Laadpaal Hilversum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Daarbij komt ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een 100% eigen laadpaal in Hilversum aan huis. D.m.v. jouw eigen laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Citroën e-SpaceTourer XL 50 kWh + Renault Twingo Electric. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en het is veel voordeliger. Op EVPlan.nl lees je handige informatie over velerlei type laadpunten, bieden we een aantal handige kooptips en vind je ervaren leveranciers en installateurs werkzaam in jouw regio.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Goedkoop rijden wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Deze slimme laadpaal aan huis koop je al voor €910.
 • Jouw eigen laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Hilversum

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Het opladen van jouw EV als onder andere de BMW iX3 kan op verschillende manieren. Een eigen goedkope laadpaal Hilversum kopen biedt veel voordelen. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je bent altijd verzekerd van een lange actieradius. Evenzeer is het stukken betaalbaarder dan een publiek laadpunt. Wel heb je te maken met de installatie, hardware, kabels en de verbruikskosten (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal is nu handig voor mijn woning (meterkast) en auto? Verderop kan je aan de slag met tips en adviezen ten aanzien van laadpaal laten installeren in Hilversum. Zie ook onze informatie over Beste laadpaal.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Hilversum kan op 2 manieren worden aangebracht. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of op een paal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Denk goed na over de afstand van jouw EV en de laadplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen station
De 1 fase installatie gaat via de normale 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Je zit dan op maximaal 3.7 kW laadvermogen. Iedere woning heeft sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadzuil biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Het laadvermogen is dan max. 11 kW. Een 3-fase laadzuil kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt gemakkelijk de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Hilversum. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een oplaadstation aan huis

Voordelig opladen en altijd een vrije plek!

Laadkabel: vast of los
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een afneembare/losse kabel. Het grote voordeel van een vaste kabel is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Verder is het zo dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, bij EV-box tot wel 8 meter. Waar je op moet letten is dat de levensduur van de kabel minder is omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Een ander minpunt is dat het een rommelig geheel wordt. Daarbij noemen we nog even dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het grote voordeel van een losse kabel (net als een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Je gebruikt namelijk de reguliere meegeleverde kabel. Ook oogt het netter en profiteer je van een langere levensduur. Het belangrijkste nadeel is dat er een extra handeling vereist is als je even snel wilt laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. De oplossing met een losse kabel is toch het meest gebruiksvriendelijk. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? Dan hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Hilversum.

Enkele vs dubbele laadpaal
Er bestaan 2 types: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 aansluiting heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Dit is praktisch voor huishoudens met 2 EV’s of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Innovatieve functies
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben steeds vaker slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk tref jij meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat de stroom uitvalt.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: laadpalen kunnen worden ontgrendeld wanneer een geautoriseerde persoon voor de laadpaal staat.
 • Gebarenherkenning: Geen pasje of sleutel meer nodig, enkel een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: houd overzicht over jouw laadstation(s) en laadsessies.

Laadpaal installateur Hilversum vergelijken

De tarieven van laadpalen lopen zeer uiteen. De kosten van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €850 en €3150. De prijzen worden voor een groot deel bepaald door de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe krachtiger je systeem, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. In aanvulling hierop zijn er allerlei slimme palen met innovatieve mogelijkheden als gezichts- en gebarenherkenning die een hogere verkoopprijs hebben. In de bijgaande tabel tref je de kosten laadpaal Hilversum.

Laadstation typeCapaciteitLaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€530- €645
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€520- €620
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€670- €780
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€880- €1020
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare systemen

 1. EVBox:Energieverbruik veilig verdeeld.
 2. Wallbox (wandlader): Mooi design en krachtige performance.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: DEKRA (voorheen KEMA), CE en Z.E. Ready gecertificeerd.
 5. Mennekes: Altijd inzicht in je laadgegevens via de App.
 6. EVhub: Aantrekkelijk design, stevig en relatief goedkoop.
 7. Webasto: Degelijk en krachtig, gemaakt in Duitsland.
 8. Ecotap: DC-snellaadpunten voor plug-in hybrides en EV’s.
 9. Blue Current: Veelzijdig laadpunt met minimale afmetingen.
 10. Chargepoint: Geschikt voor alle typen elektrische auto’s.
 11. Myenergi / Zappi: Veilig laden dankzij loadbalancing.
 12. Tesla Wall Connector: Ons advies voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Flexibel en compact systeem, ideaal voor op reis.
 14. Overweeg ook: ABB, Delta, Etrel, Eaton, Etrel, Keba, Hypercharger, Flexicharge en Tritium, Circontrol, Xcharge, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Hilversum schommelen tussen de € 450 en plus minus €2000. Dit is afhankelijk van de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Abonnementsprijzen laadpassen
Tegenwoordig wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement bedragen circa €3,00 per maand.

