Laadpaal Haskerdijken

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Dat betekent ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een handige laadpaal in Haskerdijken aan huis. Door middel van een zelfvoorzienend laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Mercedes EQA + Porsche Taycan 4S. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en het is ook financieel gezien een goede investering. Hier bekijk je uitgebreide informatie over betrouwbare soorten laadstations, krijg je inzicht in de mogelijkheden en vind je ervaren leveranciers en installateurs werkzaam in jouw regio.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Altijd een volle accu, altijd een optimale actieradius.
 • Extra goedkoop rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Een slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €915.
 • Een individueel laadstation verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Haskerdijken

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het elektrisch laden van een EV zoals bijvoorbeeld de Mini Electric gaat steeds eenvoudiger. Een 100% eigen goedkope laadpaal Haskerdijken kopen is een uitstekend idee. Je kunt eenvoudig laden en je hebt dan de zekerheid van een lange actieradius. Verder is het veel betaalbaarder dan een laadpunt in de wijk. De kosten bestaan uit: de eenmalige aanschafprijs, installatie en de kosten van jouw eigen stroom (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een garage of eigen oprit. Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn woning (meterkast) en auto? In onze keuzehulp delen we een aantal kooptips ten aanzien van laadpaal laten installeren in Haskerdijken. Zie ook onze informatie over Betrouwbare laadpassen.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Haskerdijken kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of je installeert het op een paal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Achterhaal de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
Een 1-fase laadzuil werkt met de normale 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. Elke meterkast beschikt over zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). De 3-fase variant biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Dit geeft een laadvermogen van +/- 11 kW. De 3-fase installatie kan dus veel sneller een auto opladen. Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Tegen een kleine meerprijs kan je de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Haskerdijken. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een oplaadpaal aan huis?

Voordelig opladen en altijd een vrije plek!

Losse of vaste laadkabel
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse stekker. Het belangrijkste voordeel van de vastzittende kabel is dat de drempel om even snel op te laden lager is. Een ander voordeel is dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Het minpunt is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat deze sneller nat wordt (tenzij je binnen laadt). Wat we ook vaak horen is dat het een rommelig geheel wordt. Daarbij is het in de praktijk zo dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het gemak van een losse kabel (net als socket) is de vrijheid in het opladen. Je gebruikt namelijk de stekker die je in de auto hebt liggen. Tevens ziet het er niet zo chaotisch uit en profiteer je van een langere levensduur. Het grote nadeel is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als jij de EV even snel wil bijladen. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. De oplossing met een losse kabel werkt in de praktijk vaak het best. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In dit geval hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Haskerdijken.

Enkele of dubbele laadpaal
Men kan kiezen voor 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het onderscheid zit ‘m in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 stekker aansluiting heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Dit is praktisch als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Innovatieve toepassingen
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door vaak ingebouwde slimme laadfuncties. Bijgaand tref jij meer informatie over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: past laadvermogen automatisch aan op beschikbare hoeveelheid stroom.
 • Peak shaving: voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: De laadpaal kan alleen door geautoriseerde personen gebruikt worden.
 • Gebarenherkenning: je hebt geen pasje, tag of sleutel nodig om een sessie te starten of stoppen.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: Ontvang automatisch een vergoeding voor laadtransacties op jouw eigen adres.

Laadpaal installateur Haskerdijken vergelijken

De kosten van laadpalen lopen zeer uiteen. De prijs van een laadstation voor thuis varieert van €925 tot en met €3125. De prijs wordt bepaald door de laadcapaciteit van het station. Des te hoger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Verder heb je de keuze uit slimme opladers met speciale opties als gezichts- en gebarenherkenning die in aanschaf duurder zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Haskerdijken.

Type stationLaadvermogenTijd volle batterijKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€520- €605
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€530- €645
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€690- €795
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€845- €1015
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Betrouwbare merken

