Laadpaal Appelscha

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Dat betekent ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Overweeg dan zeker eens een slimme laadpaal in Appelscha aan huis. Via een laadstation van jezelf hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Volvo XC40 P8 AWD Recharge & Tesla Model Y Long Range Performance. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en je hebt het snel terugverdiend. Op deze website tref je waardevolle informatie over populaire soorten laadpunten, een handige keuzehulp en vind je de beste installateurs uit jouw gemeente.

 • Met een eigen elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Extra goedkoop rijden wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis schaf je al aan vanaf €970.
 • Een privé laadstation aan huis verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Appelscha

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Het opladen van jouw EV zoals bijv. een CUPRA el-Born kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een eigen goedkope laadpaal Appelscha kopen is een uitstekend idee. Het is ontzettend handig in gebruik en je kunt rekenen op een goede actieradius. Tevens is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een laadpunt in de wijk. Je hebt te maken met de volgende kosten: de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de kosten van jouw eigen stroom (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Het enige wat je verder moet hebben is een garage of eigen oprit. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn EV en mijn woning/meterkast? Hieronder bieden wij belangrijke aspecten om over na te denken ten aanzien van laadpaal laten installeren in Appelscha. Zie ook onze informatie over Laadpassen vergelijken.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Appelscha kan op 2 manieren worden aangebracht. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of je installeert het op een paal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Analyseer de afstand tussen de auto en de laadplek (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
Een 1-fase laadzuil draait op de doorsnee 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Dit geeft een laadvermogen van +/- 3.7 kW. Elke meterkast heeft de beschikking over sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase variant maakt gebruik van krachtstroom, een aparte 3-fase aansluiting is nodig. Het maximale laadvermogen is dan 11 kW. De 3-fase variant kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt hierin investeren en deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Appelscha. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadpunt aan huis

Voordelig opladen en altijd een vrije plek!

Vaste of losse laadkabel
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een vaste kabel of een afneembare kabel. Het belangrijkste voordeel van een vaste kabel is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Wat hierbij ook handig is is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er door wind en regen water in kan komen (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het een rommelig geheel wordt. Ten derde is het in de praktijk zo dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het grote gemak van een losse kabel (net als socket) is dat dit geschikt is voor meer verschillende auto’s. Het opladen gebeurt namelijk met de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Daarnaast is het een strakker geheel en blijft de kabel langer goed. Het minpunt is dat er een extra handeling vereist is als je gaat laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Een losse kabel wordt aangeraden door de meeste EV-rijders. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In zo’n geval kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Appelscha.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
We onderscheiden 2 soorten: een enkele of een dubbele laadpaal. Het verschil heeft te maken met hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 aansluiting kan voor 1 EV de benodigde stroom leveren, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Dit is praktisch wanneer je 2 auto’s in bezit hebt of juist voor bedrijven.

Innovatieve functies
De huidige oplossingen hebben intuïtieve slimme laadfuncties. In het gedeelte hieronder tref je meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat de stroom uitvalt.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: zo kan je hands-free jouw laadpaal ontgrendelen.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden wanneer de kabel wordt aangesloten.
 • Abonnementen & Laadpas: houd overzicht over jouw laadstation(s) en laadsessies.

Laadpaal installateur Appelscha vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €950 – €3450. De prijs wordt bepaald door de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Ook kan je kiezen voor slimme opladers met toffe mogelijkheden als gezichtsherkenning die kostbaarder zijn. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Appelscha.

Soort laadstationLaadcapaciteitOplaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€535- €635
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€500- €630
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€660- €790
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€865- €930
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Populaire leveranciers

