Laadpaal Kollumerzwaag

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Dit resulteert in het feit dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. Overweeg dan zeker eens een 100% eigen laadpaal in Kollumerzwaag aan huis. Door middel van een privé laadstation ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Audi Q4 e-tron + Renault Zoe ZE50 R135. Altijd verzekerd van een laadpaal op jouw eigen oprit en het is erg goedkoop. Hier lees je extra informatie over geschikte soorten laadpunten, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en vind je de beste installateurs bij jou in de regio.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Altijd een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Goedkoop rijden door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis is al te bestellen voor €910.
 • Een privé laadstation aan huis kan je al terugverdienen in 6 – 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Kollumerzwaag

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het elektrisch laden van een EV zoals bijv. de Mercedes EQA kan op verschillende manieren. Een slimme eigen goedkope laadpaal Kollumerzwaag kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Hij is altijd beschikbaar en je rijdt elke ochtend weg met een goed geladen accu. Eveneens is het veel betaalbaarder dan een publiek toegankelijk laadstation. Wat betreft kosten heb je te maken met de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de verbruikskosten (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Alles wat je nodig hebt is een eigen oprit of garage. Welke laadpaal is geschikt voor mijn EV en mijn woning/meterkast? In onze keuzehulp check je handige tips en adviezen m.b.t. laadpaal laten installeren in Kollumerzwaag. Op EVplan.nl lees je ook meer over Onderhoud.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Kollumerzwaag kun je op twee wijzen aanbrengen. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een montagepaal. De werking is verder helemaal identiek. Denk vooraf na over de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
Het 1 fase systeem kan laden met de standaard 230 voltage. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Je zit dan op maximaal 3.7 kW laadvermogen. Elk adres beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Het 3-fase systeem is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Het maximale laadvermogen is dan 11 kW. Een 3-fase laadzuil kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Voor een paar honderd euro kun jij de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Kollumerzwaag. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een oplaadstation aan huis

Voordelig opladen en nooit meer wachten op een vrije plek

Laadkabel: vast of los
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een afneembare kabel. Het pluspunt van de vastzittende kabel is dat de drempel om even snel op te laden lager is. Wat hierbij ook handig is is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, vaak wel 6 – 8 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Wat we ook vaak horen is dat het er niet zo netjes uit ziet. Tenslotte noemen we nog even dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (net als socket) is dat dit geschikt is voor meer verschillende auto’s. Opladen kan altijd en overal met de kabel die af-fabriek is geleverd. Verder is het een strakker geheel en blijft de kabel langer goed. Het belangrijkste nadeel is dat er een extra stap is als jij de EV even snel wil bijladen. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Een laadpaal zonder vaste kabel is vaak de beste keuze. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In zo’n geval hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Advies: probeer ook eens de snelladers in Kollumerzwaag.

Enkele vs dubbele laadpaal
Men kan kiezen voor één aansluiting of twee aansluitingen. Hetgeen waar ze in verschillen is het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een paal met 1 ingang heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Dit is praktisch als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Slimme toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig steeds vaker slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf lees jij meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat de stroom uitvalt.
 • Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: mogelijkheid om gastgebruik toe te staan.

Laadpaal installateur Kollumerzwaag vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De kostprijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €950 en €3425. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van de laadcapaciteit van het station. Des te hoger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Ook onderscheiden we slimme palen met leuke extra’s als Peak Shaving die een grotere investering vereisen. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Kollumerzwaag.

Type laadstationCapaciteitTijd volle batterijTarief
1-fase laadpaal3,7 kW11 – 12 uur€545- €645
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€515- €650
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€665- €760
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€835- €965
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top leveranciers

 1. EVBox:Standaard 3 jaar garantie.
 2. Wallbox (wandlader): Programmeer het opladen in de daluren.
 3. NewMotion: eenvoudige en toegankelijke systemen.
 4. Alfen: SIM-lock vrij: vrije keuze voor de aanbieder van laaddiensten.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en veilig je elektrische auto opladen.
 6. EVhub: De beste prijs/kwaliteit verhouding in de markt.
 7. Webasto: Hoogwaardig en mooi vormgegeven laadstation.
 8. Ecotap: Gebruiksvriendelijke en uitgebreide Ecotap managementtool.
 9. Blue Current: Geschikt voor 1-fase en 3-fase ladende auto’s.
 10. Chargepoint: Een fraaie laadpaal in 11 kW of 22 kW uitvoering.
 11. Myenergi / Zappi: Middels de HUB constant up-to-date.
 12. Tesla Wall Connector: De beste keuze voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Slimme mobiele lader die je op afstand kunt bedienen.
 14. Andere merken: ABB, Delta, Eaton, Etrel, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Schneider Electric of Tritium, Zaptec, Circontrol, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Kollumerzwaag bedragen tussen de €350 – €1950. Dit wordt grotendeels bepaalt door de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer er uitgegraven moet worden en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Abonnementskosten laadpas
Eventueel wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is geen vereiste, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement zijn zo’n €5,50 p/maand.

