Laadpaal Hornhuizen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Door deze trend zien we ook dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Het is dan mogelijk om te gaan voor een eigen laadpaal in Hornhuizen aan huis. Via een zelfvoorzienend laadstation ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Citroën e-SpaceTourer XL 50 kWh of bijvoorbeeld de Tesla Model X Long Range Plus. Niet meer wachten op een vrije plek en de kWh prijs is voordeliger. Hier lees je waardevolle informatie over populaire laadpunten, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk bij jou in de regio.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Autorijden voor gunstige tarieven wanneer je er extra zonnepanelen bij neemt.
 • Een slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen voor €950.
 • Een laadstation op eigen grond verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Hornhuizen

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Het opladen van de accu van een EV zoals bijv. de Polestar 2 is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Hornhuizen kopen biedt veel voordelen. Het is gemakkelijk en snel en je hoeft niet onzeker te zijn over een optimale actieradius. Verder is het stukken betaalbaarder dan onderweg laden. De kosten worden gevormd door de laadpaal zelf, de installatiekosten en de kWh prijs voor de stroom (die je zelf kunt opwekken met zonnepanelen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn woning (meterkast) en auto? Hierbij bieden wij een aantal kooptips met betrekking tot laadpaal laten installeren in Hornhuizen. Op EVplan.nl lees je ook meer over Hybride voertuigen.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Hornhuizen kan op 2 manieren worden geplaatst. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of je bevestigt ‘m op een losse paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Check de afstand tot de parkeerplek zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1- of 3-fasen aansluitingen
De 1 fase installatie maakt gebruik van een standaard 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Dit geeft een laadvermogen van +/- 3.7 kW. Ieder huis in Nederland heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadzuil biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen. Een 3-fase laadpaal kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Tegen een kleine meerprijs kan je je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Hornhuizen. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Een oplaadstation aan huis

Spotgoedkoop opladen en nooit meer wachten op een vrije plek

Losse of vaste laadkabel
Je hebt de opties voor een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een losse variant. Het grootste gemak van een vastzittende kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Wat hierbij ook handig is is dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel wat sneller vies wordt omdat deze sneller nat wordt (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Wat we ook vaak horen is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Als laatste kan het zijn dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Het gemak van een losse kabel (net als een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Hiervoor gebruik je de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Daarbovenop ziet het er wat netter uit en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Belangrijk nadeel is dat de drempel wat hoger wordt als je jouw auto gaat laden. Je moet de kabel/stekker dan uit je koffer pakken, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een losse kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Koop je een nieuwe elektrische auto? In dit geval zijn er geen aanpassingen nodig. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Hornhuizen.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Er zijn 2 mogelijkheden: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil heeft te maken met hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 stekkeringang heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Nuttig als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Innovatieve toepassingen
De huidige oplossingen hebben intuïtieve slimme laadfuncties. In het gedeelte hieronder lees jij meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: laadvermogen is afgestemd op het elektriciteitsverbruik in huis.
 • Peak shaving: met Peak Shaving kunt u voor uw laadstations een maximale capaciteit instellen.
 • Gezichtsherkenning: dit zorgt ervoor dat niemand anders ongevraagd gebruik kan maken van jouw station.
 • Gebarenherkenning: bedien het systeem met eenvoudige handgebaren (soms ook met voice).
 • AutoStart / Plug&Charge: perfect als jij de enige bent die gebruik maakt van het laadstation.
 • Abonnementen & Laadpas: eenvoudig jouw laadpaal openstellen voor derden.

Laadpaal installateur Hornhuizen vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen zijn heel divers. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €650 tot en met €3250. De prijzen worden voor een groot deel bepaald door de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Daarnaast zijn er slimme systemen met leuke mogelijkheden als Autostart die duurder zijn. In de bijgaande tabel tref je de kosten laadpaal Hornhuizen.

Soort laadstationLaadcapaciteitOplaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW11 – 12 uur€500- €650
1-fase laadpaal7,4 kW5,5 uur€505- €635
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€650- €765
3-fase laadpaal22 kW2 uur€850- €1045
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare producten