 1. EVBox:Ingebouwde elektrische beveiligingen.
 2. Wallbox (wandlader): Tot 8 keer sneller opladen.
 3. NewMotion: profiteer van volledig inzicht in laadkosten via een online portal.
 4. Alfen: Plug & Charge met optioneel slimme functies.
 5. Mennekes: Slimme Plug & Charge functionaliteit.
 6. EVhub: Dashboard voor facturatie, verrekening en stroomverbruik.
 7. Webasto: Populaire Pure en Live modellen scherp geprijsd.
 8. Ecotap: Slimme stroomverdeling tussen de geschakelde laadstations met Smart Grid.
 9. Blue Current: Met innovatieve Hidden Laadpaal.
 10. Chargepoint: Koppeling aan eigen duurzame energieopwekking mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Geschikt voor 1-fase, 2-fase en 3-fase voertuigen.
 12. Tesla Wall Connector: Dé laadpaal voor jouw Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Een unieke mobiele oplader met bluetooth.
 14. Zie ook merken als: ABB, Etrel, Delta, Eaton, Etrel, Hypercharger, Schneider Electric , Flexicharge en Tritium, Efacec, Zaptec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Appelscha lopen uiteen tussen de €340 & €1900. De prijs wordt bepaald door het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Soms wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Je hoeft dit niet te nemen, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De kosten van deze laadpaal abonnementen bedragen zo’n €4,75 per maand.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Zoek betrouwbare deskundigen uit jouw regio.

Wat zijn de besparingen bij elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. In de tabel hieronder hebben wij een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1137 km per maand. Met dit aantal kilometers calculeren we welke besparing er mogelijk is. Daarbij hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Appelscha):

 • Benzine rijden 2024: €0,150/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,050/km
TypePrijzen p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,150€170,55€2046,60
Elektrisch€0,050€56,85€682,20
Besparing€0,100€113,70€1364,40
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Ooststellingwerf

Heb jij de beschikking over een EV, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In deze gevallen mag jij een openbaar oplaadpunt in Appelscha aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente wijst uit of en waar de laadzuil geplaatst wordt. Hierbij bekijken zij zaken als toegankelijkheid en of het technisch kan. Iedereen met een elektrische auto mag gebruik maken van het oplaadpunt. Meer details is terug te lezen op www.ooststellingwerf.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Meer en meer gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Op die site kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Stekkers.

Kaart met openbare oplaadpunten (april 2024)

Laadstations in Appelscha kan je op meer en meer plekken vinden. Elke laadpashouder mag daar in principe gebruik van maken. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De kosten schommelen tussen de €0,230 en €0,555 p/kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In de afbeelding hieronder zie jij alle openbare laadstations in Appelscha. Bekijk ook laadplekken en installateurs in Smilde, Bovensmilde, Drijber, Wijster en Spier.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden appelscha-9422

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor is heel praktisch voor bijv. je personeel en relaties. Betreft het een kantoor of bedrijf met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Naar de nieuwste wetgeving zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. een aantal subsidieregelingen. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Verder kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het laden.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Een laadpaal voor thuis inclusief installatiewerk zit qua kostprijs tussen de €1025 – €2150. De uiteindelijke kostprijs hangt af van het model laadzuil (wel of geen slimme functies), het maximale laadvermogen, de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en of er nog iets in de meterkast moet gebeuren zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan jouw vaste energieleverancier zoals Energiedirect, Engie, NLE, Eneco, Budget energie en Pure energie, PowerPeers, Oxxio, Vattenfall. Over het algemeen niet meer dan €0,225 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €4,30 per 100 kilometer. Belangrijk: een gemiddelde benzineauto kost je zo’n €9,65 per 100 kilometer. Als de laadpaal draait op zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een EV anno 2024 heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Drenthe.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De monteur kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in de stroomkast in de woning. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Van dit stroompunt gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. In overleg met de expert wordt besloten waar het station moet komen zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. De ervaren laadpaal installateur in Appelscha monteert het als wallbox of op een stevige paal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Meestal is elke meterkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Achterhaal of de groepenkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste elektrische voertuigen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De hedendaagse auto’s hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Appelscha kan het allemaal juist aansluiten. De tarieven hiervan bedragen zo’n €875. Bedenk wel: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Stekkers van laadkabels heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 is vooral te zien bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. Veruit de meest beschikbare elektrische auto’s in Appelscha beschikken over een type 2 aansluiting. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Elke gemeente kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Ooststellingwerf heeft momenteel geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Het alternatief is om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Vraag daarbij gerust of deze laadpaal dichtbij jouw huis geplaatst mag worden. Voor extra info verwijzen we je naar www.ooststellingwerf.nl.

Plaats een reactie