Laadpaal Oudkarspel

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Hierdoor zien we ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. Overweeg dan zeker eens een 100% eigen laadpaal in Oudkarspel aan huis. Met behulp van een laadstation op eigen terrein ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Volvo XC40 P8 AWD Recharge en/of Tesla Model Y Long Range Performance. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op deze pagina tref je bruikbare informatie over diverse laadpunten, een handige keuzehulp en vind je de beste installateurs uit jouw omgeving.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Gratis rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis laat je al plaatsen vanaf €910.
 • Een privaat laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Oudkarspel

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Het elektrisch laden van een EV als o.a. een Skoda Enyaq iV 80 kan op verschillende manieren. Een eigen goedkope laadpaal Oudkarspel kopen is een goede investering. Het werkt snel en eenvoudig en je hebt dan de zekerheid van een perfect opgeladen accu. Daarbovenop is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een openbaar laadstation in de wijk. De kosten worden gevormd door de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de verbruikskosten (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Alles wat je nodig hebt is een eigen parkeerplaats. Welke laadpaal past bij mijn woning en auto? In onze keuzehulp kan je aan de slag met handige tips en adviezen m.b.t. laadpaal laten installeren in Oudkarspel. Bekijk ook meer info over Elektrische auto verzekering.

Laadpaal of wallbox
Een laadstation Oudkarspel kan op 2 manieren worden geplaatst. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of op een paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Bekijk kritisch de afstand van jouw EV en de laadplek zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen station
De 1 fase installatie functioneert met de doorsnee 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Elke meterkast beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase installatie biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Dit geeft een laadvermogen van +/- 11 kW. Het 3-fase systeem kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Heb je geen 3-fase aansluiting? Voor een paar honderd euro kun jij de meterkast geschikt laten maken door een elektricien in Oudkarspel. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

Goedkoop laden en nooit meer wachten op een vrije plek

Losse of vaste laadkabel
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse kabel. Het belangrijkste voordeel van de vaste stekker is dat de drempel om even snel op te laden lager is. Een ander voordeel is dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, vaak wel 6 – 8 meter. Het grote nadeel is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Een ander nadeel is dat het er niet zo netjes uit ziet. Tenslotte noemen we nog even dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Het gemak van een losse kabel (alsook voor een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Hiervoor gebruik je de kabel die af-fabriek is geleverd. Overigens ligt de kabel niet zo in het zicht en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Het grote nadeel is dat de drempel wat hoger wordt als je even snel wilt laden. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. Een laadzuil met losse kabel wordt meestal aanbevolen. Koop je een nieuwe elektrische auto? Dan ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Oudkarspel.

Enkel of dubbel laadstation
We onderscheiden 2 soorten: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 ingang heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Nuttig als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Smart functies
Laadstations hebben intuïtieve slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk bekijk jij meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat er teveel stroom wordt gebruikt op 1 moment.
 • Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: elke laadsessie wordt geregistreerd voor de administratie.

Laadpaal installateur Oudkarspel vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen liggen nogal uiteen. De kostprijs van een laadstation voor thuis varieert van €850 tot en met €3075. De prijs wordt bepaald door de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller de batterij van de auto laadt. Bovendien kan je kiezen voor slimme systemen met leuke extra’s als Peak Shaving die kostbaarder zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Oudkarspel.

Soort laadstationVermogenOplaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€525- €615
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€515- €625
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€675- €765
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€880- €1050
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Bekende systemen

 1. EVBox:Compact en minimalistisch ontwerp.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige mobiele en Smartwatch-app.
 3. NewMotion: altijd met zorgvuldige en deskundige installatie.
 4. Alfen: DEKRA (voorheen KEMA), CE en Z.E. Ready gecertificeerd.
 5. Mennekes: Altijd inzicht in je laadgegevens via de App.
 6. EVhub: Aantrekkelijk design, stevig en relatief goedkoop.
 7. Webasto: Populaire systemen al vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Optioneel leverbaar met vaste kabel.
 9. Blue Current: Gecertificeerd laadpunt en voldoet aan alle Nederlandse veiligheidsnormen.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudige bediening en degelijk ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Laag tarief sensor om maximale besparingen te doen.
 12. Tesla Wall Connector: Supersnel laden van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Meest compacte en gemakkelijke systeem.
 14. Alternatieve marken: ABB, Etrel, Eaton, Enovates, Etrel, Keba, Flexicharge, Schneider Electric en Tritium, Zaptec, Xcharge, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Oudkarspel komen uit tussen de €430 en +/- €2125. Dit wordt berekend aan de hand van of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, des te meer graafwerk er bij komt kijken en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Hedendaags wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Je kunt natuurlijk zonder, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van deze laadpaal abonnementen liggen rond de €5,75 op maandbasis.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • Gast Tarief instellen.
 • 24/7 helpdesk support.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Check populaire verkooppunten uit jouw gemeente.

