Laadpaal Mantinge

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Dat heeft als gevolg dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Het is dan mogelijk om te gaan voor een eigen laadpaal in Mantinge aan huis. Door gebruik te maken van een laadstation van jezelf ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Volkswagen ID.3 Pure of jouw Lucid Air Pure. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en het is veel voordeliger. Hier vind je uitgebreide informatie over verschillende laadstations, een handige keuzehulp en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk bij jou in de regio.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, en dus een maximale actieradius.
 • Nog goedkoper rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Deze slimme laadpaal aan huis bestel je al vanaf €940.
 • Een thuis-laadstation kan je al terugverdienen in 6 – 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Mantinge

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Jouw elektrische auto opladen zoals bijv. de BMW i4 gaat steeds eenvoudiger. Een extra goedkope laadpaal Mantinge kopen is iets wat we steeds meer zien. Het is ontzettend handig in gebruik en je hoeft niet onzeker te zijn over een volgeladen accu. Ook is het veel betaalbaarder dan een laadstation in de omgeving. Wel heb je te maken met de installatie, hardware, kabels en de stroom / verbruikskosten (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen oprit of garage. Welke laadpaal past bij mijn voertuig en mijn woning? Op deze pagina kan je aan de slag met een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor laadpaal laten installeren in Mantinge. Zie ook aanvullende informatie over Beste laadpaal.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Mantinge kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of hij komt op een aparte paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Bekijk altijd goed de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
De 1 fase installatie functioneert met de reguliere 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Het maximale laadvermogen is dan 3.7 kW. Elke woning in Nederland heeft ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). De 3-fase installatie maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het laadvermogen is dan max. 11 kW. Een 3-fase laadpaal kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Je kunt gemakkelijk de meterkast geschikt laten maken door een elektricien in Mantinge. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een oplaadstation aan huis

Spotgoedkoop opladen en altijd verzekerd van een vrije plek

Vaste of losse kabel
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een losse stekker. Het belangrijkste voordeel van de vaste stekker is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Wat hierbij ook handig is is dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, vaak wel 6 – 8 meter. Waar je op moet letten is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat deze sneller nat wordt (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Daarnaast kan het zijn dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Als laatste moet ook opgemerkt worden dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het grote voordeel van een losse kabel (alsook voor een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Het laadproces doe je met de kabel die af-fabriek is geleverd. Daarnaast oogt het netter en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Belangrijk nadeel is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je gaat laden. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Een laadpaal zonder vaste kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In dat geval kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Mantinge.

Enkele vs dubbele laadpaal
We onderscheiden 2 soorten: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het enige verschil zit hem in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een enkele paal heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Heel erg praktisch als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Slimme toepassingen
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In het gedeelte hieronder vind je meer informatie over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: past laadvermogen automatisch aan op beschikbare hoeveelheid stroom.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: Geen pasje of sleutel meer nodig, enkel een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: met autostart hoef je enkel een laadkabel in te pluggen om een laadsessie te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: jouw laadkosten automatisch verrekenen met je werkgever.

Laadpaal installateur Mantinge vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen liggen nogal uiteen. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €675 t/m €3300. De aanschafkosten hangen vooral af van de laadcapaciteit van het station. Hoe meer vermogen het station heeft, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Verder kan je kiezen voor slimme laadpunten met functies als voice of gezichtsherkenning die een stukje prijziger zijn. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Mantinge.

Laadstation typeLaadvermogenLaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW11 – 12 uur€550- €615
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€505- €610
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€655- €785
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€830- €970
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top merken