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Gast Tarief instellen.
 • Altijd actuele updates en 24/7 telefonische helpdesk.

Laadpaal voor thuis kopen?

Vergelijk de beste leveranciers in de regio.

Kosten elektrisch rijden en besparing t.o.v. benzine

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt zelf kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. Bijgaand bieden wij een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1032 km per 4 weken. Met dit getal begroten we welke besparing er mogelijk is. In onze calculatie gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Hilversum):

 • Benzine rijden 2024: €0,100/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,042/km
AandrijvingPrijzen p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,100€103,20€1238,40
Elektrisch rijden€0,042€43,34€520,13
Besparing€0,0580€59,86€718,27
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Hilversum

Heb jij de beschikking over een EV, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? In die situaties mag je een openbaar oplaadpunt in Hilversum aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Er kan geen laadpunt op jouw eigen terrein aangesloten worden.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een aanzienlijke actieradius.

Zodra je voldoet aan deze criteria bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente neemt een besluit over of en waar precies de laadzuil aangesloten wordt. Daarbij bekijkt de gemeente aspecten zoals zichtbaarheid en drukte. Iedere woningbezitter kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Meer details is beschikbaar gesteld op www.hilversum.nl. Hier lees je bovendien of er een subsidie mogelijk is. Veel Nederlandse gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Via deze website kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Elektrisch v.s. benzine.

Openbare laadpunten bekijken (mei 2024)

Laadstations in Hilversum zijn er voldoende. Iedereen met een EV kan daar gebruik van maken. De onkosten liggen daar wel hoger. De kosten schommelen tussen de €0,245 tot wel €0,575 per kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In de onderstaande kaart vind je de openbare laadstations in Hilversum. Op deze site vind je ook laadstations en installateurs in Ouder-Amstel, Amstelveen, Waterland, Edam-Volendam en Landsmeer.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden hilversum-1216

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal bij uw bedrijf biedt veel uitkomst voor je personeel en relaties. Heb je een parkeerterrein met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Volgens de laatste regelgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Daarbovenop kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het gebruik.


Veelgestelde vragen aangaande thuis elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Een eigen laadpaal aan huis incl. de benodigde installatie zit qua kostprijs tussen de €975 – €2500. De uiteindelijke kostprijs wordt bepaald door welk merk je kiest (softwarematige slimme functies), het totale laadvermogen, het aantal benodigde kabelmeters en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Het thuis opladen van een elektrische auto is erg aantrekkelijk. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij je stroomleverancier voor je woning zoals Engie, Essent, Budget energie, Energiedirect, Eneco en Vandebron, Vattenfall, PowerPeers, Oxxio. Dat is om en nabij de €0,210 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €4,30 per 100 kilometer. Ter illustratie: een auto met benzinemotor kost je al snel €10,35 p/100 km. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een normale EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Noord-Holland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De monteur legt een nieuwe stroomgroep aan in je stroomkast. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Via de stroomkast wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. In overeenstemming met de specialist bereken je waar het laadpunt het beste kan komen om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De laadpaal installateur in Hilversum zet het laadstation vast tegen de muur of op een vrijstaande paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Doorgaans is ieder huis geschikt om elektrische voertuigen te laden. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Belangrijk is of de meterkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De allereerste elektrische auto’s waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De nieuwste types hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). We spreken ook wel over krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Hilversum kan het allemaal juist aansluiten. De kosten daarvoor bedragen zo’n €925. Disclaimer: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Laadkabel stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 zien we met name terug bij Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 stekkers komen we tegen bij verschillende merken binnen de EU. Veel populaire elektrische auto’s in Hilversum dien je op te laden met een type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Is er een subsidie mogelijk voor een laadpaal bij mij thuis?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op je oprit. Iedere regio kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Hilversum heeft op dit moment geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of de laadzuil in de buurt van jouw huis geïnstalleerd kan worden. Voor meer informatie zie www.hilversum.nl.

Plaats een reactie