Laadpaal Oudeschoot

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Hierdoor zien we ook dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Het is dan mogelijk om te gaan voor een eigen laadpaal in Oudeschoot aan huis. Door middel van een privé laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Skoda Enyaq iV 80 of bijvoorbeeld de Ford Mustang Mach-E GT. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op dit portaal vind je praktische informatie over velerlei soorten laadpalen, vertellen we je waar je zoal op moet letten en vind je de beste installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Met een eigen elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Rijden zonder kosten als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis bestel je al voor €980.
 • Een privé laadstation aan huis verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Oudeschoot

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het opladen van jouw EV zoals bijv. een MG ZS EV is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een 100% eigen goedkope laadpaal Oudeschoot kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Het is gemakkelijk en snel en je hoeft niet onzeker te zijn over een 100% actieradius. Evenzeer is het een stuk goedkoper dan een publiek toegankelijk laadstation. De kosten worden gevormd door de initiële aanschaf + installatie en de tarieven voor de elektriciteit (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen parkeerplaats. Welke laadpaal is geschikt voor mij EV en woning? In onze keuzehulp delen we een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor laadpaal laten installeren in Oudeschoot. Op EVplan.nl lees je ook meer over Alle elektrische auto’s.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Oudeschoot kan op 2 manieren worden aangebracht. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of je installeert het op een paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Bekijk altijd goed de afstand tussen de auto en de laadplek (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase of 3-fasen systeem
Een 1-fase laadzuil functioneert met de reguliere 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Elke meterkast beschikt over zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadstation onderscheidt zich doordat deze gebruik maakt van krachtstroom (400 v). Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen. Het 3-fase systeem kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt gemakkelijk je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Oudeschoot. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

Voordelig opladen en nooit meer wachten op een vrije plek

Losse of vaste laadkabel
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een afneembare kabel. Het pluspunt van de vaste stekker is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Een ander voordeel is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 10 meter. Het minpunt is dat je de kabel regelmatig moet schoonmaken omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(of je moet de auto binnen opladen). Een ander minpunt is dat het er niet zo netjes uit ziet. Daarbij is het zo dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het gemak van een losse kabel (net als socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Je pakt namelijk de reguliere meegeleverde kabel. Daarbij ziet het er wat netter uit en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Een punt van kritiek is dat het altijd even iets langer duurt als je jouw EV wilt laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, om daarna het geheel te connecten. Een laadpaal zonder vaste kabel wordt door de meeste EV-gebruikers aanbevolen. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In zo’n scenario hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Oudeschoot.

Enkele vs dubbele laadpaal
Je kan kiezen uit één aansluiting of twee aansluitingen. Het verschil zit hem in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een enkelvoudige paal heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Heel erg praktisch als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Smart toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder tref je een uiteenzetting over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: dit zorgt ervoor dat niemand anders ongevraagd gebruik kan maken van jouw station.
 • Gebarenherkenning: gebruik handgebaren om een laadsessie te openen (zonder pasjes).
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: Ontvang automatisch een vergoeding voor laadtransacties op jouw eigen adres.

Laadpaal installateur Oudeschoot vergelijken

De kosten van laadpalen lopen zeer uiteen. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €900 t/m €3425. Het prijskaartje hangt met name af van het vermogen van de laadpaal. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Tevens zijn er slimme opladers met innovatieve opties als voice of gezichtsherkenning die een stukje prijziger zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Oudeschoot.

Type stationCapaciteitLaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€520- €610
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€535- €605
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€670- €760
3-fase laadpaal22 kW2 uur€855- €1070
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top producten

 1. EVBox:Veiligste manier van laden voor jouw auto en huis.
 2. Wallbox (wandlader): Slimme Wifi & Bluetooth connectiviteit.
 3. NewMotion: profiteer van volledig inzicht in laadkosten via een online portal.
 4. Alfen: Standaard energiemeter voor het verrekenen van stroom.
 5. Mennekes: Altijd inzicht in je laadgegevens via de App.
 6. EVhub: Betaalbare no-nonsense laadstations voor de particulier.
 7. Webasto: Plug & Charge (aansluiten en direct laden).
 8. Ecotap: Gebruiksvriendelijke en uitgebreide Ecotap managementtool.
 9. Blue Current: Met innovatieve Hidden Laadpaal.
 10. Chargepoint: Koppeling aan eigen duurzame energieopwekking mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Geschikt voor 1-fase, 2-fase en 3-fase voertuigen.
 12. Tesla Wall Connector: Ons advies voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met slimme NRGkick plug-adapters altijd de juiste connector.
 14. Zie ook merken als: ABB, Eaton, Enovates, Delta, Etrel, Keba, Flexicharge, Schneider Electric en Tritium, Xcharge, Circontrol, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2023
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Oudeschoot variëren van €340 en +/- €2150. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe langer deze afstand, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Informatie over laadpassen
Bij sommige aanbieders wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Je kunt natuurlijk zonder, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van zo’n laadpaal abonnement zijn circa €5,50 (maandelijks).

