Laadpaal Wehe-den Hoorn

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Dat betekent ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Het is dan mogelijk om te gaan voor een slimme laadpaal in Wehe-den Hoorn aan huis. Dankzij een laadstation van jezelf hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Mini Electric of jouw Byton M-Byte 95 kWh 4WD. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en het is een stuk voordeliger. Op dit portaal lees je bruikbare informatie over velerlei soorten laadpunten, krijg je inzicht in de mogelijkheden en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers uit jouw gemeente.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Een exclusieve paal voor je eigen wagen.
 • Altijd een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Rijden zonder kosten wanneer je er extra zonnepanelen bij neemt.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis laat je al plaatsen vanaf €965.
 • Een eigen laadstation aan huis heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Wehe-den Hoorn

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Het opladen van de accu van een EV zoals bijvoorbeeld de Volkswagen ID.3 Pro S kan op steeds meer plekken. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Wehe-den Hoorn kopen is een uitstekend idee. Hij is altijd beschikbaar en je bent altijd verzekerd van een goede actieradius. Ook is het stukken betaalbaarder dan een openbaar laadstation in de wijk. Wat betreft kosten heb je te maken met de initiële aanschaf + installatie en de kWh prijs voor de stroom (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een garage of eigen oprit. Welke laadpaal past bij mijn voertuig en mijn woning? Hierbij check je een aantal kooptips omtrent laadpaal laten installeren in Wehe-den Hoorn. Op EVplan.nl lees je ook meer over Elektriciteitsnet.

Wallbox of vaste laadpaal
Een laadstation Wehe-den Hoorn kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een speciale paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Houd rekening met de afstand tussen de auto en de laadplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen apparaat
Het 1 fase systeem werkt met de standaardaansluiting van 230V. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW per uur. Elke woning in Nederland heeft zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadpaal maakt gebruik van 3x230V en heeft een vermogen van 16A of 32A. Het maximale laadvermogen van deze aansluiting is 11 kW. Een 3-fase laadzuil kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Voor een paar honderd euro kun jij je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Wehe-den Hoorn. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

Goedkoop laden en altijd verzekerd van een vrije plek

Vaste of losse laadkabel
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een afneembare kabel. Het grote voordeel van de vastzittende kabel is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Wat hierbij ook handig is is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 8 meter. Waar je op moet letten is dat de kabel vaker gereinigd moet worden door de (soms) slechte weersomstandigheden (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Wat we ook vaak horen is dat het een rommelig geheel wordt. Ten derde moet ook opgemerkt worden dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het handige van een losse kabel (net als socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Daarvoor neem je de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Daarbij is het een strakker geheel en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Het belangrijkste nadeel is dat er een extra handeling vereist is als je even snel wilt laden. Je moet de kabel/stekker dan uit je koffer pakken, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. De oplossing met een losse kabel werkt in de praktijk vaak het best. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In dat geval hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Advies: probeer ook eens de snelladers in Wehe-den Hoorn.

Enkele of dubbele laadpaal
We onderscheiden twee soorten: een enkel of een dubbel laadstation. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 aansluiting biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Erg handig als je 2 elektrische auto’s hebt of juist voor bedrijven.

Smart functies
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. Hierbij tref je extra details over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: genoeg stroom in huis en voor je auto zonder dat de meterkast overbelast raakt.
 • Peak shaving: voorkomt overcapaciteit kosten bij het elektrisch laden.
 • Gezichtsherkenning: zo kan je hands-free jouw laadpaal ontgrendelen.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: het inpluggen van de stekker is voldoende om de laadsessie op te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: altijd een goed overzicht van al je oplaadmomenten.

Laadpaal installateur Wehe-den Hoorn vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De kostprijs van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €825 en €3175. De prijzen worden voor een groot deel bepaald door de laadcapaciteit van het station. Hoe meer vermogen het station heeft, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Verder zijn er slimme systemen met extra snufjes als gezichts- en gebarenherkenning die in aanschaf duurder zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Wehe-den Hoorn.

Laadpaal typeLaadcapaciteitLaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€510- €640
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€535- €600
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€655- €795
3-fase laadpaal22 kW2 uur€830- €1075
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare merken

