de laadplek (zo kun je besparen op de kabellengte).

1- of 3-fasen aansluitingen
Het 1-fase laadstation kan laden met een standaard 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Elk adres beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadpaal gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen per uur. Een 3-fase laadpaal kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt gemakkelijk de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Alteveer. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

De voordeligste manier van opladen en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste laadkabel
Je hebt de opties voor een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse kabel. Het grootste gemak van de vastzittende kabel is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Wat hierbij ook handig is is dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, bij EV-box tot wel 8 meter. Het minpunt is dat de levensduur van de kabel minder is omdat deze sneller nat wordt (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het een rommelig geheel wordt. Daarbij is het in de praktijk zo dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Het handige van een losse kabel (net als een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Je gebruikt namelijk de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Overigens ziet het er niet zo chaotisch uit en zal de levensduur van de stekker flink toenemen. Een negatief aspect is dat je een stap extra moet uitvoeren als je even kort wilt opladen. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, om daarna het geheel te connecten. Het station met een losse kabel blijkt uit onderzoek het beste te werken. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? Dan hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Alteveer.

Enkel of dubbel laadstation
Er zijn twee opties: een enkel of een dubbel laadstation. Het onderscheid zit ‘m in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 aansluiting kan nooit meer dan 1 auto opladen, met een dubbel laadstation kun je 2 EV’s tegelijkertijd aansluiten. Heel erg praktisch wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt of voor zakelijke doeleinden.

Smart toepassingen
Laadstations hebben vaak ingebouwde slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf lees je een uiteenzetting over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
 • Gezichtsherkenning: De laadpaal kan alleen door geautoriseerde personen gebruikt worden.
 • Gebarenherkenning: gebruik handgebaren om een laadsessie te openen (zonder pasjes).
 • AutoStart / Plug&Charge: het inpluggen van de stekker is voldoende om de laadsessie op te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: eenvoudig jouw laadpaal openstellen voor derden.

Laadpaal installateur Alteveer vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De kostprijs van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €675 t/m €3050. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van de laadcapaciteit van het station. Hoe krachtiger het vermogen, des te sneller de batterij weer is opgeladen. In aanvulling hierop zijn er slimme opladers met leuke extra’s als Autostart die kostbaarder zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Alteveer.

Type laadstationCapaciteitOplaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€515- €650
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€525- €600
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€700- €790
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€860- €1055
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Goede leveranciers

 1. EVBox:Mogelijk om laadvermogen te upgraden.
 2. Wallbox (wandlader): Beheer meerdere gebruikers en laders met MyWallbox.
 3. NewMotion: gecertificeerde boxen die weerbestendig zijn.
 4. Alfen: Compatibel met alle elektrische auto’s.
 5. Mennekes: Altijd inzicht in je laadgegevens via de App.
 6. EVhub: No-nonsense laadoplossingen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
 8. Ecotap: Uniek ‘less is more’ design.
 9. Blue Current: Slimme laadstations met vaste kabel of als socket.
 10. Chargepoint: Koppeling aan eigen duurzame energieopwekking mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd en overal inzicht via de mobiele App.
 12. Tesla Wall Connector: De beste keuze voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Slimme mobiele lader die je op afstand kunt bedienen.
 14. Alternatieve marken: ABB, Eaton, Etrel, Delta, Etrel, Keba, Flexicharge, Schneider Electric & Tritium, Zaptec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Alteveer variëren van €370 en ongeveer €1875. Dit is afhankelijk van of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Abonnementsprijzen laadpassen
Eventueel wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Dit is niet verplicht, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal bedragen zo’n €6,75 (maandelijks).

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Eenvoudig je oplaadpunt openstellen voor gastgebruik.
 • 24/7 helpdesk support.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Zoek de beste deskundigen uit jouw regio.

