Laadpaal Zuidveld

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Door deze trend zien we ook dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Het alternatief is een eigen laadpaal in Zuidveld aan huis. Via een laadstation op eigen terrein hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Tesla Model 3 Standard Range Plus + Audi e-tron S 55 quattro. Altijd verzekerd van een laadpaal op jouw eigen oprit en je hebt het snel terugverdiend. Op EVPlan.nl zoek je praktische informatie over velerlei soorten laadpunten, een handige keuzehulp en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit jouw omgeving.

 • Met een particuliere elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Een exclusieve paal voor je eigen wagen.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Rijden zonder kosten wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is al te koop vanaf €895.
 • Een privaat laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Zuidveld

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het opladen van jouw EV zoals bijvoorbeeld de Aiways U5 kan op verschillende manieren. Een eigen goedkope laadpaal Zuidveld kopen biedt veel voordelen. Het is gemakkelijk en snel en je bent altijd verzekerd van een 100% actieradius. Ook is het een stuk voordeliger dan bij een laadpunt in de wijk. Wat betreft kosten heb je te maken met de installatie, hardware, kabels en de verbruikskosten (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Het enige wat je nodig hebt is een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal is nu handig voor mijn situatie? In het gedeelte hieronder kan je aan de slag met belangrijke aspecten om over na te denken voor laadpaal laten installeren in Zuidveld. Op deze website lees je ook meer over Laadpalen.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Zuidveld kun je op twee wijzen aanbrengen. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een speciale paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Analyseer de afstand tussen de auto en de laadplek zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase of 3-fasen installatie
Een 1-fase laadzuil werkt met de standaardaansluiting van 230V. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Elke meterkast heeft de beschikking over zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadstation kan maar liefst 3x 230V leveren. Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen per uur. Een 3-fase laadzuil kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Zuidveld. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

Goedkoop en snel laden en altijd een vrije plek!

Laadkabel: los of vast
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een losse stekker. De meerwaarde van de vastzittende kabel is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Ook is het goed om te weten dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, tot wel 10 meter. Het grote nadeel is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(of je moet de auto binnen opladen). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het er niet zo netjes uit ziet. Bovendien moet je er rekening mee houden dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het handige van een losse kabel (of socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Je pakt namelijk de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Eveneens oogt het minder rommelig en gaat jouw kabel langer mee. Belangrijk nadeel is dat de drempel wat hoger wordt als je jouw EV wilt laden. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, daarna sluit je ‘m aan. Een losse kabel wordt door de meeste EV-gebruikers aanbevolen. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In dat geval hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Zuidveld.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Er bestaan 2 types: één aansluiting of twee aansluitingen. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 aansluiting is geschikt om 1 voertuig op te laden, een dubbel station heeft 2 ingangen voor 2 auto’s. Dit is praktisch wanneer je 2 auto’s in bezit hebt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Smart functies
Laadpalen hebben tegenwoordig meer en meer slimme laadfuncties. Bijgaand bekijk jij meer informatie over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: automatische optimalisering en verdeling van stroom.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: uitsluitend opladen wanneer jij zelf het systeem hebt ontgrendeld.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: eenvoudig laadsessies starten door uitsluitend in te pluggen.
 • Abonnementen & Laadpas: houd overzicht over jouw laadstation(s) en laadsessies.

Laadpaal installateur Zuidveld vergelijken

De prijzen van laadpalen zijn heel divers. De adviesprijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €825 t/m €3300. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van de laadcapaciteit van het station. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Tevens onderscheiden we slimme systemen met extra’s als gebarenherkenning die duurder zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Zuidveld.

Type stationLaadvermogenLaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€530- €600
1-fase laadpaal7,4 kW5,5 uur€510- €620
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€700- €770
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€865- €1055
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Goede merken

 1. EVBox:Gecertificeerde installatie.
 2. Wallbox (wandlader): Hightech vermogen met een compacte omvang.
 3. NewMotion: ook veel opties voor zakelijke gebruikers.
 4. Alfen: Standaard energiemeter voor het verrekenen van stroom.
 5. Mennekes: Robuust, mooi van vorm, aansluitklaar.
 6. EVhub: No-nonsense laadoplossingen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Populaire Pure en Live modellen scherp geprijsd.
 8. Ecotap: Gebruiksvriendelijke en uitgebreide Ecotap managementtool.
 9. Blue Current: Laden met alle gebruikelijke laadpassen via RFID.
 10. Chargepoint: Laden en afrekenen via een persoonlijke laadpas.
 11. Myenergi / Zappi: 3-10 x sneller dan standaard.
 12. Tesla Wall Connector: Dé laadpaal voor jouw Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Flexibel en compact systeem, ideaal voor op reis.
 14. Andere mogelijkheden: ABB, Enovates, Delta, Etrel, Etrel, Schneider Electric , Keba, Flexicharge en Tritium, Circontrol, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Zuidveld lopen uiteen tussen de €440 en ongeveer €1850. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe groter het terrein, hoe meer er uitgegraven moet worden en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Abonnementsprijzen laadpassen
Vaak wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Dit is niet verplicht, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van een laadpaal abonnement bedragen ongeveer €5,50 (maandelijks).