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • De kosten worden automatisch verrekend met je werkgever.
 • Tarief instellen voor externe gebruikers.
 • Altijd actuele updates en 24/7 telefonische helpdesk.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Achterhaal erkende adviseurs in de regio.

Rekenvoorbeeld besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden kan flink besparen op je autokosten. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. Op deze pagina vind je een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1034 km op maandbasis. Met dit gemiddelde als uitgangspunt checken we hoeveel goedkoper je uiteindelijk uit bent. In ons geval hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Oudeschoot):

 • Benzine rijden 2023: €0,105/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,041/km
TypeTarieven p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,105€108,57€1302,84
Elektrisch rijden€0,041€42,39€508,73
Besparing€0,064€66,18€794,11
Kosten elektrisch vs benzine rijden in september 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente Heerenveen

Rijd je elektrisch, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt In dat geval kan je een openbaar oplaadpunt in Oudeschoot aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een aanzienlijke actieradius.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente bepaalt of en waar precies de laadzuil aangesloten wordt. Hierbij bekijken zij aspecten zoals toegankelijkheid en of het technisch kan. Elk huishouden mag het gebruiken. Alle info is ook te lezen op www.heerenveen.nl. Hier kan je ook lezen of je in aanmerking komt voor een subsidie. Flink wat gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Beste elektrische auto.

Openbare oplaadpunten in de omgeving (september 2023)

Laadstations in Oudeschoot zijn er voldoende. Iedereen met een laadpas kan daar gebruik van maken. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De tarieven liggen tussen de €0,270 – €0,565 p/kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In onze maps kaart vind je de openbare laadstations in Oudeschoot. Vind ook laadzuilen en installatiebedrijven in Terband, Oude Willem, Wateren, Zorgvlied en Donkerbroek.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden oudeschoot-8451

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor is een extra stukje service richting personeel of bezoekers. Zoek je naar opties voor een pand met 10 parkeerplekken of meer? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving moet je rekening houden dat 10% van de plekken geschikt is voor EV’s. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Tevens kan je het laadpunt versneld terugverdienen door derden te laten betalen voor het gebruik.


FAQ – Veelgestelde vragen m.b.t. thuis elektrisch laden

Hoe duur is een eigen laadstation aan huis laten plaatsen?
Een individueel laadpaal voor huis inclusief plaatsing kost +/- tussen de €775 & €2500. De totale investering hangt vooral af van het soort laadsysteem (softwarematige slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), het aantal benodigde kabelmeters en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Thuis een elektrische auto opladen is het goedkoopst. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan de stroomaanbieder van je huis zoals Eneco, Energiedirect, Essent, NLE, Budget energie en PowerPeers, Vattenfall, Vandebron, Oxxio. Gemiddeld is dat +/- €0,245 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €3,85 per 100 kilometer. Even om te vergelijken: een benzine aangedreven auto kost je zo’n €9,95 per 100 kilometer. Als je kiest voor zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. De gemiddelde EV eist 10 – 16 zonnepanelen om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Friesland.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De expert legt een nieuwe stroomgroep aan in jouw meterkast. Het lokale stroomnetwerk raakt zo niet overbelast. Vanuit de stroomkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). In overleg met de expert wordt besloten waar de laadpaal wordt geplaatst om graafwerk en benodigde kabels te beperken. Jouw laadpaal installateur in Oudeschoot monteert ‘m in overleg tegen de muur of op een vrijstaande paal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Meestal is elke woning geschikt om elektrische voertuigen te laden. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Let er wel op dat je groepenkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste elektrische voertuigen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De huidige elektrische auto’s vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). Dit kennen we ook als krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Oudeschoot kan dit allemaal regelen. De totale onkosten zijn zo’n €825. Belangrijk: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabel + stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 zien we met name terug bij Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 wordt gebruikt door de Europese leveranciers. De favoriete elektrische auto’s in Oudeschoot dien je op te laden met een type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Kan ik aanspraak maken op subsidie voor een laadzuil thuis?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke regio heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Heerenveen biedt op dit moment geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Vraag daarbij gerust of de laadzuil vlakbij jouw woning kan komen te staan. Voor meer informatie zie www.heerenveen.nl.

Plaats een reactie