 1. EVBox:Energieverbruik veilig verdeeld.
 2. Wallbox (wandlader): Hightech vermogen met een compacte omvang.
 3. NewMotion: gecertificeerde boxen die weerbestendig zijn.
 4. Alfen: Robuuste, veilige en betrouwbare laadstations.
 5. Mennekes: Robuust, mooi van vorm, aansluitklaar.
 6. EVhub: No-nonsense laadoplossingen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Slimme technologie in een slank design laadstation.
 8. Ecotap: Slimme stroomverdeling tussen de geschakelde laadstations met Smart Grid.
 9. Blue Current: Gecertificeerd laadpunt en voldoet aan alle Nederlandse veiligheidsnormen.
 10. Chargepoint: Koppeling aan eigen duurzame energieopwekking mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: 3-10 x sneller dan standaard.
 12. Tesla Wall Connector: De beste keuze voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Ideaal op de campingplaats of bij een hotel.
 14. Ook interessant: ABB, Etrel, Enovates, Eaton, Etrel, Keba, Schneider Electric , Flexicharge en Tritium, Zaptec, Circontrol, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Mantinge lopen uiteen tussen de €320 en plus minus €2000. De prijs wordt bepaald door of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Laadpas
Doorgaans wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Je kunt natuurlijk zonder, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De kosten van abonnementen voor laadpalen bedragen circa €5,00 per maand.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • De kosten worden automatisch verrekend met je werkgever.
 • Laat je gasten ook bij je thuis hun auto opladen.
 • Automatische firmware-updates.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Vind betrouwbare specialisten uit jouw regio.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt zelf heb je snel terugverdiend. Hieronder kun je aan de slag met een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1144 kilometer per 4 weken. Op basis daarvan calculeren we wat de mogelijke besparing zal zijn. In ons voorbeeld kiezen we voor de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Mantinge):

 • Benzine rijden 2024: €0,130/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,046/km
TypeTarieven p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,130€148,72€1784,64
Elektrisch rijden€0,046€52,62€631,49
Besparing€0,084€96,10€1153,15
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Midden-Drenthe

Rijd je een elektrische auto, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Mantinge aanvragen bij de gemeente. Houd rekening met verschillende voorwaarden:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet neemt de gemeente jouw aanvraag in behandeling. De gemeente bepaalt of en in welke straat de laadzuil gemonteerd wordt. Ze onderzoeken aspecten zoals zichtbaarheid en drukte. Iedereen mag hier parkeren en laden. Alle details is ook gepubliceerd op www.middendrenthe.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Veel Nederlandse gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Via deze website kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Hybride auto’s.

Openbare oplaadpunten in de regio (april 2024)

Laadstations in Mantinge nemen in rap tempo toe. Iedereen kan hier parkeren en laden. Het is relatief wel duur. De tarieven variëren tussen de €0,275 en €0,615 per kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In de afbeelding hieronder treft je de openbare laadstations in Mantinge. Check tevens laadplekken en installatiebedrijven in Bruntinge, Eursinge, Zwiggelte, Zuidveld en Westerbork.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden mantinge-9436

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen is relevant voor personeel of bezoekers. Bezit je een locatie met minimaal 10 parkeerplaatsen? Volgens de laatste regelgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Tevens kan je extra geld verdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het opladen.


Informatie over thuis elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Jouw eigen laadpaal voor huis inclusief de installatieservice zit qua kostprijs tussen de €1000 – €2150. De totale investering hangt af van het type laadstation (eventuele slimme functies), het minimale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en laadstation en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Wat kost het om mijn auto thuis op te laden?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan je stroomleverancier voor je woning zoals Eneco, Budget energie, Essent, Energiedirect, NLE en Oxxio, Vattenfall, PowerPeers, Vandebron. Dit is nu ongeveer €0,250 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden kunnen we dan ramen op ongeveer €4,25 per 100 kilometer. Om een indicatie te geven: een doorsnee benzinewagen kost ongeveer €9,95 per 100 kilometer. Als de laadpaal draait op zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. De gemiddelde EV heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Drenthe.

Hoe werkt de installatie?
De installateur treft de nodige voorbereidingen in je stroomkast. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Vanuit dit stroompunt loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. In overeenstemming met de specialist bereken je wat de meest efficiënte route is om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De laadpaal installateur in Mantinge monteert ‘m in overleg tegen de muur of hij komt op een aparte paal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Over het algemeen is iedere meterkast geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Hierbij is van belang of de woning de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De allereerste elektrische auto’s werden geladen op 220V (1-fase). Innovatieve auto’s vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Mantinge kan het allemaal juist aansluiten. De geschatte kosten van zo’n service zijn circa €875. Bedenk wel: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 zien we met name terug bij Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 is vooral te zien bij de Europese leveranciers. Veel favoriete elektrische auto’s in Mantinge kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke provincie heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Midden-Drenthe verstrekt momenteel geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Je kunt wel een openbaar laadpunt aan te vragen. Vraag daarbij gerust of het oplaadpunt in de buurt van jouw huis kan komen te staan. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.middendrenthe.nl.

Plaats een reactie