Kosten elektrisch rijden en besparing t.o.v. benzine

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt zelf heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Op deze pagina kan je een rekenvoorbeeld zien. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1146 kilometer op maandbasis. Op basis van dit gemiddelde berekenen we wat de verwachte kostenbesparing is. In het rekenvoorbeeld hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Oudkarspel):

 • Benzine rijden 2024: €0,100/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,040/km
TypePrijzen p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,100€114,60€1375,20
Elektrisch€0,040€45,84€550,08
Besparing€0,060€68,76€825,12
Kosten elektrisch vs benzine rijden in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Langedijk

Heb jij de beschikking over een EV, maar heb je geen ruimte voor een laadpaal? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Je mag dan een openbaar oplaadpunt in Oudkarspel aanvragen bij de gemeente. De gemeente is hierin wel kritisch en kijkt onder andere naar:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een actieradius boven de minimale aantal kilometers.

Zodra je voldoet aan deze criteria neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente wijst uit of en waar precies de laadzuil werkzaam zal worden. Ze onderzoeken factoren als vindbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Iedere woningbezitter mag hier parkeren en laden. Uitgebreide informatie kan je bekijken op www.gemeentelangedijk.nl. Hier kan je ook lezen welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Meer en meer gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op die site kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Duurzame mobiliteit.

Overzicht met openbare oplaadpunten (juli 2024)

Laadstations in Oudkarspel zijn er voldoende. Iedereen met een abonnement mag daar in principe gebruik van maken. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De kosten schommelen tussen de €0,240 tot €0,560 per kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In het volgende schema doorzoek je de openbare laadstations in Oudkarspel. Bekijk ook laadstations en verkopers in Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude, Broek op Langedijk, Aartswoud en Hoogwoud.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden oudkarspel-1724

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal bij het bedrijfspand biedt veel uitkomst voor klanten, bezoekers en personeel. Heb je een bedrijfspand met minimaal 10 parkeerplaatsen? Volgens de nieuwe regels vanuit het Europees Parlement moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij meerdere subsidieregelingen. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 36% aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Daarbovenop kunnen bedrijven verdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het laden.


Vaak gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een eigen laadpaal aan huis inclusief installatie kost tussen de €925 & €2225. De totaalprijs wordt bepaald door het type laadpaal (softwarematige slimme functies), de laadcapaciteit, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Wat kost een auto thuis opladen?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je rekent de kilowattuurprijs af bij jouw huidige energieleverancier zoals Energiedirect, Engie, NLE, Essent, Budget energie en Pure energie, PowerPeers, Vandebron, Vattenfall. Rekenen op zo’n €0,215 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €3,60 per 100 kilometer. Ter vergelijking: een gemiddelde benzineauto kost al gauw €9,50 p/100 km. In combinatie met zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. Een normale EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Noord-Holland.

Hoe werkt de installatie?
De monteur zal enkele aanpassingen moeten doen in de stroomvoorziening van je woning. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Via dit stroompunt vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen met de installateur overleg je waar de laadpaal wordt geplaatst om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. Jouw laadpaal installateur in Oudkarspel plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een losse paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is elke meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Let er wel op dat je groepenkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De eerste EV’s konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. De hedendaagse elektrische auto’s vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). Dit noemen we ook wel krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Oudkarspel kan dit allemaal regelen. De kosten daarvoor bedragen zo’n €975. Let op: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel + stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 stekkers komen we tegen bij merken uit Europa. De populaire elektrische auto’s in Oudkarspel zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland beschikken over type 2 (Mennekes).

Kan ik subsidie aanvragen als ik thuis een laadpaal plaats?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op je oprit. Iedere provincie kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Langedijk heeft op dit ogenblik geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt aanvragen of de paal dichtbij jouw huis geïnstalleerd kan worden. Een verzoek indienen kan op www.gemeentelangedijk.nl.

Plaats een reactie