 • Inzicht in je laadsessies.
 • De kosten worden automatisch verrekend met je werkgever.
 • instellen van laadkosten voor gastgebruik.
 • 24/7 helpdesk support.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Vind populaire deskundigen uit jouw gemeente.

Kosten elektrisch rijden en besparing t.o.v. benzine

Elektrisch rijden kan flink besparen op je autokosten. De elektrische auto en het thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. Hieronder illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1140 km (maandelijks). Met dit getal ramen we wat de mogelijke besparing zal zijn. In het rekenvoorbeeld hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Zuidveld):

 • Benzine rijden 2024: €0,110/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,042/km
TypePrijzen p/kmP/maandPer jaar
Benzine€0,110€125,40€1504,80
Elektrisch rijden€0,042€47,88€574,56
Besparing€0,068€77,52€930,24
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Midden-Drenthe

Rijd je een elektrische auto, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In die situaties mag je een openbaar oplaadpunt in Zuidveld aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Je kunt nog niet terecht bij een openbaar laadstation in de omgeving.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een aanzienlijke actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente beslist uiteindelijk of en in welke straat de laadzuil aangesloten wordt. Ze onderzoeken invalshoeken zoals vindbaarheid en drukte. Iedere woningbezitter kan het gebruiken. Extra achtergrondinfo kan je bekijken op www.middendrenthe.nl. Daar kom je er ook achter welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Meer en meer gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Elektrische auto leasen.

Lijst met openbare oplaadpunten in de buurt (juli 2024)

Laadstations in Zuidveld vind je op steeds meer plekken. Iedereen met een EV kan daar gebruik van maken. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De kosten liggen tussen de €0,245 en €0,605 p/kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In onze maps kaart bekijk jij de openbare laadstations in Zuidveld. Vergelijk ook laadzuilen en aanbieders in Westerbork, Hoogersmilde, Appelscha, Smilde en Bovensmilde.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden zuidveld-9432

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij je bedrijf is een prettige service voor werknemers en klanten. Bezit je een kantoor of bedrijf met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder een aantal subsidieregelingen. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Tevens kan je het laadpunt versneld terugverdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het gebruik.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Een individueel laadpaal voor huis incl. de benodigde installatie kost tussen de €825 en €2375. De totaalprijs hangt vooral af van het type en model (met of juist zonder slimme functies), de laadcapaciteit, de afstand tussen meterkast en laadstation en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Wat kost een auto thuis opladen?
Thuis een elektrische auto opladen is het goedkoopst. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van je eigen energieleverancier zoals Energiedirect, Eneco, Engie, Essent, Budget energie en PowerPeers, Vattenfall, Pure energie, Oxxio. Dat is doorgaans zo’n €0,240 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €3,50 per 100 kilometer. Vergeet niet: een doorsnee benzinewagen kost om en nabij de €9,50 p/100 km. Als je kiest voor zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. Een reguliere EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Drenthe.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De leverancier integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in de stroomvoorziening van je woning. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Vanuit dit stroompunt gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen met de monteur bespreek je wat de meest efficiënte route is zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. Jouw laadpaal installateur in Zuidveld monteert ‘m in overleg tegen de muur of op een vrijstaande paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Over het algemeen is elke stroomkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Achterhaal of de groepenkast is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De vroegere modellen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De actuele elektrische wagens kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. Dit kennen we ook als krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Zuidveld kan jou hierin ontzorgen. De onkosten van deze installatieservice zijn circa €850. Let op: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabel stekkers kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt met name toegepast bij Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 wordt vooral gebruikt door de Europese leveranciers. De meeste beschikbare elektrische auto’s in Zuidveld zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op je oprit. Iedere gemeente is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Midden-Drenthe verstrekt momenteel geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Je kunt wel een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt hierbij verzoeken of het openbare laadpunt in de buurt van jouw huis geïnstalleerd kan worden. Zie ook de website van de gemeente www.middendrenthe.nl.

Plaats een reactie