 1. EVBox:Veiligste manier van laden voor jouw auto en huis.
 2. Wallbox (wandlader): Tot 8 keer sneller opladen.
 3. NewMotion: laad probleemloos overal op in het grootste publieke laadnetwerk van Europa.
 4. Alfen: Robuuste, veilige en betrouwbare laadstations.
 5. Mennekes: Overal mobiel op de hoogte.
 6. EVhub: Gemakkelijke installatie (ook voor doe-het-zelver).
 7. Webasto: Betaalbare en eenvoudige laadsystemen.
 8. Ecotap: Optioneel leverbaar met vaste kabel.
 9. Blue Current: Veelzijdig laadpunt met minimale afmetingen.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudig te bedienen laadstation.
 11. Myenergi / Zappi: Dankzij Loadbalancing blijven apparaten in huis altijd functioneren.
 12. Tesla Wall Connector: Compatibel met de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met automatische maximale laadstroomdetectie.
 14. Alternatieven: ABB, Eaton, Etrel, Enovates, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Schneider Electric of Tritium, Efacec, Zaptec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2023
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Haskerdijken wisselen tussen de €390 en €2175. Dit hangt af van een verwachting van de diverse installatie-uren (arbeid), meterkast aanpassingen en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe langer deze afstand, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Informatie over laadpassen
Hedendaags wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Het is absoluut niet verplicht, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van zo’n laadpaal abonnement bedragen ongeveer €6,00 p/maand.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Je kunt gebruik maken van betaald gastgebruik.
 • Automatische firmware-updates.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Bekijk ervaren deskundigen uit jouw streek.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Elektrisch rijden kan veel geld besparen. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt zelf heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. Bijgaand illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1050 kilometer per maand. Met dit gemiddelde als uitgangspunt calculeren we hoeveel goedkoper je uiteindelijk uit bent. In onze calculatie gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Haskerdijken):

 • Benzine rijden 2023: €0,130/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,046/km
TypeTarieven p/kmPer maandP/jaar
Benzine rijden€0,130€136,50€1638,00
Elektrisch rijden€0,046€48,30€579,60
Besparing€0,084€88,20€1058,40
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in oktober 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente Heerenveen

Rijd je elektrisch, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt In dat geval kan je een openbaar oplaadpunt in Haskerdijken aanvragen bij de gemeente. Houd rekening met verschillende voorwaarden:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen neemt de gemeente jouw aanvraag in behandeling. De gemeente neemt een besluit over of en in welke omgeving de laadzuil geactiveerd wordt. Ze overwegen daarbij relevante zaken als vindbaarheid en technische haalbaarheid. Elk huishouden kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Alle info is terug te lezen op www.heerenveen.nl. Hier lees je bovendien welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Flink wat gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Daar kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Voordeligste laadpaal.

Overzicht met openbare oplaadpunten (oktober 2023)

Laadstations in Haskerdijken vind je op steeds meer plekken. Elke weggebruiker kan hier parkeren en laden. De onkosten liggen daar wel hoger. De kosten schommelen tussen de €0,275 en €0,565 p/kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In het onderstaande kaartje vind je de openbare laadstations in Haskerdijken. Vind ook oplaadpunten en verkooppunten in Vegelinsoord, Nijehaske, Oudehaske, Sintjohannesga en Rotsterhaule.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden haskerdijken-8468

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij je werk biedt veel uitkomst voor je personeel en relaties. Bezit je een kantoorpand met minimaal 10 parkeerplaatsen? Overeenkomstig de nieuwste wetgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. meerdere subsidieregelingen. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Tevens kan je het laadpunt versneld terugverdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het gebruik.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Het aankopen van een laadpaal en laten installeren zit qua kostprijs tussen de €775 & €2150. Het tarief hangt vooral af van het soort systeem (wel/geen slimme functies), het maximale laadvermogen, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van jouw leveranciers van energie zoals Essent, Energiedirect, Budget energie, Engie, NLE en Pure energie, Oxxio, PowerPeers, Vandebron. Gemiddeld is dat +/- €0,230 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €4,15 per 100 kilometer. Om een indicatie te geven: een auto met benzinemotor komt uit op zo’n €9,50 per 100 kilometer. Wanneer je het combineert met zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. Een EV anno 2023 eist 10 – 16 zonnepanelen om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Friesland.

Hoe werkt de installatie?
De vakman zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in de meterkast. Dit zorgt voor een optimale stroomverdeling in huis. Via de meterkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. Samen met de installateur overleg je wat de beste manier is om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De laadpaal installateur in Haskerdijken monteert het als wallbox of op een vrijstaande paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Uiteindelijk is elke meterkast geschikt voor het laden van een elektrische auto. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De oude modellen EV’s konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. De huidige elektrische auto’s worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. We spreken ook wel over krachtstroom. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Haskerdijken zal al dit werk voor je oplossen. De geschatte kosten van zo’n service bedragen circa €1100. Bedenk wel: het vastrecht van je energieleverancier kan hierdoor omhoog gaan.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Laadkabels / stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 wordt doorgaans geïmplementeerd bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. Veel van de gangbare elektrische auto’s in Haskerdijken beschikken over een type 2 aansluiting. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Iedere regio heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Heerenveen heeft op dit ogenblik geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Je kunt wel een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Vraag daarbij gerust of de laadzuil in de buurt van jouw huis kan komen. Voor extra info verwijzen we je naar www.heerenveen.nl.

Plaats een reactie