Laadpaal Luinjeberd

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Dat betekent ook dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Je kunt dan beter kiezen voor een handige laadpaal in Luinjeberd aan huis. Dankzij jouw eigen laadstation ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Volkswagen ID.4 1st of jouw Hyundai Kona Electric 39 kWh. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en het is veel voordeliger. Op deze website lees je waardevolle informatie over betrouwbare laadpunten, geven we een duidelijk stappenplan en vind je ervaren leveranciers en installateurs uit jouw omgeving.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Autorijden zonder onkosten door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis laat je al plaatsen vanaf €935.
 • Een eigen laadstation aan huis heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Luinjeberd

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het opladen van jouw EV zoals een Hyundai Kona Electric 64 kWh kan op steeds meer plekken. Een 100% eigen goedkope laadpaal Luinjeberd kopen is steeds meer in trek. Het werkt snel en veilig en je hebt dan elk moment van de dag een volle accu. Verder is het stukken betaalbaarder dan een publiek laadpunt. Je hebt te maken met de volgende kosten: de laadpaal zelf, de installatiekosten en de stroom / verbruikskosten (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Het enige wat je verder moet hebben is een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn EV en mijn woning/meterkast? Hieronder kan je aan de slag met een aantal kooptips ten aanzien van laadpaal laten installeren in Luinjeberd. Of klik door voor meer informatie over Smart Charging.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Luinjeberd kun je op twee wijzen aanbrengen. Je kunt het laten plaatsen als wandbox aan de muur of je installeert het op een paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Houd rekening met de afstand tussen de auto en de laadplek om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
De 1 fase aansluiting kan laden met een standaard 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Elk adres beschikt over sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase installatie maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Het maximale laadvermogen is dan 11 kW. De 3-fase installatie kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt tegen geringe kosten jouw meterkast in orde laten maken door een elektricien in Luinjeberd. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadpunt aan huis

Goedkoop en snel laden en nooit meer wachten op een vrije plek

Laadkabel: los of vast
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een afneembare/losse kabel. Het grootste gemak van de vaste variant is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Een bijkomend voordeel is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij EV-box tot wel 8 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (tenzij je binnen laadt). Wat we ook vaak horen is dat het er wat rommelig bij hangt. Tenslotte moet je er rekening mee houden dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het gemak van een losse kabel (dus met alleen een socket) is dat dit geschikt is voor meer verschillende auto’s. Opladen kan altijd en overal met de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Verder ligt / staat de wallbox zo dus nooit in de weg en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Belangrijk nadeel is dat je een stap extra moet uitvoeren als jij de EV even snel wil bijladen. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. Een laadpaal zonder vaste kabel is doorgaans toch praktischer. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? In zo’n geval hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Luinjeberd.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Men kan kiezen voor een enkelvoudig of dubbel laadstation. Het enige verschil zit hem in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 aansluiting heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Heel erg praktisch wanneer je 2 auto’s in bezit hebt of voor zakelijke doeleinden.

Smart functies
De nieuwste laadsystemen herbergen doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf tref je een uiteenzetting over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: handige functie die overbelasting voorkomt.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: bedien het systeem met eenvoudige handgebaren (soms ook met voice).
 • AutoStart / Plug&Charge: eenvoudig laadsessies starten door uitsluitend in te pluggen.
 • Abonnementen & Laadpas: houd overzicht over jouw laadstation(s) en laadsessies.

Laadpaal installateur Luinjeberd vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen laten een grote variatie zien. De investering van een laadstation voor thuis ligt tussen de €625 t/m €3325. De kosten worden tot stand door o.a. de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe krachtiger je systeem, hoe sneller de batterij van de auto laadt. Daarnaast onderscheiden we slimme stations met speciale extra’s als gezichts- en gebarenherkenning die een grotere investering vereisen. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Luinjeberd.

Laadstation typeLaadvermogenOplaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€540- €615
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€515- €600
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€695- €795
3-fase laadpaal22 kW2 uur€850- €1020
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Populaire merken