 1. EVBox:Mogelijk om laadvermogen te upgraden.
 2. Wallbox (wandlader): Geavanceerd design en maximale flexibiliteit.
 3. NewMotion: eenvoudige en toegankelijke systemen.
 4. Alfen: SIM-lock vrije laadstations.
 5. Mennekes: Wereldwijde specialist voor industriële stekkervoorzieningen.
 6. EVhub: Aantrekkelijk design, stevig en relatief goedkoop.
 7. Webasto: Slimme Dynamic Load Balancing optie.
 8. Ecotap: DC-snellaadpunten voor plug-in hybrides en EV’s.
 9. Blue Current: Met innovatieve Hidden Laadpaal.
 10. Chargepoint: Opladen en terugleveren van energie via smartgridkoppeling.
 11. Myenergi / Zappi: Slimme aanpasbare maximale stroom limiet.
 12. Tesla Wall Connector: Betaalbaar en geschikt voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Flexibel en eenvoudig de laadstroom aanpassen.
 14. Alternatieven: ABB, Delta, Enovates, Etrel, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Schneider Electric en Tritium, Xcharge, Zaptec, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Hornhuizen schommelen tussen de € 450 & €2100. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Des te groter deze afstand is, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Optioneel wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, maar geeft verschillende voordelen. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement bedragen zo’n €6,75 (maandelijks).

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Tarief instellen voor externe gebruikers.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Vind erkende installateurs die werken in je omgeving.

Hoeveel kan ik besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. De aanschaf van een elektrische auto en jouw thuislaadpunt heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Op deze pagina illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1081 kilometer per maand. Met dit gemiddelde als uitgangspunt begroten we hoeveel goedkoper je uiteindelijk uit bent. In ons voorbeeld zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Hornhuizen):

 • Benzine rijden 2024: €0,115/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,043/km
AandrijvingKosten p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,115€124,32€1491,78
Elektrisch€0,043€46,48€557,80
Besparing€0,072€77,83€933,98
Kosten elektrisch vs benzine rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Het Hogeland

Rijd je elektrisch, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt Je kunt dan zo’n openbaar oplaadpunt in Hornhuizen aanvragen bij de gemeente. Er zijn verschillende eisen en criteria van toepassing:

 • Er kan geen laadpunt op jouw eigen terrein aangesloten worden.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Zodra je voldoet aan deze criteria zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente zal concluderen of en waar precies de laadzuil gemonteerd wordt. Ze analyseren hiervoor zaken als vindbaarheid en doorstroming. Elk huishouden kan het gebruiken. Alle info is terug te lezen op www.hethogeland.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of je een subsidie kunt krijgen. Het merendeel van de gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op deze website kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Elektrische autoverzekering.

Overzicht openbare laadpunten (april 2024)

Laadstations in Hornhuizen zijn goed vertegenwoordigd. Iedereen met een EV mag daar in principe gebruik van maken. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De onkosten schommelen tussen de €0,285 en €0,610 per kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In onze maps kaart doorzoek je de openbare laadstations in Hornhuizen. Vind ook laadplekken en verkopers in Kloosterburen, Lauwersoog, Vierhuizen, Zoutkamp en Houwerzijl.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden hornhuizen-9978

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor is een prettige service voor je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Bekijk je de mogelijkheden voor een kantoorpand met 10 parkeerplekken of meer? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook nog eens het overwegen waard. Als ondernemer kun je profiteren van de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Daarnaast kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het laden.


FAQ met veelgestelde vragen over elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Jouw eigen laadpaal voor huis inclusief de installatieservice zit zo tussen de €875 & €2350. De totale investering wordt grotendeels bepaalt door af het model laadzuil (wel of geen slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en of er nog iets in de meterkast moet gebeuren zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Wat kost het om mijn auto thuis op te laden?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij je eigen energieleverancier zoals Essent, NLE, Energiedirect, Budget energie, Eneco en Vattenfall, Pure energie, Vandebron, Oxxio. Over het algemeen niet meer dan €0,220 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €4,40 p/100 km. Om een indicatie te geven: een doorsnee benzinewagen kost je al snel €10,20 per 100 kilometer. Wanneer je het combineert met zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. Een basis EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Groningen.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De expert plaatst een aardlekautomaat en een nieuwe stroomgroep in je stroomkast. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Via de stroomkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. In samenspraak met de vakman bepaal je waar het laadpunt het beste kan komen om de werkzaamheden binnen de perken te houden. Jouw laadpaal installateur in Hornhuizen plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een bevestigingspaal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Uiteindelijk is iedere meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Bekijk vooraf wel of je meterkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De allereerste elektrische auto’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). De actuele auto’s kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. Dit komt neer op krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Hornhuizen zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De tarieven hiervan bedragen ongeveer €1075. Belangrijk: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 wordt vooral gebruikt door merken uit de Europese Unie. Een groot deel van de beschikbare elektrische auto’s in Hornhuizen zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook openbare laadpunten in Nederland hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke gemeente kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Het Hogeland verschaft momenteel geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of de laadzuil niet al te ver van jouw woning kan komen te staan. Een verzoek indienen kan op www.hethogeland.nl.

Plaats een reactie