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • instellen van laadkosten voor gastgebruik.
 • Helpdesk 24/7 bereikbaar + software updates.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Vind de beste deskundigen die werken in je omgeving.

Rekenvoorbeeld besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. In het onderstaande gedeelte vind je een rekenvoorbeeld. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1098 km (maandelijks). Op basis van dit gemiddelde ramen we wat jouw potentiële besparing is. Hierbij hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Kollumerzwaag):

 • Benzine rijden 2024: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,044/km
TypeKosten p/kmPer maandP/jaar
Benzine rijden€0,120€131,76€1581,12
Elektrisch€0,044€48,31€579,74
Besparing€0,076€83,45€1001,38
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in februari 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Noardeast-Fryslân

Heb jij de beschikking over een EV, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Kollumerzwaag aanvragen bij de gemeente. Houd rekening met verschillende voorwaarden:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • Je kunt nog niet terecht bij een openbaar laadstation in de omgeving.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een aanzienlijke actieradius.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente geeft aan of en in welke omgeving de laadzuil werkzaam zal worden. Hierbij bekijken zij invalshoeken zoals zichtbaarheid en doorstroming. Iedereen met een elektrische auto mag gebruik maken van het oplaadpunt. Meer informatie is ook te lezen op www.noardeast-fryslan.nl. Daar kom je er ook achter of je een subsidie kunt krijgen. Veel gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Informatie over elektrisch rijden.

Kaart met openbare oplaadpunten (februari 2024)

Laadstations in Kollumerzwaag kan je op meer en meer plekken vinden. Iedereen met een laadpas kan hier laden. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De prijzen bedragen tussen de €0,285 en €0,615 per kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In het Google Maps overzicht bekijk je de openbare laadstations in Kollumerzwaag. Vind ook oplaadpunten en leveranciers in Triemen, Veenklooster, Westergeest, Oudwoude en Kollumerpomp.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden kollumerzwaag-9298

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal bij het bedrijfspand biedt veel uitkomst voor personeel of bezoekers. Bekijk je de mogelijkheden voor een locatie met tenminste 10 parkeerplaatsen? Volgens de laatste regelgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Bovendien kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het gebruik van de palen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Een eigen laadstation aan huis, wat kost dat?
Een laadpaal voor thuis met daarbij de installatie zit qua kostprijs tussen de €1075 en €2450. De totaalprijs komt tot stand door het soort systeem (wel of geen slimme functies), het maximale laadvermogen, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Wat betaal ik voor een volle accu?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan jouw huidige energieleverancier zoals NLE, Engie, Budget energie, Energiedirect, Eneco en Vandebron, PowerPeers, Oxxio, Vattenfall. Dit is nu ongeveer €0,240 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €3,55 per 100 kilometer. Vergeet niet: een auto met benzinemotor kost ongeveer €10,00 p/100 km. Als je laadt met eigen zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. Een basis EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Friesland.

Hoe werkt de installatie?
De specialist legt een nieuwe stroomgroep incl. aardlekautomaat aan in de meterkast. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Vanuit de meterkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). Samen wordt besloten wat de beste manier is om graafwerk en benodigde kabels te beperken. De laadpaal installateur in Kollumerzwaag zet het als wallbox tegen de muur of op een speciale paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Over het algemeen is iedere meterkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Belangrijk is of de meterkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De allereerste elektrische auto’s werden geladen op 220V (1-fase). De huidige elektrische wagens vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). Dit komt neer op krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Kollumerzwaag zal al dit werk voor je oplossen. De totale onkosten bedragen ongeveer €850. Goed om te weten: het vastrecht van je energieleverancier kan hierdoor omhoog gaan.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt met name toegepast bij Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 is vooral te zien bij Europese leveranciers en fabrikanten. De meeste favoriete elektrische auto’s in Kollumerzwaag dien je op te laden met een type 2 stekker. Ook openbare laadpunten in Nederland hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt. Iedere gemeente kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Noardeast-Fryslân heeft op dit ogenblik geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Vraag daarbij gerust of het openbare laadpunt dichtbij jouw huis kan komen te staan. Zie ook www.noardeast-fryslan.nl.

Plaats een reactie