 1. EVBox:Vakkundige en gecertificeerde.
 2. Wallbox (wandlader): Geavanceerd design en maximale flexibiliteit.
 3. NewMotion: slimme laadservices voor thuis.
 4. Alfen: Een solide en hoogwaardig product voldoet aan strenge richtlijnen.
 5. Mennekes: Slimme Plug & Charge functionaliteit.
 6. EVhub: Betaalbare no-nonsense laadstations voor de particulier.
 7. Webasto: Eenvoudig in gebruik, supersnel laden.
 8. Ecotap: Met slimme functies als Smart Grid en Load Balancing.
 9. Blue Current: Slim en flexibel laden voor thuis.
 10. Chargepoint: Verkrijgbaar met verschillende laadsnelheden, max 2x22kWh.
 11. Myenergi / Zappi: Middels de HUB constant up-to-date.
 12. Tesla Wall Connector: Betaalbaar en geschikt voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met automatische maximale laadstroomdetectie.
 14. Andere leveranciers: ABB, Delta, Etrel, Enovates, Etrel, Schneider Electric , Keba, Flexicharge of Tritium, Circontrol, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Luinjeberd lopen uiteen tussen de €350 en +/- €2050. Dit is afhankelijk van of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe langer deze afstand, hoe meer er uitgegraven moet worden en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Abonnementsprijzen laadpassen
Eventueel wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Dit is geen vereiste, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van deze laadpaal abonnementen bedragen circa €3,00 p/maand.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Zelf een kWh-prijs instellen voor gastgebruik.
 • 24/7 helpdesk support.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Check goede installateurs uit jouw gemeente.

Ben ik goedkoper uit met een elektrische auto?

Elektrisch rijden kan flink besparen op je autokosten. Zo’n elektrische auto en jouw thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. Hieronder illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1042 kilometer per maand. Hiermee verwachten we welke besparing er mogelijk is. In onze calculatie gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Luinjeberd):

 • Benzine rijden 2024: €0,145/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,049/km
TypePrijzen p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,145€151,09€1813,08
Elektrisch rijden€0,049€51,06€612,70
Besparing€0,096€100,03€1200,38
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Heerenveen

Rijd je een elektrische auto, maar ontbreekt het je aan de ruimte voor een eigen laadplek? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? In die situaties mag je zo’n openbaar oplaadpunt in Luinjeberd aanvragen bij de gemeente. Er zijn verschillende eisen en criteria van toepassing:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een aanzienlijke actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente zal concluderen of en op welke plek de laadzuil neergezet wordt. Ze analyseren hiervoor factoren als zichtbaarheid en technische haalbaarheid. Iedereen met een elektrische auto kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Extra achtergrondinfo vind je op www.heerenveen.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of je in aanmerking komt voor een subsidie. Flink wat gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Op die site kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Actieradius.

Overzicht met openbare oplaadpunten (mei 2024)

Laadstations in Luinjeberd vind je op steeds meer plekken. Elke weggebruiker mag daar in principe gebruik van maken. Het is relatief wel duur. De kosten bedragen tussen de €0,280 tot €0,590 p/kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In het Google Maps overzicht vind jij de openbare laadstations in Luinjeberd. Doorzoek daarnaast oplaadpunten en aanbieders in Tjalleberd, Gersloot, De Knipe, Katlijk en Mildam.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden luinjeberd-8459

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij het bedrijfspand is een prettige service voor personeel of bezoekers. Gaat het om een parkeerterrein met 10 parkeervakken of meer? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Bovendien kunnen bedrijven verdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het opladen.


Lees de veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. thuis elektrisch laden

Een eigen laadstation aan huis, wat kost dat?
Een individueel laadpaal voor huis incl. de benodigde installatie kost +/- tussen de €750 – €2050. Het tarief wordt berekend aan de hand van het type en model (wel/geen slimme functies), het maximale laadvermogen, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en of er iets in jouw meterkast omgezet moet worden zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan je stroomleverancier voor je woning zoals Budget energie, NLE, Energiedirect, Engie, Eneco en Vattenfall, PowerPeers, Pure energie, Oxxio. Dit is nu ongeveer €0,210 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €4,10 per 100 kilometer. Goed om te weten: een gemiddelde benzineauto kost al gauw €9,50 p/100 km. In combinatie met zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. De standaard EV eist 10 – 16 zonnepanelen om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De leverancier zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in jouw meterkast. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Vanaf de meterkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen met de installateur overleg je waar het laadpunt het beste kan komen om het graafwerk te beperken. Jouw laadpaal installateur in Luinjeberd monteert ‘m in overleg tegen de muur of op een stevige paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Al met al is iedere meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De vroegere modellen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. Nieuwere elektrische auto’s vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Luinjeberd zal al dit werk voor je oplossen. De geschatte kosten van zo’n service bedragen circa €850. Let op: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 zien we vooral terug bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. Veruit de meest bekende elektrische auto’s in Luinjeberd hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook vrijwel alle openbare laadpunten hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Kan ik aanspraak maken op subsidie voor een laadzuil thuis?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt. Elke gemeente is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Heerenveen biedt op het ogenblik geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een openbaar laadstation aan te vragen. Je kunt verzoeken of de paal niet al te ver van jouw woning kan komen. Zie ook www.heerenveen.nl.

Plaats een reactie