Kosten elektrisch rijden en besparing t.o.v. benzine

Elektrisch rijden kan veel geld besparen. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie hebben een korte terugverdientijd. Bijgaand maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1103 kilometer (maandelijks). Met dit gemiddelde als uitgangspunt checken we wat jouw potentiële besparing is. In onze berekening gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Alteveer):

 • Benzine rijden 2024: €0,145/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,049/km
AandrijvingPrijzen p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,145€159,94€1919,22
Elektrisch rijden€0,049€54,05€648,56
Besparing€0,096€105,89€1270,66
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Noordenveld

Heb jij de beschikking over een EV, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In deze gevallen mag jij zo’n openbaar oplaadpunt in Alteveer aanvragen bij de gemeente. Houd rekening met verschillende voorwaarden:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation (gepland) dichtbij jouw woon- of werkadres.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een aanzienlijke actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente bepaalt of en in welke omgeving de laadzuil komt te staan. Daarbij bekijkt de gemeente invalshoeken zoals vindbaarheid en of het technisch kan. Elke EV-eigenaar mag hier parkeren en laden. Extra achtergrondinfo is beschikbaar op www.noordenveld.nl. Daar lees je ook welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Veel Nederlandse gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Via deze website kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Elektrisch of benzine.

Openbare oplaadpunten bekijken (mei 2024)

Laadstations in Alteveer zijn aanwezig. Iedereen met een laadpas kan hier laden. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De tarieven schommelen tussen de €0,265 tot €0,555 p/kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In het Google Maps overzicht zie jij alle openbare laadstations in Alteveer. Check tevens laadplekken en aanbieders in Roderesch, Lieveren, Roden, Zwagerbosch en Kollumerzwaag.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden alteveer-9306

Mogelijkheden voor zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij het bedrijfspand biedt veel uitkomst voor je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Betreft het een kantoorpand met tenminste 10 parkeerplaatsen? Op basis van de huidige wetgeving moet je rekening houden dat 10% van de plekken geschikt is voor EV’s. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook nog eens het overwegen waard. Als ondernemer kun je profiteren van de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 36% aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Tevens kunnen bedrijven verdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het gebruik.


Vaak gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Hoe duur is een eigen laadstation aan huis laten plaatsen?
Een particulier laadpaal voor huis en laten installeren kost tussen de €800 en €2150. De uiteindelijke kostprijs hangt vooral af van het type en model (met of juist zonder slimme functies), de laadcapaciteit, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Wat betaal ik voor een volle accu?
Het thuis opladen van een elektrische auto is erg aantrekkelijk. Je rekent de kilowattuurprijs af bij de stroomaanbieder van je huis zoals Engie, Eneco, NLE, Budget energie, Energiedirect en PowerPeers, Vandebron, Vattenfall, Oxxio. Dit is nu ongeveer €0,235 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,50 per 100 kilometer. Om een indicatie te geven: een benzineauto komt uit op zo’n €9,65 per 100 kilometer. Met zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. Een EV anno 2024 heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Drenthe.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De vakman legt een nieuwe stroomgroep aan in je stroomkast. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Via dit stroompunt loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. Samen wordt besloten waar de laadpaal wordt geplaatst om het graafwerk te beperken. De gecertificeerde laadpaal installateur in Alteveer bevestigt het laadstation aan de muur of hij komt op een aparte paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Al met al is elke meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Belangrijk is of de meterkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De vroegere modellen werden geladen op 1-fase stroom (220V). De actuele types vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). We spreken ook wel over krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Alteveer kan dit allemaal regelen. De kosten daarvoor bedragen ongeveer €1000. Goed om te weten: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel + stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 stekkers komen we tegen bij de Europese leveranciers. De populaire elektrische auto’s in Alteveer zijn compatibel met een type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Is er een subsidie mogelijk voor een laadpaal bij mij thuis?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op je oprit. Iedere gemeente kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Noordenveld heeft op dit ogenblik geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt daarbij het verzoek indienen of de paal niet al te ver van jouw huis kan komen te staan. Voor meer info en aanvragen zie www.noordenveld.nl.

Plaats een reactie