 1. EVBox:Altijd automatische software-updates.
 2. Wallbox (wandlader): Krachtige oplader met verbluffend design.
 3. NewMotion: toegang tot 180.000 openbare laadpunten in 35 landen.
 4. Alfen: Ontworpen om laadsnelheden te maximaliseren en het energiegebruik te optimaliseren.
 5. Mennekes: Sinds 2014 de standaardstekker voor EV’s in Europa.
 6. EVhub: Laadstations van hoogwaardig slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Betaalbare en krachtige laders voor thuisgebruik.
 8. Ecotap: Slimme oplaadsystemen met Dynamic Load Balancing.
 9. Blue Current: Laden met alle gebruikelijke laadpassen via RFID.
 10. Chargepoint: Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar systeem.
 11. Myenergi / Zappi: Middels de HUB constant up-to-date.
 12. Tesla Wall Connector: Betaalbaar en geschikt voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: De perfecte oplossing om te laden op de camping.
 14. Andere merken: ABB, Eaton, Enovates, Delta, Etrel, Schneider Electric , Keba, Hypercharger & Tritium, Xcharge, Zaptec, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Wehe-den Hoorn schommelen tussen de € 370 – €2050. Dit wordt berekend aan de hand van een verwachting van de diverse installatie-uren (arbeid), meterkast aanpassingen en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Abonnementsprijzen laadpassen
Tegenwoordig wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Men hoeft dat niet af te nemen, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal bedragen zo’n €4,00 per maand.

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • Helpdesk 24/7 bereikbaar + software updates.

Laadpaal voor thuis kopen?

Vergelijk erkende deskundigen uit jouw regio.

Gemiddelde besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. De elektrische auto zelf en jouw thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. In de tabel hieronder bieden wij een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1068 km per maand. Op basis van dit gemiddelde begroten we wat de mogelijke besparing zal zijn. In onze calculatie kiezen we voor de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Wehe-den Hoorn):

 • Benzine rijden 2024: €0,105/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,041/km
AandrijvingKosten p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,105€112,14€1345,68
Elektrisch€0,041€43,79€525,46
Besparing€0,064€68,35€820,22
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Het Hogeland

Rijd je een elektrische auto, maar ontbreekt het je aan de ruimte voor een eigen laadplek? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Wehe-den Hoorn aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een minimale actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente wijst uit of en op welke plek de laadzuil komt te staan. Ze analyseren hiervoor aspecten zoals toegankelijkheid en doorstroming. Elk huishouden kan terecht bij dit oplaadpunt. Meer informatie kan je lezen op www.hethogeland.nl. Hier lees je bovendien of er een subsidie mogelijk is. Veel gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Op deze website kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Laadpaal plaatsen.

Overzicht met openbare oplaadpunten (mei 2024)

Laadstations in Wehe-den Hoorn zijn aanwezig. Iedereen met een EV kan daar gebruik van maken. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De onkosten lopen uiteen tussen de €0,270 tot €0,595 per kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In het Google Maps overzicht bekijk je de openbare laadstations in Wehe-den Hoorn. Vergelijk ook laadstations en verkooppunten in Schouwerzijl, Mensingeweer, Onderdendam, Saaxumhuizen en Den Andel.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden wehe-den-hoorn-9964

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor kan worden gebruikt door klanten, bezoekers en personeel. Gaat het om een kantoor of bedrijf met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Tegenwoordig moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder verschillende subsidieregelingen. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Bovendien kan je het laadpunt versneld terugverdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het gebruik van de palen.


Alles wat je moet weten over thuis elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een eigen laadpaal voor huis inclusief de installatieservice zit zo tussen de €975 & €2300. De prijsindicatie wordt berekend aan de hand van het model laadzuil (additionele slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je rekent de kilowattuurprijs af bij de stroomaanbieder van je huis zoals NLE, Engie, Essent, Budget energie, Energiedirect en Vandebron, Oxxio, Pure energie, PowerPeers. Gemiddeld is dat +/- €0,210 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €4,00 per 100 kilometer. Om een indicatie te geven: een gemiddelde benzineauto kost je al snel €10,25 per 100 kilometer. Met zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. Een basis EV eist 10 – 16 zonnepanelen om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Groningen.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De specialist plaatst een aardlekautomaat en een nieuwe stroomgroep in jouw meterkast. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Vanaf dit stroompunt gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen wordt besloten wat de beste manier is om graafwerk en benodigde kabels te beperken. De laadpaal installateur in Wehe-den Hoorn bevestigt het laadstation aan de muur of installeert het op een paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Onderaan de streep is iedere meterkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Bekijk vooraf wel of je meterkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De oude modellen EV’s konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). De actuele auto’s hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Wehe-den Hoorn kan het allemaal juist aansluiten. De kosten daarvoor bedragen ongeveer €900. Let op: stroomkosten voor vastrecht stijgen dan wel.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Amerikaanse en Japanse automerken. Model 2 is vooral te zien bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. Veel bekende elektrische auto’s in Wehe-den Hoorn kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op je oprit. Elke provincie kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Het Hogeland verstrekt momenteel geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt hierbij verzoeken of het oplaadpunt in de buurt van jouw huis kan komen. Voor meer informatie zie www.hethogeland.nl.

Plaats een reactie